Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Είναι μια γατα την οποία ταίζω και γέννησε 1 γατάκι, σε μέγεθος είναι λίγο μεγαλύτερο απο χάμστερ, δεν ξέρω ακριβώς την ηλικία του γιατί το έφερε πρόσφατα στο σπίτι. Έχει αρχίσει να περπατάει δειλά δειλά και παρατήρησα ότι όταν πάει να πιει γαλατάκι από την μαμά του εκείνη το σπρώχνει. Δεν ξέρω αν είναι η ώρα του να σταματήσει να θηλάζει ή οχι αλλά θήλαζε μόνο από μια θηλή. Τέλοσπάντων η μαμά του κατά τα άλλα το καθαρίζει, παίζει μαζί του και είναι αρκετά συχνά κοντά του και το προσέχει. Προσπάθησα σήμερα να του δώσω γάλα, νερό και να το ταίσω αλλά πίνει πολύ λίγο και τρώει πολύ λίγο και μετά φεύγει..Γενικώς το βλέπω ότι συνέχεια κοιμάται ή κάθεται ακίνητο εκτός και αν το πάρω να το χαιδέψω ή το πάω στην μαμά του. Οποτε το παίρνω αγκαλιά με κοιτάει για λίγο και μετά χουχουλιάζει και κοιμάται. Σήμερα που το κατάφερα να φάει λίγο και να πιει λίγο νερό το είδα πιο ενεργητικό, άρχισε να περπατάει κλπ. Αλλά ανησυχώ ότι δεν τρώει αρκετά και παρόλαυτα πάλι προσπαθεί να πάει στην μαμά του να φάει παρόλο που το διώχνει..τι μπορώ να κάνω?

Δημοσ.

Να ξέρεις πως όλα τα μικρά ζωάκια, όπως και τα ανθρώπινα μωράκια, κοιμούνται πολύ όταν είναι νεογέννητα. Οπότε δεν πρέπει να σε ανησυχεί αυτό. 

 

Για την τροφή καλύτερα να το πας σε έναν κτηνίατρο να το εξετάσει να δει ότι όλα είναι εντάξει. Στο εμπόριο υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές για τα νεογνά αλλά και για τις μητέρες που θηλάζουν.

 

Το γεγονός ότι δεν το αφήνει η γάτα μπορεί να σημαίνει πως δεν έχει γάλα ή ότι δεν είναι δικό της, υποθέτω. Σε αυτό το θέμα όμως δεν μπορώ να σε κατατοπίσω. 

 

EDIT: Δες εδώ μερικές έξτρα πληροφορίες για το πως να το συντηρήσεις  http://mycat.e-steki.gr/showthread.php?t=102759

Δημοσ.

δοκίμασε και κανένα μπιμπερό αν βλέπεις οτι δυσκολεύεται μονο του. έχει ειδικά στα κτηνιατρεία

Δημοσ.

Οχι είναι σίγουρα δικό της, έχουν ακριβώς τα ίδια χρώματα..Δεν ξέρω αν γέννησε ένα, πάντως μόνο αυτό έχει φέρει

Δημοσ.

Μεγάλωσα πρόσφατα 5 νεογέννητα γατιά και διάβασα/είδα ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στο Ίντερνετ.

Κατάφερα και τα κράτησα και τα 5 στην ζωή με πολύ αγώνα, οπότε δεν θα σου πω πράγματα από το μυαλό μου.

 

Πρώτα απ' όλα, καλό θα ήταν να ξέραμε ακριβώς την ηλικία του γατιού. 3 εβδομάδων που λες, είναι πολύ μικρό ακόμα για να σταματήσει να το ταίζει η μαμά του. Συνήθως στις 7-8 βδομάδες αρχίζει και το διώχνει όταν πάει να θηλάσει. Το 3 βδομάδες βέβαια παίζει να το είπες επειδή το είδες πολύ μικρούλικο, ακόμα και στις 6 είναι σαν μικρά χαμστεράκια που λες.

 

Σημαντικό είναι να διαβάσεις και να ρωτήσεις πριν κάνεις ο,τιδήποτε. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ γατάκια πεθαίνουν επειδή κάποιος προσπαθεί να τα βοηθήσει αλλά δεν έχει γνώσεις και τελικά κάνει κακό παρά καλό.

