Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θα απαντήσω για το βρογχικό ασθμα και όχι για το αλλεργικό μιάς και πάσχω από το πρώτο. με επηράζει πολύ η ζέστη σε βαθμό πολλές φορές να μην μπορώ να παίρνω χαλαρή ανάσα. χρειάζομαι το φάρμακο κατευθείαν αλλά και πάλι πρέπει να περάσει κανένα μισάωρο για να ηρεμήσω. με πειράζουν οι έντονες χημικές μυρωδιές και η σκόνη καθώς και ο έντονος καπνός από τα τσιγάρα . οι βρογχοι κλείνουν κατευθείαν. από κρισεις, με έχουν πιάσει 3 γερές όπου χρειάστηκα εισαγωγή και περισσότερο από 4 μέρες με διαρκείς μάσκες με φάρμακο. τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με αθλητισμό , έχουν περιοριστεί πολύ αυτές οι κρίσεις αλλά όχι η ζέστη και το έντονο γέλιο το οποίο μπορεί να μου φέρει δύσπνοια.

Επεξ/σία από gdriver
  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

gdriver, ευχαριστουμε για την καταθεση της προσωπικης σου εμπειριας.

Οταν λες για 3 γερες κρισεις, εννοεις σε ολη σου τη ζωη μεχρι τωρα;

Θα με ενδιεφερε να ξερω την συχνοτητα αυτων των σοβαρων κρισεων, σε περιπτωσεις βρογχικου ασθματος, πχ σε μια ενδεικτικη περιπτωση οπως η δικη σου.

Δημοσ.

είχα χρόνιο αλλεργικό βρογχικό ? (δεν θυμάμαι ακριβώς) απο την ώρα π γεννήθηκα. Νοσηλείες για χρόνια εβδομαδιαίες , με γνώριζαν οι γιατροί και οι νοσοκόμες με το μικρό μου , κορτιζόνη ενέσιμη και χάπια επίσης για χρόνια 
Ελαττώθηκε αρκετά μεγαλώνοντας και απο την ώρα π άρχισα να γυμνάζομαι εξαφανίστηκε. Πρέπει να έχω να πάρω σχετικά φάρμακα πάνω απο 10ετία και επίσης δεν αρρωσταίνω ποτέ, ίσως μια φορά το χρόνο απο κάτι ελαφρύ που δεν θα χρειαστεί καν γιατρούς κ φάρμακα. 

• Like 1
Δημοσ.

είχα χρόνιο αλλεργικό βρογχικό ? (δεν θυμάμαι ακριβώς) απο την ώρα π γεννήθηκα. Νοσηλείες για χρόνια εβδομαδιαίες , με γνώριζαν οι γιατροί και οι νοσοκόμες με το μικρό μου , κορτιζόνη ενέσιμη και χάπια επίσης για χρόνια 

Ελαττώθηκε αρκετά μεγαλώνοντας και απο την ώρα π άρχισα να γυμνάζομαι εξαφανίστηκε. Πρέπει να έχω να πάρω σχετικά φάρμακα πάνω απο 10ετία και επίσης δεν αρρωσταίνω ποτέ, ίσως μια φορά το χρόνο απο κάτι ελαφρύ που δεν θα χρειαστεί καν γιατρούς κ φάρμακα. 

Πολυ αισιοδοξη η ιστορία σου! Δηλαδη, καταφερες και το ξεπερασες εντελως!

Δημοσ.

ναι σε όλη μου τη ζωή με έχουν πιάσει 3 κρίσεις. πάντοτε όμως υπάρχει κοινός παρανομαστής. το κρυολόγημα για παράδειγμα με μπουκωμένη μύτη και πολλά φλέγματα . όταν αρχίζω να γεμίζω φλέγματα σε δευτερόλεπτα έχω πάρει αποχρεμπτικό προκειμένου να το προλάβω γιατί αν το αφήσω ξέρω πως θα πάω πάλι για εισαγωγή. ακόμη και λίγα φλέγματα να έχω θα με πιάσει.

Δημοσ.

gdriver, μπορεις να μου πεις, οπως τα θυμασαι, οταν εκανες εισαγωγη, σε τι φαση ησουν, δηλαδη πόσο 'χάλια';

Πχ ειχες τις αισθησεις σου, κανονικα επικοινωνία με τους αλλους, μπορουσες να μετακινηθεις/περπατησεις στους διαδρομους του νοσοκομειου, ή πχ ησουν σε ψιλοαναισθητη κατασταση, κρεβατωμενος για μερες  κλπ

Δημοσ.

σε όλες τις περιπτώσεις ήμουν σχεδόν σε ημι-λυπόθυμη κατάσταση με το στέρνο τέρμα φουσκωμένο. την τρίτη φορά που με γύρισαν 2 νοσοκομεία και ένα κέντρο υγείας δε θυμάμαι καν το κέντρο υγείας. τις προηγούμενες φορές απλώς δεν μπορούσα να πάρω ανάσα και μιλούσα οριακά . όμως ακόμη και η παραμικρή κίνηση μου φαινόταν τιτανοπροσπάθεια αφού επηρέαζε αμέσως το ποσοστό αέρα που απορροφούσα. ένιωθα ακόμη και την παραμικρή κίνηση των δακτύλων μου να με επιβαρύνει. η κορτιζόνη έχει σώσει πολύ λαό.

πάντως επιβεβαιώνω αυτό που λέει ο vapir παραπάνω, με την αθληση σχεδόν το ξεπερνάς.

Δημοσ.

Πολυ αισιοδοξη η ιστορία σου! Δηλαδη, καταφερες και το ξεπερασες εντελως!

ναι , πρόβλημα 0 

και μάλιστα έχω φτιάξει πολύ δυνατό αναπνευστικό με την αερόβια 

Δημοσ.

σε όλες τις περιπτώσεις ήμουν σχεδόν σε ημι-λυπόθυμη κατάσταση με το στέρνο τέρμα φουσκωμένο. την τρίτη φορά που με γύρισαν 2 νοσοκομεία και ένα κέντρο υγείας δε θυμάμαι καν το κέντρο υγείας. τις προηγούμενες φορές απλώς δεν μπορούσα να πάρω ανάσα και μιλούσα οριακά . όμως ακόμη και η παραμικρή κίνηση μου φαινόταν τιτανοπροσπάθεια αφού επηρέαζε αμέσως το ποσοστό αέρα που απορροφούσα. ένιωθα ακόμη και την παραμικρή κίνηση των δακτύλων μου να με επιβαρύνει. η κορτιζόνη έχει σώσει πολύ λαό.

πάντως επιβεβαιώνω αυτό που λέει ο vapir παραπάνω, με την αθληση σχεδόν το ξεπερνάς.

Ποση 'εξαρτηση' ειχες σε αυτη την φαση της ζωης σου, απο το να εισαι κοντα σε νοσηλευτικο ιδρυμα; Πχ θα μπορουσες να πας μια εκδρομη ψηλα/μακρια σε καποιο ελληνικο βουνο, ή έπρεπε να εισαι σε αποσταση βολης απο καποιο νοσοκομειο/κεντρο υγειας;

Υπαρχουν χρονικα περιθωρια για να σε μεταφερουν, ή ολα πρεπει να γινουν πολυ γρηγορα, αν σε πιασει κριση;

Πχ εχεις περιθωριο ενα 6ωρο(περιπτωση μακρινο χωριο/βουνο), ισως με μια αμεση-προσωρινη λυση (πχ καμια ενεση), μεχρι να φτασεις σε υγειονομικη μοναδα;

Και κατι ακομη:

η αντιμετωπιση στο νοσοκομειο, πχ ενα απλο επαρχιακο νοσοκομειο χωρις πολλα-πολλα, ή ακομη και ενα καλο κεντρο υγειας (πχ πες σε νησι του αιγαιου), ειναι εφικτη;

Δηλαδη, τι χρειαζεται για την αντιμετωπιση;

Ειναι κατι απλο που υπαρχει παντου (πχ οξυγονο + κορτιζονη) και το βρισκεις και στο πιο απλο κεντρο υγειας, ή ειναι κατι που θελει πολλα και δυσκολα για να το αντιμετωπισουν, και πρεπει όχι μονο να εισαι κοντα σε νοσ.ιδρυμα, αλλα να ειναι και καλό;

------

Παντως ρε παιδια, οποιος ειναι σε high peak καποια χρονια με αυτη την παθηση,

οπως καταλαβαινω, πρεπει να καλου-κακου να εχει κοντα του εναν δικο του ανθρωπο,

ωστε αμα πιασει καμια κριση, να εχει γρηγορη διαμεταταγωγη σε νοσοκομειο.

Πχ δεν μπορει να πει, θα παω να μεινω μονος στο εξοχικο στο χωριο, να την αραξω εκει για κανα δυο βδομαδες.

Καλα καταλαβαινω;

Δημοσ.

το πρόβλημα δεν είναι τα φαρμακα αλλά η ποσότητα που υπάρχει διαθέσιμη. χρειάστηκα εισπνοές με κορτιζόνη (συνήθως aerolin , lomudal στα ενδιάμεσα ως προληψη.) συν ενέσεις και άλλα φάρμακα τόσο ενδοφλέβια όσο και σε πόσιμη μορφή. (τρελή αηδία το φάρμακο σε πόσιμη μορφή 90% το έκανα εμετό - είχε μία κωλόγευση σα τσικουδιά ένα πράμα αλλά ακόμη χειρότερη). όταν ήμουν μικρός δε μπορούσα να αθληθώ φυσιολογικά , τουλάχιστον για ένα διάστημα 1 χρόνου , μέχρι δηλαδή σταδιακώς να ανταποκριθούν οι βρόγχοι στους νέους ρυθμούς. με έπιανε πάντα- μα πάντα στο τρέξιμο και στο ποδήλατο , στη θάλασσα το πρωτο 20λεπτο είχα φούσκωμα. όταν αργά αλλά σταδιακα άρχισε να βελτιώνεται η φυσική κατάσταση άρχισαν να υποχωρούν τα συμπτώματα. 

Εδώ προσοχή. αυτές οι μικρές κρισεις που σου λέω,  έφευγαν μόνoν με δύο εισπνοές είτε, από pulmicort, aerolin, fucikort. Οι μεγάλες κρισεις, που πάντοτε προέρχονταν από κρυολόγημα και φλέγματα,  δεν αντιμετωπίζονται με απλές εισπνοές.

ένας καθηγητής πνευμονολόγος (κατσαρδής) μου είχε πει πως με τον αθλητιμό θα βελτιωθεί αργα αλλά σταθερά γιατί  ανοίγουν περισσότερο οι βρόγχοι και έτσι όταν αρχίζουν να πρίζονται δε θα σε επηρεάζει τόσο πολύ. και η αλήθεια είναι πως έχω καμιά 20 ετία να πάρω συστηματικώς φάρμακα. έχω πάντως ένα μαζί μου σε μέρες με πολύ ζέστη και αφόριτη υγρασία. γενικώς η υγρασία είναι η ερωμένη του βρογχικού άσθματος. 

Δημοσ.

Δηλαδη υπαρχει περιπτωση να πας σε ενα μικρο νοσοκομειο ή κεντρο υγειας, και να μην εχουν τις απαραιτητες ποσοτητες απο τα απαιτουμενα φαρμακα που πρεπει να σου χορηγηθουν;

Και επισης, πες μου ποσες ωρες περιπου εχεις χρονικο περιθωριο, μεχρι να πας σε νοσηλευτικη μοναδα; Χονδρικη εκτιμηση εστω. Αν ξεσπασεις κριση, παιρνεις γι'αρχη κατι για 'ορεκτικο', και εχεις καποιες ωρες περιθωριο να πας σε νοσηλευτικη μοναδα;

Σε αυτη την ασχημη περιοδο, καλα εσυ ησουν μικρος μεν τοτε οποτε ετσι κι αλλιως ησουν υπο επιτηρηση, αλλα αντε πες ενηλικος, θες δικο σου ανθρωπο κοντα, μηπως ξεσπασει κριση και χρειαστεις μεταφορα;

Δημοσ.

Ρε συ εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κρίσεων, εγώ ας πούμε πέρα από την αρχή που ακόμη δεν ήξερα ότι το είχα και το άφησα να επιδεινωθεί δεν έχει χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο ποτέ για αυτό. Οι κρίσεις μου έρχονται αργά και προειδοποιητικά οπότε έχω πολύ χρόνο να τις αντιμετωπίσω με μια εισπνοή aerolin πχ (το πιο απλό και άμεσης δράσης φάρμακο για την περίσταση). Ποτέ δεν με απασχόλησαν αυτά που ρωτάς δηλαδή.

Ο gdriver ας πούμε έχει πιο δύσκολα συμπτώματα. Ο γιατρός κρίνει τη βαρύτητα του κάθε ασθενή και του δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

• Like 1
Δημοσ.

ως ενήλικος πλέον δε μπορώ να σου απαντήσω γιατί το μόνο σύμπτωμα που παραμένει σε μένα είναι ένα απλο «φουσκωματάκι» είτε από το γέλιο, είτε από τη ζέστη είτε από το τρέξιμο χωρίς ζεσταμα κατευθείαν φούλ στροφές. τώρα αν υπάρχει κάποιος ενήλικας με τόσο βαριά συμπτώματα  θεωρώ πιθανή την ανάγκη για συνοδό καθώς δε μπορείς να μιλήσεις εύκολα. προσπάθησε να πιάσεις συζήτηση ακριβώς όταν τελειώσεις από ένα πάσεις δυνάμεως σπριντ για 500 μέτρα. βάλε και τη συνεχόμενη αίσθηση μουδιάσματος (πολύ υψηλό διοξείδιο στο αίμα) και θα δέσει το γλυκό.

Δηλαδη υπαρχει περιπτωση να πας σε ενα μικρο νοσοκομειο ή κεντρο υγειας, και να μην εχουν τις απαραιτητες ποσοτητες απο τα απαιτουμενα φαρμακα που πρεπει να σου χορηγηθουν;

ένα μικρό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας μπορεί να σου καταπραϋνει τα συμπτώματα τα έκτακτα και για μικρό χρονικό διάστημα.Μερικές ώρες πάνω κάτω. Για βαριες μορφές δε μπορούν να κάνουν αγωγή μέχρι την πλήρη ανάρρωση. 

Δημοσ.

Μιας και τα συζηταμε ολα, χωρις φοβο και παθος, να ρωτησω:

επηρεαζει καθ' οιονδηποτε τρόπο την ερωτική ζωή ενός ατόμου;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...