Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπορεί να γράψει κάποιος τις διαφορές; Προσωπικά δεν έχω πειράξει ποτέ κάτι σχετικό με IPv6 ούτε σε επίπεδο ρυθμίσεων καρτών δικτύου, ούτε σε επίπεδο router. Στο test-ipv6.com βγάζει τα παρακάτω απότελέσματα:

 

Untitled.jpg

 

Μπορούμε να τα πιάσουμε ένα-ένα και να δούμε τί σημαίνουν όλα αυτά; Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Δεν εχει νοημα φιλος μιας και δε χρησιμοποιειται. Εγω το απενεργοποιω κιολας απο τη καρτα δικτυου μου παντα.

  • Like 1
Δημοσ.

δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί το IPv6.

 

Καλά, με τον ρυθμό που αυξάνονται οι συσκευές και με την πρόοδο των IoT τα λέμε σε 5-6 χρόνια, ίσως και λιγότερο

  • Like 2
Δημοσ.

Διάβασε το faq σχετικά με τα τέστς και ακολούθησε τα links που έχει εκεί πρός το git για περαιτέρω πληροφορίες για τι κάνει το script-test. Είναι κάπως παλιό (τουλάχιστον οι αναφορές του για broken dual stack host towards dual stack web site έχει αναπτυχθεί η τεχνική happy eyeballs rfc 6555 και χρησιμοποιήτε απο chrome/firefox εδώ και χρόνια, όχι όμως απο safari-internet explorer οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα).

Δημοσ.

Καλά, με τον ρυθμό που αυξάνονται οι συσκευές και με την πρόοδο των IoT τα λέμε σε 5-6 χρόνια, ίσως και λιγότερο

 

Ειναι μονοδρομος λόγω ΙοΤ. 

Δημοσ.

Με estimation για 50Billion things μεχρι το 2020 και ανάγκες για φθηνοτερα, ασφαλέστερα και γρηγορότερα απομακρυσμένα συστήματα στο μελλον το IPv6 ειναι μονοδρομος. Καλό το ΝΑΤ αλλά εχει θεματα.

Δημοσ.

Καλά, με τον ρυθμό που αυξάνονται οι συσκευές και με την πρόοδο των IoT τα λέμε σε 5-6 χρόνια, ίσως και λιγότερο

 

Ξαναδιάβασε αυτό που έγραψα. Αναφέρομαι σε μη πραγματικές IP

Δημοσ.

Για μη πραγματικές IP, δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί το IPv6.

 

Το σενάριο του  CGN (Carrier Grade NAT) με dual-stack ή με DSlite  πχ σαν ενδιάμεσες λύσεις μετάβασης (IPv4---> IPv4/IPv6) σε αυτό κυρίως το σενάριο βασίζονται, δηλαδή ο συνδρομητής μπορεί να έχει  Private IPv4 διεύθυνση στο modem/router και παράλληλα Public IPv6 (/56 ή /60 πχ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε /64 subnets "εσωτερικά").  Η μετάβαση σε έναν IPv6 κόσμο, περιλαμβάνει μια πάρα πολύ μακρά περίοδο παράλληλης "συμβίωσης" και με τα 2 IP version protocols ενεργοποιήμενα σε διάφορα σενάρια (dual-stack, DSlite, 6RD, A+P, Lighteiweight4o6 κλπ κλπ) μέχρι να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον μόνο IPv6 (πάρα μα πάρα πολύ μακρινό σενάριο....)

 

Με estimation για 50Billion things μεχρι το 2020 και ανάγκες για φθηνοτερα, ασφαλέστερα και γρηγορότερα απομακρυσμένα συστήματα στο μελλον το IPv6 ειναι μονοδρομος. Καλό το ΝΑΤ αλλά εχει θεματα.

 

Μια χαρά δουλεύει το NAT σε σχέση με το CGN .... Το internet/networking είναι και θα παραμείνει για πολλά χρόνια IPv4 based (τα αποθέμετα στα περισσότερα RIRs αντέχουν απο την εποχή που ανακοινώθηκε πχ σε Europe RIPE - https://www.ripe.net/publications/news/about-ripe-ncc-and-ripe/ipv4-chart-updated, το last /8 το 2011,  δες τα στατιστικά....)