 

1. Αν υπάρχει παρούσα η μαμά και το γατάκι δεν είναι ορφανό, δεν το πειράζουμε καθόλου. Δεν ταίζουμε ποτέ το ίδιο, ούτε το χαιδεύουμε γιατί δεν θέλουμε να πάρει την ανθρώπινη μυρωδιά. Η μαμά του μπορεί να το απορρίψει μετά.

 

2. Η γατομαμά ξέρει καλύτερα απ' όλους τι πρέπει να κάνει. Θα το φροντίσει μια χαρά μόνη της. Αν είναι παρούσα και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αφήνουμε νερό και φαγητό στην μαμά, ΔΕΝ ασχολούμαστε με το μωρό.

 

3. Σε αυτήν την ηλικία, το μωρό πίνει μόνο γάλα και όταν λέμε γάλα εννοούμε αυτό της μαμάς του. Άπειρα μωράκια πεθαίνουν επειδή φιλόζωοι πάνε και τους δίνουν αγελαδινό γάλα από αυτό που πίνουμε εμείς. Το γατί θα πάθει διάρροια και θα πεθάνει, ΔΕΝ δίνουμε ποτέ τέτοιο γάλα στα μωράκια. Αν είναι ορφανό ή αν για οποιοδήποτε λόγο η μαμά δεν είναι παρούσα, θέλει ειδική σκόνη που την ανακατεύουμε με χλιαρό νερό και το δίνουμε στο γατάκι με μπιμπερό. Αυτό το βρίσκουμε στα pet shops.

 

4. Από μια ηλικία και μετά, σίγουρα όχι στις 3-4 βδομάδες, αλλά αρκετά αργότερα, η μαμά αρχίζει και διώχνει το μικρό όταν έρχεται να θηλάσει. Ουσιαστικά του λέει ότι μεγάλωσε για να θηλάζει και πρέπει να βρει κάτι να φάει μόνο του, συνήθως κάτι στερεό. Αυτή είναι η απογαλακτοποίηση και αν το γατάκι είναι ορφανό και πρέπει να την κάνουμε εμείς, είναι λίγο παίδεμα.

 

Αυτό που βλέπεις τώρα εσύ δηλαδή, είναι φυσιολογικό αν το γατάκι είναι 6-7 βδομάδων.

 

Από 'κει και πέρα: Αν είναι όντως 3 εβδομάδων και η μαμά του το διώχνει, είναι επειδή για τον Α, Β λόγο το απέρριψε. Πιθανώς επειδή το παίρνεις αγκαλιά και το χαιδεύεις, κτλ. Η μαμά αναγνωρίζει τα μικρά της με την μυρωδιά, όχι με την όραση. Αν αλλάξει η μυρωδιά, τέλος, το θεωρεί ξένο. Αν συνεχίζει να μην το ταίζει και βλέπεις ότι αυτό πεινάει, αναγκαστικά υποκάταστατο γάλακτος για γάτες από το petshop και μπιμπερό. Επειδή είναι απίστευτη ταλαιπωρία, αυτά δεν θέλουν το μπιμπερό, θέλουν τάισμα συνέχεια τόσο μικρά και όχι 2-3 φορές την μέρα που το κάνουν πολλοί και τελικά τα ξελιγώνουν στην πείνα και ψοφάνε μετά από 6-7 μέρες, ΜΗΝ βιαστείς να το κάνεις μόνος/η σου. Βεβαιώσου ότι το γατί ΣΙΓΟΥΡΑ δεν τρώει καθόλου από την μαμά του.

 

Νερό ΔΕΝ θέλει. Μην του δώσεις. Όσο νερό χρειάζονται, το παίρνουν από το γάλα, δεν πίνουν σκέτο ακόμα. 

 

Το ότι κοιμάται όλη μέρα, επίσης φυσιολογικό. Τίποτα άλλο δεν κάνουν τόσο μικρά, κοιμούνται και τρώνε, δεν κάνουν βόλτες.

