Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν ήσουν ελεύθερος επαγγελματίας θα καταλάβαινες.

Ο ιδιώτης (απόδειξη) χάνει 330ε.

Ο Ε.Ε. δε τα χάνει, τα συμψηφίζει κάθε τριμηνο στις περιοδικές φπα , + του οτι "αποφορολογείται" η καθαρή αξία του τιμολογίου με +26%. Μπορει να "χανει" 330ε (100 χάνει στη πράξη, το υπολοιπο ειναι ΦΠΑ) αλλά κερδίζει φορολογικά.

Προσπαθω να καταλαβω. Ο εε οταν αγορασε το ειδος δε πληρωσε  κανονικα τον φπα?

Θα κερδισει φορολογικα πως? Η εφορια που ειναι αδιστακτη και απληστη, θα σου δωσει κιολας 330+ € απο μια τετοια συναλλαγη?

Υπαρχει αλλος φιλος εε απο δω να επιβεβαιωσει τα λεγομενα σου?

Επεξ/σία από iordanis77
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η εφορια, δεν του επιστρεφει στο χερι / στο ταμειο, χρηματα -εαν αυτο ρωτας- ομως
αφενος συμψηφιζεται, αφεδυου -σε καποια σεναρια- μπορει να τον συμφερει τρελα

:shifty:
Μπορει να του ειναι και καλυτερο, για παραδειγμα, να αγορασει σαν επαγγελματιας,
κατι με 600 ευρω (τιμολογιο), παρα ως ιδιωτης το ιδιο μονο 450 ευ (αποδειξη απλη)
:blink:

Εναν μικροεπαγγελματια -ιδιως στο τελος της χρονιας- μπορει να του πει ο λογιστης
πως τον συμφερει, να αγορασει π,χ, ενα λαπτοπ @ 600 ευρω, ακομη περισσοτερο και
απο το να το αγοραζε σαν ιδιωτης 450 (ενδεχομενως και 400!). Η πληρωμη του μπορει
να γινει με πιστωτικη σε δοσεις -οτιδηποτε πλην αμεσων μετρητων- και να σου το δωσει
για 500ευ μετρητα. Κερδιζει εκεινος -καλα μη φανταστεις πως γινεται...εκατομυριουχος!-
αλλα, σε καθε περιπτωση, κερδιζεις και εσυ -> παιρνοντας κατι ολοκαινουργιο -20% :shifty:

Δημοσ.

Πάμε να στο εξηγήσω όσο πιο λιανά μπορώ να στο κάνω.

Αγοράζεις ένα λαπτοτ εσύ ως ιδιώτης. Αξιας (χάριν ευκολίας) 1230ε. Πληρώνεις 1230ε. Δουλεύεις σε μια εργασία και δηλώνεις 10.000ε το χρόνο.

Οσα εξοδα και να κάνεις, δε παίζει ρολο. Θα φορολογηθείς για 10.000ε, ας πούμε 1000ε.

Τελείωσες εσύ. Πάμε στον Ε.Ε.

Αγοράζω τον Ιανουάριο ένα λαπτοπ 1230ε. Αυτο σημαίνει για μένα 1000+230ε ΦΠΑ. Στο τέλος του τριμήνου κάνω περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

ΕΑΝ αυτο το τρίμηνο είχα μονο μια αγορά το λαπτοπ 1000+230 και κανένα έσοδο, θα ειμαι πιστωτικός 230ε ΦΠΑ. Θα έχω δηλ να το "παιρνω" πισω (οχι σε ρευστό σε συμψηφισμό.

ΕΑΝ το τρίμηνο αυτό βγάλω μια άδεια σε σένα και στη χρεώσω 1000+ΦΠΑ, θα πρέπει να με πληρώσεις 1230ε, δίνοντας σου απόδειξη.

Σωστά;

Οπότε στο τέλος του τριμήνου θα πρέπει να αποδώσω το ΦΠΑ που με πληρωσες ΕΣΥ στο κράτος. Ομως εχω -230ε φπα απ'το λαπτοπ που πρεπει να παρω πίσω , + 230 απ'το φπα της αποδειξης που σου εκοψα = 0. Δηλαδή επειδή είχα αγορά το τριμηνο αυτό το ΦΠΑ σου εμμέσως πηγαίνει στη τσεπη μου, ήτοι μου έκατσε το λαπτοπ 1000ε.

Συνεχίζω.

Εαν ολο το χρόνο εκοβα ΜΟΝΟ αυτη την αποδειξη των 1000+ΦΠΑ, θα πλήρωνα ΕΦΟΡΙΑ 1000*0.26= 260ε  (αφήνω απ'εξω προκαταβολές φόρου, τελη επιτηδεύματος).

