Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δε σου είπα να προγραμματίζεις σε C++. Αυτό που είπα ειναι να μάθεις C++ γιατί όπως είπες και εσύ αυτές οι γλώσσες είναι δημιουργήμα της C++.  Οι γλώσσες υψηλού επιπέδου όπως Ruby και Python όσο και να σου φαίνεται περίεργο είναι πιο αργές. Γενικότερα οι script languages είναι πιο αργές, γιατί όπως λες και εσύ γράφεις λίγα και απλά, αλλά όλη τη δουλειά θα στην κάνει ο interpeter. Κλασσικό παράδειγμα: Δηλώνεις μια μεταβλητή στην ruby  k=5  χωρίς να πεις αν είναι Ιnt string ktlp για σενα τον προγραμματιστή αυτό είναι θετικό και λιγότερο κουραστικό , αλλά το ξέρεις ότι μετά ο interpeter θα "κάτσει να ψάχνει να βρει τι ειναι";

Με λίγα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο μια γλώσσα είναι πιο εύκολη στον προγραμματιστή αυτό έχει αντίστροφη σχέση με την ισχύ - πολυπλοκότητα του προγράμματος. Το να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες (malloc, realloc, delete ,new κτλπ) καθιστά υπεύθυνο και μόνο τον προγραμματιστή για την πολυπλοκότητα του προγράμματος.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αυτές οι νέες γλώσσες ναι μεν καλές για αυτούς που απλά θέλουν να προγραμματίζουν και μόνο , αλλά είναι αρκετά περιοριστικές σε σχέση με γλώσσες που όπως λες είναι "δύσκολες" για καθημερινή χρήση.

• Like 1
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάνω σε αυτό, μου είπε ένας φίλος, 32 χρονών προγραμματιστής σε μεγάλη εταιρία, πως μετά τα 35 οι περισσότεροι το γυρίζουν σε managers, και εκεί μετράει το πτυχίο. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε ότι στην αρχή, φοβόταν να του έρθει κάτι άγνωστο για δουλειά, ενώ τώρα παρακαλάει, και ποτέ δεν γίνεται. Για κάθε πρόβλημα έχει 2-3 τρόπους αντιμετώπισης και κοντεύει να σιχαθεί να γράφει κώδικα. Ακόμα και η δουλειά που τίποτα δεν μένει ίδιο, κατάντησε ρουτίνα. 

Δεν ξέρω αν φταίει ότι κάνει δουλειά για μία εταιρία που πουλάει προγράμματα σε άλλους ή είναι όντως αυτό που λέει, αλλά, αν έκανε κάτι δικό του, δεν θα είχε το πάθος και το ενδιαφέρον να συνεχίσει να το κάνει και μετά τα 40;

Στη ζωη ενός ανθρώπου το βασικό ειναι η εξέλιξη ... απλά είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές ο οικοδόμος να εξελιχτεί σε αρχιτέκτονα

Δημοσ.

Πάνω σε αυτό, μου είπε ένας φίλος, 32 χρονών προγραμματιστής σε μεγάλη εταιρία, πως μετά τα 35 οι περισσότεροι το γυρίζουν σε managers, και εκεί μετράει το πτυχίο. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε ότι στην αρχή, φοβόταν να του έρθει κάτι άγνωστο για δουλειά, ενώ τώρα παρακαλάει, και ποτέ δεν γίνεται. Για κάθε πρόβλημα έχει 2-3 τρόπους αντιμετώπισης και κοντεύει να σιχαθεί να γράφει κώδικα. Ακόμα και η δουλειά που τίποτα δεν μένει ίδιο, κατάντησε ρουτίνα. 

Δεν ξέρω αν φταίει ότι κάνει δουλειά για μία εταιρία που πουλάει προγράμματα σε άλλους ή είναι όντως αυτό που λέει, αλλά, αν έκανε κάτι δικό του, δεν θα είχε το πάθος και το ενδιαφέρον να συνεχίσει να το κάνει και μετά τα 40;

Μετράει το πτυχίο σε τέτοιου είδους managers? Μου κάνει εντύπωση που το ακούω.

Απ' όσο έχω δει και ακόμα επειδή είμαι ακριβώς σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή, σίγουρα όταν είσαι technical manager έχεις χρεωμένο το τεχνικό κομμάτι πάνω σου οπότε πρέπει να ξέρεις 5 πράγματα. Αλλά αυτό που θα σε κάνει make or break είναι το αν μπορείς να μανατζάρεις το κάθε λογής φρούτο που μπορεί να σου έρθει, όχι το αν έχεις πτυχίο.

