Προς το περιεχόμενο

Προβλημα με corrupted filesystem


jim_p

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα σε ολους και μια προειδοποιηση. Απο εδω και κατω υπαρχει απιστευτη γκρινια και θυμος για οτι εγινε, μιας και εχω ριξει τοσο βρισιμο οσο δεν εχω ριξει συνολικα τα 9,5 χρονια που ειμαι σε λινουξ.

 

Ξεκιναω με το openshot να κανω ενα απλο βιντεο για μια φιλη, να κανω δηλαδη τα 9-10 βιντεο που εχει, ενα. Επιλεγω να το κανει mp4 με h246, κλεινω τα παντα εκτος απο το deadbeef στο tray που επαιζε μουσικη και το αφηνω να κανει export.

Περνανε 10 λεπτα και παγωνουν ολα! Η μουσικη παιζει διακεκομμενα και ουτε το ποντικι δεν κουνιεται καν! Περιμενω 1-2 λεπτα και τελικα αναγκαζομαι να το κλεισω απο το power button. Tι το θελα?!?!?!

Παω να μπω και ο grub με πεταει σε grub rescue και μου λεει για corrupted filesystem στον /dev/sda3. Στα windows ευτυχως μπαινει, ακομα, κανονικα. Απο το grub-rescue τρεχω ενα fsck και μου βρισκει πολλα (~200) corrupted αρχεια, τα οποια του λεω να διορθωσει, και στο τελος μου λεει να επανεκκινησω. Το κανω και δεν βγαζει καν τον grub!

 

Βρισκω το τελευταιο δισκακι του parted magic που εχω, εκδοση 6.x, απο τα τελη του 2012, και εκκινω απο αυτο. Βλεπω στο ιντερνετ πως μια λυση ειναι αυτη που περιγραφεται εδω

 


 

Αλλα απο ολα τα block numbers που μου βγαζει, μονο με το τελευταιο κανει δουλεια το e2fsck, στα υπολοιπα λεει οτι δεν βρηκε κατι απο το οποιο να κανει restore. Το κανω απο αυτο, αλλα και παλι balls. Μεχρι αυτο το σημειο, ο σκληρος δεν γινεται καν mount αλλα αναγνωριζεται σαν partition σε ext4 στο fdisk -l. Μετα πεφτω πανω σε αυτο 

 


 

Και κανω οτι λεει, το οποιο στην ουσια ειναι το fsck με την παραμετρο -y, και αυτη τη φορα γινεται mount κανονικα. Βεβαια, αλλο το mount, αλλο το οτι εχει μεσα πλεον το partition. Εχει μονο 4 αρχεια, με τυχαιους αριθμους και 0 bytes σε μεγεθος. Τοτε τι στην ευχη εκανε restore?!?!

 

Υπαρχει κανενας αλλος τροπος να σωσω οτι εχω εκει περα, μιας και δεν ειμια να τα στηνω ολα απο την αρχη παλι, και ειδικα το kodi.

 

Κερασακι στην τουρτα το οτι πλεον μου βγαζει οτι τα windows ειναι πειρατικα, μιας και αναγκαστικα να επαναφερω τον bootloader των 7 για να μπω εκει και να γραψω αυτες τις γραμμες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι πηγες κ εκανες βρε εσυ, επρεπε απο τη πρωτη στιγμη που σου ειπε για corrupted να μπεις με live cd της διανομης, να εβλεπες τι υπαρχει απο filesystems, αν γινοταν chroot κτλ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@mad-proffessor

Εννοεις πως δεν επρεπε να τρεξω το fsck απο τον grub? Τι να εκανα, αυτο μου ηρθε εκεινη την ωρα σαν λυση. Μετα το καταλαβα οτι εκανα μαλακια, οταν χαθηκε και ο grub.

 

@Oxygene

Σε ssd που δουλευει μονο 5 μηνες? Ελπιζω οχι!

 

 

---edit

Μεγαλυτερη ζημια! Ειναι ενα παιχνιδι που παιζω απο το καλοκαιρι του 2014 που το ανακαλυψα. Οταν εκανα νεα εγκατασταση, μετεφερα το αντιστοιχο cookie απο την παλια εγκατασταση στην καινουρια για να μην χασω την προοδο μου, και δουλεψε κανονικα. Απο τοτε εχω παρει 10+ level ομως :P και πλεον τα χανω :'(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αρχή θά 'λεγα να τρέξεις στα Windows κάποιο πρόγραμμα που ελέγχει το health του SSD (της μαμάς εταιρίας?)

 

Επίσης μπες από ένα live cd να δείς τι υπάρχει στο χώρο του Linux

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κατεβαζω τωρα. Βασικα, δεν νομιζω να ειναι θεμα του σκληρου, απλα το κωλοopenshot κατι θα εκανε εκεινη την ωρα και κολλησε το συμπαν. Ουτε με ssh δεν μπορεσα να μπω!

 

Το kingston ssd manager τα εχει ολα στο 100% εκτος απο το read error rate που το εχει στο 95% (και τη θερμοκρασια στους 31).