Ομως στον Ε.Ε. η εφορία βγαίνει απο τη διαφορά εσόδων-εξόδων. Συνεπως 1000έσοδα απτην αδεια που σου βγαλα - 1000ε απ'το λαπτοπ που αγορασα = 0.

Δηλαδή κέρδη 0. Φυσικα πληρώνω αλλα νταβατζηλίκια.

Δηλαδή ΚΑΘΕ τιμολογιο εξόδων, συμψηφίζεται το ΦΠΑ του (αν κοβει αποδείξεις σε συμφέρει) και εκπίπτει φορολογικά 26%. Δηλαδή κερδίζω στο τέλος της χρονιας, δε μου επιστρέφει κανείς λεφτά. (μονο στο τέλος του τριμήνου, αν εχεις φπα πιστωτικό).

Ελπίζω να το έπιασες.

Υ.Γ. να σημειώσω, πως η πρακτική αυτή είναι επικινδυνη για οποιον τη κάνει κατα κορον, διοτι αυτα που αγοράζεις ειναι παγια κτλ κτλ κτλ.

Υ.Γ. δηλαδή αν έχεις φιλο Ε.Ε. και θες να πάρεις ενα λαπτοπ 2460ε, μπορεις να το κόψεις τιμολογιο σε αυτόν και να σου δώσει το μισό ή ολόκληρο το φπα και θα σου "κάτσει" εσένα 2000 ή 2230 (φθηνότερα απ'το καινουργιο) και ο φιλος σου Ε.Ε. θα κάνει χαρούλες τρελές, γιατί θα γλυτώσει απ'τη εφορία του 2000*0.26= 520ε).

• Like 3
  • Super Moderators
Δημοσ.

Αυτό με το ΦΠΑ όμως στους ΕΕ δεν είναι με την λογική ότι το πήρες αποκλειστικά για το επαγγελμά σου κι όχι για προσωπική χρήση/καβλάντισμα?

Δημοσ.

γιατι εσυ νομιζεις οτι αν θελουν κατι για το σπιτι δεν τα βαζουν στα εξοδα της επιχείρισης;;;; χαχα καλο αυτο ε ?  :P :P :P :P

• Like 4
Δημοσ.

Αυτό με το ΦΠΑ όμως στους ΕΕ δεν είναι με την λογική ότι το πήρες αποκλειστικά για το επαγγελμά σου κι όχι για προσωπική χρήση/καβλάντισμα?

Ε κοιτάς να αγοράσεις κατι που συνάδει με το επαγγελμα και δε πρεπει να δίνεις στόχο.

Δηλαδή δε θα πάρω καναπε γωνία 3000ε για το "γραφειο". Ούτε 3 λαπτοπ το χρόνο...

Μόνο που πήρα επαγγελματικο αυτ/το που το χω για καθμερινο και βαζω τα πετρελαια στα εξοδα μου φτανει εμένα (και κάνα πισί...)

• Super Moderators
Δημοσ.

γιατι εσυ νομιζεις οτι αν θελουν κατι για το σπιτι δεν τα βαζουν στα εξοδα της επιχείρισης;;;; χαχα καλο αυτο ε ?  :P :P :P :P

Δεν είπα ότι δεν το κάνουν, απλά τι υποτίθεται ότι προβλέπεται...

• Like 1
Δημοσ.

Πάμε να στο εξηγήσω όσο πιο λιανά μπορώ να στο κάνω.

Αγοράζεις ένα λαπτοτ εσύ ως ιδιώτης. Αξιας (χάριν ευκολίας) 1230ε. Πληρώνεις 1230ε. Δουλεύεις σε μια εργασία και δηλώνεις 10.000ε το χρόνο.

Οσα εξοδα και να κάνεις, δε παίζει ρολο. Θα φορολογηθείς για 10.000ε, ας πούμε 1000ε.

Τελείωσες εσύ. Πάμε στον Ε.Ε.

Αγοράζω τον Ιανουάριο ένα λαπτοπ 1230ε. Αυτο σημαίνει για μένα 1000+230ε ΦΠΑ. Στο τέλος του τριμήνου κάνω περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

ΕΑΝ αυτο το τρίμηνο είχα μονο μια αγορά το λαπτοπ 1000+230 και κανένα έσοδο, θα ειμαι πιστωτικός 230ε ΦΠΑ. Θα έχω δηλ να το "παιρνω" πισω (οχι σε ρευστό σε συμψηφισμό.

