Προς το περιεχόμενο

[Work log] - Το ξανάνιωμα του παππού!

Fubar.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1. Εισαγωγή

Ο παππούς είναι ένα σύστημα το οποίο αγόρασα κομμάτι-κομμάτι απο το Πλαίσιο το μακρυνό 2009.

Παρά τα χρονάκια του, δέν υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα σύγχρονα συστήματα.

Αυτό εν μέρει οφείλεται στο οτι όταν αγοράστηκε ήταν απο τα καλύτερα μηχανήματα για την εποχή του, αλλά κυρίως γιατι η εξέλιξη στους υπολογιστές έχει φρενάρει σημαντικά. Δηλαδή, πρίν 15-20 χρόνια, κάθε εξάμηνο έβγαινε ένας επεξεργαστής με διπλάσιες επιδόσεις απο αυτόν που αντικαθιστούσε.

Άρα ένας επεξεργαστής 6 χρόνων είχε 10-15 φορές χειρότερες επιδόσεις απο έναν σύγχρονο και πρακτικά ήταν μόνο για τη χωματερή.

Αυτή η φρενήρης πορεία έχει πλέον σταματήσει και ο κάθε νέος επεξεργαστής στην καλύτερη περίπτωση να είναι ένα 5% καλύτερος απο τον προηγούμενο.

Επειδή είμαι σχετικά μεγάλος σε ηλικία και τις θυμάμαι αυτές τις εποχές, πιστέψτε με, είναι καλύτερα τώρα. Φανταστείτε να αγοράζετε ένα σύστημα μετά απο αιματηρές οικονομίες (ακόμα και με την οικονομική κρίση, σήμερα οι υπολογιστές είναι πάμφθηνοι και πολύ πιό προσιτοί σε σχέση με τότε) και ένα χρόνο μετά να θεωρείται obsolete και να μήν μπορεί καν να παίξει ένα παιχνίδι ούτε στα χαμηλότερα settings.

2. Σκοπός του εγχειρήματος

Εκμεταλλευόμενος λοιπόν αυτή την κάμψη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορώ με κάποιες βελτιώσεις μικρού σχετικά κόστους να κάνω τον παππού να ξανανιώσει και να μπορεί να χτυπάει στα ίσια σύγχρονα μηχανήματα!

Υπολογίζω δηλαδή οτι με ένα κόστος της τάξης των 150€ θα τον κάνω να έχει επιδόσεις παραπλήσιες με έναν σύγχρονο μέσων επιδόσεων i7. Παράλληλα, μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω κάποια πειράματα.

Θα εξηγήσω σε επόμενο πόστ αναλυτικά τις βελτιώσεις και τα πειράματα που πρόκειται να κάνω.

3. Η σύνθεση του παππού

Ο παππούς έχει μείνει ίδιος απο τότε που τον αγόρασα, με εξαίρεση την αντικατάσταση του δίσκου με SSD και την αλλαγή της κάρτας γραφικών απο HD 4890 σε HD 6870

Το κουτί: Coolermaster CM690 Pure Black

post-296988-0-52363300-1464432548_thumb.jpg

Μητρική: Asus Rampage II exterme

post-296988-0-51104800-1464432577_thumb.jpg

post-296988-0-94276900-1464432685_thumb.jpg

CPU: Intel i7-920, 2.66GHz

post-296988-0-71165600-1464432822_thumb.jpg

RAM: Corsair XMS3 3x2GB kit

post-296988-0-07634100-1464435185_thumb.jpg

GPU: Sapphire HD6870

post-296988-0-08152500-1464435306_thumb.jpg

PSU: Corsair 750TX

post-296988-0-04626300-1464435568_thumb.jpg

Και αυτός είναι ο παππούς όπως είναι σήμερα:

post-296988-0-63242300-1464435682_thumb.jpg

Αν και το κουτί έχει δυνατότητα cable management, όπως φάινεται απο τη φωτογραφία δέν την έχω χρησιμοποιήσει! Αυτό είναι μία απο τις βελτιώσεις που πρόκειται να κάνω.

Το μπλέ κουτάκι με τα λεπτά καλώδια που φαίνεται στο πάνω-πάνω HDD tray είναι το σύστημα τηλεχειρισμού για το άναμα του υπολογιστή που είχα δείξει σε παλιότερο βίντεο μου.

• Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αχα, οκ! Επισης συμαζεψε τα καλωδια. Γινεται χαμος εκει μεσα!

Είπε ο άνθρωπος ότι θα το κάνει... Διάβασε πάλι το αρχικό post...

• 2 εβδομάδες αργότερα...

4. Αναβαθμίσεις

Κάτι το οποίο δέν γνωριζα και ευχαριστώ πολύ όσους με καθοδήγησαν σε αυτό το thread είναι πως η συγκεκριμένη μητρική μπορεί να δεχτεί, αβίαστα και χωρίς τροποποιήσεις, σερβεράδικους επεξεργαστές Xeon.

Έτσι λοιπόν παρήγγειλα έναν x5650 απο ebay για περίπου 90 ευρώ.

post-296988-0-12874700-1465297983_thumb.jpg

Ο συγκεκριμένος Xeon νομίζω οτι δέν έχει σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις ανα πυρήνα σε σχέση με τον i7-920 που έχω τώρα, όμως είναι 6πύρηνος (+2 πυρήνες απο τον 920) και έχει μεγαλύτερη cache (12ΜΒ αντί για 8).

Επιπλέον λόγω φωτολιθογραφίας 32nm αντί 45 του i7-920 καταναλώνει πολύ λιγότερα watt και ανεβάζει μικρότερες θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει οτι clockάρεται πιό εύκολα με μικρότερες θερμοκρασίες στο VRM.

