g.general07 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Καλησπερα και απο εμενα,σε λιγο καιρο μετακομιζω σε ενα διαμερισμα δεκαετιας 90 που εχει κατι πριζακια σαπια .μιας και το διαμερισμα ειναι πλεον δικο μου,θα περασω utp στα δωματια ωστε να τα βαλω στο patch panelaki kai na ginei σωστη δουλεια,το θεμα ειναι οτι δε βρισκω το master πριζακι.Το διαμερισμα λοιπον εχει σε καθε δωματιο ακομη και στη τουαλετα απο 2 τηλεφωνικα πριζακια στα οποια μονο τα 1/2 δινουν 50volt,τα ανοιξα ολα και ειδα ραζιμ καλωδια απο δυο ζευγη σε καθε πριζακι.επισης κατω στο κατανεμητη πανε δυο ζευγη ραζιμ στο οροφοδιαμερισμα μου.αυτο που με ενδιαφερει εμενα ειναι να βρω το κυριο πριζακι να το αλλαξω σε ενα καλο legrand ας πουμε και να βαλω το ρουτερ ωστε να συγχρονιζω καλυτερα .καθως επισης τα υπολοιπα πριζακια θα τα καταργησω αφου θα περασω με εξωτερικα καναλια τα utp καθε συμβουλη ευπροσδεκτη ..thanks
soteras Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Αφού πλέον είναι δικό σου γιατι δεν τα περνάς μέσα από τον τοίχο μην έχεις το κανα΄λι και εξέχει
Sheogorath Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Τώρα περιμένουμε τον poulino, να δώσει την λύση 1
Lolarikos Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 (επεξεργασμένο) Φίλε g.general07, δεν χρειάζεσαι Patch Panel, δεν είσαι καμία επιχείρηση, αλλά ένα παλιό διαμερισματάκι. Επίσης, δεν χρειάζονται εξωτερικά κανάλια. Πρέπει αν θες να περάσεις UTP, να τα κάνεις μέσα από τον τοίχο με ατσαλίνες. Τα κανάλια είναι κόστος και θέλει και τέχνη, αλλιώς δεν θα φαίνονται ωραία. Καταρχήν λόγω της παλαιότητας της καλωδίωσης και των μειωμένων πληροφοριών που μας παρέχεις, θα κάνω μερικές παραδοχές, οι οποίες ενδεχομένως να μην έτσι όπως τις έχω εγώ εκλάβει. Στο εσκαλίτ βλέπεις ότι σε κάθε διαμέρισμα πάνε δύο ζεύγη ραζίμ, από το αποία το ένα ζεύγος δεν συνδέεται με την παροχή, απλά είναι πάνω στην κλέμα και κάθεται. Θα μπορούσε να μην υπάρχει κλέμα και τα ραζίμ του κάθε διαμερίσματος να πηγαίνουν κατευθείαν στην ρεγκλέτα. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική των ενδιάμεσων καλωδίων που φέρνουν την παροχή από την ρεγκλέτα στις κλέμες. Πάνω σε σένα τώρα, σε κάθε δωμάτιο ο ηλεκτρολόγος, από ό,τι βλέπω στην ανοιχτή πρίζα που έχεις ποστάρει καθώς και στα λεγόμενά σου, πρέπει να έχει βάλει από δύο πριζάκια, ένα για κάθε ζεύγος ραζίμ στον γενικό κατανεμητή. Οπότε τα μισά πριζάκια που στην ουσία είναι το κενό ζεύγος του εσκαλίτ δεν έχουν τάση. Τώρα σε κάθε πρίζα από αυτές που έχουν τάση υπάρχουν δύο ζεύγη ραζίμ. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, γιατί δείχνει ότι οι επιστροφές πάνε μέχρι το πριζάκι και δεν διακλαδώνονται πάνω (σε μπουάτ), οπότε δεν θα μπορούσε να διορθωθεί η κατάσταση όσον αφορά τα Bridge Taps, αφού θα χρειαζόταν να ανοίξεις τα κουτιά διακλάδωσης. Για να προσδιορίσεις σε ποια πρίζα φτάνει πρώτο το ζεύγος του κατανεμητή (Master) θα αποσυνδέσεις όλες τις πρίζες που είναι εν τάση και θα αφήσεις τα ζεύγη στον αέρα. Η πρίζα που κάποιο ανοιχτοκυκλωμένο ζεύγος θα είναι ακόμα εν τάση θα είναι η πρώτη. Τώρα όσον αφορά την συνδεσμολογία που έχει ακολουθηθεί (αστέρας ή "από την μία στην άλλη" ή και τα δύο) εδώ η κατάσταση μπερδεύει λίγο, γιατί μας λες ότι σε κάθε πριζάκι βλέπεις από δύο ζεύγη ραζίμ. Αν είχαμε συνδεσμολογία "από την μία στην αλλη" θα έπρεπε να υπήρχε μία που να έχει μόνο ένα ζεύγος, η τελική. Αν είχαμε αστέρα θα έπρεπε όλες πλην της κεντρικής να έχουν από ένα ζεύγος μέσα. Οπότε υποθέτω ότι πρέπει να υπάρχει μία τελική πρίζα που να πηγαίνει μόνο ένα ζεύγος. Αφού λοιπόν εντοπίσεις την κεντρική θα συνδέσεις το ζεύγος της παροχής στην πρίζα, όχι αυτήν που έχεις, θα πάρεις μία 2xrj11. Προσοχή στα κεντρικά pins πράσινο-κόκκινο, όχι ότι παίζει ρόλο απλά αυτή είναι η σύμβαση για να μην μπερδευόμαστε. Στο άλλο rj11 της πρίζας θα βάλεις την επιστροφή για τις υπόλοιπες πρίζες. Οπότε όπου πηγαίνει τώρα αυτό το ζεύγος θα πας να βάλεις πριζάκια rj11 μονά για να έχεις καθαρό τηλέφωνο από εκεί. Όσον αφορά στο δικτυακό σκέλος, εκεί που είναι η Master πρίζα, από κάτω (ή δίπλα ή από πάνω) είναι και η άλλη πρίζα τηλεφώνου παλαιού τύπου που μεταφέρει το άλλο άχρηστο ζεύγος ραζίμ. Το λέω άχρηστο επειδή δεν έχεις δεύτερο αριθμό και δεν συνδέεται κάπου στον κατανεμητή. Εκεί λοιπόν θα το βγάλεις αυτό και θα βάλεις ένα πριζάκι 4xrj45: http://www.ebay.com/itm/4-Port-CAT6-RJ45-Network-Faceplate-Face-Plate-Single-Gang-Wall-Socket-/221339736886?hash=item3388e05b36:g:MqEAAOxyVaBSsyb1 Από την πρίζα αυτή θα περάσεις προς όλες τις υπόλοιπες που φέρουν τις επιστροφές του δευτέρου κενού ζεύγους του εσκαλίτ καλώδια Ethernet μονοκόμματα, όχι δηλαδή από την μία στην άλλη προφανώς, αλλά αστέρι. Οπότε σε αυτές τις πρίζες που δεν είχαν πριν τάση στα ραζίμ τους, τώρα θα εξακολουθεί να υπάρχει το ραζίμ στον αέρα αλλά και ένα επιπλέον UTP. Σε αυτές τις πρίζες θα βάλεις απλά δικτυακά πριζάκια rj45. Για να τα συνδέσεις μέσα αυτά χρειάζεσαι Punch Down Tool. Ψάχτο δεν είναι ακριβό, λογικά μπορεί να έχεις αφού λες ότι θες να βάλεις Patch Panel. Οπότε τώρα στις κεντρικές πρίζες (διπλή rj11 και τετραπλή rj45) θα βάλεις το Splitter. Το Line του θα πάει στην παροχή και στην έξοδο Phone θα πάει ένα απλός τηλεφωνικός διακλαδωτής και από εκεί θα πάει σε τηλεφωνική συσκευή και στο δεύτερο rj11 της επιστροφής για τις άλλες πρίζες. Στο DSL (ή MODEM) θα πάει προφανώς η WAN του Modem. Από τις τέσσερις εξόδους LAN του Modem θα δώσεις στις τέσσερις rj45 της κεντρικής δικτυακής πρίζας να πάει το Internet στα δωμάτια. Αν θες να βάλεις εκεί ενσύρματα υπολογιστή, προφανώς θα