 

Αν θες να βοηθήσεις, μην το ακουμπάς αυτό, μην το χαιδεύεις και απλά βοήθα την μαμά με τροφή και νερό. Μπορείς να βάλεις ένα χαρτόκουτο με καμιά πετσετούλα μέσα για να έχει έναν ασφαλή και καθαρό χώρο να κοιμάται το μωράκι. Και μην ενοχλείς συνέχεια την μαμά, δεν καταλαβαίνει αν θες να την βοηθήσεις ή όχι αυτή και αν νιώσει ότι κάποιος άνθρωπος είναι συνέχεια πάνω από το μωρό της θα το πάρει και θα το αλλάξει θέση.

 

Μπορείς να δεις αν έχεις ψύλλους ή όχι, αν έχει θέλει κτηνίατρο, δεν θα ζήσει αν γεμίσει ψύλλους.

 

Αφού έζησε τόσο αυτό, πιθανότατα θα επιβιώσει αν κάτι δεν πάει πολύ στραβά. Μόνο του σίγουρα δεν ήταν, 5-8 γεννιούνται κάθε φορά, αλλά ελάχιστα επιβιώνουν στον δρόμο.

 

Έχει ΠΑΡΑ πολύ υλικό στο Ίντερνετ για το τι να κάνεις σε κάθε ηλικία και τι να περιμένεις. Διάβασε, αναγνώρισε την ηλικία του σε εβδομάδες και πράξε ανάλογα. Ελληνικά φόρουμς, γατοομάδες, κτλ.

 

Είσαι τυχερός/ή που δεν είναι νεογέννητο. Εκεί θέλει να είσαι από πάνω 24/7, τάισμα κάθε 2 ώρες, χάιδεμα να κάνει κακά/να κατουρήσει, κτλ. Αφού είναι η μαμά εκεί και είναι και τα 2 σε ασφαλή χώρο, όλα καλά θα πάνε.

 

http://www.thessalonikicatgroup.com/tauiota-kappaalphanuomicronupsilonmuepsilon-alphanu-betarhoomicronupsilonmuepsilon-epsilonnualpha-muomegarhoomicron-gammaalphataualphakappaiota-sigmatauomicron-deltarhoomicronmuo.html

  • Like 11
Δημοσ.

εγραψε οτι το εχει πιασει.....την εκανε την αποκοτια............θα δειξει,αν ειναι αργα...........

Δημοσ.

Καλά νομίζω είναι λίγο σπάνιο να απορρίψει το μωρό λόγω της μυρωδιάς..έχω δει πολλά νεογέννητα που μεγαλώνουν σε σπίτια που οι κάτοικοι τα πιάνουν αλλά η μαμά δεν τ'απορρίπτει κι έχω δει και γάτες όχι μόνο να μην διώχνουν τα μικρά τους αν έχουν λάθος μυρωδιά αλλά να θηλάζουν και παπάκια μαζί με τα μικρά τους (!!!)

 

Νομίζω καλό θα ήταν να το δει ένας κτηνίατρος κι αυτό και τη μαμά μην κάποιος απ'τους δύο είναι άρρωστος.

Δημοσ.

Καλά νομίζω είναι λίγο σπάνιο να απορρίψει το μωρό λόγω της μυρωδιάς..έχω δει πολλά νεογέννητα που μεγαλώνουν σε σπίτια που οι κάτοικοι τα πιάνουν αλλά η μαμά δεν τ'απορρίπτει κι έχω δει και γάτες όχι μόνο να μην διώχνουν τα μικρά τους αν έχουν λάθος μυρωδιά αλλά να θηλάζουν και παπάκια μαζί με τα μικρά τους (!!!)

 

Νομίζω καλό θα ήταν να το δει ένας κτηνίατρος κι αυτό και τη μαμά μην κάποιος απ'τους δύο είναι άρρωστος.

Είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι βρουν γατάκια.

 

Βέβαια και οι μανάδες τους μπορεί να μην είναι καλές μανάδες ("δε νιώθουν" όπως λένε), ή να έχουν προβλήματα υγείας και οι ίδιες, και για αυτό τα διώχνουν.

