Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

και η "απλή" 290 είναι ταχύτερη από την 780ti σε όλους τους απαιτητικούς τίτλους (Dx11).

Επιπλέον σε DX12 games π.χ. hitman μπορεί να δεις την 7950 (r9 285,r9 380) να είναι μια πάνω από τις επιδόσεις της 780τι και την 7970(r9 280x, r9 380X) δίπλα στην 980 .... ;)

Hitman dx12 2k.png

Μπα. Στο DX11 δεν ισχύει. Στο DX12 τώρα στο συγκεκριμένο game που έβαλες, το HITMAN είναι AMD OPTIMIZED+Dx12, οπότε προφανώς θα έχει καλύτερο perfomance από nvidia. Επίσης η nvidia δεν ασχολήθηκε ακόμα με drivers Dx12 support. Η 780 είναι ίση με 290/290Χ. Η 780ΤΙ βρίσκεται πάντα 10 fps πάνω από 780,οπορε υπολογιστε ανάλογη διαφορά και με 290/290Χ.

https://www.google.gr/search?q=R9+290+Mad+max&client=ms-android-huawei&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwir5bKWn-3MAhWBoRQKHW37COwQ_AUIBygB&biw=360&bih=559#tbm=isch&q=R9+290+Mad+max+bencmarks+&imgrc=EWMH5NXOZ1WlHM%3A

• Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Επιπλέον σε DX12 games π.χ. hitman μπορεί να δεις την 7950 (r9 285,r9 380) να είναι μια πάνω από τις επιδόσεις της 780τι και την 7970(r9 280x, r9 380X) δίπλα στην 980 .... ;)

Αυτές οι συγκρίσεις δεν είναι απόλυτες. Κατά τη γνώμη μου οι amd κάρτες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί δεν ισχύει το obsolescence που ακούγεται παντού. Οι διαφορές στην αρχιτεκτονική παίζουνε πολύ μεγάλο ρόλο στα παιχνίδια. Όπως βλέπουμε σε κάποια games να είναι μπροστά η 970 πχ. και σε άλλα η 390 , το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των καρτών της ίδιας εταιρίας. Μάλιστα η amd , επειδή κάθε σειρά (mainstream , performance , high end) έχει διαφορετική αρχιτεκτονική πλέον(370->gcn 1.0 , 380-> gcn1.2 , 390 gcn 1.1) , μπορείς να δεις διαφορές ακόμα και στην ίδια γενιά καρτών. Παράδειγμα η r9 285 , θεωρητικά ήταν κάτι ανάμεσα σε r9 280(7950) και r9 280x(7970ghz). Σε αρκετά games ήταν λίγο καλύτερη ή και χειρότερη απο την 7950, σε άλλα όμως όπως το witcher 3 ήταν καλύτερη και από την 280x. Προφανώς ήταν θέμα των διαφορών που έχει το gcn 1.0 με το 1.1 και του εκάστοτε παιχνιδιού. Δε νομίζω να είπε κανείς πως έγινε "obsolete" η 280x όταν η 285/380 την ξεπερνούσε σε κάποια games.

Δημοσ.

Μπα. Στο DX11 δεν ισχύει. Στο DX12 τώρα στο συγκεκριμένο game που έβαλες, το HITMAN είναι AMD OPTIMIZED+Dx12, οπότε προφανώς θα έχει καλύτερο perfomance από nvidia. Επίσης η nvidia δεν ασχολήθηκε ακόμα με drivers Dx12 support. Η 780 είναι ίση με 290/290Χ. Η 780ΤΙ βρίσκεται πάντα 10 fps πάνω από 780,οπορε υπολογιστε ανάλογη διαφορά και με 290/290Χ.

https://www.google.gr/search?q=R9+290+Mad+max&client=ms-android-huawei&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwir5bKWn-3MAhWBoRQKHW37COwQ_AUIBygB&biw=360&bih=559#tbm=isch&q=R9+290+Mad+max+bencmarks+&imgrc=EWMH5NXOZ1WlHM%3A

επειδή έχω 290X αν υπάρχει κάποιος με 780ti μπορούμε να τρέξουμε game benches DX11, θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα.

Η r9 290 είναι πλεον ξεκάθαρα  πάνω και από την 970 ενω η 290x μιλάει με την 980..

