Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To αρθρο αυτο ειναι ευκαιρια να βγει τοσος κοσμος στο ινσομνια και να πει "ουουααου εγω ειμαι τοσο εξυπνος και ξερω να διαλεγω και να στηνω pc κομματι-κομματι μονος μου και εσεις αγοραζετε ετοιμα συστηματα και ειστε κατωτεροι".

Σταματηστε να τους το χαλατε με επιχειρηματα οτι ζουνε σε μια φουσκα.

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ίσως ένα σύστημα φτιαγμένο κομμάτι-κομμάτι να είναι όντως καλύτερο. Αλλά κάποιος που θέλει ένα φτηνό pc (δηλαδή η πλειοψηφία των χρηστών που δεν παίζουν παιχνίδια ή δεν δουλεύουν κάποιο απαιτητικό πρόγραμμα) σαφώς και θα πάει στα έτοιμα όπου θα γλυτώσει και την αγορά των windows.

Δημοσ.

To αρθρο αυτο ειναι ευκαιρια να βγει τοσος κοσμος στο ινσομνια και να πει "ουουααου εγω ειμαι τοσο εξυπνος και ξερω να διαλεγω και να στηνω pc κομματι-κομματι μονος μου και εσεις αγοραζετε ετοιμα συστηματα και ειστε κατωτεροι".

Σταματηστε να τους το χαλατε με επιχειρηματα οτι ζουνε σε μια φουσκα.

Μπορεί όντως να ήταν τόσο έξυπνοι, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά τις δικές τους ειδικές συνθήκες και ανάγκες / απαιτήσεις.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι ανάγκες στην πραγματική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ισχνή μειοψηφία και όχι το αντίθετο.

Ειδικά σήμερα που η αγορά έχει κατακλυστεί από πάμφθηνα refurbish PC/Laptop το λογικό κι εύλογο ερώτημα είναι αν υπάρχουν ακόμα άτομα που συναρμολογούν μόνοι τους το PC τους με όλα όσα αυτό συνεπάγεται σε σχέση με διάθεση κόπου, χρόνου έρευνας για το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και εν τέλει και χρημάτων. Εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή η γνωστή παροιμία «το φτηνό είναι και ακριβό».

• Like 1
Δημοσ.

Μπορεί όντως να ήταν τόσο έξυπνοι, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά τις δικές τους ειδικές συνθήκες και ανάγκες / απαιτήσεις.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι ανάγκες στην πραγματική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ισχνή μειοψηφία και όχι το αντίθετο.

Ειδικά σήμερα που η αγορά έχει κατακλυστεί από πάμφθηνα refurbish PC/Laptop το λογικό κι εύλογο ερώτημα είναι αν υπάρχουν ακόμα άτομα που συναρμολογούν μόνοι τους το PC τους με όλα όσα αυτό συνεπάγεται σε σχέση με διάθεση κόπου, χρόνου έρευνας για το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και εν τέλει και χρημάτων. Εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή η γνωστή παροιμία «το φτηνό είναι και ακριβό».

Όχι, δεν θα πάω να πάρω το ετοιματζίδικο, που θα έχει τον πιο μούφα SSD που είχαν, που θα έχουν βάλει i7 με μια GTX 650, τροφοδοτικό της κακιάς ώρας και θα μου το πουλάνε για gaming με τιμή στο Θεό.

Θα επιλέξω κομμάτι-κομμάτι, σύμφωνα με το budget μου, και στο τέλος θα έχω βγάλει καλύτερο σύστημα με λιγότερα χρήματα.

Ναι, ΟΚ, αν θέλω ένα pc για απλή χρήση γραφείου ή για να το κοτσάρω κάτω από καμιά TV που δεν έχει Smart δυνατότητες, τότε θα κοιτάξω τα refurbished/μεταχειρισμένα.

Δημοσ.

Όχι, δεν θα πάω να πάρω το ετοιματζίδικο, που θα έχει τον πιο μούφα SSD που είχαν, που θα έχουν βάλει i7 με μια GTX 650, τροφοδοτικό της κακιάς ώρας και θα μου το πουλάνε για gaming με τιμή στο Θεό.

Θα επιλέξω κομμάτι-κομμάτι, σύμφωνα με το budget μου, και στο τέλος θα έχω βγάλει καλύτερο σύστημα με λιγότερα χρήματα.

Ναι, ΟΚ, αν θέλω ένα pc για απλή χρήση γραφείου ή για να το κοτσάρω κάτω από καμιά TV που δεν έχει Smart δυνατότητες, τότε θα κοιτάξω τα refurbished/μεταχειρισμένα.

Αν αναφέρεσαι σε ετοιμαντζίδικα τύπου Turbo-X ισχύουν αυτά που λες, όντως βάζουν ό,τι απλούστερο - φθηνότερο - χειρότερο υπάρχει και όταν αρχίζουν τα προβλήματα πάνε να σε βγάλουν και τρελό. Σε σοβαρές πολυεθνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το όνομά τους και δίνουν και σοβαρή εγγύηση δύσκολα να βρεις τέτοια περιστατικά. Το πρόβλημα εκεί είναι ότι τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια λόγω όγκου παραγγελιών περιφερειακών, αλλά στον τελικό πελάτη το προϊόν δεν θα φτάσει εξίσου φτηνά γιατί θα πληρώσει εμπορική ονομασία (αέρα κοπανιστό) αλλά και εγγύηση (βλέπε παραπάνω παράδειγμα περί Dell).

Ειδικά το δεύτερο ούτε στο όνειρό σου δεν θα το βρεις σε σύστημα που θα συναρμολογήσεις μόνος σου. Φαντάσου ένα σύστημα με δέκα υποσυστήματα, όλα από διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρείες, ίσως αγορασμένα από διαφορετικά μαγαζιά και όλα με διαφορετικές εγγυήσεις και όρους αυτών. Εσύ μπορεί να έχεις τον χρόνο και την υπομονή και την διάθεση να ρισκάρεις αν κάτι δεν πάει καλά, άλλοι όμως δεν τον έχουν ούτε για αστείο. Για αυτό είπα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως το φτηνό το πληρώνεις ακριβά.

Το να βγάλεις καλύτερο σύστημα με λιγότερα χρήματα είναι μαθηματικά αδύνατο. Δεν το φαντάζομαι αυτό που λέω, το έχω δοκιμάσει. Σε πολύ λίγα επι μέρους πράγματα θα βγει φθηνότερο, αλλά με αμφιβόλη σχέση απόδοσης - χρόνου/ερευνών/μπλεξίματος.

Εν τέλει το «καλύτερο» είναι πολύ σχετικό και έχει να κάνει με το τι θέλει ο καθένας. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει αυτό που περιγράφεις, ακριβώς όπως π.χ. η συντριπτική πλειοψηφία δεν πάει να κάνει μόνοι τους το σέρβις στο αυτοκίνητό τους, είτε επειδή δεν ξέρει είτε επειδή δεν έχει τον χρόνο και την διάθεση - και τα δυο σεβαστά είναι.

Δημοσ.

Alx1,

Εντάξει, τις εγγυήσεις τύπου Dell αξίζει να τις πληρώσεις.

Όταν λέω καλύτερο σύστημα, εννοείται και το πιο ισορροπημένο. Τι να το κάνω αν έχω i7 με gtx 750 για gaming χρήση; Είναι πιο γρήγορο από ένα σύστημα με i5 και gtx 960/R9 380; Για τον ρόλο που υποτίθεται καλύπτει, όχι.

Όταν γενικά έχεις ένα υποσύστημα που τρενάρει όλο το pc, τότε δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν όλα τα υπόλοιπα τμήματα είναι κορυφαία και πανάκριβα.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν γενικά έχεις ένα υποσύστημα που τρενάρει όλο το pc, τότε δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν όλα τα υπόλοιπα τμήματα είναι κορυφαία και πανάκριβα.

Έτσι είναι... και δεν έχει να κάνει με εξυπνάδα όπως πετάχτηκε και είπε κάποιος πιο πάνω (ένας ακόμη από αυτούς που τα κόβουν και τα ράβουν χοντρά πίσω απ'την οθόνη τους), απλά έχει να κάνει με τις γνώσεις που έχει ο καθένας. Το να μην γνωρίζει κάποιος, είναι λογικό και απόλυτα κατανοητό. Κι εμείς που "υποτίθεται" ότι ξέρουμε κάτι παραπάνω, κάποτε δεν γνωρίζαμε!

• Like 1
Δημοσ.

Έγω με τετοιες ερευνες δε βγαζω ακρη. Αν δεν μπουνε μεσα ξεχωριστα τα στοιχεια της Intel της Amd (cpu/gpu) και της Nvidia.

Δημοσ.

μάλιστα... οι ολοκληρωμενοι υπολογιστές είναι χρέπια, σαπιοκουτια, κλπ κλπ...

Ευτυχως είμαστε στην ψωροκώσταινα και δεν μαθαίνονται αυτά παραέξω. Θα σας κοιτούσαν με συμπάθεια και κατανόηση.

Ευτυχως η δυστυχως κύριοι, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω απο εσας και τις ανάγκες σας. Το τι μπορεί να ειναι για εσας καλό για κάποιον αλλο μπορεί να ειναι πονοκέφαλος. Βεβαια δεν φταίτε εσεις αλλα η άγνοια σας για το πως λειτουργούν πολλά πράγματα στην αγορά των υπολογιστών. 

but who am I to say otherwise... shoot me...

Και περαν των ελληνικων συνορων σε πληροφορω οτι οι περισσοτεροι δεν αγοραζουν ετοιμα συστημα υπολογιστων αλλα τους φτιαχνουν κατα παραγγελια με τα κομματια που επιλεγει ο πελατης .....εχω ζησει εξωτερικο 3 ετη περιπου και γινεται οτι γινεται και στην "ψωροκωσταινα" ....η λεξη ψωροκωσταινα την τελευταια φορα που ειπωθηκε δημοσια ηταν απο την Αγγελοπουλου οταν πηραμε την ολυμπιαδα το 2004 γιατι καποιοι ειχαν εκφρασει δυσαρεσκεια .....εν ετη 2016 τελικα ειχαν δικιο με την δυσαρεσκεια ,καποιοι τα οικονομισαν χοντρα και καποιοι σημερα πληρωνουμε και αυτους τους λογαριασμους.....τελικα η "ψωροκωσταινα" σε αρκετα πραγματα εχει δικιο αλλα κανεις δεν την ακουσει.......κλεινει η παρενθεση και στο θεμα μας εχω να πω οτι οι εταιριες μονο συνηθως αγοραζουν ετοιμα pc για να εχουν και την υποστηριξη απο τον κατασκευαστη αλλιως θα επρπε να διατηρουν τεχνικο προσωπικο υπολογιστων που σημαινει κοστος μισθολογικο επιπλεον.....οι περισσοτεροι ιδιωτες και στο εξωτερικο οταν πανε για σταθερο υπολογιστη πανε κομματι κομματι ....οι ασχετοι με το αντικειμενο υπαρχουν βεβαια οποτε αγοραζουν και φριτεζα για υπολογιστη !!!

Δημοσ.

Εγώ αυτό που σκέφτομαι και με ανησυχεί είναι ότι μείωση στις πωλήσεις (έστω και στα έτοιμα συστήματα) σημαίνει και μείωση στις πωλήσεις εξαρτημάτων και λιγότερες πωλήσεις σημαίνει και αύξηση των τιμών. Πως να το κάνουμε αν η Intel και οποιαδήποτε Intel πουλήσει λιγότερους i7 τότε θα ανεβάσει την τιμή για να συνεχίσει το R&D και ποιος θα την πληρώσει τελικά;   

Δημοσ.

Υπαρχουν ακομα ατομα που παιρνουν ετοιμα pc?

Μπορουν να το παρουν σε κομματια,θα τους βγει πιο φτηνα και αν θελουν το συναρμολογουν και μονοι τους για την γκα@βλ@ τους....

κομπιουτεράκια ΑΡΑΞΕ δεν είναι όλοι έτσι,τι ποσοστό νομίζεις είναι σε θέση να συναρμολογίσει υπολογιστή? ένα 5% του πληθυσμού ? και πολύ λέω! 

πήγαινε πίσω στην γη και άσε το insomnia που μπαίνουν όλοι οι "υπολογιστάκιδες" σαν εσένα και μένα και τον καθένα.

και εγώ μαζί σου ότι είναι πιο vfm και βάζεις οτι γουστάρεις απο ποιότητα αλλά δεν μπορούνε όλοι να το κάνουν.

Δημοσ.

Η παραπάνω έρευνα πραγματικά δεν λέει τίποτα. Πρέπει πρώτα να χωριστούν σε desktop και laptop. Μετά σε εταιρικά και μη.

Και εγώ πιστεύω ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα σύγκρισης είναι βάση των επεξεργαστών.

Για το debate ανάμεσα στα έτοιμα και μη, είμαι υπέρ των μη έτοιμων γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βγει φθηνότερο και πιο ισχυρό.

Συγκεκριμένα:

1) Δεν χρειάζεται γνώσεις "συναρμολόγησης" υπολογιστή. Τα περισσότερα καταστήματα σου δίνουν την επιλογή να στο "δέσουν" αυτοί, συνήθως δωρεάν.

2) Δεν χρειάζονται γνώσεις υπολογιστών. Πάνω κάτω το βασικό μέτρο σύγκρισης/επιλογής είναι η χωρητικότητα-ταχύτητες.

3) Το κάθε εξάρτημα έχει τις εγγυήσεις του οπότε είτε ολόκληρο το πάρεις είτε ένα ένα τα εξαρτήματα σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο πράγμα.

4) Το τεράστιο πλεονέκτημα να διαλέξεις ότι θέλεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Θες ssd; Θες σκληρό; Θες και τα 2; Θες μνήμη να φαν και οι κότες; Θες επεξεργαστή να σε βγάλει για 15000 χρόνια; 

Πάντως σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για το ψάξιμο και την "βελτιστοποίηση" των επιλογών. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι μπορούν να στήσουν έναν υπολογιστή μόνοι τους ή με μία μικρή βοήθεια γνωστού/φίλου ή από το ίντερνετ.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος gamer ή "ψαγμένος" ή "κομπιουτεράκιας" ή οτιδήποτε παρεμφερή για να κάνει μία έρευνα αγοράς.

Τα παραπάνω αφορούν κυρίως τους οικιακούς χρήστες.

Για τις επιχειρήσεις οι προτεραιότητες είναι άλλες και πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκεται το support. Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προσφορές από καταστήματα θα πάρουν και θα επιλέξουν. Είναι τελείως διαφορετικά τα κριτήρια.

Επίσης τα laptop σε σχέση με τα desktop δεν έχουν καμία σχέση. Εκεί πράγματι ο αγοραστής/χρήστης εξαρτάται από την εταιρεία καθώς τα περισσότερα είναι μη παραμετροποιήσιμα(δυστυχώς). Επίσης τα κριτήρια αυτά καθ' αυτά είναι διαφορετικά γιατί στην εξίσωση μεταξύ άλλων μπαίνει ο παράγοντας της φορητότητας.

Τέλος πάντων θα κλείσω το post έτσι όπως άρχισα. Η έρευνα δεν λέει τίποτα το ιδιαίτερο και το μόνο σίγουρο είναι πως οι υπολογιστές δεν πρόκειται να πεθάνουν ποτέ.

Υ.Γ. Τα win10 που κολλάνε; Το μόνο που μένει είναι να διαβάσουμε πως για τις "χαμηλές" πωλήσεις έτοιμων υπολογιστών φταίει το....λογισμικό! Άουτσ!

Δημοσ.

Η παραπάνω έρευνα πραγματικά δεν λέει τίποτα. Πρέπει πρώτα να χωριστούν σε desktop και laptop. Μετά σε εταιρικά και μη.

Και εγώ πιστεύω ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα σύγκρισης είναι βάση των επεξεργαστών.

Για το debate ανάμεσα στα έτοιμα και μη, είμαι υπέρ των μη έτοιμων γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βγει φθηνότερο και πιο ισχυρό.

Συγκεκριμένα:

1) Δεν χρειάζεται γνώσεις "συναρμολόγησης" υπολογιστή. Τα περισσότερα καταστήματα σου δίνουν την επιλογή να στο "δέσουν" αυτοί, συνήθως δωρεάν.

2) Δεν χρειάζονται γνώσεις υπολογιστών. Πάνω κάτω το βασικό μέτρο σύγκρισης/επιλογής είναι η χωρητικότητα-ταχύτητες.

3) Το κάθε εξάρτημα έχει τις εγγυήσεις του οπότε είτε ολόκληρο το πάρεις είτε ένα ένα τα εξαρτήματα σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο πράγμα.

4) Το τεράστιο πλεονέκτημα να διαλέξεις ότι θέλεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Θες ssd; Θες σκληρό; Θες και τα 2; Θες μνήμη να φαν και οι κότες; Θες επεξεργαστή να σε βγάλει για 15000 χρόνια; 

βρες μου εσύ κάποιον που δεν έχει ιδέα απο pc building να σου επιλέξει κομμάτια........ δεν μιλάμε για συνδιασμό υλικών σε σουβλάκι μεγάλε μιλάμε για μνήμες ddr3-4,για socket για ισχύ τροφοδοτικού και άλλα πολλά που οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να ξέρουν.

επίσης οι γνώσεις που λες ότι δεν χρειάζονται είναι αυτές που σε κάνουν να επιλέγεις ssd έναντι σκληρού,nvidia έναντι amd η το αντίστροφο,intel και πάει λέγοντας !

και όταν μιλάμε δε για οικιακούς χρήστες ποιος μπάρμπας η ψιλοάσχετος θα κάτσει να σκάσει με αλχημείες κλπ ? θα πάει να πάρει ένα έτοιμο και θα τελειώνει η υπόθεση 
Δημοσ.

βρες μου εσύ κάποιον που δεν έχει ιδέα απο pc building να σου επιλέξει κομμάτια........ δεν μιλάμε για συνδιασμό υλικών σε σουβλάκι μεγάλε μιλάμε για μνήμες ddr3-4,για socket για ισχύ τροφοδοτικού και άλλα πολλά που οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να ξέρουν.

επίσης οι γνώσεις που λες ότι δεν χρειάζονται είναι αυτές που σε κάνουν να επιλέγεις ssd έναντι σκληρού,nvidia έναντι amd η το αντίστροφο,intel και πάει λέγοντας !

και όταν μιλάμε δε για οικιακούς χρήστες ποιος μπάρμπας η ψιλοάσχετος θα κάτσει να σκάσει με αλχημείες κλπ ? θα πάει να πάρει ένα έτοιμο και θα τελειώνει η υπόθεση 

Όταν είχα φτιάξει το πρώτο μου PC, φυσιολογικά, δεν ήξερα. Είχα λοιπόν ξοδέψει προηγουμένως μήνες ολόκληρους διαβάζοντας άρθρα σε περιοδικά (δεν υπήρχε internet και dsl χύμα τότε) ρωτώντας όποιον έβρισκα μπροστά μου, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες από μαγαζί σε μαγαζί στη Στουρνάρη για να βλέπω πράγματα από κοντά. Εννοείται ότι δεν μου βγήκε σε καμία περίπτωση φθηνότερο, ειδικά αν τα βάλω όλα στην εικόνα. Είχα όμως την χαρά ότι το έφτιαξα μόνος μου και ότι ήταν στα μέτρα μου.

Πέρασαν κάποια 6-7 χρόνια, το PC αυτό πάλιωσε, χρειάστηκα καινούριο. Όταν ξεκίνησα να ψάχνω τι κομμάτια θα βάλω πάνω, διαπίστωσα ότι όλα μα όλα όσα ήξερα, απλά δεν ίσχυαν πια, όλα είχαν αλλάξει. socket επεξεργαστών, interfaces, καλώδια, περιφερειακά, λειτουργικά, drivers, τα πάντα. Φυσικά επειδή ήθελα πλέον να βγάζω χρήματα από το PC μου και όχι το αντίστροφο, απλά πήρα ένα έτοιμο αυτή τη φορά. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να ξαναπεράσω αυτή τη διαδικασία.

Φυσικά σέβομαι ότι κάποιος μπορεί να βολεύεται μ' αυτόν τον τρόπο, όμως για διάφορους λόγους δεν είναι ούτε το φυσιολογικό, ούτε το συνηθισμένο, ούτε ο κανόνας στην αγορά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...