 

Αρκετές φορές επίσης διώχνουν τα άρρωστα.

Δύσκολο να γέννησε μόνο ένα πάντως!

Τυχαίνει αρκετές φορές όταν η μαμά είναι πολύ νεαρή , στην πρώτη γέννα της.

 

 

=========================================

Αν έχουν ανοίξει τα μάτια τελείως, κι έχουν πεταχτεί τα αυτιά, είναι τριών εβδομάδων και πάνω.

Γενικά τα μικρά γατιά κοιμούνται 20 ώρες τη μέρα.

Οι ενήλικες γάτες γύρω στις 16.

 

 

  • Like 2
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι έχω ακούσει οτι απαξ και φύγουν τα γατάκια απ τη φωλιά η μαμά δεν μπορεί να τ αναγνωρίσει πλέον, αλλά μόνο το χω ακουσει, δεν το χω δει.

Δημοσ.

Αυτό με το πιάσιμο δεν μου έχει τύχει ποτέ, έχω 4 μπουρέκια έξω και τη μάνα τους και όλη την ώρα αράζουμε όλοι μαζί.

Κατά τα άλλα, δοκίμασε να βάλεις μια κονσέρβα -αν την τρώει, καλώς, αν όχι έχε κανένα γάλα για γατάκια καβάτζα και παρατήρησέ το ένα διάστημα να βεβαιωθείς ότι όντως δε το θηλάζει καθόλου ή έτυχε να το δεις εσύ.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Τελικά πήγα και του ξαναέδωσα φαγητό μετά απο μερικές ώρες και έφαγε αρκετά, ήπιε και νεράκι. Έχω μεγαλώσει στο παρελθόν 2 γατάκια που τα είχε παρατήσει η μαμά τους απλά επειδή δεν μπορώ να προσδιορίσω την ηλικία του και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που είχα γατάκια ανησυχούσα μήπως έχει κάτι η μαμά και σταμάτησε να το ταίζει. Δεν ήταν η πρώτη μέρα, τις τελευταίες 2 μέρες το παρατήρησα και άρχισε να νοιαουρίζει και να κυνηγάει την μαμά του, οπότε κατάλαβα οτι σταμάτησε να το ταίζει. Αυτό με την μυρωδιά όταν τα χαιδεύεις το έχω ξανακούσει αλλά η μαμά του δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, είναι συνέχεια δίπλα και το προσέχει, το καθαρίζει, παίζει μαζί του κλπ.

  • Like 1
Δημοσ.

Αν η γάτα σε ξέρει ήδη και αισθάνεται την μυρωδιά σου δική της, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν π.χ. έχω γάτα στο σπίτι καιρό και με ξέρει, με θεωρεί δικό της, δεν υπάρχει πρόβλημα να απορρίψει το νεογέννητο της επειδή το έπιασες εσύ. Σε θεωρεί οικογένεια γιατί με το συνεχές τρίψιμο έχετε αποκτήσει την ίδια μυρωδιά.

 

Μιλάμε για την περίπτωση αδέσποτου ζώου που δεν σε γνωρίζει και δεν της είναι γνώριμη η μυρωδιά σου και οι προθέσεις σου.

Η γατο-μαμά εκεί δεν παίρνει ρίσκα και θα μεγαλώσει/αφιερώσει χρόνο και ενέργεια σε αυτά που είναι 100% σίγουρη ότι είναι δικά της.

Για τον ίδιο λόγο απορρίπτει πολλές φορές και τα άρρωστα/πιο αδύναμα (τα λεγόμενα runts). Αν κάποιο είναι πιο μικρούλη, περιμένει να φάει τελευταίο και δεν ορμάει να προλάβει, κτλ., πολλές φορές πεθαίνει της πείνας γιατί η μαμά δεν κάθεται να ασχοληθεί μαζί του, επενδύει σ' αυτά που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

 

Από την άλλη, ισχύει και αυτό που λέει η Sofia11, μπορούμε ουσιαστικά να "ξεγελάσουμε" μια γατομαμά και να της βάλουμε να μεγαλώσει γατάκια ή ακόμα και άλλα ζώα (παπάκια που ανέφερε) που δεν είναι δικά της. Αν αναμιχθούν οι μυρωδιές παύει να ξχωρίζει τι είναι δικό της και τι όχι.