Όσο για τη δουλειά και τη ρουτίνα, το έχω ξαναπεί: ακόμα κι αν το job description είναι "αρμόδιος για το άλειμμα κώλων μοντέλων με λάδι", είναι θέμα χρόνου να το βαρεθείς και να ρουτινιάσεις. Γι' αυτό και κάθε τόσο χρειάζεται κάτι καινούριο. Στην αρχή μπορεί να είναι καινούριο project, καινούρια γλώσσα, μετά μπορεί να είναι καινούρια θέση, καινούρια εταιρία, καινούριες συνθήκες, κλπ.

• Like 3
Δημοσ.

@OP με πρώτο έτος στη σχολή, δηλαδή στα 19 σου να φανταστώ, είσαι σίγουρος ότι τα έχεις καταλάβει όλα τόσο καλά χωρίς ούτε καν να τα έχεις δει; Φαντάζομαι δεν είσαι σε ΤΕΙ ξυλοτεχνείας, αλλά σε ΗΜΜΥ ή ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής. Και μπορείς να πεις ότι δεν έχουν να σου μάθουν τίποτα από το πρώτο έτος; Άφησε τους υπόλοιπους να διαφωνούν... μέχρι όντως να έχεις δει το σύνολο της σχολής...

Επίσης δουλειά ως junior ίσως και να βρεις με πολλά βιογραφικά, αν τους δείξεις και αρκετό δικό σου κώδικα και projects που έχεις κάνει μιας και εργοδότης δύσκολα προσλαμβάνει τέτοιες ηλικίες. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Στα 19 του δε νομίζω πως υπάρχει άτομο που θα δουλεύει 8-10 ώρες/5 μέρες τη βδομάδα και 4 μήνες το χρόνο θα διαβάζει άλλες 4-5 ώρες τη μέρα για να μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Γενικά τώρα που το ξανασκέφτομαι... δεν υπάρχει γενικώς άτομο που να μπορεί να το κάνει αυτό, να κάνει δηλαδή καθημερινά δύο full time jobs.

Υ.Γ. Και όσο για το ότι η σχολή δεν έχει να σου δώσει τίποτα... assembly για MIPS32 μπορεί να μαθαίνεις... και ξαφνικά για κάποιον "ανεξήγητο" λόγο ο ruby κώδικάς σου να σου μοιάζει πλέον για πέταμα...

• Like 1
Δημοσ.

Λογικο δεν είναι όταν για 5-10 χρονια κάνεις μια δουλειά μετα να γινεις μάνατζερ και να βάζεις τους νέους να την κάνουν? και εσυ να επιβλέπεις απλά.

Για κάθε πρόβλημα εχει 2-3 τροπους να το κάνει όπως λες γιατι οι πελάτες βιάζονται και μπαινουν χρονικοι περιορισμοι. Ο άλλος πχ περιμενει από σενα να του φτιάξεις το προιόν ώστε να δουλέψει οποτε δεν υπάρχουν πολυτέλειες να κάνεις έρευνα την έρευνα την κανεις σε ένα πανεπιστημιο που γενικά για αυτό πληρώνεσαι για να ψάχνεσαι και /οποτε το βρεις. Στη δουλεια αυτή όταν κανεις ένα προτζεκτ και μετα σου ζητησουν κάτι παρομοιο έχεις αρχειο.

Καταλαβαινω πάντως τι λες και αυτά όταν δουλευεις σε ιδιώτη μπορει να μην είναι εφικτά γιατι πρέπει να κινηθείς συμφωνα με το χαρακτήρα της εταιρειας. Εγω το εχω ξαναπει παντως ότι η καλυτερη δουλεια είναι του καθηγητη για μενα είναι μακράν η καλυτερη δουλεια ψάχνεσαι οσο θες εισαι εσυ ο κυριος της δουλειάς σου και δεν δινεις αναφορά και σε κανέναν. Για μενα είναι μακραν η καλυτερη δουλεια από το να εισαι ιδιωτικος υπάλληλος αρκει να διοριστεις. Και σε πανεπιστημιο ακομα καλυτερα.Γιατι έχεις παντοτε και τα εξτραδάκια σου καμια δουλεια με καμια εταιρεια κανενα προτζεκτ κτλπ ενώ στο γυμνασιο λυκειο μπορει και να μπετώσεις με τα ιδια και τα ιδια.