Για τα περιεχομενα του partition ειπα παραπανω, τα ειδα απο το parted magic. Εχει 3 ακυρα αρχεια, με μεγεθος 0 bytes.

post-124002-0-85203900-1464521307_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν νομίζω πως είναι θέμα του Openshot. Ακόμα και με κόλλημα δεν θα έπρεπε να προκαλέσει corruption στο filesystem. Έπρεπε -κατ' εμέ- να είσαι πιο προσεκτικός πριν τρέξεις την fsck αντί να τρέξεις "copy paste" μία εντολή που βρήκες στο internet.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειανι το openshot που προκαλεσε corruption. Το openshot εινια που ξαφνικα ανεβασε την χρηση της cpu, και του σκληρου ισως, και οδηγησε το συστημα στο γνωστο χαλι και με αναγκασε να το κλεισω απο το κουμπι.

Κατι παρομοιο ειχα παθει και αλλη μια φορα στα 7, οταν ο σαπιος update agent των windows εφτασε την cpu στο θεο και κρεμασαν ολα.

 

http://www.adslgr.com/forum/threads/312536-Windows-7-Συζήτηση-απορίες-προβλήματα?p=5901747&highlight=ψοφος#post5901747

 

Προς το παρον εχω κατεβασει το iso, το εχω γραψει σε στικακι, εχω καταγραψει τι θελω να βαλω μετα την εγκατασταση και ειμαι ετοιμος ψυχολογικα να ακουσω το "Μητσο δεν γινεται, καντο απο την αρχη".

 

 

---edit

Μετα απο ωριμη σκεψη, καταλαβα που την εκανα τη μαλακια. Εκει που ελεγε το grub rescue να τρεξω το fsck, ειχε κανιε ηδη mount το σκληρο? Αν ναι, εκανα την μεγαλυτερη μαλακια στην λινουξοκαριερα μου!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο grub-rescue λες ή στο live enviroment? Στο 2ο παντως σιγουρα το εκανα εγω με το χερι αφου του εκανα οτι περογραφω.

Να προχωρησω σε εγκατασταση απο την αρχη?

Ειμαι με windows, που δεν ξερω να ρυθμισω τον frequency scaling governor καλοκαιριατικα, και η cpu με 50% usage εχει φτασει κοντα 50oC. Ναι, στο λινουξ το γυρναω σε powersave απο μεσα Απριλιου μεχρι μεσα Οκτωβριου :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στο grub-rescue

περιμενε η στειλε μνμ στον imitheo πριν κανεις κατι, θα σου πει σιγουρα τι παιχτηκε και αν σωζεται  :-D

 

Και περνε που και που κανα tar backup, τι το φτιαξαμε το star :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι εξοργιστικό ένα bug να σου κάνει τέτοιο μεγάλο μπάχαλο και να χάνονται σημαντικά αρχεία έτσι για πλάκα αλλά η καλύτερη συμβουλή είναι backup τουλάχιστον για τα αρχεία που θα μας πονέσει αν τα χάσουμε 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ριχνω το φταιξιμο στο openshot. Μπορει να φταιει κατι αλλο για το corruption, πχ το noatime που ειχα στις mount options του / στο fstab.

Backup γενικα εχω για μεμονομενα αρχεια, αλλα δεν γινεται να κραταω backup το καθε ενα και μαλιστα καθημερινα. Αρχεια τα οποια μπορω να ξανακανω ευκολα γιατι ειναι πχ 10 γραμμες, δεν τα κραταω. Επισης αρχεια τα οποια ειναι θαμμενα σε υποφακελους μεσα στο home, οπως το cookie που λεω παραπανω, δεν καθομαι να τα βρω για να τα κανω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να ξέρεις και κάτι άλλο, μιας και μιλάς για SSD. Αν τυχόν και είχες κάνει TRIM, ή το είχες ρυθμίσει αυτόματα να κάνει (και είχε κάνει),

ή ακόμη χειρότερα αν είχες τη discard στο fstab (που κάνει TRIM τα πάντα και επιτόπου), μη μπεις καν στη διαδικασία επαναφοράς αρχείων. Τσάμπα θα ταλαιπωρήσεις το δίσκο.

 

Η λειτουργία TRIM έχει και αυτό το "καλό" (καλό για άλλους, κακό για άλλους, εξαρτάται), λειτουργεί περίπου ως secure deletion.

Ότι αρχεία έχεις διαγράψει, ή έχουν γίνει corrupt, άπαξ και γίνει TRIM, πάπαλα. Ξέχασε τα ! Ούτε photorec, ούτε τίποτα (όσα έχω δοκιμάσει εγώ δηλαδή).

 

Μη νομίζεις ότι την έχεις πατήσει μόνο εσύ με λινουξοπαπαριά (όλοι την έχουμε κάνει) :P

 

Βέβαια στη δική μου περίπτωση τα είχα όλα backup (τα αρχεία που με ενδιαφέρουν και τις ρυθμίσεις),

οπότε μόνο νέα εγκατάσταση έκανα και επαναφορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...