χρειαστείς και ένα Switch. Υπέθεσα ότι μιλάμε για σύνολο 5+5 πρίζες τηλεφωνικές σε όλο το σπίτι. Αυθαίρετα, αφού δεν λες πόσες είναι. Εκτός από το Punch Down καλό είναι να υπάρχει και ένα Crimping για να φτιάξεις τα μικρά Ethernet που θα πηγαίνουν από το Modem στην 4xrj45 και να τα δέσεις με ένα Wire Strap να φαίνεται ωραίο. Πιστεύω ότι έτσι όπως στο είπα, είναι βέλτιστο. Μετά θα έχεις σε κάθε δωμάτιο ενσύρματο και αν θες και καλύτερο ασύρματο παίζεις με AP. Ελπίζω να κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις και αν έχεις κάτι ρώτα. Πολλά είναι υποθέσεις όπως είπα, οπότε ενδέχεται όλο αυτό απλά να μην είναι εφικτό. Σαν tip αλλά όχι γενικός κανόνας: η κεντρική πρίζα είναι συνήθως η πιο κοντινή στην είσοδο του διαμερίσματος. Επίσης, αν το πριζάκι που θα βάλεις την τετραπλή δικτυακή πρίζα είναι κάτω από την κεντρική τηλεφωνική (2xrj11) ενδεχομένως να μην χωράνε να περάσουν τα 4 UTP και θα ήταν πιο εύκολο να αντιστρέψεις τα ζεύγη στο εσκαλίτ ώστε να γίνει η πάνω δικτυακή και η κάτω τηλεφωνική (για τις κεντρικές μιλάμε). Επίσης, αν δεν θες να αφήσεις το αναπληρωματικό ζεύγος του εσκαλίτ εν κενώ τότε μπορείς να πάρεις σαν κεντρική δικτυακή την παρακάτω (4xrj45+1xrj11): http://www.ebay.com/itm/Wall-Socket-5-Port-Socket-4-port-CAT5E-1-port-TEL-Panel-Faceplat-RJ45-RJ11-/321962062710?hash=item4af66f3376:g:ZgMAAOSwNyFWg29G Και σε κάθε δωμάτιο αντί να να βάλεις απλό δικτυακό πριζάκι βάζεις μικτό τηλεφωνικό-δικτυακό (1xrj11+1xrj45). Επεξ/σία 18 Απριλίου 2016 από Lolarikos 3
poulinos Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Δημοσ. 18 Απριλίου 2016 Στο εσκαλίτ βλέπεις ότι σε κάθε διαμέρισμα πάνε δύο ζεύγη ραζίμ, από το αποία το ένα ζεύγος δεν συνδέεται με την παροχή, απλά είναι πάνω στην κλέμα και κάθεται. Θα μπορούσε να μην υπάρχει κλέμα και τα ραζίμ του κάθε διαμερίσματος να πηγαίνουν κατευθείαν στην ρεγκλέτα. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική των ενδιάμεσων καλωδίων που φέρνουν την παροχή από την ρεγκλέτα στις κλέμες. υπαρχει λογικη και η ιδια λογικη υπαρχει και στον γενικο κατανεμητη του οτε.απο την μια εχεις τα καλωδια του σπιτιου και απο την αλλη τα καλωδια του οτε.σε αλλη ρεγκλετα τα μεν απο τα δε.αυτα τα καλωδια δεν τα αποσυνδεεις δεν κοβεις δεν κανεις τιποτα.οτι θες να ενωσεις το κανεις με ραζιμι ενδιαμεσα τους το οποιο το περνας και απο συγκεκριμενες γωνιες για να μην ενοχλει τα υπολοιπα ζευγη.οι πλαστικες ρεγκλετες στην ακρη πανω και κατω εχουν σαν 2 πλαστικα για να περνανε τα καλωδια αναμεσα.αν εβαζες εκει το ραζιμ του σπιτιου α.μπορει να μην εφτανε. β.θα εκοβες καθε φορα και απο λιγο αν το αλλαζες οριο. γ.θα τσακισεις την ρεγκλετα λογω οτι τα μπλε κοκκινα ραζιμ ειναι χοντρα για krone. δ.δεν θα εχεις περιθωριο να τα πας ολα μαζεμενα απο ενα σημειο. το ιδιο και στον οτε.