Δημοσ.

Λογικο δεν είναι όταν για 5-10 χρονια κάνεις μια δουλειά μετα να γινεις μάνατζερ και να βάζεις τους νέους να την κάνουν? και εσυ να επιβλέπεις απλά.

Για κάθε πρόβλημα εχει 2-3 τροπους να το κάνει όπως λες γιατι οι πελάτες βιάζονται και μπαινουν χρονικοι περιορισμοι. Ο άλλος πχ περιμενει από σενα να του φτιάξεις το προιόν ώστε να δουλέψει οποτε δεν υπάρχουν πολυτέλειες να κάνεις έρευνα την έρευνα την κανεις σε ένα πανεπιστημιο που γενικά για αυτό πληρώνεσαι για να ψάχνεσαι και /οποτε το βρεις. Στη δουλεια αυτή όταν κανεις ένα προτζεκτ και μετα σου ζητησουν κάτι παρομοιο έχεις αρχειο.

Καταλαβαινω πάντως τι λες και αυτά όταν δουλευεις σε ιδιώτη μπορει να μην είναι εφικτά γιατι πρέπει να κινηθείς συμφωνα με το χαρακτήρα της εταιρειας. Εγω το εχω ξαναπει παντως ότι η καλυτερη δουλεια είναι του καθηγητη για μενα είναι μακράν η καλυτερη δουλεια ψάχνεσαι οσο θες εισαι εσυ ο κυριος της δουλειάς σου και δεν δινεις αναφορά και σε κανέναν. Για μενα είναι μακραν η καλυτερη δουλεια από το να εισαι ιδιωτικος υπάλληλος αρκει να διοριστεις. Και σε πανεπιστημιο ακομα καλυτερα.Γιατι έχεις παντοτε και τα εξτραδάκια σου καμια δουλεια με καμια εταιρεια κανενα προτζεκτ κτλπ ενώ στο γυμνασιο λυκειο μπορει και να μπετώσεις με τα ιδια και τα ιδια.

Δεν ξέρω ρε συ. Νομίζω αν κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά νομίζω θα μείνεις στάσιμος. Πρέπει να έχεις τρελή όρεξη μετά από πόσες ώρες μάθημα με 200+ μαντράχαλους να κάτσεις να ψάξεις παραπάνω.

Αν είσαι μάνατζερ αυτόματα έχεις μεγάλη ευθύνη, ενώ προγραμματιστής, έχεις πολύ πιο άνετη δουλειά. Ανάλογα με την εμπειρία φαντάζομαι αλλάζει, απλά στο κεφάλι μου έτσι το έχω τώρα. 

@OP με πρώτο έτος στη σχολή, δηλαδή στα 19 σου να φανταστώ, είσαι σίγουρος ότι τα έχεις καταλάβει όλα τόσο καλά χωρίς ούτε καν να τα έχεις δει; Φαντάζομαι δεν είσαι σε ΤΕΙ ξυλοτεχνείας, αλλά σε ΗΜΜΥ ή ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής. Και μπορείς να πεις ότι δεν έχουν να σου μάθουν τίποτα από το πρώτο έτος; Άφησε τους υπόλοιπους να διαφωνούν... μέχρι όντως να έχεις δει το σύνολο της σχολής...

Στα 19 του δε νομίζω πως υπάρχει άτομο που θα δουλεύει 8-10 ώρες/5 μέρες τη βδομάδα και 4 μήνες το χρόνο θα διαβάζει άλλες 4-5 ώρες τη μέρα για να μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Γενικά τώρα που το ξανασκέφτομαι... δεν υπάρχει γενικώς άτομο που να μπορεί να το κάνει αυτό, να κάνει δηλαδή καθημερινά δύο full time jobs.

Δεν είπα ρε παιδιά ότι δεν έχει να μου μάθει τίποτα. Φυσικά και έχει να μου μάθει αρκετά. Πάνω σε αυτό που με ενδιαφέρει, δεν έχει και πολλά πράγματα, αλλά σαν πληροφορικός, έχει άπειρα να μάθω.

Το δεύτερο το έχω σκεφτεί, και είναι ο βασικός παράγοντας που με σταμάτησε από το να κάνω apply.

Δημοσ.

Μετράει το πτυχίο σε τέτοιου είδους managers? Μου κάνει εντύπωση που το ακούω.

Δεν είμαι του ΙΤ/προγραμματισμού, αλλά αν κρίνω από το χώρο μου, το πτυχίο, το MSc και ίσως το PhD σε πολύ υψηλότερες θέσεις / μεγαλύτερες εταιρείες είναι θέμα αφενός prestige της ίδιας της εταιρείας, αφ' ετέρου βοηθάει στο authority ενός manager, έστω και υποσυνείδητα.

Φαντάσου να είσαι Director πχ ή manager "της πιάτσας", απόφοιτος Λυκείου και να έχεις από κάτω σου άτομα με μεταπτυχιακό κι άλλους που το δουλεύουν για διδακτορικό.

Σίγουρα το make or break είναι ένας από τους χιλιάδες άλλους παράγοντες πολύ πιο σημαντικούς από το πτυχίο, αλλά.

Δημοσ.

Εγώ θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς όσο μπορείς με το πτυχίο σου να μάθεις κάποια πράγματα καλά και μετά να ψάξεις για junior προγραμματιστής.. γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός σε ότι και να κάνεις..

Δημοσ.

Εγώ θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς όσο μπορείς με το πτυχίο σου να μάθεις κάποια πράγματα καλά και μετά να ψάξεις για junior προγραμματιστής.. γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός σε ότι και να κάνεις..

Εγώ λέω οτί μέσα στο καλοκαίρι άνετα αν διαβάσει πιάνει junior μην σου πω και mid-junior αφού έχει έναν χρόνο μέσα στην σχολή.. Εσύ τι λες?

Δημοσ.

Εγώ λέω οτί μέσα στο καλοκαίρι άνετα αν διαβάσει πιάνει junior μην σου πω και mid-junior αφού έχει έναν χρόνο μέσα στην σχολή.. Εσύ τι λες?

Αυτό που θέλει να κάνει θέλω να κάνω και γώ αλλά εγώ έχω τελιεώσει ήδη τις σπουδές μου.. έχω ήδη εργαστεί σε θέση junior.. και έχω σκιστεί στο διάβασμα τους τελευταιους 4 μήνες.. και δέν είμαι καθόλου confident..

για αυτό σχολιασα.. επειδή βράζω στο ίδιο καζάνι..

οι νεοσύλλεκτοι είναι πρόθυμοι να μπούν στη μάχη γιατί δέν έχουν γευτεί ακόμα τον πόλεμο..

Δημοσ.

Δεν είμαι του ΙΤ/προγραμματισμού, αλλά αν κρίνω από το χώρο μου, το πτυχίο, το MSc και ίσως το PhD σε πολύ υψηλότερες θέσεις / μεγαλύτερες εταιρείες είναι θέμα αφενός prestige της ίδιας της εταιρείας, αφ' ετέρου βοηθάει στο authority ενός manager, έστω και υποσυνείδητα.

Φαντάσου να είσαι Director πχ ή manager "της πιάτσας", απόφοιτος Λυκείου και να έχεις από κάτω σου άτομα με μεταπτυχιακό κι άλλους που το δουλεύουν για διδακτορικό.

Στο IT θα έλεγα είναι ακριβώς το αντίθετο, όλοι οι dropouts CEO γιγάντιων εταιριών κλπ.  :)

Σε C level ΟΚ εκεί άντε να πεις ότι έχει νόημα για να το θεαθήναι, αλλά εσωτερικά δεν έτυχε να δω ούτε και να αισθανθώ ποτέ πως παίζει ρόλο το ακαδημαϊκό στο μανατζεριλίκι.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα, εκτιμώ και σέβομαι πολύ τον πρώην μανατζέρ μου παρόλο που εγώ έχω περισσότερα χαρτιά απ' αυτόν (δεν τίθεται καν θέμα να σκεφτώ αν έχει ή δεν έχει, τώρα για τις ανάγκες της συζήτησης το λέω), και αντίστοιχα τη στήριξη και το σεβασμό των συνεργατών μου τώρα την κέρδισα τελείως manually.

Φυσικά αυτά όλα σε γενικές γραμμές και δε θα παραξενευόμουν αν κάπου κάπως ισχύει κάτι διαφορετικό κατ' εξαίρεση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...