Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα μπορούσε κάποιος, πέρα τυχόν απο ιατρικά άρθρα με επιστημονική ορολογία που μπορει καποιος να διαβασει στο internet, πρακτικά να μου πει, πως ειναι η ζωή ενός ανθρώπου που έχει άσθμα;
Πως επηρεάζει την καθημερινότητα, τι χειρισμό συνηθως θέλει, σε τι ειναι ευαίσθητα αυτά τα άτομα,  και γενικότερα τι θα έπρεπε να ξέρω σε γενικές γραμμές, για ανθρώπους που έχουν αυτή την (χρόνια; ) πάθηση στη ζωή τους.
Παρακαλώ μιλήστε, απλά και πρακτικά.

Δημοσ.

Μία με δύο φορές τη μέρα ή κατα περίπτωση ρουφάς το φαρμακάκι σου και η υπόλοιπη ζωή σου είναι φυσιολογική. Και αθλητισμό κάνεις και ότι θέλεις.

• Like 3
Δημοσ.

Ακουω ομως και μερικα περιστατικα, που λενε 'με επιασε ασθμα και αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομειο'.

Τι παιζει σε τετοιες περιπτωσεις;

Δημοσ.

αυτό μπορεί να συμβεί πριν το αντιμετωπίσεις με τα φάρμακα και σε πιάσει καμιά γερή κρίση.

Δημοσ.

Προσωπικά έχω ελαφράς μορφής και κατά 99% δεν έχω πρόβλημα πουθενά, δεν παίρνω εισπνεόμενο καθημερινά,μόνο σε περίπτωση δυσφορίας(μια φορά στους κάμποσους μήνες και αυτό συνήθως φθινόπωρο που εδώ πέφτει πολύς υγρός και κρύος αέρας από Β.Θάλασσα).

Δηλαδή ζω κανονικά(και γυμνάζομαι),μόνο ο κρύος και υγρός αέρας μου προκαλεί προβλήματα,άλλοι έχουν με σκόνη-γύρη-ακάρεα κ.ο.κ.

Η γυμναστική είδα ότι με βοήθησε πάρα πολύ και ο σταδιακός εγκλιματισμός στις τοπικές συνθήκες.Πριν κανά δύο χρόνια είχα περισσότερα προβλήματα από ότι τώρα.

Προσοχή:

Αυτά για εμένα προσωπικά και την περίπτωση μου, δεν μπορώ να πω για τους άλλους διότι γιατρός δεν είμαι.

Δημοσ.

Εξαρτάται από τη βαρύτητα του άσθματος. Από μια εισπνοή το μήνα μέχρι συχνά νοσοκομείο με νοσηλεία και ειδικές θεραπείες +- κορτιζόνη.

Συχνότερα η πρώτη περίπτωση, εννοείται.

• Like 1
Δημοσ.

Θα μπορούσε κάποιος, πέρα τυχόν απο ιατρικά άρθρα με επιστημονική ορολογία που μπορει καποιος να διαβασει στο internet, πρακτικά να μου πει, πως ειναι η ζωή ενός ανθρώπου που έχει άσθμα;

Πως επηρεάζει την καθημερινότητα, τι χειρισμό συνηθως θέλει, σε τι ειναι ευαίσθητα αυτά τα άτομα,  και γενικότερα τι θα έπρεπε να ξέρω σε γενικές γραμμές, για ανθρώπους που έχουν αυτή την (χρόνια; ) πάθηση στη ζωή τους.

Παρακαλώ μιλήστε, απλά και πρακτικά.

Ρωτάς το γιατρό σου!

Το άσθμα ειναι πολύ ευρύ φάσμα και κάθε άνθρωπος εχει διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν ειναι για 5 γραμμές μέσα στο insomnia.

Δημοσ.

Ρωτάς το γιατρό σου!

Το άσθμα ειναι πολύ ευρύ φάσμα και κάθε άνθρωπος εχει διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν ειναι για 5 γραμμές μέσα στο insomnia.

Δεν ζητησα αγωγη. Εξαλλου δεν εχω ασθμα.

Αλλα ακουω διαφορους που εχουν, και θελω να ξερω, απο 'πρωτο χερι', τι παιζει με αυτη την ασθενεια.

Κουβεντα θελω να κανουμε, οπως κανουμε σε αλλο νημα για τον καρκινο.

Δημοσ.

Μιλουσα πριν λιγο με φιλο μου, οχι γιατρο βεβαια αλλα γενικά πολύπειρο στην ζωή, και μου έλεγε ότι γενικά το άσθμα δεν έχει 'καλή' εξέλιξη.

Οκ, ειναι χρονιο νοσημα, δεν υπαρχει μονιμη θεραπεια, το ξερουμε.

Αλλα ο φιλος μου ειπε, οτι 'αργα ή γρηγορα, καταληγουν με μπουκαλα οξυγονου, σε σπιτι ή νοσοκομειο!'

Ειναι οντως τοσο τραγικα τα πραγματα;

Μην μου πειτε παλι, το 'ανα περιπτωση', το ξερω, το δεχομαι, το ξερω.

Θα σας το πω αλλιως, για να πιασουμε το νοημα αυτων που θελησε να μου πει ο φιλος μου:

διατηρειται γενικώς, σταθερό το άσθμα, ή με το πέρασμα των χρόνων συνηθως επέρχεται -ανεξαρτητως περιπτωσης και αγωγης- επιδείνωση;

Ειναι ας πουμε κατι σαν σκληρυνση κατα πλακας, που παρα της εξελιξη της επιστημης και την καθυστερηση των ασχημων συμπτωματων και την καλυτερευση της ποιοτητας ζωης των ασθενων,

εν τελει, η ασθενεια αυτη εχει μια πορεία που αργά ή γρηγορα, βαινει επιδεινούμενη;

Αληθευει αυτο;

Πχ, αν έχει ενα ατομο απο τα 20 του ασθμα, με τα σημερινα δεδομενα,

μπορουμε να πουμε, 'α οκ, αν ειναι ελαφρα περιπτωση, θα παιρνει τα χαπακια του και θα εχει μια νορμαλ ζωη, αντε πες και κανα ξεσπασμα το χρονο';

Ή παμε στο άλλο το ασχημο σεναριο, οτι στην πλειοψηφια των περιπτωσεων, αργα ή γρηγορα, πας σε ασχημες καταστασεις,

οποτε πχ ο σημερινος 20αρης, δεν υπαρχει περιπτωση να εχει νορμαλ ζωη στα 50 του,

δε πα να προσεχει, να παιρνει τα χαπακια του και να ειναι ακομη και σε γυαλα;

Καταλαβατε νομιζω την ερωτηση μου, την ανελυσα απο πολλες πλευρες.

Για πειτε πως παει, αναφορικά με τον χρονο...

Επισκέπτης
Δημοσ.

Γιατί δεν ρωτάς έναν γιατρό; Γιατί για το αν επιδεινωνεται ένας ειδικός το ξερει πολύ καλύτερα.

Δημοσ.

Ρωτω εδω, για να παρω γνωμες απο ανθρωπους, που ειτε το ...εχουν, ειτε ξερουν απο δικους τους ανθρωπους εμπειρικα τι συμβαινει στην πραξη....

Δημοσ.

Μιλουσα πριν λιγο με φιλο μου, οχι γιατρο βεβαια αλλα γενικά πολύπειρο στην ζωή, και μου έλεγε ότι γενικά το άσθμα δεν έχει 'καλή' εξέλιξη.

Οκ, ειναι χρονιο νοσημα, δεν υπαρχει μονιμη θεραπεια, το ξερουμε.

Αλλα ο φιλος μου ειπε, οτι 'αργα ή γρηγορα, καταληγουν με μπουκαλα οξυγονου, σε σπιτι ή νοσοκομειο!'

Δεν ισχυει. Γενικα το ασθμα στην πλειοψηφια των αρρωστων(95%) ρυθμιζεται ευκολα. Παιρνει ο ασθματικος τις εισπνοες του καθε μερα και ειναι οκ. Οι ιογενεις λοιμωξεις μπορουν να πυροδοτησουν επιδεινωση, αλλα με αυξηση της αγωγης ή και μερικες μερες κορτιζονη, η κατασταση βελτιωνεται. Προσωπικα δεν εχω δει ποτε ασθματικο με χρονια οξυγονοθεραπεια στο σπιτι. Δεν αναφερομαι σε ασθματικους χρονιους καπνιστες, εκει η κατασταση ειναι πιο δυσκολη γιατι τα φαρμακα δεν εχουν τοσο καλα αποτελεσματα. Αλλα αν εχεις ασθμα με συμπτωματα, καπνιζεις και 30-40 χρονια, ε, αναμενομενο ειναι να τα κανεις σκατα.

Ο φιλος σου κατα πασα πιθανοτητα αναφερεται στη ΧΑΠ και οχι στο ασθμα. Και τα δυο ειναι αποφρακτικα νοσηματα του αναπνευστικου, αλλα με διαφορετικα αιτια, παθοφυσιολογια, προγνωση και αντιμετωπιση. Η ΧΑΠ ειναι νοσημα μετα τα 45-50, σχετιζεται ισχυρα με το καπνισμα εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων και εχει συνηθως αργη εξελικτικη πορεια. Δεν ειναι λιγοι οι ασθενεις με ΧΑΠ που χρειαζονται οξυγονο σε καποια στιγμη της ζωης τους.

• Like 1
Δημοσ.

H αληθεια ειναι, οτι εμαθα για ενα γνωστο μου προσωπο οτι εχει ασθμα, και ηθελα να ξερω πως παει περιπου αυτη η ασθενεια. Δεν θελω να παω να τον ρωτάω 'πως και τι' για την ασθενεια του, αν ο ιδιος καποια στιγμη δεν θελησει να μου-αν το νομιζει σωστο-καποια πραγματα περισσοτερα.

Ομως, μετα απο τις διευκρινησεις του doctorkostis, πιστευω οτι μπορω να ειμαι αισιοδοξος εφοσον οπως ειπε, το ασθμα ειναι γενικως κατι σχετικα ελεγξιμο, και καμια σχεση με το τι ειπε ο αλλος φιλος μου χτες.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...