απο την μια εχουν τα καλωδια που πανε στην αιθουσα παροχων και απο την αλλη στα κεντρικα καλωδια του καφαο.δεν γινεται του καφαο να φτανουν μεχρι τον παροχων.θα πρεπε να εχεις 30 μετρα περισσευμα.οποτε αυτα ειναι σταθερα και απλα κανεις γεφυρες ενδιαμεσα.απλα καλο ειναι να ειναι κρονε παρα πλαστικες ηλεκτρολογικες κλεμες. ειναι και ο ιδιος λογος που αξιζει καποιος να τερματισει σε Patch panel>δειχνει πιο ομορφο καταρχην. Καλησπερα και απο εμενα,σε λιγο καιρο μετακομιζω σε ενα διαμερισμα δεκαετιας 90 που εχει κατι πριζακια σαπια .μιας και το διαμερισμα ειναι πλεον δικο μου,θα περασω utp στα δωματια ωστε να τα βαλω στο patch panelaki kai na ginei σωστη δουλεια,το θεμα ειναι οτι δε βρισκω το master πριζακι.Το διαμερισμα λοιπον εχει σε καθε δωματιο ακομη και στη τουαλετα απο 2 τηλεφωνικα πριζακια στα οποια μονο τα 1/2 δινουν 50volt,τα ανοιξα ολα και ειδα ραζιμ καλωδια απο δυο ζευγη σε καθε πριζακι.επισης κατω στο κατανεμητη πανε δυο ζευγη ραζιμ στο οροφοδιαμερισμα μου.αυτο που με ενδιαφερει εμενα ειναι να βρω το κυριο πριζακι να το αλλαξω σε ενα καλο legrand ας πουμε και να βαλω το ρουτερ ωστε να συγχρονιζω καλυτερα .καθως επισης τα υπολοιπα πριζακια θα τα καταργησω αφου θα περασω με εξωτερικα καναλια τα utp καθε συμβουλη ευπροσδεκτη ..thanks συνηθως η πρωτη πριζα ειναι η πρωτη που μπαινεις στο σπιτι.απο εκει και περα παιζουν διαφορα σεναρια. το ενα ειναι να εχει γινει καπου ενωση σε καποιο κουτι στον τοιχο και απο εκει να δινει δυο ζευγαρια σε καθε πριζακι οποτε δεν υπαρχει κεντρικο με την εννοια που το ξερεις. β.να μην εχεις βρει το κεντρικο ακομα.κοιτα σαλονι. γ.ολα τα καλωδια να συναντιουνται μεσα σε καποια ντουλαπα ή εκει που ειναι ο συναγερμος.δυσκολο για σπιτι του 90 Επισης μπορει να ειναι 2 πριζακια και απλα απο το ενα να κανει γεφυρα στο αλλο.αν βλεπεις δυο ζευγαρια συνηθως ειναι ενα που ερχεται απο την προηγουμενη πριζα και ενα που παει στην επομενη. 3
g.general07 Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 καταρχας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση .. για να συνοψισουμε και να απλοποιήσουμε ...εχω συνολο 9 πριζες(μια στη κουζινα ,δυο σε καθε υ/δ,δυο τουαλέτα,δυο σαλόνι).σε καθε 1/2 πριζακια εχω ρευμα η κάθε πριζα εχει απο δύο ζευγη ραζιμ. ΑΡΑ περναω απο ολες τις νεκρες πριζες utp τις αλλαζω σε rj45 και εκει που καταληγουν τα utP βαζω το patch panelaki kai to switchaki Μου ωστε τουλαχιστον εσωτερικα να εχω διχτυο ,κατεπεκτασην θσ να συνδεσω το ρουτερ σε μια απο τις πριζες που εχουν ρευμα αφου την αλλαξω σε rj45 η rj11 ..αυτη η λυση μου φένεται μια χαρά ..τι λέτε?? ..