Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

απλα ψαξτε να δειτε πως επανηλθε η ζωη στο τσερνομπιλ!

ολα ξεπερνιωντε, η βιολογια βρισκει τροπους. μεταλασσεται για να επιβιωσει. οπως ακριβως η βαρυτητα "αναβει" τα αστερια ωστε να αποφυγουν αυτα την κατασρεπτικη της δυναμη. γιν-γιαν

Δημοσ.

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω άλλη μια.

Βασική αρχή της βιολογίας που διδάσκεται απο το λύκειο μέχρι το πανεπιστήμιο είναι οτι ΟΛΕΣ οι ακτινοβολίες προκαλούν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων.

Αυτό δε μπορεί να το αλλάξει καμία έρευνα γιατι είναι θεμελιώδης κανόνας της βιολογίας-φυσικής.

Και επειδή είμαι ιατρός νομίζω έχει μια παραπάνω αξία η γνώμη μου...

εξαρτάται την ένταση 

• Like 3
Δημοσ.

Βασική αρχή της βιολογίας που διδάσκεται απο το λύκειο μέχρι το πανεπιστήμιο είναι οτι ΟΛΕΣ οι ακτινοβολίες προκαλούν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων.

Αυτό δε μπορεί να το αλλάξει καμία έρευνα γιατι είναι θεμελιώδης κανόνας της βιολογίας-φυσικής.

Προφανώς. Απλά από καταναλωτικά προϊόντα θα δεχθεί κάποιος στη ζωή του μονάχα το 2% της ακτινοβολίας σύμφωνα με μελέτες. Και όταν λέμε καταναλωτικά προϊόντα: κινητά, φούρνους μικροκυμάτων, μετασχηματιστές, κάθε είδους κεραία, τηλεόρασης, FM, κινητής και ουσιαστικά σχεδόν απ' όλες τις συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα.

Οπότε ακόμα και αν το 0.2% της ακτινοβολίας που δέχεται κάποιος στη ζωή του οφείλεται στο κινητό και τις υποδομές κινητής, είναι αμελητέο ποσό για να πρέπει να ασχοληθεί κανείς μ' αυτό...

• Like 2
Δημοσ.

Πως εξηγεις τα αποτελεσματα της ερευνας?

Φίλε μου καθημερινά γίνονται έρευνες για ό,τι μπορείς να φανταστείς. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας δε σημαίνει οτι μπορούν εύκολα να αξιολογηθούν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για καθαρά στατιστική μελέτη όπου αναφέρεται μόνο σε καρκίνο εγκεφάλου και μάλιστα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο οποίο αρχικά δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα.

Διάβασα στο wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_in_Australia οτι η αρχή των κινητών στην Αυστραλία έγινε το 1995. Άρα μέχρι να εξαπλωθούν και να αποκτήσουν συνεχόμενη χρήση πρέπει να πέρασαν 5-10 χρόνια φαντάζομαι. Άρα αν πούμε οτι η συνεχής χρήση του κινητού άρχισε το 2000-2005, η μελέτη έχει καταγράψει 8-13 χρόνια.

Σε ενημερώνω οτι πχ το κάπνισμα απαιτεί τουλάχιστον 15 χρόνια για να δημιουργήσει καρκίνο του πνεύμονα. Γιαυτό και όσες μελέτες έγιναν όταν κυκλοφόρησε ευρέως δεν το συνέδεαν με καρκίνο, αντιθέτως το είχαν και σαν φάρμακο για το άσθμα κτλ!!

Χωρίς να μπορώ να ξέρω πόσα χρόνια απαιτούνται σε μέσο όρο για να αποκτήσεις καρκίνο του εγκεφάλου απο την ακτινοβολία του κινητού, φαντάζομαι οτι ισχύει κάτι ανάλογο, δηλαδή γύρω στα 15 χρόνια.

Άρα γιαυτο και η συγκεκριμένη έρευνα κατα την άποψή μου είναι παραπλανητική. Στοιχεία αξιόπιστα θα μπορούμε να έχουμε απο 15 εως 30 χρόνια ΜΕΤΑ την πλήρη εδραίωση του καρκινογόνου στον πλυθησμό.

• Like 10
Δημοσ.

