Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Καλημέρα.Αν γνωρίζει κάποιος θα ήθελα να μάθω τί ακριβώς χρειάζεται απο εξοπλισμό για δημιουργία animation,3d animation,και interactive animation.Πρόκειται για δημιουργία στούντιο που θα γίνονται ολοκληρωμένα animation project (μαζί με τα soundtrack τους κλπ).
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Έχει τύχει να συνεργαστώ κάπως με ανθρώπους που έχουν τέτοιο στούντιο (ταινίες μικρού μήκους, διαφημίσεις κ.λπ.). Χρειάζονται πολλά πράγματα, αλλά το θέτεις λίγο γενικά το θέμα. Είναι πολύ εξειδικευμένη χρήση και θέλει πολλά άτομα να απασχολούνται σε διάφορες ειδικότητες, φυσικά πολύ δυνατά μηχανήματα κ.λπ. Αν μπορείς να εξειδικεύσεις τί ακριβώς θέλετε, πόσα άτομα είστε και ποιές ειδικότητες (είπες π.χ. για soundtracks άρα μιλάμε και για εξοπλισμό ηχογραφήσεων κ.λπ.) και πάνω από όλα τί budget σκοπεύετε να ξοδέψετε για όλα αυτά. Δεν είναι κάτι απλό για να σου δώσει κάποιος μια απλή απάντηση.
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Ευχαριστώ για την απάντηση.Σχετικά με τον ηχητικό εξοπλισμό γνωρίζω τι χρειάζεται αφού εγώ θα αναλάβω το μουσικό μέρος του όλου εγχειρήματος.Για το μέρος του animation λοιπον με ενδιαφέρει να μάθω.Καταρχήν μιλάμε για μπάτζετ που να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ(για τον εξοπλισμό animation εννοώ).Για τα άτομα δεν έχω καποιο όριο καθώς μιλάμε για project που εκτός απο 2 που θα χουν προσληφθεί επισήμως,όλοι οι υπόλοιποι θα δουλεύουμε με στόχο να αποκτήσουμε εισόδημα απο τις πωλήσεις(κυρίως downloads,και μελλοντικά,φυσική μορφή).Επομένως χρειάζεται να μάθω τί θα πρέπει να αγοραστεί απο μηχανήματα κλπ για δημιουργία συγκεκριμένων πραγμάτων:animation εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ηλικίες απο 1-18 ετών(βίντεο μικρού μήκους) σε πρώτη φάση.Απο κει και πέρα αναλόγως του πώς θα προχωρήσει όλο αυτό,θα το επεκτείνω και για ταινίες μεγάλου μήκους.Θεωρώ δεδομένο έναν υπολογιστή με συγκεκριμένες δυνατότητες(ποιές πρέπει να είναι?) και προγράμματα(ποιά είναι αυτά?).Εκτός απο υπολογιστή τί άλλο χρειάζεται? Επίσης αν ξερεις εσύ ή άλλος,κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για τέτοιον εξοπλισμό. (Τα όρια στο μπάτζετ και στην πρόσλήψη μόνιμων συμπεριλαμβάνονται στα ΕΣΠΑ,δεν τις κανονίζω εγώ)
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Από πλευράς software, ο βασιλιάς στο animation εδώ και χρόνια είναι το Autodesk Maya. Βέβαια, όλα τα 3d προγράμματα έχουν πλέον δυνατότητες animation (3ds max, C4D, modo, blender κ.λπ.), αλλά το Maya χτίστηκε με βασικό προσανατολισμό το animation και τα ειδικά εφέ και είναι από τα προγράμματα της Autodesk που έχουν μέλλον (το max κάποια στιγμή πιθανόν να σταματήσει). Επίσης, animation (άλλου τύπου) γίνεται και με προγράμματα γραφιστικής και επεξεργασίας εικόνας και video. Από αυτά δώστε βάση στο After Effects, κατά την γνώμη μου. Θεωρώ ότι είναι κορυφαίο στο δικό του πεδίο. Από πλευράς hardware περιπλέκονται αρκετά τα πράγματα, γιατί το πώς θα στήσεις ένα μηχάνημα εξαρτάται αποκλειστικά από το ποιά μηχανή rendering θα χρησιμοποιήσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν software για rendering που βασίζονται αποκλειστικά στην κάρτα γραφικών, άλλα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την cpu και μερικά που κάνουν χρήση και των δύο. Προσωπικά, επειδή στην περίπτωση των cpu renderers για να κάνεις κάτι αξιόλογο ανεβαίνει πολύ το κόστος, θα έκανα επένδυση σε κάποιον gpu renderer, με την λογική ότι για animation δεν χρειάζεσαι φοβερά βαριά πράγματα και λεπτομέρειες ούτε από πλευράς modeling, αλλά ούτε στο texturing κ.