 

Από ΄κει και πέρα, στερεά τροφή μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε στο μωρό από τις 5-6 βδομάδες. Καλύτερα όχι κροκέτες γιατί τα δόντια τους δεν είναι ακόμα τόσο δυνατά, συν το ότι είναι συνηθισμένα στο γάλα και η αλλαγή τους έρχεται απότομη.

 

Στην αρχή κονσέρβα που να λέει συγκεκριμένα για γατάκια όμως (kitten και όχι adult cats), ανακατεμένη με λίγο γάλα (την σκόνη που είπαμε, όταν μιλάμε για γάλα πάντα τέτοιο εννοούμε, όχι αγελαδινό). Γίνεται κάτι σαν χυλός και το τρώνε άνετα.

Αν η μαμά είναι κοντά και του δείχνει πως να τρώει, η μετάβαση είναι πολύ πιο εύκολη.

 

Αν τελικά το μωρό είναι μεγαλύτερο, 5-6 βδομάδων δηλαδή, πάρε τέτοιες κονσερβούλες, προσοχή ξανά να λέει "for kittens".

 

Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να το δει και ένας κτηνίατρος που θα πει σχετικά εύκολα πόσων βδομάδων είναι, και κυρίως να δει αν χρειάζεται αποπαρασίτωση. Αν είναι υγιές και δεν τίθεται θέμα ζωής και θανάτου, συνήθως στις 40-45 μέρες κάνουμε την πρώτη, εσωτερική (σκουληκάκια) και εξωτερική (ψύλλους).

 

Προσοχή σε τι κτηνίατρο θα πέσεις. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι περισσότεροι είναι άσχετοι από γατιά μέχρι 2 μηνών. Αν αρχίσει και σου λέει "έλα μωρέ, δεν πειράζει αυτό, δεν πειράζει εκείνο, έξω τι θα 'τρωγε" κτλ., βρες άλλον. Αν του πεις ότι είναι αδέσποτο και απλά προσπαθείς να το κρατήσεις στην ζωή, λογικά δεν θα σου πάρει καθόλου λεφτά στην πρώτη επίσκεψη αν είναι και λίγο άνθρωπος.

 

Τεράστιο θέμα επίσης παίζει με τις τροφές. Όπως θα διαπιστώσεις και αν ψάξεις στα σχετικά φόρουμς, ό,τι υπάρχει σε super market και ειδικά οι γνωστές μάρκες (Friskies, Whiskas κτλ.) είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ που θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα πρόβλημα στο ζώο.

Είναι αλεσμένα κόκκαλα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε πραγματικό κρέας.

 

Δεν είναι τυχαίο που μια τέτοια κονσέρβα κοστίζει 45 cents τα 400ml, ενώ οι ποιοτικές τροφές κάνουν μέχρι και 6 ευρώ η κονσέρβα.

Αν διαβάσεις τα συστατικά από πίσω που έχουν υποχρεωτικά όλες οι κονσέρβες, το διαπιστώνεις εύκολα. Μια καλή κονσέρβα μπορεί να λέει 40% πραγματικό κρέας, 15% υποκατάστατα κρέατος, κτλ. Οι φτηνές 3% και ιστορίες. Το ίδιο και οι κροκέτες.

Η τροφή παίζει τεράστιο ρόλο και τα παραπάνω έξοδα σε γλυτώνουν από πολλά μελλοντικά προβλήματα υγείας. 

Η λογική του "έξω τι θα τρώγανε" δεν στέκει αν απλά σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας στο δρόμο είναι 1-4 χρόνια, ενώ μέσα σε σπίτι 15-20.

 

Αν τελικά ζήσει το γατάκι, που μακάρι φυσικά, μην το αφήσεις έξω στον δρόμο πάλι. Θα πεθάνει. Βάλε μια αγγελία να το υιοθετήσει κάποιος, κρίμα θα πάει ο κόπος σου αλλιώς. Είναι άπειρα δυστυχώς, αλλά... :/

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...