Αυτό οφείλεται στα εξής:

1) ποιο forward thinking αρχιτεκτονική από την AMD

2)Η Nvidia τελευταία βρήκε το κολπάκι να εγκαταλείπει τα driver optimizations στην εκάστοτε προηγούμενη γενια ωστε να σπρώξει τους χρήστες σε upgrade στην νέα.

Αυτά συμβαίνουν όταν χτυπάει μερίδια 80% και αρχίζει να λειτουργεί μονοπωλιακά.

• Like 2
Δημοσ.

επειδή έχω 290X αν υπάρχει κάποιος με 780ti μπορούμε να τρέξουμε game benches DX11, θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα.

Η r9 290 είναι πλεον ξεκάθαρα πάνω και από την 970 ενω η 290x μιλάει με την 980..

Αυτό οφείλεται στα εξής:

1) ποιο forward thinking αρχιτεκτονική από την AMD

2)Η Nvidia τελευταία βρήκε το κολπάκι να εγκαταλείπει τα driver optimizations στην εκάστοτε προηγούμενη γενια ωστε να σπρώξει τους χρήστες σε upgrade στην νέα.

Αυτά συμβαίνουν όταν χτυπάει μερίδια 80% και αρχίζει να λειτουργεί μονοπωλιακά.

Δεν ξέρω που τα βρήκες αυτά, αλλά στις προηγούμενες σελίδες υπάρχει κάλυψη για το ΑΝ υπάρχει Obsolete=εγκαταλειπουν drivers, και δεν υπάρχει από καμία μεριά. Παρεθεσα και ένα βίντεο που το αποδεικνύει. Όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε.

Επειτα που είδες ότι η 290Χ ξεπερνάει την 780ΤΙ? Καλές οι απόψεις περί superiorioty, αλλά και μερικες αποδείξεις δεν θα ήταν άσχημες.

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/70125-gtx-780-ti-vs-r9-290x-rematch-8.html

Δείτε και μόνοι σας ότι η 290Χ παραμένει πίσω από την 780ΤΙ.

Δημοσ.

Επειτα που είδες ότι η 290Χ ξεπερνάει την 780ΤΙ? Καλές οι απόψεις περί superiorioty, αλλά και μερικες αποδείξεις δεν θα ήταν άσχημες.

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/70125-gtx-780-ti-vs-r9-290x-rematch-8.html

Δείτε και μόνοι σας ότι η 290Χ παραμένει πίσω από την 780ΤΙ.

Αυτό που έβαλες είναι από 24 Αυγούστου 2015, σχεδόν πριν ένα χρόνο.

Το παρακάτω που έβαλα και στην σελίδα 2 είναι από 17 Μαΐου 2016 (GTX 1080 release)

Σε 16 παιχνίδια από τα οποία τα 10 είναι NVDIAN GameWorks και μόνο ένα είναι AMD Gaming Evolved (ΗΙΤΜΑΝ) και αυτό το έτρεξαν σε DX-11.

Καθαρά η 290Χ είναι μπροστά από την GTX 780Ti.

https://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_1080/26.html

1080p

perfrel_1920_1080.png

1440p

perfrel_2560_1440.png

• Like 4
Δημοσ.

Αυτό που έβαλες είναι από 24 Αυγούστου 2015, σχεδόν πριν ένα χρόνο.

Το παρακάτω που έβαλα και στην σελίδα 2 είναι από 17 Μαΐου 2016 (GTX 1080 release)

Σε 16 παιχνίδια από τα οποία τα 10 είναι NVDIAN GameWorks και μόνο ένα είναι AMD Gaming Evolved (ΗΙΤΜΑΝ) και αυτό το έτρεξαν σε DX-11.

Καθαρά η 290Χ είναι μπροστά από την GTX 780Ti.

https://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_1080/26.html

1080p

perfrel_1920_1080.png

1440p

perfrel_2560_1440.png

Relative perfomance? Σαν να λέμε ότι πιο αόριστο υπάρχει. Οκ, αν βλέπετε τέτοια και πειθεστε ρε παιδιά, μαγκιά σας. Ξες ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα ποσοστά επί % και real time fps, έτσι?

Τώρα σχετικά με τα games, που την gpu για αυτό την παίρνεις και όχι για να την συγκρίνεις με άλλες gpu σε ποσοστά, οι 290/290Χ δεν ξεπερνούν την 780-780ΤΙ. Ήδη παρέθεσα τα bencmarks.