λπ. ώστε να έχεις ανάγκη για πολλή μνήμη. Επίσης, το θεωρώ ελκυστικό επειδή είναι επεκτάσιμο πολύ πιό εύκολα από ό,τι ένα σύστημα βασισμένο στην cpu. Με μια καλή μητρική και ένα μεγάλο τροφοδοτικό μπορείς να προσθέσεις 2 και 3 κάρτες γραφικών στο σύστημα και να πολλαπλασιάσεις την ισχύ στο rendering χωρίς να χρειάζονται άλλα μηχανήματα και πιθανόν extra άδειες. Θα μπορούσα να σου κάνω συγκεκριμένες προτάσεις αν ήξερα σαφή αριθμό μηχανημάτων και το ποιό software θα χρησιμοποιηθεί για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι είναι λίγο δύσκολα να πώ κάτι συγκεκριμένο. Εξειδικευμένο κατάστημα δεν υπάρχει από όσο ξέρω. Μηχανήματα έτοιμα για αυτές τις δουλειές θα σου πουν αρκετοί ότι υπάρχουν, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι κοστίζουν αδικαιολόγητα ακριβά (από 50 έως και 100% ακριβότερα από κάτι που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου).
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Το Maya είναι αυτό που έχω ακούσει κι εγώ ως όνομα και πιστεύω θα ειναι το πιο διαδεδομένο εκτός απο κορυφαίο όπως λές,και θα το γνωρίζουν καλά οι επαγγελματίες του χώρου(ίσως είναι και αυτό που διδάσκεται στις αντίστοιχες σχολές κλπ).Οπότε θεώρησε ότι θα είναι αυτό το software. Απ'ο,τι κατάλαβα λοιπόν,μπορεί να γίνει με βάση Η/Υ κατάλληλα διαμορφωμένο και ''χτισμένο''γι'αυτο το σκοπό,χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο περιφερειακό...σωστα? Σχετικά με τον αριθμό των μηχανημάτων,επειδή φαίνεσαι σχετικός με το αντικείμενο,πρότεινέ μου τον εσύ,όπως και τί τον καθορίζει.
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι το Maya είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο σχεδιάζεις και προγραμματίζεις το animation. Μέσα στο Maya όμως δουλεύουν ως plugins ή integrated μηχανές rendering. Αυτές οπτικοποιούν το animation που έχεις δημιουργήσει μέσα στο Maya (ή άλλα προγράμματα), παίρνουν δηλαδή τα δεδομένα και χτίζουν το animation καρέ-καρέ (συνήθως για animation μιλάμε για 24 frames per second) βάζοντας στο μοντέλο που κινείται και στο περιβάλλον του υλικά, υφές, φωτισμό κ.λπ. Κάνουν export δηλαδή το video που περιλαμβάνει όλη την κίνηση και τα οπτικοποιημένα στοιχεία των μοντέλων. Υπάρχουν πολλές τέτοιες μηχανές. Το Maya έχει την δική του ενσωματωμένη (hardware 2.0) αλλά μπορείς να βάλεις και πολλές άλλες, όπως τα mental ray, vray, iray, cοrona, octane, redshift και άλλα. Το καθένα από αυτά κάνει διαφορετική χρήση των πόρων όπως σου εξήγησα στο προηγούμενο post, και το μηχάνημα που θα χτίσεις έχει διαφορετικό προσανατολισμό ανάλογα με το αν ο renderer χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών. Σχετικά με τον αριθμό των μηχανημάτων,επειδή φαίνεσαι σχετικός με το αντικείμενο,πρότεινέ μου τον εσύ,όπως και τί τον καθορίζει. Τον καθορίζει ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστεί να δουλεύουν ταυτόχρονα στο studio. Είναι πολύ διαφορετικό λοιπόν να χρειάζεται να κατανείμεις τα 12000€ σε 5 μηχανήματα από ό,τι σε 3 μηχανήματα ας πούμε. Για αυτό ρωτάω. Πόσα άτομα θα χρειάζεται να δουλεύετε ταυτόχρονα; Πιστεύω ότι με αυτό το budget μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι 5 μηχανήματα αξιοπρεπή για την χρήση (με οθόνη μαζί). Αν δεν χρειάζονται 5 και χρειάζονται 3 ή 2 τότε τα μηχανήματα που μπορούμε να φτιάξουμε θα είναι σαφώς πιό δυνατά σε κάθε τομέα.