Για να βοηθήσει στο overclocking παρήγγειλα μια ψύκτρα Raijintek Themis EVO, η οποία επίσης προτάθηκε στο παραπάνω thread.

Η συγκεκριμένη φαίνεται πολύ καλό value for money, καθώς είναι σχετικά φτηνή, ενώ απο επιδόσεις φαίνεται να έχει αντίστοιχες με τα μικρά pre-filled συστήματα υδρόψυξης (πχ Corsair H60).

Η πάστα που θα χρησιμοποιήσω είναι η Arctic MX-4, η οποία μάλλον είναι μία απο τις καλύτερες μή αγώγιμες πάστες.

post-296988-0-18545700-1465298011_thumb.jpg

Επιπλέον, θέλω να φροντίσω έτσι ωστε η μητρική να μήν έχει πρόβλημα με θερμοκρασίες. Το καλό είναι πως η μητρική έχει μεγάλες ψύκτρες στο northbridge, southbridge και τα mosfet του VRM, οι οποίες ενώνονται μεταξυ τους με heatpipe. Μάλλον θα τις λύσω για να βάλω και εκεί πάστα MX-4, εκτός βέβαια αν έχουν heatpad, οπότε θα αγοράσω κάποιο καλής ποιότητας να το αντικαταστήσω.

Καθώς έχω στη διάθεσή μου θερμοκάμερα, θα με βοηθήσει να βρώ εύκολα σημεία της μητρικής τα οποία πιθανόν να έχουν πρόβλημα.

Εδώ είναι μια πρόχειρη φωτογραφία που τράβηξα, οπου με κόκκινο απεικονίζονται τα σημεία με θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών.

post-296988-0-99861500-1465298310_thumb.jpg

5. Πείραμα 1ο: Αλλαγή πάστας

Πρίν μπώ στη διαδικασία της αναβάθμισης, είναι ευκαιρία να γίνουν κάποια πειράματα.

Το πρώτο που θέλω να δώ είναι αν η αλλαγή πάστας έχει αποτέλεσμα. Το πείραμα θα γίνει με τον i7 και τη stock ψύκτρα. Είναι καλή ευκαιρία, καθώς η πάστα είναι αυτή που είχε η stock ψύκτρα απο τη μάνα της και δέν έχει αλλαχθεί απο τότε που τοποθετήθηκε το 2009, δηλαδή εδώ και 6-7 χρόνια.

Τελικά τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τα αντίθετα απο τα αναμενόμενα. Η πάστα που χρησιμοποίησα ήταν μια generic για χρήση σε transistor και δέν έχει τόσο καλή θερμική αγωγιμότητα όσο οι πάστες για CPU, αλλά δέν είχα την MX-4 διαθέσιμη τότε.

Έτσι λοιπόν, ενώ με την αρχική πάστα είχε σε full load 75 βαθμούς θερμοκρασία, μετά την αλλαγή ανέβηκε περίπου στους 80.

Για να αποκλείσω οτι το πρόβλημα δέν οφείλεται σε κακή εφαρμογή της πάστας, καθάρισα την πάστα και έβαλα καινούρια άλλες 3 φορές.

Με κάθε καινούρια εφαρμογή της πάστας οι θερμοκρασίες χειροτέρευαν! Ενδεικτικά, στην τελευταία εφαρμογή η θερμοκρασία σε full load ανέβηκε στους 95 βαθμούς.

Αν και θα συνεχίσω τα πειράματα για να βεβαιωθώ, πιστεύω οτι το πρόβλημα είναι στον κακό τρόπο στήριξης της στοκ ψυκτρας. Υποθέτω οτι με κάθε βάλε-βγάλε τα πλαστικά ποδαράκια χαλαρώνουν και η πίεση που ασκείται πάνω στη CPU είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Το επόμενο που θα κάνω είναι να δοκιμάσω με την MX-4 με τη στόκ ψύκτρα και στη συνέχεια να δοκιμάσω με την Themis EVO και τις δύο πάστες.

Πάντως αν η υποψία μου είναι σωστή, τότε το ηθικό δίδαγμα είναι πως αν έχουμε στοκ ψύκτρα της Intel δεν την βγάζουμε για αλλαγή πάστας παρα μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

• Like 11

• 4 μήνες μετά...

Τόσο καιρό τον είχα παρατημένο τον παππού λόγω έλειψης χρόνου, όμως τώρα ήρθε η ώρα για την τοποθέτηση της ψύκτρας, αλλά και μερικών ακόμα καλουδιών!

Έχουμε και λέμε:

1) Sapphire Radeon RX480 8GB

2) 12GB RAM (3x4) G.Skill F3-12800CL9T-12GBSR

3) PCI express to USB 3 card

Λογικά την άλλη εβδομάδα θα τα έχω, οπότε θα ξεκινήσω τις εργασίες

• Like 2

Αν ο παππούς , είναι φανατικός gamer του σήμερα , τότε ναί , μιά GTX1060 6GB είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή.

Αν ο παππούς όμως (ώς διαχρονικό μηχάνημα) είναι περισσότερο μαραθονοδρόμος , παρά 100άρης , τότε η RX480 8GB θα είναι πιό bullet proof , όταν το DX12 & Vulcan , γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας.

Ολα εξαρτώνται από τη σύνταξη του παππού ... και το κατά πόσον θα έβαζε το χέρι στην τσέπη (για νέα κάρτα γραφικών) σε 1-2 χρόνια.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...