Και αν ισχύσει ποτέ αυτό που λες , περί καλύτερου arhitecture :P, η διαφορά είναι 2-6%, που σήμαινει 2-5 fps.

• Like 1
Δημοσ.

Στο performance summary γράφει : "The graphs on this page show a combined performance summary of all the tests on previous pages"

Εγώ στις προηγούμενες σελίδες δεν βλέπω καμία μέτριση  για την R9 290X όπως και για τις περισσότερες κάρτες που υπάρχουν στον πίνακα.

Πέρα από αυτό το να κάθεται κάποιος να ασχολείται για κάρτες 2,5-3 χρόνια παλίες ποια δίνει 2-5 fps παραπάνω σε κάποια παιχνίδια νομίζω δεν έχει κανένα νόημα.

• Like 2
Δημοσ.

Στο performance summary γράφει : "The graphs on this page show a combined performance summary of all the tests on previous pages"

Εγώ στις προηγούμενες σελίδες δεν βλέπω καμία μέτριση για την R9 290X όπως και για τις περισσότερες κάρτες που υπάρχουν στον πίνακα.

Πέρα από αυτό το να κάθεται κάποιος να ασχολείται για κάρτες 2,5-3 χρόνια παλίες ποια δίνει 2-5 fps παραπάνω σε κάποια παιχνίδια νομίζω δεν έχει κανένα νόημα.

Ακριβώς. Έπειτα, οι KEPLERS sufferered εξαιτίας των Maxwell drivers. Με τους νέους drivers που μπαίνουν και οι PASCAL στο παιχνίδι, οι KEPLERS θα δουν αύξηση και οι maxwell μαι μικρή πτώση. Όλα αυτά λόγω των CUDA Core.

Δημοσ.

κι εδώ συζητιέται το ίδιο

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1220928

Αυτό που επικρατεί στο forum είναι ότι η AMD υποστιρίζει τις κάρτες τις από 2012-2016 έχοντας όλες ίδιο boost διότι είναι ίδιο arhitecture και ο πάνω κάτω έχουν ίδιο perfomance!! Ενώ η nvidia apo τότε πέρασε FERMI μέχρι τώρα PASCAL. Οι γενιές τις NVIDIA έχουν διαφορές στο perfomance γιατί είναι διαφορετικό ARCHITECTURE και επειδή κάποιοι δεν βλέπουν τι παίζει λένε ότι η NVIDIA υποτίθεται κάνει obselete αλλά δεν ισχύει! Απλά οι νεοι drivers των δεν δίνουν perfomance boost στα "παλια" ARCHITECTURES, απλά τα συντηρούν και οι καρτες τα βγάζουν πέρα με τις δυνάμεις τους. Και τα πάνε εξαιρετικά καλά, όπως θα έπρεπε, από την 500-600 σειρά μέχρι και την 900 σειρά.Πολύ πιθανόν να δουν μεγάλες μειώσεις οι 200/300 σειρες μόλις αλλάξει το ARCHITECTURE και έρθει το POLARIS και θα πρέπει να το υποστηρίξει. Μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε στο Internet, ψάξτε το και δείτε το από όλες τις πλευρές το πράγμα.

(Εκατό επεξεργασιές έγιναν μέχρι να συνταξω σωστά το comment! :P)

Δημοσ.

Αυτό που επικρατεί στο forum είναι ότι η AMD υποστιρίζει τις κάρτες τις από 2012-2016 έχοντας όλες ίδιο boost διότι είναι ίδιο arhitecture και ο πάνω κάτω έχουν ίδιο perfomance!! Ενώ η nvidia apo τότε πέρασε FERMI μέχρι τώρα PASCAL. Οι γενιές τις NVIDIA έχουν διαφορές στο perfomance γιατί είναι διαφορετικό ARCHITECTURE και επειδή κάποιοι δεν βλέπουν τι παίζει λένε ότι η NVIDIA υποτίθεται κάνει obselete αλλά δεν ισχύει! Απλά οι νεοι drivers των δεν δίνουν perfomance boost στα "παλια" ARCHITECTURES, απλά τα συντηρούν και οι καρτες τα βγάζουν πέρα με τις δυνάμεις τους. Και τα πάνε εξαιρετικά καλά, όπως θα έπρεπε, από την 500-600 σειρά μέχρι και την 900 σειρά.Πολύ πιθανόν να δουν μεγάλες μειώσεις οι 200/300 σειρες μόλις αλλάξει το ARCHITECTURE και έρθει το POLARIS και θα πρέπει να το υποστηρίξει. Μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε στο Internet, ψάξτε το και δείτε το από όλες τις πλευρές το πράγμα.