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Ωραία.Δεν χρειάζονται πολλά άτομα επειδή το μουσικό μέρος θα το αναλάβω εξολοκλήρου εγώ(μαζί με ένα άτομο βοηθό στα ηχοληπτικά)και δεν γίνεται να δουλεύω ταυτόχρονα πολλά project(με ενδιαφέρει πολύ και η ποιότητα στο soundtrack εκτός απο το βίντεο). Το σκεπτικό μου είναι ο αριθμός των projects να ανεβαίνει σταδιακά,αναλόγα με τον αριθμό των downloads.Δεν θέλω να πετάξω στο youtube πχ,έναν μεγάλο αριθμό και να θαφτούν εκεί.Θέλω σωστή προώθηση και βήμα βήμα εξέλιξη.Οπότε νομίζω δε θα χρειαστούν σε πρώτη φάση περισσότερο απο 2 μηχανήματα(αργότερα μπορώ προσθέσω περισσότερα αν δω τον χρόνο παραγωγής στην πράξη).
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Ωραία.Δεν χρειάζονται πολλά άτομα επειδή το μουσικό μέρος θα το αναλάβω εξολοκλήρου εγώ(μαζί με ένα άτομο βοηθό στα ηχοληπτικά)και δεν γίνεται να δουλεύω ταυτόχρονα πολλά project(με ενδιαφέρει πολύ και η ποιότητα στο soundtrack εκτός απο το βίντεο). Το σκεπτικό μου είναι ο αριθμός των projects να ανεβαίνει σταδιακά,αναλόγα με τον αριθμό των downloads.Δεν θέλω να πετάξω στο youtube πχ,έναν μεγάλο αριθμό και να θαφτούν εκεί.Θέλω σωστή προώθηση και βήμα βήμα εξέλιξη.Οπότε νομίζω δε θα χρειαστούν σε πρώτη φάση περισσότερο απο 2 μηχανήματα(αργότερα μπορώ προσθέσω περισσότερα αν δω τον χρόνο παραγωγής στην πράξη). Άρα μιλάμε για 2 μηχανήματα με όριο τα 12000€ στο παρόν ή θα πρέπει να μείνει υπόλοιπο και για μελλοντικά μηχανήματα; Μπορείς δηλαδή να εξαντλήσεις όλο το budget τώρα;
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 όχι,δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε τα 12 χιλ.Το υπόλοιπο θα το διαθέσω στο ηχητικό αν περισσεύουν,που μου χρειάζονται καποια πράγματα ακόμα.Υπολόγισέ τα να γίνεται ποιοτική δουλειά χωρίς προβλήματα,χωρίς να έχεις στο νού σου ότι το κάθε ένα πρέπει να κάνει 6.000(να διατεθούν αργότερα δεν γίνεται γιατί μιλάμε για επιδότηση ΕΣΠΑ που θέλει κάθε λεπτομέρεια καταγεγραμμένη σε επιχειρηματικό σχέδιο.Δεν σου δίνει χρήματα στο χέρι,γίνεται η αγορά κατευθείαν)
bazzil Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 (επεξεργασμένο) Λόγο εμπειρίας και δικιάς μου αλλα και πελατών θα σου πρότεινα να επενδύσεις σε Η/Υ τύπου workstation. Θα έχεις μηδενικό downtime πολύ καλή ποιότητα σε σύγκριση με αυτα του εμπορίου και περισσότερη ισχύς. Η/Υ με δύο επεξεργαστές θα ήταν το ιδανικό, αυτό όμως εξαρτάται απο τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσεις. Πρώτα θα πρέπει να ξέρεις τα άτομα που θα προσλάβεις τι πρόγραμμα ξέρουν να δουλεύουν καλύτερα οπότε αφού προσανατολιστείς στο θέμα του software μπορείς να φτιάξεις και το hardware. Ενδεικτικά, με δύο workstation μεσαίας κατηγορίας με 1 CPU 6 > cores, 24GB RAM kai με dual monitor 27'' θα έχεις μια αρκετά παραγωγική ομάδα. Πρέπει όμως πρώτα να ξεκαθαρίσεις με το software Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2016 από bazzil