ο Lolarikos εχει δώσει μια εκτενης και ολοκληρωμένη απάντηση αλλα λόγω τραγικης έλλειψης χρόνου και λογω οτι δε θελω να μπλεξω με τα rj11 και τα σκατοραζιμ(μονο εκει που θα βαλω το μοντεμακι Θα ακουμπησω το μπλε,κοκκινο του ραζιμ πανω στο μπλε,μπλεασπρο του rj45 socket και τα αλλα ραζιμ πριζακια θα τα στοκαρω ) πάω στη πιο <<εύκολη>> λύση Poulinos: οσον αφορα τις πριζες του σαλονιου ειναι και αυτες με δυο ζευγη η καθε μια ,δε ξερω αμα τα χει γεφυρωσει καπου σε κάποιο μπουατ ,πριν αρχισω να ξηλωνω κουτακια ,ισως πρεπει να ξεμπλεξω τα ζευγη να δω τι διαλο γινεται Οπως πολυ σωστα ειπε ο lolarikos + ξεχασα να δω στο κατανεμητη πάνω στη κλέμα ποιο ζεύγος δινει ρευμα για να αφησω στον αέρα το spare ...ανεβαζω ολες τις photo που εχω αν και νομιζω ειναι αχρηστες μια ακομη διευκρινηση το utp το θελω παση θυσια (με Powerline δε θελω να ξαναδουλεψω) ..3 ip cameras,nvr +nas Οπως καταλαβενετε εχω τεραστιο bandwidth consumption ,αυτος ειναι και ο λογος που δε αναφέρω εδω μέσα για AP..thanks again !!
Lolarikos Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Μην τις στοκαρεις με το αναπληρωματικο ζευγος μεσα. Πρωτα περασε το στην διπλανη. Το Patch Panel δεν εχω καταλαβει ακομα τι το θες. Εγω για την εγκατασταση αυτη θα επαιρνα μια 1xrj11 4xrj45 και τεσσερις 1xrj11 1xrj45. Και 100 μετρα cat5e.
g.general07 Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Οκ παντως Δε καταλαβαινω γιατι να βαλουμε rj11 αφου μπορουμε να βαλουμε rj45 και να ακουμπησουμε το ζευγος στα δυο πιν(μπλε,μπλεασπρο)..εχω ηδη αγορασει ενα patch panelaki 8ari,ενταξει ειναι υπερβολη το καταλαβαινω αλλα γιατι οχι,εξαλου ιδια δουλεια ειναι,ειτε να βαλω connectors πανω στα utp ειτε να τα τερματισω στη ρεγκλετα του patch panel ,να χρησιμοποιησω τα patch cord μ και να αριθμησω τα πριζακια μ.νομιζω οτι ειναι λιγο πιο οργανωμενο ..να σε ρωτησω κατι αημαντικο απο solid utp cat5e προτεινεις κατι συγκεκριμενο ? Δηλαδη να προτιμησω τα shielded για να μην υπαρχει interference με τα καλωδια υψηλης τασης? Η δε παιζει ρολο..thanks kai pali
Lolarikos Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Δημοσ. 19 Απριλίου 2016 Δεν παιζει μεγαλο ρολο για μενα. Τσαμπα λεφτα ολοι 5e βαζουν. Cat6 εχει απεξω shield και cat7 ειναι stp αρα εχει και σε καθε ζευγος. Οπως ειπες ομως μονοκλωνο στον τοιχο βαζουμε παντα. Ετσι συνηθιζεται.
g.general07 Δημοσ. 4 Μαΐου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2016 Γεια και παλι.ελειπα εκτος και μολις γυρισα να αρχισω τις εργασιες στο σπιτι ηδη οτι πλεον οτι ο οτε σταματησε να μου δινει ταση στη γραμμη.λογικο αφου δεν εχω κανει συνδρομη ???..επισης τοσα χρονια ειχα ξεχωριστο ρουτερ απο μοντεμ .αφηνα παντα το μοντεμ του παροχου και εκλεινα το NAT και επαιζα με το ρουτερ μ.το θεμα ειναι οτι καηκε το ρουτερακικαι λεω να τη βγαλω με το τζαμπα που θα μου δωσει ο isp..θα κλειδωνω με χαμηλοτερη ταχυτητα απο οτινα αγορασω ενα καινουργιο modem-router? Ευχαριστω και παλι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα