Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είχε αναφερθεί στην ενότητα του overclocking πριν καιρό πως η gigabyte ανά revision σε σχέση με το πρώτο που βγάζει ρίχνει την ποιότητα, φυσικά δεν μου έμεινε αδιάφορο κάτι τέτοιο, έτσι πήρα απόφαση να το ψάξω, να δω ακριβώς τη παίζει μιας και είμαι και εγώ ο ίδιος κάτοχος gigabyte μητρικής. Βρήκα λοιπόν ένα θέμα στο forum του anandtech ακριβώς για αυτό το θέμα, για το downgrade που κάνει η gigabyte στα δεύτερα, τρίτα και ούτω καθεξής revision που βγάζει. Το λινκ του θέματος είναι αυτό και μέσα σε αυτό υπάρχουν και άλλα λινκς άλλων ιστοσελίδων που παραπέμπουν στην κίνηση αυτή της gigabyte :

http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2420956

Ένα από αυτά τα παραδείγματα που αναφέρεται παραπάνω είναι αυτό με την b85m hd3, βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην συγκεκριμένη mobo, αλλά συμβαίνει σε πάρα πολλές gigabyte και μέσα σε αυτές είναι και η δική μου, η μητρική της υπογραφής. Στα λινκ που βρίσκονται εντός του παραπάνω θέματος (εκτός από ένα, το τελευταίο που δείχνει διαφορές σε ένα άλλο μοντέλο της gigabyte, που η ιστοσελίδα είναι στα κινέζικα, αλλά οι διαφορές μεταξύ rev 1.0 και 2.0 είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς) θα δείτε πως το rev 2.0 σε σχέση με το rev 1.0 είναι πετσοκομμένο, έχει λιγότερες φάσεις και χειρότερης ποιότητας. Σε δοκιμή που κάνανε με τον i7 4770k (το τελευταίο bios για κάθε revision ήταν εγκατεστημένο, από stress χρησιμοποιήθηκε το small fft's του prime95 καθώς και ως benchmark το tech arp x264 benchmark) στο rev 1.0 σε πλήρες φορτίο έτρεχε δίχως throttling σε prime stress και h264 benchmark με μέγιστη θερμοκρασία 90 βαθμούς στα mosfet, αυτά με το turbo στα 3.7 σε όλους τους πυρήνες, μιας και με manual ρύθμιση στα 3.9 σε όλους τους πυρήνες έκανε throttling στο prime95, αλλά στα 3.7 δεν είχε κανένα θέμα ακόμη και μετά από μία ώρα prime, αυτά με turbo 3.7 στο rev 1.0 της mobo. Με το rev 2.0 και το turbo default να πηγαίνει δηλαδή 3.7 σε όλους τους πυρήνες, κατά την διάρκεια του h264 encoding που διαρκεί 10 λεπτά, στο 6λεπτο ο 4770k έκανε throttling στα 800 mhz με θερμοκρασία στα mosfet μεταξύ 105 και 112 βαθμών κελσίου, το ίδιο και στο prime που μετά από 2.5 λεπτά έκανε throttling στα 800 mhz . Με το aggresive turbo, δηλαδή manual στα 3.9 σε όλους τους πυρήνες ο 4770k στο ίδιο benchmark έκανε throttling στο 4λεπτο στα 800 mhz και στο prime έκανε throttling ανά 15 δευτερόλεπτα στα 800 mhz. Υπάρχει ένα λάθος στις δοκιμές του us hardware info, αναφέρουν πως το rev 2.0 δεν έχει dual bios και ότι πλασάρεται σαν να έχει ενώ δεν έχει, στην πραγματικότητα όμως στο site της gigabyte αν δείτε στις φωτογραφίες του rev 2.0 αλλά και στα specifications το dual bios υπάρχει κανονικά.

Ορίστε και η εικόνα που δείχνει συνοπτικά τις διαφορές μεταξύ rev 1.0 και 2.0, όπως βλέπετε το dual bios υπάρχει κανονικά στο rev 2.0, είναι απλά συντακτικό λάθος που λένε ότι δεν υπάρχει, επίσης είναι ορατές οι διαφορές στις φάσεις αλλά και γενικότερα σε όλο το mobo.