Tο DNA,τουλαχιστον το ανθρωπινο,εχει "τροπους" επιδιορθωσης λαθων που γινονται κατα την αντιγραφη/μεταγραφη του-Βιοχημεια Ι.Tο αν προκαλεσει μια ακτινοβολια μεταλλαξη ειναι αμεση συναρτηση του ειδους ,της εντασης της και του χρονου εκθεσης-αλλιως δεν θα βγαζαμε ποτε ακτινογραφιες ποσο μαλλον αξονικες και μαγνητικες .Aλλα και παλι ,αν οντως μια ακτινοβολια αλλοιωσει τη δομη του DNA σε ενα κυτταρο ή περισσοτερα δεν ειναι σιγουρο οτι η βλαβη θα εξελιχθει σε καρκινο.Γενικα το θεμα ειναι τεραστιο και δυσκολο να αναλυθει/εξηγηθει χωρις να υπαρχει ενα βασικο υποβαθρο φυσιολογιας/βιοχημειας/βιολογιας ,ποσο μαλλον οταν και μεταξυ της επιστημονικης κοινοτητας δεν υπαρχει πληρη ταυτιση αποψεων. 

Υ.Γ.Αυτη η συνομωσιολογια που αναπτυσσεται πισω απο καθε ιατρικο νεο/ερευνα απο τους ξερολες με ξεπερνα πραγματικα.

-"Τα εμβολια δεν προκαλουν αυτισμο" 

-"Ναιιιι αλλα την ερευνα την χρηματοδοτησαν οι φαρμακευτικες για να πουλανε"

-"Δεν αποδεικνυεται σχεση μεταξυ CA και κινητων με βαση τα στοιχεια που εχουμε"

-"Νααααιιιι αλλα την ερευνα την χρηματοδοτησαν οι εταιριες κινητης"  

WTF δηλαδη ξεκολληστε.

• Like 8
Δημοσ.

εξαρτάται την ένταση 

Παίζει ρόλο και η ένταση σαφως.

Εξαρτάται όμως και απο το χρόνο επίδρασης.

Έτσι ακόμα και ασθενείς ακτινοβολίες αν έχουν 24ωρη επίδραση, θα δημιουργήσουν αλλοιώσεις σε DNA,RNA κτλ.

Γενικά στα καρκινογόνα παίζει ρόλο η ένταση του καρκινογόνου καθώς και ο χρόνος επίδρασης.

Πχ τα ραδιενεργά στοιχεία (βλέπε Μαρι Κιουρί) προκαλούν λευχαιμία (καρκίνο του αίματος) σε λίγες ώρες-ημέρες.

Αντίθετα ακόμα πολύ ήπιες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο μετα απο χρόνια επίδρασής τους.

• Like 2
Δημοσ.

Τα κινητά στην Αυστραλία δεν ξεκίνησαν το '95. Η μελέτη είναι 29ετής επειδή ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν 29 χρόνια. Απλά μαθηματικά. Πρέπει βέβαια να υπάρχουν από το 80, αλλά τι σημασία έχει...

• Like 2
Δημοσ.

Αν ησουν ιατρος θα ηξερες οτι το DNA,τουλαχιστον το ανθρωπινο,εχει "τροπους" επιδιορθωσης λαθων που γινονται κατα την αντιγραφη/μεταγραφη του-Βιοχημεια Ι.Οπως επισης θα ηξερες οτι το αν προκαλεσει μια ακτινοβολια μεταλλαξη ειναι αμεση συναρτηση του ειδους ,της εντασης της και του χρονου εκθεσης-αλλιως δεν θα βγαζαμε ποτε ακτινογραφιες ποσο μαλλον αξονικες και μαγνητικες .Μη πεταμε ενα "ειμαι ιατρος και ξερω" γιατι υπαρχουν και αλλοι που ειναι ειναι ιατροι και ξερουν ,ετσι;

Υ.Γ.Αυτη η συνομωσιολογια που αναπτυσσεται πισω απο καθε ιατρικο νεο/ερευνα απο τους ξερολες με ξεπερνα πραγματικα.

-"Τα εμβολια δεν προκαλουν αυτισμο" 

-"Ναιιιι αλλα την ερευνα την χρηματοδοτησαν οι φαρμακευτικες για να πουλανε"

-"Δεν αποδεικνυεται σχεση μεταξυ CA και κινητων με βαση τα στοιχεια που εχουμε"

-"Νααααιιιι αλλα την ερευνα την χρηματοδοτησαν οι εταιριες κινητης"  

WTF δηλαδη ξεκολληστε.

Φίλε μου είμαι ιατρός αν θέλεις στείλε μου μήνυμα να σου πω που έχω το ιατρείο...Γιατι να έλεγα ψέματα??

Στα Ιωάννινα σπούδασα και τελειώσα ειδικότητα στο Σισμανόγλειο. Για πες μας κι εσυ τι ακριβώς είσαι?

Για την επιδιόρθωση του DNA σαφώς και υπάρχει, αλλα τι σχέση έχει με το αν οι ακτινοβολίες προκαλούν μεταλλάξεις? Το DNA αυτοδιορθώνεται μετα απο τυχαία λάθη που γίνονται και μετά απο εξωγενείς παράγοντες πχ ιούς,ακτινοβολίες κτλ.... Αυτός ο μηχανισμός όμως δεν είναι ικανός να διατηρήσει πάντα τη σταθερή μορφή του DNA και γιαυτό μετά απο λίγο εκφράζονται πλέον οι μεταλλάξεις. Αν ο μηχανισμός αυτός δούλευε τέλεια όπως υπονοείς εσυ δεν θα εκφράζονταν ποτέ οι μεταλλάξεις και ποτέ δεν θα είχαμε καρκίνους κτλ...Πράγμα που προφανώς δεν ισχύει.

Το δεύτερο που λες για την ένταση, το χρόνο δράσης κτλ έχεις δίκιο και το ανέλυσα πιο πάνω.

• Like 4
Δημοσ.

Φίλε μου είμαι ιατρός αν θέλεις στείλε μου μήνυμα να σου πω που έχω το ιατρείο...Γιατι να έλεγα ψέματα??

Στα Ιωάννινα σπούδασα και τελειώσα ειδικότητα στο Σισμανόγλειο. Για πες μας κι εσυ τι ακριβώς είσαι?

Για την επιδιόρθωση του DNA σαφώς και υπάρχει, αλλα τι σχέση έχει με το αν οι ακτινοβολίες προκαλούν μεταλλάξεις? Το DNA αυτοδιορθώνεται μετα απο τυχαία λάθη που γίνονται και μετά απο εξωγενείς παράγοντες πχ ιούς,ακτινοβολίες κτλ.... Αυτός ο μηχανισμός όμως δεν είναι ικανός να διατηρήσει πάντα τη σταθερή μορφή του DNA και γιαυτό μετά απο λίγο εκφράζονται πλέον οι μεταλλάξεις. Αν ο μηχανισμός αυτός δούλευε τέλεια όπως υπονοείς εσυ δεν θα εκφράζονταν ποτέ οι μεταλλάξεις και ποτέ δεν θα είχαμε καρκίνους κτλ...Πράγμα που προφανώς δεν ισχύει.

Το δεύτερο που λες για την ένταση, το χρόνο δράσης κτλ έχεις δίκιο και το ανέλυσα πιο πάνω.

Ημουν επιθετικος χωρις να υπαρχει λογος συναδελφε,γι'αυτο και εκανα edit to ποστ μου πριν καν απαντησεις-βλεπε παραπανω.Ζητω συγνωμη ,η επιθετικοτητα δεν ειχε να κανει με σενα ,ηταν "περιβαλλοντικοι" οι λογοι .Ο,τι αλλο θελεις σε πμ,μη χαλαμε και το νημα.

• Like 1
Δημοσ.

Τα κινητά στην Αυστραλία δεν ξεκίνησαν το '95. Η μελέτη είναι 29ετής επειδή ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν 29 χρόνια. Απλά μαθηματικά. Πρέπει βέβαια να υπάρχουν από το 80, αλλά τι σημασία έχει...

Απο όσο διαβάζω εδω https://en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_in_Australia

το 1995 δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο κινητής στην Αυστραλία. Διάβασε το κι εσυ να μου πεις αν κάνω λάθος.

Δημοσ.

Ημουν επιθετικος χωρις να υπαρχει λογος συναδελφε,γι'αυτο και εκανα edit to ποστ μου πριν καν απαντησεις-βλεπε παραπανω.Ζητω συγνωμη ,η επιθετικοτητα δεν ειχε να κανει με σενα ,ηταν "περιβαλλοντικοι" οι λογοι .Ο,τι αλλο θελεις σε πμ,μη χαλαμε και το νημα.

Κανένα πρόβλημα φίλε μου.

Είμαι γενικά της πρόληψης, γιαυτό και προσπαθώ να δώσω να καταλάβει ο κόσμος οτι πρέπει να προσέχει. Αν έχω άδικο δεν βλάπτω κανέναν. Αν όμως έχω δίκιο μπορεί και να βοηθήσω κάποιους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

Το οτι βγαίνουν έρευνες που αναφέρουν οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρήση του κινητού,ουσιαστικά προτρέπουν τους πάντες (παιδιά-ενήλικες-εγκύους κτλ κτλ) να χρησιμοποιούν το κινητό χωρίς handsfree και 24 ώρες το 24ωρο.

Συγνώμη αλλα εγω δε μπορώ να δεχτώ αυτή την ισοπέδωση.

Αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα με το να βλέπει πχ ενα παιδί δημοτικού να μιλάει όλη την ημέρα στο κινητό χωρις handsfree, τι να πω....

• Like 4
Δημοσ.

Ειναι πολλοι οι ασταθμητοι παραγοντες ωστε να μπορεσει καποιος να εξαγαγει ενα ασφαλες συμπερασμα υπερ της μιας ή της αλλης αποψης.Π.χ. ενα δυο που μου ερχονται τωρα:

Την πρωτη δεκαετια εμφανισης των κινητων ,η ακτινοβολια τους ηταν πολυ υψηλοτερη απο τα ορια που εχει θεσει σημερα η ΕΕ.Συνεπως θα περιμενε κανεις να παραχθει μια στατιστικα σημαντικη συσχετιση CA εγκεφαλου και κινητων τηλεφωνων.Αυτο δεν εγινε.

Απο την αλλη,σημερα τα κινητα τηλεφωνα βρισκονται στα χερια ολο και μικροτερων ηλικιων ,γεγονος που σημαινει οτι μια μεταλλαξη ειναι δυνητικα πολυ πιο επικινδυνη.

Δε νομιζω οτι η ερευνα ,αποκλειει με καθετο τροπο την υπαρξη σχεσης καρκινου και κινητων ,απλως κανει παραθεση των στοιχειων που εχουμε μεχρι σημερα.

Δημοσ.

Δε νομιζω οτι η ερευνα ,αποκλειει με καθετο τροπο την υπαρξη σχεσης καρκινου και κινητων ,απλως κανει παραθεση των στοιχειων που εχουμε μεχρι σημερα.

Συνφωνώ απόλυτα με αυτό που λες.

Σου αντιγράφω όμως το σχόλιο που έχει στο άρθρο ο voltmod

"Αν και δεν μπορεί με μία μελέτη να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, μία τουλάχιστον στατιστική ανάλυση δεδομένων στην Αυστραλία, δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι από ότι φαίνεται αρκετά ασφαλή."

Δυστυχώς αυτό το συμπέρασμα μένει στον κόσμο που διαβάζει γιαυτή την έρευνα, το οποίο δεν είναι σωστό σε καμία περίπτωση.

Το οτι δεν αποδείχτηκε ακόμα οτι τα κινητά προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου, δεν τα κάνει αυτομάτως και αρκετά ασφαλή.

Η αλήθεια είναι οτι ακόμα δε γνωρίζουμε αν τα κινητά είναι ασφαλή. Αν στο μέλλον αποδείξουμε οτι δε σχετίζονται με καρκίνο του εγκεφάλου ή με οποιεσδήποτε άλλες βλάβες, τότε μόνο μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ασφαλή.

• Like 4
Δημοσ.

Αν στο μέλλον αποδείξουμε οτι δε σχετίζονται με καρκίνο του εγκεφάλου ή με οποιεσδήποτε άλλες βλάβες, τότε μόνο μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ασφαλή.

Αυτο ηθελα να συμπληρωσω και με προλαβες.Ακομα και αν αποδειχθει με καποιο τροπο οτι δε σχετιζεται με τον καρκινο ,υπαρχει πολυς δρομος ακομα καθως "παιρνουν σειρα" οι διαφορες εκφυλιστικες παθησεις του εγκεφαλου,διαφορες νευριτιδες κτλ.

Συνεπως ,οχι, τα κινητα δεν ειναι ακομα "αρκετα ασφαλη" ,κρατηστε στοιχειωδεις προφυλαξεις (hands free,οχι  το κινητο στη μπροστινη τσεπη του παντελονιου ολη την ημερα,περιορισμενη χρηση απο τα παιδια) για να εχετε/εχουμε το κεφαλι μας ησυχο-pun intended

• Like 2
Δημοσ.

Λάθος κάνεις γιατρέ για τα χρόνια. Το ´95 πρέπει να υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες στην Αυστραλία. Από το ´80 υπήρχαν δίκτυα και το ´87 μπήκαν τα κινητά χειρός που εκτόξευσαν την χρήση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...