Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σήμερα στα δυτικά προάστια, Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος απλά απο χόμπι και μόνο, Ανέβασα δυο διαφορετικές φωτογραφίες για να κάνω τις ερωτήσεις μου ( προφανώς φαίνεται ότι έπαιζα ) 
η φωτεινή είναι στα χαρακτηριστικά.
f 1.4
iso250
exp.time 20 sec
η άλλη είναι 
f 1.4
iso 250
exp time 0.77

Δεν περίμενα να βγάλω κάτι σπουδαίο στον ουρανό της αττικής απλά τα τράβηξα , προφανώς θέλω όταν φύγω απο την άττικη για κάποιο ταξίδι να τραβήξω κάτι πιο σοβαρό, και γι'αυτό ρωτάω εδώ για όταν έρθει η στιγμή

Τι μαρεσει, θέλω να κρατάω το χρώμα του ουρανού χωρις να έχει θόρυβο (μετά απο παίξιμο υπήρχε αρκετός θόρυβος προφανώς απο κακες ρυθμισεις ) το θέμα είναι οτι θέλω να κρατάω ζωντανά τα αστέρια όπως είναι στην φωτεινή φωτογραφία, πως μπορω να τα πετύχω και τα δύο μαζί σε ένα; Μόνο με πρόγραμμα επεξεργασίας?

Όταν έρθει ο καιρός να τραβήξω star trails τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω το κάψιμο της φωτογραφίας? 30 δευτερόλεπτα το άφηνα και έβγαινε σαν να ήταν μέρα,πως αύριο μεθαύριο θα το αφήνω μια ώρα κλείστρο και θα βγαίνει σκοτεινή με τα star trails?

post-315003-0-84476800-1459890283_thumb.jpg

post-315003-0-59480600-1459890359_thumb.jpg

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν το αφηνεις μια ωρα ανοιχτο,τακτικα,ρισκαρεις τον αισθητηρα.καλυτερα  πολλες ληψεις μικρης διαρκειας παρα μια μεγαλης ....και μετα επεξεργασια....ουτως η αλλεως.

η σκοτεινη σε τι σε χαλαει?αποτυπωνει την πραγματικοτητα.η αλλη ειναι αφυσικη........

Επεξ/σία από dollyyy19
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

album_pic.php?pic_id=19594

τελικά με λίγη επεξεργασία βγήκε το αποτέλεσμα που ήθελα της πρώτης φωτογραφίας, το βλέπω αρκετά καλό και φαίνονται περισσότερα αστέρια και θόρυβο δεν έχει.
Αν κάνω μικρές λήψεις πως μπορώ να τις ενώσω με τι πρόγραμμα?

Επεξ/σία από elenit24
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

album_pic.php?pic_id=19594

τελικά με λίγη επεξεργασία βγήκε το αποτέλεσμα που ήθελα της πρώτης φωτογραφίας, το βλέπω αρκετά καλό και φαίνονται περισσότερα αστέρια και θόρυβο δεν έχει.

Αν κάνω μικρές λήψεις πως μπορώ να τις ενώσω με τι πρόγραμμα?

Image stacking ονομαζεται η διαδικασια, μπορεις να βρεις πολλα tutorial στο youtube

Υπαρχει ξεχωριστη ενοτητα για image stacking για startrail. Η διαδικασια γινεται στο photoshop.

Γενικα τραβαμε παντα σε RAW, και με το χαμηλοτερο ISO

Αν σε παιρνει ανεβασε λιγο το f (ώστε να έχεις μεγιστη εκθεση στα 25-30 sec ωστε να αποφευγεις το ελαφρυ star trail) για καλυτερο sharpness,

Επεξ/σία από blu3_orion
Δημοσ.