gigabyte-b85m-hd3-rev1-and-rev2-animated

Τώρα όσον αφορά την μητρική μου, την f2 a78m d3h, έχω το rev 4.0, σε σχέση με το rev 3.0 που είναι το πρώτο (το πρώτο είναι, γιατί το ονόμασε 3.0 το πρώτο rev δεν ξέρω) η 4.0 έχει 2 mosfet ανά φάση, σε σχέση με την 3.0 που έχει 3 mosfet, το 4.0 έχει για ξεκάρφωμα χρυσούς πυκνωτές στην κάρτα ήχου, αλλά αν δείτε προσεκτικά, υστερεί σημαντικά σε αριθμό transistors καθώς και πυκνωτών, κοινώς μου έτυχε πετσοκομμένο revision. Μένει να ψάξω να δω αν οι λιγότερες φάσεις που έχει το 4.0 είναι καλύτερες από αυτές του 3.0, αν και 99% νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και η gigabyte ακολουθεί τακτική downgrade και αυτό είναι άλλωστε προφανές. Ορίστε και μερικές φώτο από τα revisions της f2 a78m d3h :

rev 3.0

0c34_5.jpg

rev 4.0 :

a538_5.jpg

Θα ήθελα να γίνει μια συζήτηση πάνω στο θέμα, από κατόχους gigabyte έτσι ώστε να δούμε πάνω κάτω τι παίζει και με άλλα μοντέλα, να έχουμε μία ιδέα γενικότερα ;).
  • Like 5
Δημοσ.

Τι μια ιδεα αδερφε,λογικο μου ακουγεται να το κανουν.

βγαζει ονομα το πρωτο revision της μητρικης και μετα downgrade λογω κοστους για να εχουν παραπανω κερδος.

μεγαλη βλακεια αλλα.....

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ εξαρχής δεν το ήξερα αυτό, μόλις πήρα το mobo κατάλαβα τι παίζει. Ας πούμε αν είχα το rev 3.0 θα είχα καλύτερο overclockability, μιας και είχε 3 mosfet ανά φάση, αυτό έχει 2 και από ότι κατάλαβα γίνεται κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω παράδειγμα με την b85m hd3, που το rev 2.0 είχε πετσοκομμένες τις φάσεις και ανέβαζαν και θερμοκρασία στο φούλ σε σχέση με το rev 1.0. Και για να πληρώσω τα σπασμένα της gigabyte, πρέπει να φτιάξω πιο χοντρά vrm ψυκτράκια, μιας και με αυτά που έφτιαξα τώρα στα 4.6 με 1.428 κάνει throttling, έλεος :D. Έχω βρει ένα παλιό intel 478 heatsink και μπορώ να φτιάξω πολύ καλύτερα heatsinks τα οποία είναι πιο παχιά από τα τωρινά και σχεδόν το ίδιο σε βάρος, θα ανεβάσω φώτο μόλις ολοκληρώσω το project ;).

• Like 1
Δημοσ.

GA-990FXA-UD3 (rev. 1.0).....
Nuff said

Την πηρα Day 1 και μετα απο κανενα τριμηνο βγηκε το Rev 1.1 που εφτιαξε ενα καρο bugs παω στο καταστημα για αλλαγη αλλα δεν....

Τωρα ειμαστε αισιως στο 4.0 με βελτιωσεις στο θεμα ψυξης και κλοκαρισματος.

Ευκολα ανταλλαζω την δικια μου με ενα νεότερο Revision για οποιον ψηνεται ;) 

Δημοσ.

Τόσο μεγαλη διαφορά απο 1.0 σε 1.1?

Γιατί στη δική μου μητρική (990ΧΑ UD3) το μόνο παραπάνω που είχε η 1.1 απο την 1.0 ηταν AM3+ BIOS περασμένα απο το εργοστάσιο.

Και το λέω γιατί πήρα σε φίλο 1.0 κι εγώ μετά πήρα 1.1.

Πάντως οσον αφορά μετέπειτα revision..

Στην 3.0 έβαλαν τις νέες ψύκτρες, άλλαξαν BIOS (Award vs AMI) και έγινε UD4 και στην 3.1 έγινε μαύρη επειδή άλλαξε το design της η Gigabyte και άλλαξαν πυκτνωτές στην κάρτα ήχου.

Δε νομίζω να την έκαναν χειρότερη τη συγκεκριμένη.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3901#ov

Δημοσ.

Καλυτερη την εκαναν την συγκεκριμενη.

Το Rev 1.0 ειχε θεματα με το ρευμα σε καποια Batches γιαυτο και πηγα για αντικατασταση.

Σε 1.1 φιλου με τον δικο μου επεξεργαστη και τροφοδοτικο ανεβαινε αρκετα παραπανω στο δικο μου κουτι.

Δημοσ.

θα ανεβάσω φώτο μόλις ολοκληρώσω το project ;).

Να μαζέψεις και τα μαλλιά της μουρλής με την ευκαιρία.

Κι αμα βαριέσαι να το κάνεις, να κεράσεις καφέ να κάνουμε μποτέ στο pc παρέα.

• Like 1
Δημοσ.

Να μαζέψεις και τα μαλλιά της μουρλής με την ευκαιρία.

Κι αμα βαριέσαι να το κάνεις, να κεράσεις καφέ να κάνουμε μποτέ στο pc παρέα.

Δεν βαριέμαι, το αρχαίο thermaltake κουτί που έχω δεν έχει cable management, κάτι θα σκαρφιστώ που θα πάει :P. Σήμερα έφτιαξα τα ψυκτράκια, εγκατέστησα τα παλιά μεταξύ των chokes αλλά μάταια, μιας και τα σημερινά αν και ζύγιζαν σχεδόν το ίδιο με τα παλιά, ήταν πιο ψηλά με αποτέλεσμα να μην στερεώνονται και να πέσει το ένα καθώς έτρεχα stress. Το μηχάνημα πριν πέσει το mosfet cooler το καινούριο έδειξε στο hwmonitor μέγιστη θερμοκρασία 62 στα vrm με furmark και prime μαζί, πριν βάραγε 75 και ανέβαινε. Τώρα το έχω όπως πριν μέχρι να βρω λύση, μιας και η mobo δεν έχει τρύπες για να βιδώσω τα ψυκτράκια :-(. Φώτο θα δείτε σε λίγο στο thread που είχα φτιάξει παλαιότερα, θα βάλω σήμερα και θα βάλω το link σε spoiler ;).

• Like 1
Δημοσ.

Στην περίπτωση που απο 2 low side mosfet ανα φάση τα κάνουν 1, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα ακριβή μοντέλα των mosfet που χρησιμοποιούν στις δύο περιπτώσεις, αλλιώς μιλάμε στον αέρα.

Αν για παράδειγμα χρησιμοποιούν ένα καλό mosfet αντί για δύο μέτρια παραλληλισμένα, μάλλον είναι βελτίωση και όχι υποβάθμιση.

• Like 1
Δημοσ.

Δυστυχώς δεν έχω πληροφορίες για το revision 3.0. Για το δικό μου rev σε ένα προηγούμενο θέμα είχαμε δει πως τα mosfets είναι της εταιρείας renesas. Ορίστε και το link, παραπέμπει στο θέμα που είχα αναφέρει τους αριθμούς που έχουν πάνω τα mosfet :

http://www.insomnia.gr/topic/604625-thermal-pad-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-vrm-heatsinks/page-2

Δημοσ.

Κοιτα,αυτο το χαλι με τα revisions η Gigabyte το κανει εδω και μια 10ετια,ισως και παραπανω.Αν θυμαμαι,καλα πρωτη φορα που ειδα thread με αναφορα στο συγκεκριμενο θεμα,ηταν καπου το 2008-09 στο techpowerup(?).Παντως,οπως λεει και ο Fubar,παιζουν ρολο πολλα περισσοτερα απο τον αριθμο των mosfets.Η Gigabyte αλλαζει αρκετα πραγματα απο revision σε revision,οχι παντα ομως προς το χειροτερο.Γενικως βλεπω οτι ολοι εχουν ριξει αρκετα την ποιοτητα στα φθηνα μοντελα,κατω του 100€ δλδ.Ειχα παρει το 2009 με 64€ μια Asrock με 4+1 τροφοδοσια.Ειχα τον 955 στα 4.0Ghz για 5,5 χρονια.Την εδωσα σε φιλο μου μαζι με τον επεξεργαστη και ακομα παιζει ρολοι.Ουτε ψυκτρες ειχε στα vrm,ουτε ανεμιστηρα ειχα βαλει ποτε να τα χτυπαει,ουτε εκανε ποτε κιχ.Τωρα,αν δεν πας για την Sabertooth,δεν κανεις τιποτα.

• Like 1
Δημοσ.

Τώρα έτσι και πάρεις asrock am3+ από τις καινούριες budget της εταιρείας, σε αυτά τα λεφτά που πήρες τότε το 2009 την mobo για τον phenom και πας και κλοκάρεις 8320 πχ, θα έχεις πάρει απλά ακριβοπληρωμένα πυροτεχνήματα για το Πάσχα :D. 100 ευρώ έκανε η 970 fatal1ty performance και βγήκε μάπα στην πορεία, την πάτησε τόσο δικός μου φίλος που την είχε, όσο και αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών και ο συμφορουμίτης αετολοφίτης που του την είχα προτείνει και ακόμη το μετανιώνω.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...