Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Θα μπω απευθειας στο ψητο. Επειδη τα εχω κανει λιγο σκατα στο κεφαλι μου με το Frame Relay και ο καθηγητης μου τον παιζει γενικοτερα θελω την βοηθεια σας στο να μου εξηγησει καποιος πως θα ρυθμισω το Frame Relay ωστε να δουλεευι σωστα.

Οπως φαινεται στην τοπολογια πρεπει να ρυθμισω Frame Relay μεταξυ Parnu and Tallinn. Στο ενδιμεσο router το οποιο χρησιμοποιειται σαν frame relay switch θα πρεπει να εκτελεστουν οι εντολες οπως φαινεται στο χαρτι και τιποτα αλλο σωστα?

Μετα απο αυτο στα αλλα δυο router Parnu and Tallinn πως θα το ρυθμισω? Θελει point-to-point subinterfaces.

εστω οτι παω στο πανω router (Parnu) Θα κανω

int s0/0/0

encapsulation frame-relay

int s0/0/0.123

ip address 172.27.12.9 255.255.255.252

frame-realy interface-dlci 123

και στο κατω router (tallinn)

int s0/0/0
encapsulation frame-relay
int s0/0/0.321
ip address 172.27.12.10 255.255.255.252
frame-realy interface-dlci 321

εχω καπου λαθος? Αν ναι τι και πως το διορθωνω. Επισης στο routing protocol EIGRΡ περα απο τα δικτυα που εχω στα interfaces (πχ 172.27.12.0/30 ) θα πρεπει να βαλω και απο το subinterface δηλαδη το 172.27.12.8/30?

Η τοπολογια φαινεται στην επισυναψη

Επισκέπτης
Δημοσ.

To πιο απλο είναι με sub-interfaces σε L3 devices (υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα σε internet, check it out)

-- http://www.ine.com/resources/backtoback-framerelay.htm

-- http://www.ciscopress.com/articles/article.asp?p=170741&seqNum=7

-- https://learningnetwork.cisco.com/thread/36068

-- http://cauew.blogspot.gr/2008/05/frame-relay-inverse-arp.html

-- http://blog.ine.com/tag/inverse-arp/

Ως προς το routing με EIGRP, που θες να ανοιξεις peering/neighbors και τι θες να κανεις advertise ? Φυσικά άλλο ipv4 network το 172.27.12.0/30 (2 hosts)  και άλλο το 172.27.12.8/30 (2 hosts).

Tο σχεδιάγραμμα της τοπολογίας χρησιμοποιεί λάθος network element icons (εικονίδια για firewalls και όχι για routers ή/και συσκευές που κάνουν frame-relay switching) παρεπιπτόντος.

• Moderators
Δημοσ.

Έβγαλα άκρη με τα ερωτήματα που είχα. Γενικά ο καθηγητής τον παίζει και όλοκληρη η εξέταση είναι ένα λάθος από μόνη της. Δεν ξέρω αν η τοπολογια είναι χειρότερη η οι οδηγίες. Thanks anyway για την απάντηση

• Moderators
Δημοσ.

Μια ακομη ερωτηση. Μεταξυ των router  Narva & Tallinn (κατω αριστερα και κατω δεξια) πρεπει να δημιουργησουμε VPN. ΟΙ ΙΡ που χρησιμοποιουμε ειναι 10.0.1.1(Narva) + 10.0.1.2 (Tallinn). Αφου εχον γινει οι ρυθμισεις μετα θελει απο το PCA (Narva side) θελει να κανουμε tracertστο PCC (Tallinn Side) και θεωρητικα λεει οτι δεν πρεπει να φανει το Parnu. Κατι το οποιο δεν ισχυει. Δουλευει μονο οταν κανεις tracert στη 10.0.1.2. Ειναι λογικο αυτο σωστα? Αφου η ΙΡ που κανουμε tracert απο τον υπολογιστη Α ειναι σε αλλο δικτυο απο αυτιο που δημουργουμε για το VPN. Ειμαι καπου Λαθος?

Δημοσ.

ειναι GRE tunnel.

οταν κανεις traceroute απο το PC-A προς το PC-C θα πρεπει να δεις μονο 2 hops πριν το PC-C. τους 2 router μονο.

αυτο θα γινει εφοσον δρομολογεις την κινηση μεσω του VPN και οχι κατευθειαν μεσω του WAN link.

btw: frame relay; seriously? εν ετη 2016 frame relay? δε σου βαζει καμμια ασκηση σε MPLS καλυτερα;

• Moderators
Δημοσ.

Ναι γενικα επρεπε να κανουμε δικτυα γενικοτερα αλλα επειδη αυτος εχει σχεση με τη Cisco μας κανει το CCNA οπως ειναι. Ουσιαστικα ειναι free  practice για να δωσουμε το CCNA.

εχω ηδη eigrp για το δικτυο στο serial interface (172.27.12.0) και για το δικτυο του υπολογιστη (192.168.11.0). Οποτε αυτο που λες οτι πρεπει να κανω ειναι να βαλω ενα static route για το 192.168.11.0 που να το στελνει στο GRE σωστα?

κατι του στυλ Ip route 192.168.11.0 255.255.255.0 10.0.1.2 (η αλλη ακρη του tunnel)

Δημοσ.

ακριβως. τωρα αν το μαθαινει και απο EIGRP το απεναντι δικτυο, θα προτιμησει το static route λογω καλυτερου administrative distance. αν το κανεις ετσι θα δεις τα πακετα να πανε με 2 hops μονο αρα το μεσαιο router δε θα φαινεται.

• Moderators
Δημοσ.

το θεμα ειναι οτι το δοκιμασα ετσι και δεν δουλεψε. Απο ενα φιλο μου που εδωσε το μαθημα ειπε οτι θελει δυο διαφορετικα eigrp.

Αν παω για 2 eigrp πως θα γινει η ρυθμιση?

Narva

eigrp 1

192.168.11.0

10.0.1.0

eigrp 2

172.27.12.0

Parnu

eigrp 2

192.168.12.0

172.27.12.0

172.27.12.4

Tallinn

eigrp 1

209.165.200.224

10.0.1.0

eigrp 2

172.27.12.4

Ετσι θα πρεπει να ειναι??

οι 172.27.12 ειναι τα serial interfaces στα routers

192.168.x.x + 209.165.200.224 ειναι end users

10.0.1.0 tunnel

Δημοσ.

μολις το labαρα στο GNS.

για λογους ευκολιας πεταξα ενα router στη θεση του μεσαιο για να γλυτωσω το frame relay. επισης σηκωσα loopback interfaces για να κανω simulate τα PC-A και PC-C

οταν βαζω static route στους 2 ακρειανους για τα ακρειανα δικτυα με next hop την IP του tunnel interface του απεναντι, φτανω με 1 hop

αν ξηλωσω τα static routes, πηγαινω μεσω WAN με ενδιαμεσο hop (τον μεσαιο router)

R1#traceroute 192.168.22.2 source loopback 1
Type escape sequence to abort.
Tracing the route to 192.168.22.2
VRF info: (vrf in name/id, vrf out name/id)
  1 172.27.12.2 32 msec 24 msec 16 msec
  2 172.27.23.2 16 msec 24 msec 16 msec
R1#conf t
Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
R1(config)#ip route 192.168.22.2 255.255.255.255 10.0.1.2
R1(config)#end
R1#traceroute 192.168.22.2 source loopback 1
Type escape sequence to abort.
Tracing the route to 192.168.22.2
VRF info: (vrf in name/id, vrf out name/id)
  1 10.0.1.2 24 msec 36 msec 28 msec

αντιστροφα απο τον απεναντι. αν θες σου κανω copy paste το config. ειναι απλοποιημενο προφανως...

ΥΓ: επισης μπορεις να σηκωσεις IPsec tunnel αντι για GRE οποτε εκει δε σε νοιαζει καν το routing. ενα default route απο τους 2 ακραιους router προς στον κεντρικο και (εαν εχεις στησει σωστα το tunnel) παντα θα φτανεις με 1 hop!  :P
  • Moderators
Δημοσ.

θελει συγκεκριμενα GRE. Θα ανεβασω σε 5-10 λεπτα ενα αρχειο απο PT να τσεκαρεις.

check αυτο το αρχειο.
https://www.dropbox.com/s/tg18bop0iiz1xla/GRE.pkt?dl=0

οπως ειναι τωρα ολα ειναι ρυθμισμενα. Εχω ενα στατικ ρουτε για το 192.168.11.2 -> 10.0.1.2

και δεν μπορω να κανω ping τιποτα. αν βγαλεις το static route δουλευουν ολα κανονικα εκτος απο το οτι αν κανω tracert απο το PCA to PCC δεν δουλευει ομως θα πρεπει αν κανω απο Narva to PCC δουλευει

Επισης αν στο Narva router tunnel 0 αντι για 10.0.1.1 βαλω 209.165.200.227 (η καποια IP στο network Που ειναι το PCC) δουλευει κανονικα το tunneling

Δημοσ.

με σκοτωνεις τωρα με το packet tracer! δεν παιζεις καλυτερα με GNS; real thing...

ενιγουεη, θα το κατεβασω για να δω τι εχεις κανει. ελπιζω να εχεις βαλει static routes και στις 2 πλευρες, ετσι;

κατ αρχας....

τι Μ@Λ@ΚΙ@ αυτο το packet tracer????????? οι μισες εντολες λειπουν!! ελεοοοος...

κατα δευτερον.

router 0 -> πρεπει να ξηλωσεις στατικο route για ενα δικτυο που ειναι directly connected (192.168.11.2). γιατι να εχει στατικο route??

router 2 -> εχεις ξεχασει να βαλεις source interface στο tunnel. γιαυτο και ειναι UP/DOWN και γιαυτο δεν παιζει.

αν φτιαξεις αυτα τα 2 και βαλεις τα static routes οπως σου ειπα, θα παιξει.

ΥΓ: ξηλωσε το packet tracer. παιξε με GNS. εντολη! δεν ειναι υπο συζητηση!!! :P

• Moderators
Δημοσ.

router 0 -> εβγαλα το ip route 192.168.11.2 to 10.0.1.2

router 1 -> added tunnel source s0/0/0.321

ακομη εχω το ιδιο θεμα.

Μετα απο σημερα δεν θα χρησιμοποιησω ξανα emulator γενικα :P

Δημοσ.

ρε τι εκανες παλι;; εγω αυτα τα 2 αλλαξα κι επαιξε κατευθειαν μεσα απο το tunnel!

• Moderators
Δημοσ.

οτι και να δοκιμασω αρνειται να δουλεψει! Αν μπορεις κανε ενα save το αρχει που δουλευει σε σενα και ανεβασε το.

Μεχρι τωρα ειτε θα δουλευει το GRE Tunnel αλλα δεν θα μπορω να κανω Ping στο PCB

ειτε δεν θα δουλευει το tunnel και θα μπορω να επικοινωνησω με ολα

υποψιν απο Router0 δουλευει σωστα το tracert απο το PCA δεν δουλευει

Δημοσ.

καλα θα το ξαναανοιξω αυριο! βαριεμαι να ανοιγω laptop νυχτιατικα...!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...