Ναι οντως τις εχω σε raw απλα περασα τις jpeg , εβαλα το adobe lightroom πηραα μια και την εφτιαξα και βγηκε 1.2 mb (αυτη που εβαλα εδω), ενταξει μετα εβαλα raw αρχειο και με τις ρυθμίσεις βγηκε στα 17 mb. Αμα ανεβασω το f επειδη ττο εκανα φαινεται εντονα το ελάττωμα της καμερας (για οσους δεν ξερουν ακυρωθηκε ολη η σειρα γιατι ειχαν λαδι στον αισθητήρα) οποτε με λιγο f βγαίνουν μαυρες κιληδες

Δημοσ.

φακο?

Nikkor d1,4 50mm ξερω οτι δεν κανει το 50 για αυτό που θελω αλλα για κατι καλυτερο στα 24mm θελει και αρκετα λεφτακια :D

Δημοσ.

Το πρωτο που πρεπει να βελτιωσεις ειναι την εστιαση, μετα ξεχνα για λιγο το foreground, με αυτον τον φακο καλυτερα να ασχοληθεις με καποιον αστερισμο, ουτε milky way, ουτε startrails. 

Γενικα η φωτορυπανση ειναι σοβαρο θεμα και αυτος ο φακος μαζευει παρα πολυ φως, μαζευει πολλαπλασιο φως απο εναν ultrawide φακο απο το συγκεκριμενο κομματι που βλεπει και ειναι και f/1.4, αλλα με 50mm εστιακη αποσταση πας μεχρι 10sec, οχι 20sec, τωρα δεν φαινεται, αλλα αν ειχες εστιασει σωστα θα το εβλεπες. Επισης οσο πιο ψηλα σηκωνεις τον φακο τοσο μικραινει η εκθεση που θα ειναι σταθερα τα αστερια και δεν θα φαινεται κινηση. Γενικα με αυτον τον φακο δεν θα με απασχολουσε το θεμα stacking για να μειωσω τον θορυβο σε full frame μηχανη κιολας, δεν βλεπω να φτανεις πανω απο iso 1600 ετσι και αλλιως, ουτε πολλα sec exposure για να εχεις πολλα hot pixels.

Κατι αλλο που θα πρεπει να προσεξεις στην dslr ειναι να μπλοκαρεις το viewfinder, κυριως αν πισω απο την καμερα υπαρχει εντονο φως.

Επισης αν εχει προβλημα η μηχανη σου με το κλειστρο που βγαζει λαδι και τρηματα πλαστικου και εχει φτασει σε σημειο να φαινεται π.χ. στο f2.8 απορω γιατι δεν την εχεις ταισει ακομα στον δαμκαλιδη, παρα πολλοι πιεσαν και πηραν την d610, επισης εχω διαβασει, οτι μετα απο καποια κλικ το προβλημα σταματαει, φευγει το περισιο λαδι. σταματαει να φαγωνεται το προβληματικο κλειστρο, οποτε μηπως να την πηγαινες για καποιον καθαρισμο και βλεπεις;

• Like 1
Δημοσ.

Το πρωτο που πρεπει να βελτιωσεις ειναι την εστιαση, μετα ξεχνα για λιγο το foreground, με αυτον τον φακο καλυτερα να ασχοληθεις με καποιον αστερισμο, ουτε milky way, ουτε startrails. 

Γενικα η φωτορυπανση ειναι σοβαρο θεμα και αυτος ο φακος μαζευει παρα πολυ φως, μαζευει πολλαπλασιο φως απο εναν ultrawide φακο απο το συγκεκριμενο κομματι που βλεπει και ειναι και f/1.4, αλλα με 50mm εστιακη αποσταση πας μεχρι 10sec, οχι 20sec, τωρα δεν φαινεται, αλλα αν ειχες εστιασει σωστα θα το εβλεπες. Επισης οσο πιο ψηλα σηκωνεις τον φακο τοσο μικραινει η εκθεση που θα ειναι σταθερα τα αστερια και δεν θα φαινεται κινηση. Γενικα με αυτον τον φακο δεν θα με απασχολουσε το θεμα stacking για να μειωσω τον θορυβο σε full frame μηχανη κιολας, δεν βλεπω να φτανεις πανω απο iso 1600 ετσι και αλλιως, ουτε πολλα sec exposure για να εχεις πολλα hot pixels.

