Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έχω ένα μαγαζί με υπολογιστές και παράλληλα φτιάχνω απλές ιστοσελίδες. Δεν κοροιδεύω τους πελάτες, τους εξηγώ μερικά πράγματα τι είναι cms, επαγγελματικά template κλπ και οτί υπάρχουν και custom λύσεις που εγώ δεν αναλαμβάνω. 

Αφού λοιπόν βγάλω μια προσφορά (περίπου 400-500€ για μια εταιρική παρουσίαση) και κλείσει η συμφωνία για την ιστοσελίδα, ακολουθώ τα παρακάτω βήματα.

• Φτιάχνω ένα συμφωνιτικό με τιμές, χρόνους παράδοσης, τι θα περιέχει το site κλπ
  • Παίρνω προκαταβολή 50%
  • Αγοράζω hosting
  • Κατοχυρώνω το domain (Πάντα στο όνομα του πελάτη)
  • Αγοράζω το θέμα και τυχών plugins (Δεν χρησιμοποιώ ΠΟΤΕ nulled)
  • Και στήνω το site σε wordpress
  • Το δείχνω στο πελάτη μήπως θέλει κάποια ψιλοαλλαγή
  • Πληρώνομαι το υπόλοιπο
  • Εκδίδω τιμολόγιο με όλο το ποσό.

Καταρχήν μέχρι εδώ σωστά συμπεριφέρομαι ή κάνω κάτι αντιεπαγγελματικό?

Η βασική μου ερώτηση όμως είναι η παρακάτω.......

Εγώ στο εκάστοτε site που φτιάχνω, βάζω στο footer και το created by onomamou.gr. Όπως πιστεύω γίνεται σε όλα τα sites. 

Αν έρθει μία μέρα ο πελάτης και μου πει, οτί θέλει όλους τους κωδικούς του site, host, domain κλπ γιατι θα παει σε "δικό" του άτομο πλέον. ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου/του και τα δικαιώματα μου/του?

1.  Του το δίνω και αφαιρώ το copywrite μου? 
  2.  Του το δίνω και του ζητώ να παραμείνει το copywrite? (Αν το καταστρέψει τελείως και το κάνει άσχημο, με bugs, θεόαργο κλπ δεν θα είναι σαν δυσφήμηση για μένα?
  3.  Ο επόμενος έχει δικαίωμα να αφαιρέσει/αλλάξει το created by...........
  4.  Από την στιγμή που εξοφλήθηκα, ο πελάτης κάνει ότι γουστάρει?
  5.  Αυτό προσυμφωνείται ΠΡΙΝ αναλάβω την σελίδα
  6.  Μπορώ να ζητήσω από τον πελάτη κάποια ρήτρα?

Είναι κάτι από τα παραπάνω? Υπάρχει κάποια εναλλακτική?

Δημοσ.

Είναι ένα μεγάλο θέμα που μπορεί να ακουστούν διάφορα. Πνευματικά δικαιώματα δεν νομίζω να ισχύουν για Wordpress εκτός και άν έχεις κατασκευάσει το Theme. Ούτε ρήτρα νομίζω ότι μπορείς να ζητήσεις. Έχω την εντύπωση ότι νομικά δεν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να καλυφθείς. Και το ερώτημα είναι πόσο σημασία έχει αν ο άλλος είναι απλά "καθίκι". Θα τον πάς δικαστικά?

Δημοσ.

Πιστευω πως παρολο που εσυ εισαι ο κατασκευαστης της σελιδας, δεν εισαι ο δικαιουχος. Αυτο σημαινει πως ο ιδιοκτητης εχει τον πρωτο και τον τελευταιο λογο στη σελιδα σου και αν θελει μπορει να παρει κωδικους, αρχεια, να την αλλαξει και να την κανει οτι θελει εφοσον εσυ την παραδοσεις και παψει να ισχυει (αν υπηρχε) το συμβολαιο σας.

Το ονομα σου στο κατω μερος της σελιδας ειναι καθαρα απο συνηθεια και μονο. Απλα οι πελατες δε το ξερουν η δε τους νοιαζει και τοσο μιας και δεν λαμβανει πολυ χωρο. Οποτε ναι, απο τη στιγμη που εξοφληθηκες και ο πελατης δεν εχει καμια πλεον υποχρεωση τοτε το δινεις στον επομενο. 

Ναι μεν το copyright ειναι δικο σου, αλλα μολις εξοφλησει ο πελατης γινεται αυτοματως δικο του γιατι το εχει πληρωσει. Οποτε μπορει να το πλασαρει στον ανιψιο του και να του αλλαξει τα φωτα :P

Δημοσ.

Είναι δική σου πνευματική ιδιοκτησία ειδικά όταν έχεις φτιάξει ο ίδιος το template δηλαδή όλο το δημιουργικό!!!
Στον πελάτη ανήκει το content, το domain name κλπ.

1) Πρέπει να αναφέρεις στο συμφωνητικό με τον πελάτη ότι: 
α) Θα βάλεις το site σου στο Footer δίπλα από τα copyrights και ότι θα το χρησιμοποιήσεις ως portfolio στο dribble/behance/site σου.
β) Σε περίπτωση που θελήσει να πάρει το site από την διαχείρηση σου, υπάρχει πιθανότητα να του ζητήσεις να βγάλει το όνομα σου από το Footer. Αν θέλεις...
γ) Σε περίπτωση που ο πελάτης θέλει τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα, θα πρέπει να πληρώσει extra κάποιο ποσό γιαυτό κατά την παράδοση του έργου.
γ.1) σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης παίρνει το site και το κάνει ότι θέλει και μπορεί και να σου απαγορεύσει να το χρησιμοποιήσεις ως δείγμα ή οτιδήποτε... είναι ΔΙΚΟ του πλεον!

* Στην περίπτωση που έχει αγοράσει ένα template, εκεί δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να προστατευθείς σε θέμα δικαιωμάτων.
Φαντάζομαι ότι παίζει ρόλο με τι είδους άδεια έχεις αγοράσει το template.
Εκεί μίλα καλύτερα με κάποιον δικηγόρο για να είσαι σίγουρος...
Γενικά όλα αυτά με κάποιον δικηγόρο... 

Δημοσ.
καλησπέρα παιδιά για να μην ανοίγω καινούριο thread θα ποστάρω εδώ να μου πείτε γνώμες..

Σπουδάζω πληροφορική και έκατσε μια δουλειά περί κατασκευής site για μια γνωστη μου η οποια ζει στο εξωτερικό

Εχει πάρει μια επιδότηση,  που κάποια χρήματα είναι για την κατασκευή του site

εγώ τώρα τι μπορώ να κάνω ώστε να μπορέσω να δικαιολογήσω τα χρήματα που θα πάρω από αυτήν ώστε να είναι και αυτή καλυμμένη με χαρτιά κάτι σαν τιμολόγιο??

επειδή δεν γνωρίζω επί του θέματος έχετε να προτείνεται καμια λύση?

επίσης όταν γίνετε μια δουλειά μέσο εξωτερικού το φπα δεν πρέπει να είναι μηδενικό? κάνω λάθος?

Δημοσ.

καλησπέρα παιδιά για να μην ανοίγω καινούριο thread θα ποστάρω εδώ να μου πείτε γνώμες..

Σπουδάζω πληροφορική και έκατσε μια δουλειά περί κατασκευής site για μια γνωστη μου η οποια ζει στο εξωτερικό
εγώ τώρα τι μπορώ να κάνω ώστε να μπορέσω να δικαιολογήσω τα χρήματα που θα πάρω από αυτήν ώστε να είναι και αυτή καλυμμένη με χαρτιά κάτι σαν τιμολόγιο??

επίσης όταν γίνετε μια δουλειά μέσο εξωτερικού το φπα δεν πρέπει να είναι μηδενικό? κάνω λάθος?

Μπορείς να βρείς τον killer76, και να συνεργαστείτε.

• Like 2
Δημοσ.

Να ζητήσεις από κάποιον επαγγελματία να σου κόψει τιμολόγιο και να του πληρώσεις φόρο και φπα;

Δημοσ.

Φπα δεν πληρωνεις μονο για χωρα εκτος Ε.Ε

Αν προκειται για επιδοτηση, χρειαζεται απαραιτητα τιμολογιο. Για να στο κοψει αλλος, θα πρεπει να παρει μια προμηθεια. Αν πχ κοψει 500€ με το ΦΠΑ θα πρεπει να κοψει 615€. Επισης απο τα 500€ θα ειναι και ο φορος 29% αρα 145€. Για να δεχθει να το κανει θα θελει κι αυτος κατι τι, οποτε βγαλε κι αυτα απο τα 355. Για το υπολοιπο που μενει θα κανεις εσυ τη δουλεια. Αν αξιζει προχωρα το

Δημοσ.

Υπάρχει μία ενδιάμεση λύση killer. Όταν ολοκληρώσεις το site και εφόσον δεν θα συνεχίσεις να είσαι ο διαχειριστής , δημιουργεις ένα duplicate πάνω στον server και ανακατευθυνεις εκεί μέσα από το portfolio σου. Μέσα έχεις μία ένδειξη που αναγράφει π.χ. "Το www.xxxxxx.com Όπως παραδοθηκε στον πελατη." και ακριβώς δίπλα ένα live link. (Με λίγο πιο όμορφο τρόπο εννοείται :)

Πάντα σε συνεννόηση με τον πελάτη και με γραπτή αποδοχή του.

• Like 1
Δημοσ.

Η θεία που έλαβε την επιδότηση δεν μπορεί να αναλάβει και το τιμολόγιο κλπ κλπ. Υπάρχει και κάτι που λέγεται "Επαγγελματική Δαπάνη" που μπορείς μέσω λογιστή να δεις τι παίζει. Εάν η θεία σου είναι Έλληνας υπήκοος δες τότε εάν μπορεί να πάει δια αυτής της οδού.

Links:

http://reviews.in.gr/finance/forologia/article/?aid=1231059465

http://www.texnologistiki.com/site/other-issues/arthrografia-texnologistikis/item/197-apodeiksi-epaggelmatikis-dapanis-oria-amoivis-kai-proypotheseis-ekdosis-tis

Ειδάλλως δες εάν μπορεί να σου κάνει το πόσο να φαίνετε σαν δωρεά από εκείνη σε εσένα στα χαρτιά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...