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 οκ νομίζω δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για άλλο software αφου το καλύτερο είναι το maya.Αποκλείεται να μην βρώ άτομα να ξέρουν τέλεια αυτό.(Εκτός κι αν το κόστος του συγκεκριμένου είναι τέτοιο που ξεπερνάει το διαθέσιμο μπάτζετ.)
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 όχι,δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε τα 12 χιλ.Το υπόλοιπο θα το διαθέσω στο ηχητικό αν περισσεύουν,που μου χρειάζονται καποια πράγματα ακόμα.Υπολόγισέ τα να γίνεται ποιοτική δουλειά χωρίς προβλήματα,χωρίς να έχεις στο νού σου ότι το κάθε ένα πρέπει να κάνει 6.000(να διατεθούν αργότερα δεν γίνεται γιατί μιλάμε για επιδότηση ΕΣΠΑ που θέλει κάθε λεπτομέρεια καταγεγραμμένη σε επιχειρηματικό σχέδιο.Δεν σου δίνει χρήματα στο χέρι,γίνεται η αγορά κατευθείαν) Ωραία. Επειδή από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνεται το rendering ακόμα (ίσως το δείτε στην πορεία αφού εξοικειωθείτε με τα προγράμματα αυτά) αναγκαστικά θα σου φτιάξω 2 συστήματα που θα είναι αρκετά δυνατά και στους δύο τομείς και με δυνατότητες upgrade, ώστε όπου και να κατασταλάξετε στο μέλλον να έχετε δυνατότητες επέκτασης του hardware (π.χ. επεξεργαστή με περισσότερους πυρήνες ή πολλαπλές κάρτες γραφικών). Οι αγορές θα πρέπει να γίνουν από συγκεκριμένο κατάστημα; Δηλαδή να έχετε ένα τιμολόγιο για όλα; Θέλετε να σας το στήσουν κιόλας στο κατάστημα; Οι επιλογή από περισσότερα καταστήματα μπορεί να γλυτώσει αρκετά χρήματα, αλλά καταλαβαίνω ότι στην περίπτωσή σας είναι κάτι που μάλλον δεν βολεύει. Στις συνθέσεις συμπεριλαμβάνω και οθόνες. Σύνολο: 8800€. Είναι ενδεικτικές από e-shop. Μπορεί να γίνει παρόμοια σύνθεση και από άλλο κατάστημα αν μας πείς περιοχή. Το μηχάνημα αυτό θα είναι εξαιρετικά ισχυρό και σε cpu και σε gpu rendering. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και dual Xeon σύστημα (το ένα από τα δύο) αλλά αν αξιοποιηθεί κάποιος gpu renderer τελικά θα πάει τελείως χαμένο. Δεύτερη οθόνη συνήθως χρειάζεται για αυτές τις δουλειές. Μπορείτε να βάλετε από μια 24άρα 1080 σαν βοηθητική σε κάθε σύστημα με άλλα 400-500€. Υ/Γ Για επώνυμα Workstations δεν θα το κοίταζα καθόλου. Στοιχίζουν πανάκριβα (από 50 έως και 100% παραπάνω από ένα αντίστοιχο σύστημα φτιαγμένο κομμάτι-κομμάτι). Παρέχουν καλές εγγυήσεις και υποστήριξη βέβαια, αλλά θεωρώ το κόστος κλεψιά. Εξάλλου, εφόσον θα υπάρχουν δύο μηχανήματα, αν κάτι συμβεί η δουλειά μπορεί να προχωράει με το άλλο.