Κατι αλλο που θα πρεπει να προσεξεις στην dslr ειναι να μπλοκαρεις το viewfinder, κυριως αν πισω απο την καμερα υπαρχει εντονο φως.

Επισης αν εχει προβλημα η μηχανη σου με το κλειστρο που βγαζει λαδι και τρηματα πλαστικου και εχει φτασει σε σημειο να φαινεται π.χ. στο f2.8 απορω γιατι δεν την εχεις ταισει ακομα στον δαμκαλιδη, παρα πολλοι πιεσαν και πηραν την d610, επισης εχω διαβασει, οτι μετα απο καποια κλικ το προβλημα σταματαει, φευγει το περισιο λαδι. σταματαει να φαγωνεται το προβληματικο κλειστρο, οποτε μηπως να την πηγαινες για καποιον καθαρισμο και βλεπεις;

star trails όχι ,λόγω φακού?.

Οσο για την φωτορύπανση ξέρω ότι είναι πρόβλημα, δεν έχω σκοπό να ξαναπάω για αυτό το σκοπό, τελείος πειραμάτικα το έκανα(ήθελα να τραβήξω πιάτο την αττίκη κυρίως), αλλα σίγουρα στις διακοπές μου θα ξαναπροσπαθήσω.

Η εστίαση απο την στιγμή που κοιτάει στον ουρανό δεν το βάζω στο άπειρο? (χωρις να θυμάμαι αν όντως το είχα εκει).Οντως (γενικά )έχω ενα μικρό θεματάκι στην χειροκίνητη εστίαση γιατί ξεχνάω πως πάει το διάφραγμα με το κλείστρο για να βγει η θολούρα ή να μην βγει 

το viewfinder? έχω πολύ διάβασμα ακόμα :D

έχω της μαμας τον φακο που είναι 35-75mm με διάφραγμα 3.3 ,αξίζει με αυτό το διάφραγμα να βγάλω star trails? η απλά δεν θα μου βγει τίποτα?.

Δημοσ.

star trails όχι ,λόγω φακού?.

Οσο για την φωτορύπανση ξέρω ότι είναι πρόβλημα, δεν έχω σκοπό να ξαναπάω για αυτό το σκοπό, τελείος πειραμάτικα το έκανα(ήθελα να τραβήξω πιάτο την αττίκη κυρίως), αλλα σίγουρα στις διακοπές μου θα ξαναπροσπαθήσω.

Η εστίαση απο την στιγμή που κοιτάει στον ουρανό δεν το βάζω στο άπειρο? (χωρις να θυμάμαι αν όντως το είχα εκει).Οντως (γενικά )έχω ενα μικρό θεματάκι στην χειροκίνητη εστίαση γιατί ξεχνάω πως πάει το διάφραγμα με το κλείστρο για να βγει η θολούρα ή να μην βγει 

το viewfinder? έχω πολύ διάβασμα ακόμα :D

έχω της μαμας τον φακο που είναι 35-75mm με διάφραγμα 3.3 ,αξίζει με αυτό το διάφραγμα να βγάλω star trails? η απλά δεν θα μου βγει τίποτα?.

Για την εστιαση, καλα θα ηταν να βαζεις απλα στο απειρο, αλλα δυστηχως πολυ φακοι ειναι λιγο off ή εστιαζουν και μετα το απειρο, οποτε πρεπει να πειραματιστεις για να βρεις σε πιο σημειο ειναι εστιασμενα τα αστερια και να το σημειωσεις, βεβαια απο οτι βλεπω και ο g και d γυρνανε εσωτερικα, οποτε δεν ξερω αν μπορεις να βαλεις σημαδι. Ενα αλλο που μπορεις να κανεις ειναι να χρησιμοποιεις το liveview με το magnification οσο παει και να βρεις ενα φωτεινο αστερι και να εστιασεις εκει manual φυσικα.

Για τα startrails, μπορεις να βγαλεις και με αυτον τον φακο, αλλα επειδη δεν ειναι wide, θα σου βγει ψιλοευθεια η γραμμη των αστεριων και θα ειναι και ενα μικρο μερος του ουρανου, μονο για πειραματικους λογους δοκιμασε. Για startrails δεν χρειαζετε να πιεσεις πολυ την μηχανη μερικα sec εκθεση με σχετικα χαμηλο iso φτανει και σιγουρα δεν πας με μια ωρα ανοιχτο κλειστρο, κανεις stack πολλες φωτογραφιες απο ολο το βραδι, για να εχεις αυτο το περιστροφικο εφε, το αστρο που μενει σταθερο στον ουρανο ειναι ο πολικος αστερας, οποτε πρεπει να ξερεις να τον βρισκεις και να στρεφεις την μηχανη προς τα εκει, αυτα με καποιον πιο wide φακο ομως.

Γενικα μπορεις να βγαλεις και με f/3.5, μεχρι iso 3200 σηκωνει η d600, ομως και 35mm παλι δεν βγαζεις milky way, θα ειναι ενα κομματι μονο.

Το viewfinder πρεπει να το κλεινεις, οταν κανεις μακρα εκθεση, λογικα ειχε και καπακι καπου στην συσκευασια, ο λογος ειναι οτι περναει φως στον αισθητηρα οταν ειναι κατεβασμενος ο καθρεφτης, μπορει και να μην σου διμιουργησει προβλημα, κυριως αν ειναι πισσα σκοταδι, αλλα αν πας και αναψεις ενα φακο απο πισω και ριξεις φως στο πισω μερος της μηχανης θα το δεις.

Δημοσ.

Εκτός από το μέρος που βρίσκεσαι, να ξέρεις πως παίζει σηματνικότατο ρόλο και η υγρασία.

Επίσης, δες αυτή την τεχνική που εξαλείφει, όσο γίνεται δυνατόν, την φωτορύπανση (ETTR)

Δημοσ.

Εκτός από το μέρος που βρίσκεσαι, να ξέρεις πως παίζει σηματνικότατο ρόλο και η υγρασία.

Επίσης, δες αυτή την τεχνική που εξαλείφει, όσο γίνεται δυνατόν, την φωτορύπανση (ETTR)

Επεσα πριν λιγες μερες τυχαια πανω σε αυτο το βιντεο και μπορω να πω οτι εντυπωσιαστηκα με το αποτελεσμα, τωρα που ανοιγει ο καιρος και μειωνεται η υγρασια και τα συννεφα θα το δοκιμασω εντος πολης (θεσσαλονικη), σκεφτηκα να το παω λιγο παραπερα και για το κομματι που θα εχει υπερβολικη φωτορυπανση να παρω μια δευτερη ληψη με σωστοτερη εκθεση, δεν ξερω ποσο ευκολο θα ειναι να τα ενωσω μετα βεβαια.

• Like 1
Δημοσ.

Πολυ ωραίο βίντεο θαύματα κάνει αυτό το lightroom  :-) 
Κοιτούσα φακούς για αυτή τη χρήση και μόνο σε καλά λεφτά προς το παρόν και είδα αυτόν https://www.skroutz.gr/s/7617460/Cosina-28mm-f-2-8-MC-Macro.html
ο οποιος γράφει οτι είναι macro, δηλαδή δεν κάνει για πορτραίτα? δεν έχω καταλαβει τι παιζει με τους macro φακούς.(Μελλοντικά θα ήθελα και macro φακό , αλλα προς στο παρόν όχι )

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...