(Εκατό επεξεργασιές έγιναν μέχρι να συνταξω σωστά το comment! :P)

Αρχικά δεν είναι η ίδια αρχιτεκτονική της AMD από το 2012 έχουμε CGN 1.0 CGN 2.0 CGN 3.0 κλπ.

Όμως είναι αλήθεια ότι η αρχιτεκτονική CGN έχει αποδείξει την αξία της καθώς ακόμα και η έκδοση 1.0 ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις νεες απαιτήσεις του software. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, όταν μια επιχείρηση σχεδιάζει GPU δεν ρίχνει ζάρια.

Από εκεί και πέρα η διαφωνία  είναι για το αν η NV κάνει κόλπα με τους driver για να ρίχνει τις επιδόσεις των προηγούμενων γενιών ή  προκειται για εγγενή αδυναμία.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν ζοριστούν λίγο με το μερίδιο αγοράς η σειρά 9 δεν θα έχει την τύχη των 6, 7 &  5.

Όσο για το θέμα με τις 290 και την 780ti, και τις αποδείξεις, πρόσεχε να διαβάζεις πρόσφατα review και όχι release date υλικό.

Επιπλέον είπα ότι έχω 290Χ και υπάρχει κάποιος στο thread με 780ti ευχαρίστως να τρέξουμε game benches.

• Like 1
Δημοσ.

Αρχικά δεν είναι η ίδια αρχιτεκτονική της AMD από το 2012 έχουμε CGN 1.0 CGN 2.0 CGN 3.0 κλπ.

Όμως είναι αλήθεια ότι η αρχιτεκτονική CGN έχει αποδείξει την αξία της καθώς ακόμα και η έκδοση 1.0 ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις νεες απαιτήσεις του software. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, όταν μια επιχείρηση σχεδιάζει GPU δεν ρίχνει ζάρια.

Από εκεί και πέρα η διαφωνία είναι για το αν η NV κάνει κόλπα με τους driver για να ρίχνει τις επιδόσεις των προηγούμενων γενιών ή προκειται για εγγενή αδυναμία.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν ζοριστούν λίγο με το μερίδιο αγοράς η σειρά 9 δεν θα έχει την τύχη των 6, 7 & 5.

Όσο για το θέμα με τις 290 και την 780ti, και τις αποδείξεις, πρόσεχε να διαβάζεις πρόσφατα review και όχι release date υλικό.

Επιπλέον είπα ότι έχω 290Χ και υπάρχει κάποιος στο thread με 780ti ευχαρίστως να τρέξουμε game benches.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε ότι είπα, αλλά θα κάνω μια σουμα. Το να δείχνεις γραφήματα δεν λέει τίποτα(Συνήθως τα μεγάλα σαιτ έχουν κάποια οφελοι με το να διαφημιζουν την μια ή την άλλη εταιρία). Μπορείς να δεις και μόνος διαφορά bencmarks ατόμων στο youtube, ασημων, και όχι διάσημων. Από εκεί θα καταλαβεις τι παίζει. Τώρα για τα υπόλοιπα έγραψα ότι ήταν να γράψω, παρέθεσα και βίντεο με AMD VS NVIDIA Who Age better, οπου βγήκε ισοπαλία και δεν υπήρξε πουθενά gimping η obseleting. Όπως προανέφερα, το να κάνεις refresh μαι σειρά είναι πολύ εύκολο τόσο στην παραγωγή όσο και στην συντήρηση (AMD). Η NVIDIA έβγαζε νέα "οικογένεια" κάθε φορά. Αυτό είναι δυσκολότερο τόσο στην παραγωγή όσο και στην συντήρηση, αλλά και στα δύο ΔΕΝ υστερεί η NVIDIA. Τώρα ο καθένας πίστευει αυτά που θελει να πιστέψει. :)
Δημοσ.

Γειά σας.

Βλέποντας μερικά άτομα να γράφουν σε διάφορα forums, για το υποτίθεμενο OBSOLETE των gpus, θα ήθελα να αφησω και την δική μου γνώμη και αν μπορεί να γίνει μια σωστή συζήτηση χωρίς επιθετικά σχόλια.

Καταρχήν, όλοι ξεκινούν λέγοντας πως η NVIDIA και μόνο αυτή υποτίθεται, ότι κάνει OBSOLETE της κάρτες γραφικών της, μετά από κάθε νέο ARCHITECTURE.

Αλήθεια ή μύθος?

Αυτό που δεν βλέπουν όσοι λένε τέτοιες φήμες, είναι ότι η NVDIA κάθε φορά βγάζει νέες, βελτιωμένες κάρτες γραφικών, δυνατοτερες και γρήγοροτερεςμε αποτελεσμα να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες! Αυτό από μόνο του σημαίνει καλύτερα bencmarks, μεγαλύτερο overclcock από μεριά νέου ARCHITECTURE! Η AMD από την άλλη, κάνει rebrands-refresh με αποτέλεσμα μέχρι τώρα, οι 7000-200-300 σειρές να μην έχουν μεγάλες διαφορές, με αποτέλεσμα όλοι να θεωρούν πως στηρίζει ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, τις κάρτες γραφικών της. Δεν υποστιρίζω καμία ομάδα, γιατί ούτε λεφτά παίρνω από αυτές, ούτε όφελος έχω, αλλά σαν αγοραστής όπως όλοι, θέλω το καλύτερο.

Αφήνω αυτό το βίντεο που υποστηρίζει 100% ότι είπα πιο πριν. Ότι δηλαδή, ΔΕΝ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ OBSOLETE σε καμία περίπτωση. Ούτε από μέριας AMD ούτε από NVIDIA. Τώρα αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά, βεβαίως να μου εξηγήσετε τι λέω λάθος :). (Επίσης είχα γράψει κάτι παρόμοιο και σε ένα άλλο φόρουμ, αλλά αγνοηθηκε το σχόλιο μου γιατί υπήρχε μια διαφωνία μεταξύ κάποιων ( :P) )

Δεν έχω διαβάσει όλο το thread αλλά αυτό που έχω να πώ είναι ότι:

1) Το ερώτημα είναι τελείως άτοπο (όχι η άποψή σου, το ερώτημα). Μιλάμε για συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε πόρους (ειδικά με την τάση να θέλουμε συνεχώς πολλαπλάσια ανάλυση). Προφανές είναι λοιπόν ότι παλιές κάρτες γίνονται "obsolete" μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Ο όρος obsolete φυσικά αναφέρεται στην απαίτηση να τρέχεις τα παιχνίδια σου σε high+ settings στην μέγιστη δυνατή ανάλυση. Αν τα κριτήριά μας τροποποιηθούν στο απλώς "να τρέχει" ένα παιχνίδι σε 1080p και medium+ settings τότε κάρτες 5ετίας ΔΕΝ είναι Obsolete. Εδώ με την 7870 στο σύστημα της υπογραφής και μιά χαρά παίζω όλα τα σημερινά games σε 1080p με διάφορους συνδυασμούς σε settings. Από αυτή τη σκοπιά το προϊόν έχει πολύ μεγάλο value και φυσικά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί Obsolete. Επίσης (φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για την Nvidia) παίρνω ακόμη driver updates κτλπ, οπότε υπάρχει κανονικά υποστήριξη.

Τέλος διαφωνώ με την 3η παράγραφο. Δεν χρειάζεται να αλλάζω συνέχεια αρχιτεκτονική για να έχω ένα καλύτερο προϊόν. Όσο προσθέτω hardware υποστήριξη σε νέες τεχνολογίες και resources σε έναν επεξεργαστή, τόσο θα αυξάνεται και η απόδοση. Ειδικά από την στιγμή που έτσι καλύπτω την αγορά και είμαι ανταγωνιστικός. Παρόμοιες τακτικές ακολουθούν και οι 2 εταιρείες. Αν θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει στασιμότητα στις GPUs αυτό οφείλεται στην "στασιμότητα" στην εξέλιξη των γραφικών και οι κατασκευαστές των παιχνιδιών "έχουν το φταίξιμο" με τα ports να κυριαρχούν κτλπ.  Μεγάλο ρόλο στο θέμα έπαιξε και το Crysis πιστεύω. Long story short, ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά αλλά αυτό δεν εξισώθηκε με αντίστοιχες πωλήσεις, οπότε όλοι "παραδειγματίστηκαν" και "μαζεύτηκαν" κάπως.

2) το βίντεο που παραθέτεις δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και δεν αποδεικνύει κανένα Point. Πρώτον παίρνει 2 κάρτες από τις εκατοντάδες επιλογές των τελευταίων ετών. Για να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα για μία τάση, ειδικά όταν οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το συμπέρασμά σου είναι άπειρες που λέει ο λόγος (από τα drivers, μέχρι το υπόλοιπο σύστημα, τα games και τα engine τους κτλ), πρέπει να έχεις τεράστιο δείγμα. Όχι μόνο από διαφορετικές GPUs διαφόρων ετών κατασκευής, αλλά και να δοκιμάσεις όλες τις GPUs αυτές σε διάφορα συστήματα. Μόνο τότε θα γενικεύσεις την υπόθεση που αρχικά έκανες.

Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλε το βίντεο είναι ότι η συγκεκριμένη 7970 τρέχει ~5% (αν θυμάμαι σωστά) καλύτερα τα συγκεκριμένα νεότερα games από την συγκεκριμένη GTX680. Φυσικά αυτό αναφέρεται στο average fps και όχι στο minimum όπου είναι σχεδόν το ίδιο και στις 2 περιτπώσεις. Επίσης αν σκεφτείς ότι η τάση τα τελευταία χρόνια έχει τους gamers να θέλουν μεγαλύτερες αναλύσεις (και αντίστοιχα τα games να στρέφονται σε αυτόν τον τομέα) δεδομένο είναι ότι η 7970 θα οφεληθεί από το +1gb VRAM και το μεγαλύτερο bandwidth αυτής.

Ακόμη και η υπόθεση που κάνει λοιπόν όταν ξεκινάει το βίντεο (ότι η nvidia "παρατάει" τα πρηγούμενα μοντέλα της ώστε να ωθήσει νέες αγορές) πιστεύω πως είναι αβάσιμη. Τα νέα παιχνίδια είναι αδιαμφησβήτητα playable ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ λογικό να μην πέφτει το ίδιο βάρος σε driver Optimizations σε σχέση με τα τελευταία μοντέλα. Τα optimizations επίσης μπορεί να σε φέρουν μέχρι ενός Χ σημείου, δεν θα προσθέσουν VRAM ή clock speed. Τέλος η διαφορά 5% με τον ανταγωνισμό είναι imho αμελητέα. Απορίας άξιο λοιπόν είναι από πού ξεκίνησε το όλο θέμα με τις "obsolete" κάρτες και το "aging" αυτών.... Αντιθέτως με το ανωτέρω point όσοι έχουν παρακολουθήσει την αγορά για αρκετά χρόνια πιστεύω θα συμφωνήσουν ότι το aging γενικότερα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με πριν 15-20 χρόνια. Αδιανόητο θα ήταν ας πούμε το 2000 ακόμη και να σκεφτείς το να παίξεις ένα νέο game με κάρτα του 1995. Χρυσές εποχές του gaming βέβαια τότε όπου οι εξελίξεις σε software και hardware ταυτόχρονα ήταν ραγδαίες.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν έχω διαβάσει όλο το thread αλλά αυτό που έχω να πώ είναι ότι:

1) Το ερώτημα είναι τελείως άτοπο (όχι η άποψή σου, το ερώτημα). Μιλάμε για συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε πόρους (ειδικά με την τάση να θέλουμε συνεχώς πολλαπλάσια ανάλυση). Προφανές είναι λοιπόν ότι παλιές κάρτες γίνονται "obsolete" μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Ο όρος obsolete φυσικά αναφέρεται στην απαίτηση να τρέχεις τα παιχνίδια σου σε high+ settings στην μέγιστη δυνατή ανάλυση. Αν τα κριτήριά μας τροποποιηθούν στο απλώς "να τρέχει" ένα παιχνίδι σε 1080p και medium+ settings τότε κάρτες 5ετίας ΔΕΝ είναι Obsolete. Εδώ με την 7870 στο σύστημα της υπογραφής και μιά χαρά παίζω όλα τα σημερινά games σε 1080p με διάφορους συνδυασμούς σε settings. Από αυτή τη σκοπιά το προϊόν έχει πολύ μεγάλο value και φυσικά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί Obsolete. Επίσης (φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για την Nvidia) παίρνω ακόμη driver updates κτλπ, οπότε υπάρχει κανονικά υποστήριξη.