Το ίδιο επιχείρημα (λόγω mobile έκρηξης...) όπως και άλλα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς επιτυχία. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει την χρησιμοποιήση του, όπως και τον τρόπο μετάβασης στην ενδιάμεση κατάσταση (IPv4/IPv6). Καλό να σκέφτεσε το μέλλον, αλλά το business κομμάτι χρειάζετε ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο να σπρώξει την κατάσταση προς κάπου (κάνοντας και επενδύσεις φυσικά που θα αποφέρουν όφελος...) απο την στιγμή που απο την μία υπάρχουν λύσεις (ΝΑΤ) και απο την άλλη υπάρχουν διάφορα θεματάκια με τα διάφορα σενάρια μετάβασης (και σε τεχνικό επίπεδο και σε business/marketing επίπεδο).  

Δημοσ.

Εχοντας κανει μια εργασία για το ΙοΤ και βλέποντας πως η επιστημονικη και όχι μονο κοινότητα θεωρεί καθοριστική την επικράτηση του IPv6 ώστε να μπορεσει να γινει πιο εμπορίκο το IoT θεωρώ δεδομένο ότι κάποια στιγμη θα γίνει η μετάβαση, δεν ειναι δα και κατι δυσκολο το IPv6.. Επίσης οι ανάγκες του ΙοΤ θα ειναι τέτοιες που θα επιβάλλεται σε συσκευες-σενσορες με ελάχιστους πόρους να στέλνουν όσο το δυνατόν λιγότερη πληροφορία, διαβάζοντας papers να ασχολούνται με IPv6 header compression θεωρώ ότι επιχειρησεις και επιστημονικη κοινότητα κινειται προς την εφαρμογη του. Τώρα αν για καποιο χρονικο διαστημα δουλεψουν παραλληλα τα 2 πρωτόκολλα ή δεν γινει καθολικη η επικράτηση του ειναι ενα άλλο θέμα.  

Δημοσ.

Tα τελευταία 15 χρόνια ξεμένουμε απο IPv4 διευθύνσεις, κάθε χρόνο (ή ας πούμε 2-3 χρόνια) παρουσιάζετε και ένα νέο επιχείρημα για το πρόβλημα του IPv4 shortage και την ανάγκη λήψης μέτρων. Για τοuς ISPs πχ δεν αποφέρει λεφτά και κανείς αν δεν έχει κάποιο ισχυρό business case να επενδύσει δεν κάνει την κίνηση σε κάτι που γνωρίζει πως μπορεί να το κάνει να δουλέψει με την γνωστή τωρινή κατάσταση. Επειδή υπάρχουν 5-10 μεγάλα sites (πχ google, facebook, youtube) που προσφέρουν υπηρεσίες και σε IPv4 αλλά και σε IPv6 δεν σημαίνει ότι και το υπόλοιπο κομμάτι (που είναι απίστευτα μεγάλος αριθμός......σκέψου απλά πόσα websites υπάρχουν και υπηρεσίες που δουλεύουν σε IPv4) θα κάνουν άυριο ή σε 5 χρόνια ένα κλικ και θα το γυρίσουν σε κάτι άλλο. Σε πρώτη φάση κανείς δεν μπορεί να επιβάλει το πως, πότε για πόσο καιρό κλπ θα γίνει αυτή η μετάβαση γιατί μιλάμε για πολλά business cases που δεν μπορεί απλά να κατεβάσουν τον διακόπτη και να πουν αύριο θα το γυρίσω σε IPv6 (χρειάζετε auditing  σε λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές, δικτυακή υποδομή, εκπαίδευση, κόστη αναβαθμίσεων και ένα σωρό άλλα.....πχ έχεις δεί πολλά firewalls να έχουν τις ίδιες δυνατότητες σε  ΙPv4 όσο και σε IPv6...? ). Φυσικά και θα πρέπει υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση (όπως και ήδη υπάρχει με την προσφορά IPv4/IPv6 απο διάφορους παρόχους για διάφορα ήδη υπηρεσιών, πχ xDSL, business customers) γιατί πολύ απλά ΔΕΝ γίνετε αλλιώς (και αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια). Το ΙοΤ προσωπικά δεν με έχει πείσει πως έχει το ισχυρό arguement που θά κάνει την διαφορά. Το IPv6 header compression δεν έχει να κάνει επίσης με κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, (το πρόβλημα δεν είναι το διαθέσιμο bandwidth και η συμπίεση δεδομένων, αλλά το ότι κάποια στιγμή όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια θα μείνουμε απο δημόσιες IPv4 διευθύνσεις και όλη αυτή η ανταλλαγή δεδομένων που βασίζετε στο μοντέλο του IPv4 δεν θα μπορεί να κάνει άλλο scale, σε μια χονδροειδής προσέγγιση).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...