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!Αθήνα είμαι και δεν έχω θέμα για το μαγαζί ή αν είναι όλα απο το ίδιο ή όχι.Απλά θα μου χρειαστεί για το επιχειρηματικό σχέδιο η ''προσφορά''του κάθε καταστήματος.Το πόσες θα είναι δεν υπάρχει κάποιο όριο. Σχετικά με το rendering το gpu που μου είπες αρχικά,νομίζω συμφέρει περισσότερο.Απο κει και πέρα πριν την τελική αγορά θα τα δεί και τουλάχιστον ένας μελλοντικός(που δεν έχω βρεί ακόμα) συνεργάτης μου που θα είναι και ''μέσα''στα θέματα του animation γενικότερα. Αν έχεις ο ίδιος κατάστημα ή δουλεύεις σε κάποιο,που δεν ανήκει απαραίτητα στις γνωστές αλυσίδες,αλλά παρέχει όλα τα απαραίτητα κλπ δεν έχω πρόβλημα να τα αγοράσω απο εκεί!Προτιμώ μάλιστα τα χρήματα αυτα να τα πάρει κάποιος ''μικρός''επιχειρηματίας και όχι οι γνωστοί ''καρχαρίες'':) Το σημαντικότερο όλων είναι να εγκριθέι η επιδότηση,διαφορετικά όλα θα παραμείνουν όνειρα θερινής νύχτας.
pnick Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μη με παρεξηγήσεις. Δεν δουλεύω σε κανένα κατάστημα. Απλά, τυχαίνει να έχω καταπιαστεί λιγάκι με αυτά τα θέματα (ξεκίνησα να μαθαίνω και animation κοντά σε κορυφαίο Έλληνα animator κάποια στιγμή, αλλά δεν προχώρησε τελικά) και θέλησα να σε βοηθήσω να πάρεις κάτι αξιόλογο με τα λεφτά που εύχομαι τελικά να πάρεις. Όταν καταλήξεις τελικά και εγκριθεί η επιδότηση και βρείς και άτομο με γνώσεις animation που θα σου πεί τί ακριβώς δουλεύει, εδώ είμαστε να αναπροσαρμόσουμε την πρόταση και να βρούμε και πιό καλές λύσεις, π.χ. να αλλάξουμε επεξεργαστή σε 5930Κ και να βάλουμε από 2 κάρτες γραφικών για το rendering. Για γρήγορο και ποιοτικό gpu rendering έχε υπόψιν σου τις εξής μηχανές (όταν έρθει η ώρα και βρείς και τον άνθρωπο που θα ασχοληθεί): OctaneRender https://home.otoy.com/render/octane-render/ FurryBallRT http://furryball.aaa-studio.eu/ Redshift https://www.redshift3d.com/ VrayRT http://www.v-ray.com/features/v-ray-rt/ iray http://www.nvidia-arc.com/iray.html Θεωρώ ότι Octane και Redshift έχουν την υπεροχή. Κράτα τα όταν έρθει η ώρα. Καταρχήν μιλάμε για μπάτζετ που να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ(για τον εξοπλισμό animation εννοώ) Διευκρίνηση: Μιλάς μόνο για hardware όταν λες "εξοπλισμό", έτσι; Δεν φαντάζομαι να μπαίνει και το software μέσα.
Sound Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης.Εννοω και το software(αφου το αναφέραμε και πιο πάνω)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα