Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας , εχω ενα tower με μητρική ga-946gmx-s2 , το προβλημα μου ειναι ενω δουλευε κανονικα το μηχανημα χωρις κανενα θέμα , ξαφνικα μου εμφανίζει<< Scanning BIOS image in hard drive >>, εχω δυο σκληρους δισκους επανω εναν ssd 240gb και εναν seagate 500gb αποσυνδεσα τους δισκους απο επανω για να δω μηπως αλλαξει κατι , δε γινεται τιποτα , παραμενει εκει ...2ον δε με αφηνει να μπω bios παταω F2 η del και δεν μπαινει , αποσυνδεσα τα παντα επανω απο την μητρικη εβγαλα και την μπαταρια cmos , τζαμπερωσα και το clcmos για ενα ολοκληρο βραδυ εβαλα επανω μονο μια μνημη και την cpu και συνεχιζει τα ιδια ακριβως ...πεθανε η μητρικη ? θελει αναβαθμιση το bios ? το θεμα ειναι οτι δε με αφηνει ουτε καν να μπω στο bios για να δοκιμασω να κανω αναβαθμιση στο bios !!! Μηπως γνωριζει κανεις κατι  ?

Δημοσ.

Καλησπέρα !

Το μήνυμα "Scanning BIOS image in hard drive" πάει να πει απλά ότι για κάποιο λόγο (που δεν ξέρω) κάτι έπαθε η EEPROM που φιλοξενεί τον κώδικα του BIOS και γι' αυτό ο υπολογιστής ψάχνει να βρει τον κώδικα του BIOS κάπου μέσα στο σκληρό δίσκο. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβεί μετά από απότομη πτώση τάσης του ρεύματος.
Θεωρώ ότι μπορείς να λύσεις το πρόβλημα ως εξής :

α) Πας στον ιστότοπο της Gigabyte και κατεβάζεις την τελευταία έκδοση του BIOS για τη συγκεκριμένη μητρική. (Εννοείται από 2ο υπολογιστή).
β) Συνήθως αυτό που θα κατεβάσεις θα είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο. Οπωσδήποτε αποσυμπιέζεις αυτό το αρχείο και βάζεις όλα του τα περιεχόμενα σε ένα άδειο USB Flash Drive.
γ) Συνδέεις αυτό το USB Flash Drive στη θύρα του "χαλασμένου" υπολογιστή και τον αφήνεις να ξεκινήσει.
Άμα ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί γιατί ο υπολογιστης θα εντοπίσει μία έγκυρη έκδοση του BIOS μέσα στο Flash Drive και θα επιχειρήσει από μόνος του να κάνει BIOS Image Recovery.
Το ότι σου βγάζει το μήνυμα "Scanning BIOS Image in hard Drive" είναι ενθαρρυντικό γιατί πάει να πει ότι ο εγγενής μηχανισμός επαναφοράς του BIOS που διαθέτει η μητρική πλακέττα, λειτουργεί κανονικά.
Απλά για να γίνει η επαναφορά αρκεί να ξαναβρεί κάπου τον κώδικα του BIOS που για κάποιο άγνωστο λόγο χάθηκε. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να τον βάλεις (αποσυμπιεσμένο πάντα) σ' ένα Flash Drive και το Flash Drive να είναι στη θύρα την ώρα που θα γίνει εκκίνηση.

Καλή τύχη,

Στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς,
Μ' ένα φιλικό νιαούρισμα,
Ο Άσπρος Γάτος

Το BIOS που χρειάζεσαι βρίσκεται εδώ : http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2550#bios

Είναι σε μορφή εκτελέσιμου (πιθανότατα self-extracted) αρχείου. Πήγαινε σ' ένα δεύτερο H/Y, τρέξε το EXE και άφησέ το να αποσυμπιέσει τα περιεχόμενά του μέσα σ' ένα folder. Μετά τοποθέτησε τα περιεχόμενα αυτού του folder μέσα σ' ένα κενό Flash Drive όπως είπαμε. Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι το εγχειρίδιο της μητρικής θα περιγράφει τη διαδικασία του BIOS Image Recovery.

Καλή τύχη,

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 3
Δημοσ.

Καλησπέρα !

Το μήνυμα "Scanning BIOS image in hard drive" πάει να πει απλά ότι για κάποιο λόγο (που δεν ξέρω) κάτι έπαθε η EEPROM που φιλοξενεί τον κώδικα του BIOS και γι' αυτό ο υπολογιστής ψάχνει να βρει τον κώδικα του BIOS κάπου μέσα στο σκληρό δίσκο. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβεί μετά από απότομη πτώση τάσης του ρεύματος.

Θεωρώ ότι μπορείς να λύσεις το πρόβλημα ως εξής :

α) Πας στον ιστότοπο της Gigabyte και κατεβάζεις την τελευταία έκδοση του BIOS για τη συγκεκριμένη μητρική. (Εννοείται από 2ο υπολογιστή).

β) Συνήθως αυτό που θα κατεβάσεις θα είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο. Οπωσδήποτε αποσυμπιέζεις αυτό το αρχείο και βάζεις όλα του τα περιεχόμενα σε ένα άδειο USB Flash Drive.

γ) Συνδέεις αυτό το USB Flash Drive στη θύρα του "χαλασμένου" υπολογιστή και τον αφήνεις να ξεκινήσει.

Άμα ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί γιατί ο υπολογιστης θα εντοπίσει μία έγκυρη έκδοση του BIOS μέσα στο Flash Drive και θα επιχειρήσει από μόνος του να κάνει BIOS Image Recovery.

Το ότι σου βγάζει το μήνυμα "Scanning BIOS Image in hard Drive" είναι ενθαρρυντικό γιατί πάει να πει ότι ο εγγενής μηχανισμός επαναφοράς του BIOS που διαθέτει η μητρική πλακέττα, λειτουργεί κανονικά.

Απλά για να γίνει η επαναφορά αρκεί να ξαναβρεί κάπου τον κώδικα του BIOS που για κάποιο άγνωστο λόγο χάθηκε. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να τον βάλεις (αποσυμπιεσμένο πάντα) σ' ένα Flash Drive και το Flash Drive να είναι στη θύρα την ώρα που θα γίνει εκκίνηση.

Καλή τύχη,

Στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς,

Μ' ένα φιλικό νιαούρισμα,

Ο Άσπρος Γάτος

Το BIOS που χρειάζεσαι βρίσκεται εδώ : http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2550#bios

Είναι σε μορφή εκτελέσιμου (πιθανότατα self-extracted) αρχείου. Πήγαινε σ' ένα δεύτερο H/Y, τρέξε το EXE και άφησέ το να αποσυμπιέσει τα περιεχόμενά του μέσα σ' ένα folder. Μετά τοποθέτησε τα περιεχόμενα αυτού του folder μέσα σ' ένα κενό Flash Drive όπως είπαμε. Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι το εγχειρίδιο της μητρικής θα περιγράφει τη διαδικασία του BIOS Image Recovery.

Καλή τύχη,

Ο Άσπρος Γάτος

Καλημέρα , το εκανα οπως ακριβως το λες εβαλα τα 3 αρχεια που εγιναν extract απο το bios , το εχω βαλει επανω κανει ακριβως το ιδιο σε αδειο usb τα αρχει ειναι μεσα , κανει scanning bios image εδω και 2 ωρες χωρις αποτελεσμα ...:(

Καλημέρα , το εκανα οπως ακριβως το λες εβαλα τα 3 αρχεια που εγιναν extract απο το bios , το εχω βαλει επανω κανει ακριβως το ιδιο σε αδειο usb τα αρχει ειναι μεσα , κανει scanning bios image εδω και 2 ωρες χωρις αποτελεσμα ... :(

Ξεκινησε το διαβασε κανει bios auto recovering το θεμα ειναι οτι φτανει σε ενα σημειο που διαβαζει κλεινει το μηχανημα και ξαναανοιγει και παλι το ιδιο , οταν δε κανει bios auto recovering παραμενει ανοιχτο κανονικα 

Δημοσ.

Όπως είπε ο φίλος πιο πάνω σωστά, τοποθέτησε το αρχείο bios που θα κατεβάσεις και θα εξάγεις σε άλλο pc, στον ριζικό κατάλογο ενός άδειου σκληρού αφού τον διαμορφώσεις σε FAT32. μετά βάλε αυτόν τον σκληρό στο pc με το πρόβλημα και δες αν γίνει τπτ.

Δημοσ.

Όπως είπε ο φίλος πιο πάνω σωστά, τοποθέτησε το αρχείο bios που θα κατεβάσεις και θα εξάγεις σε άλλο pc, στον ριζικό κατάλογο ενός άδειου σκληρού αφού τον διαμορφώσεις σε FAT32. μετά βάλε αυτόν τον σκληρό στο pc με το πρόβλημα και δες αν γίνει τπτ.

ΑΥτο εχω κανει που λεω και παραπανω και το μηχανημα ξεκιναει φορτωνει να κανει auto recover to bios και κανει restart και παλι παει να το φορτωσει και παλι τα ιδια 

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Μόλις κάνει restart βγάλε το usb flash. Μην το αφήνεις συνέχεια πάνω γιατι θα κάνει loop την ιδια διαδικασία.

Μήπως πρόσφατα άλλαξες τον δίσκο με το λειτουργικό ή έκανες format?

H Gigabyte έχει μια επιλογή στο BIOS να σώζει κόπια του BIOS στο MBR του δίσκου. Αν πάθει κοκομπλόκο το bios chip κανει recover/boot απο εκεί. "Εικονικό διπλό BIOS (Xpress BIOS Rescue)"

Αν χάσεις τον δίσκο πάπαλα. Αν χάσεις το MBR πάπαλα. Αν αλλάξεις δίσκο πάπαλα. Ο δίσκος με το λειτουργικό ειναι κομπλε?

Όπως φαίνεται μάλλον το bios chip δεν μπορεί να κρατήσει τον προγραματισμο.

Δημοσ.

Δοκίμασες όλες τις εκδόσεις που σου δίνει στο site; αν όχι Κάνε μια προσπάθεια με άλλη έκδοση, ίσως παλιότερη

Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει να κατεβάσεις την ίδια έκδοση με αυτή που ήταν περασμένη πριν γίνει ολο αυτό, γιατί συγκρίνει το checksum που έχει κρατημένο το τσιπάκι με το checksum του bios file που του βάζεις, αν δεν είναι ίδιο το απορρίπτει.

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Μόλις κάνει restart βγάλε το usb flash. Μην το αφήνεις συνέχεια πάνω γιατι θα κάνει loop την ιδια διαδικασία.

Μήπως πρόσφατα άλλαξες τον δίσκο με το λειτουργικό ή έκανες format?

H Gigabyte έχει μια επιλογή στο BIOS να σώζει κόπια του BIOS στο MBR του δίσκου. Αν πάθει κοκομπλόκο το bios chip κανει recover/boot απο εκεί. "Εικονικό διπλό BIOS (Xpress BIOS Rescue)"

Αν χάσεις τον δίσκο πάπαλα. Αν χάσεις το MBR πάπαλα. Αν αλλάξεις δίσκο πάπαλα. Ο δίσκος με το λειτουργικό ειναι κομπλε?

Όπως φαίνεται μάλλον το bios chip δεν μπορεί να κρατήσει τον προγραματισμο.

Το εχω βγαλει απο επανω το usb με το που κανει restart και συνεχιζει το ιδιο να ανοιγει να κανει auto recovering και παλι τα ιδια . ο δισκος ειναι μια χαρα τον εχω βαλει και εξωτερικο στο laptop και βλεπω κανονικα μεσα και τον χρηστη μου και τον ανοιγω ολα οκ .

Δοκίμασες όλες τις εκδόσεις που σου δίνει στο site; αν όχι Κάνε μια προσπάθεια με άλλη έκδοση, ίσως παλιότερη

Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει να κατεβάσεις την ίδια έκδοση με αυτή που ήταν περασμένη πριν γίνει ολο αυτό, γιατί συγκρίνει το checksum που έχει κρατημένο το τσιπάκι με το checksum του bios file που του βάζεις, αν δεν είναι ίδιο το απορρίπτει.

δοκιμασα με ολες τις εκδοσεις και με την παλαιοτερη και κανει ακριβως τα ιδια ...

Δημοσ.

Δοκίμασε να περάσεις το bios στον σκληρό δίσκο,όχι μέσα σε κάποιον φάκελο,μήπως έχει θεματάκι και δέν μπορεί να το δεί μέσα απο το usb.

Δημοσ.

φιλαρακο θα σε απογοητευσω αλλα το auto recovering που κολλας ειναι το σημειο που πριν το bios update προσπαθει να κρατησει δεδομενα απο το υπαρχον bios.απο την στιγμη που δεν υπαρχουν δεν προκειται να προχωρησει.

το chip bios της μητρικης σου 99% εχει προβλημα.

Δημοσ.

Και εγώ έτσι ακριβώς είχα χασει gigabyte μητρική. Τι blind flash απο usb/hdd/cd-rom τιποτα.

Και το κακό είναι ότι η gigabyte τα bios chips τα έχει κολήμενα πάνω στη μητρική και όχι σε socket (καλή ώρα asus & ashrock).

Αν πιάνουν τα χέρια σου με 10-11 ευρώ μπορείς να παραγγείλεις bios chip προγραμματισμενο και να το αλλάξεις πάνω στη μητρική. (εγώ δεν τα καταφερα).

http://www.biosflash.de/e/index.htm

Για δες και εδώ. Εκτός από τσιπάκια ο τυπας έχει καλες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Δοκίμασε να αλλάξεις θερμαγωγική πάστα στο southbridge και northbridge! Είχα το ίδιο πρόβλημα και με αυτό με έσωσε!

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, aorus είπε

Mήπως να του βάλει και γράσο, και γω είχα πρόβλημα και με έσωσε

Είμαι λίγο μεγάλος σε ηλικία και δεν το έπιασα φίλτατε το χιούμορ σου!

Τέλος πάντων η μητρική είναι δεινόσαυρος σε ηλικία και παίζει να έχουν γίνει τα pads στα chipset (Southbridge & NorthBridge) τσιμέντο και να δημιουργείται δυσλειτουργία! Το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη μητρική δεν έχει dual bios από ότι είδα και τα πράγματα είναι δύσκολα!

Δεν αλλάζουμε θερμαγωγική ή pads μόνο στον επεξεργαστή και κάρτα γραφικών μετά από κάποια χρόνια για να εξασφαλίσουμε εύρυθμη λειτουργία συστήματος! 

Απλά είμαι παθών και μαθών!

Για χαλαρή μελέτη

https://el.wikipedia.org/wiki/Southbridge

Southbridge Λειτουργία

Μη-πτητική μνήμη BIOS: το σύστημα CMOS, συνοδευόμενο από μια μπαταρία για συμπληρωματική δύναμη, δημιουργεί ένα περιορισμένο μη πτητικό χώρο αποθήκευσης για τα δεδομένα διαμόρφωσης του συστήματος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...