Τέλος διαφωνώ με την 3η παράγραφο. Δεν χρειάζεται να αλλάζω συνέχεια αρχιτεκτονική για να έχω ένα καλύτερο προϊόν. Όσο προσθέτω hardware υποστήριξη και resources σε έναν επεξεργαστή, τόσο θα αυξάνεται και η απόδοση. Ειδικά από την στιγμή που έτσι καλύπτω την αγορά και είμαι ανταγωνιστικός. Παρόμοιες τακτικές ακολουθούν και οι 2 εταιρείες. Αν θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει στασιμότητα στις εξελίξεις των γραφικών οι κατασκευαστές των παιχνιδιών "έχουν το φταίξιμο" με τα ports να κυριαρχούν κτλπ.  Μεγάλο ρόλο στο θέμα έπαιξε και το Crysis πιστεύω. Ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά αλλά αυτό δεν εξισώθηκε με αντίστοιχες πωλήσεις, οπότε όλοι "μαζεύτηκαν" κάπως.

2) το βίντεο που παραθέτεις δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και δεν αποδεικνύει κανένα Point. Πρώτον παίρνει 2 κάρτες από τις εκατοντάδες επιλογές των τελευταίων ετών. Για να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα για μία τάση, ειδικά όταν οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το συμπέρασμά σου είναι άπειρες που λέει ο λόγος (από τα drivers, μέχρι το υπόλοιπο σύστημα, τα games και τα engine τους κτλ), πρέπει να έχεις τεράστιο δείγμα. Όχι μόνο από διαφορετικές GPUs διαφόρων ετών κατασκευής, αλλά και να δοκιμάσεις όλες τις GPUs αυτές σε διάφορα συστήματα. Μόνο τότε θα γενικεύσεις την υπόθεση που αρχικά έκανες.

Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλε το βίντεο είναι ότι η συγκεκριμένη 7970 τρέχει ~5% (αν θυμάμαι σωστά) καλύτερα τα συγκεκριμένα νεότερα games από την συγκεκριμένη GTX680. Φυσικά αυτό αναφέρεται στο average fps και όχι στο minimum όπου είναι σχεδόν το ίδιο και στις 2 περιτπώσεις. Επίσης αν σκεφτείς ότι η τάση τα τελευταία χρόνια έχει τους gamers να θέλουν μεγαλύτερες αναλύσεις (και αντίστοιχα τα games να στρέφονται σε αυτόν τον τομέα) δεδομένο είναι ότι η 7970 θα οφεληθεί από το +1gb VRAM και το μεγαλύτερο bandwidth αυτής. Η υπόθεση που κάνει λοιπόν όταν ξεκινάει το βίντεο (ότι η nvidia "παρατάει" τα πρηγούμενα μοντέλα της ώστε να ωθήσει νέες αγορές) πιστεύω πως είναι αβάσιμη. Τα νέα παιχνίδια είναι με αδιαμφησβήτητα playable ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ λογικό να μην πέφτει το ίδιο βάρος σε driver Optimizations σε σχέση με τα τελευταία μοντέλα. Τα optimizations επίσης μπορεί να σε φέρουν μέχρι ενός Χ σημείου, δεν θα προσθέσουν VRAM ή clock speed. Τέλος η διαφορά 5% με τον ανταγωνισμό είναι imho αμελητέα. Απορίας άξιο λοιπόν είναι από ξεκίνησε κιόλας το όλο θέμα με τις "obsolete" κάρτες και το "aging" αυτών....

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την αγορά για αρκετά χρόνια πιστεύω θα συμφωνήσουν ότι το aging γενικότερα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με πριν 15-20 χρόνια. Αδιανόητο θα ήταν ας πούμε το 2000 ακόμη και να σκεφτείς το να παίξεις ένα νέο game με κάρτα του 1995. Χρυσές εποχές του gaming βέβαια τότε όπου η εξελίξεις σε software και hardware ταυτόχρονα ήταν ραγδαίες.

Η φωνή της λογικής.

post-262702-0-56779400-1463943593_thumb.gif

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...