ΕΑΝ το τρίμηνο αυτό βγάλω μια άδεια σε σένα και στη χρεώσω 1000+ΦΠΑ, θα πρέπει να με πληρώσεις 1230ε, δίνοντας σου απόδειξη.

Σωστά;

Οπότε στο τέλος του τριμήνου θα πρέπει να αποδώσω το ΦΠΑ που με πληρωσες ΕΣΥ στο κράτος. Ομως εχω -230ε φπα απ'το λαπτοπ που πρεπει να παρω πίσω , + 230 απ'το φπα της αποδειξης που σου εκοψα = 0. Δηλαδή επειδή είχα αγορά το τριμηνο αυτό το ΦΠΑ σου εμμέσως πηγαίνει στη τσεπη μου, ήτοι μου έκατσε το λαπτοπ 1000ε.

Συνεχίζω.

Εαν ολο το χρόνο εκοβα ΜΟΝΟ αυτη την αποδειξη των 1000+ΦΠΑ, θα πλήρωνα ΕΦΟΡΙΑ 1000*0.26= 260ε  (αφήνω απ'εξω προκαταβολές φόρου, τελη επιτηδεύματος).

Ομως στον Ε.Ε. η εφορία βγαίνει απο τη διαφορά εσόδων-εξόδων. Συνεπως 1000έσοδα απτην αδεια που σου βγαλα - 1000ε απ'το λαπτοπ που αγορασα = 0.

Δηλαδή κέρδη 0. Φυσικα πληρώνω αλλα νταβατζηλίκια.

Δηλαδή ΚΑΘΕ τιμολογιο εξόδων, συμψηφίζεται το ΦΠΑ του (αν κοβει αποδείξεις σε συμφέρει) και εκπίπτει φορολογικά 26%. Δηλαδή κερδίζω στο τέλος της χρονιας, δε μου επιστρέφει κανείς λεφτά. (μονο στο τέλος του τριμήνου, αν εχεις φπα πιστωτικό).

Ελπίζω να το έπιασες.

Υ.Γ. να σημειώσω, πως η πρακτική αυτή είναι επικινδυνη για οποιον τη κάνει κατα κορον, διοτι αυτα που αγοράζεις ειναι παγια κτλ κτλ κτλ.

Υ.Γ. δηλαδή αν έχεις φιλο Ε.Ε. και θες να πάρεις ενα λαπτοπ 2460ε, μπορεις να το κόψεις τιμολογιο σε αυτόν και να σου δώσει το μισό ή ολόκληρο το φπα και θα σου "κάτσει" εσένα 2000 ή 2230 (φθηνότερα απ'το καινουργιο) και ο φιλος σου Ε.Ε. θα κάνει χαρούλες τρελές, γιατί θα γλυτώσει απ'τη εφορία του 2000*0.26= 520ε).

Αυτα που γραφεις δεν φαινεται να εχουν πρακτικη αξια. Δηλαδη ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες εχουν συμφερον να αγοραζουν ειδη και να τα μεταπωλουν ως ιδιωτες?

Δημοσ.

Εχουν καταρχην, σιγουρα τρελα (πολυ) περισσοτερο συμφερον:
να τα αγοραζουν ως ελευθεροι επαγγελματιες, παρα ως ιδιωτες
:shifty:

Απο κει και περα, το ενδεχομενο τυχον πωλησης δεν ειναι ο κανονας.
Μα (για)τι σε ενδιαφερει τελικως αυτο, οταν ο κανονας ειναι παντα οτι:
εσυ μετα ως αγοραστης φθηνοτερα αυτου του αντικειμενου, κερδιζεις!
B)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Αυτα που γραφεις δεν φαινεται να εχουν πρακτικη αξια. Δηλαδη ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες εχουν συμφερον να αγοραζουν ειδη και να τα μεταπωλουν ως ιδιωτες?

Μπορείς να το τυπώσεις, να πάς στο λογιστή σου και να στο εξηγήσει γραμμή προς γραμμή.

Στα ανέλυσα όλα.

Αν ήσουν ΕΕ θα καταλάβαινες. Αν πάλι είσαι και δε τα καταλαβαίνεις, είσαι καλός πελάτης της εφορίας.

• Like 1
Δημοσ.

Μπορείς να το τυπώσεις, να πάς στο λογιστή σου και να στο εξηγήσει γραμμή προς γραμμή.

Στα ανέλυσα όλα.

Αν ήσουν ΕΕ θα καταλάβαινες. Αν πάλι είσαι και δε τα καταλαβαίνεις, είσαι καλός πελάτης της εφορίας.

Δηλαδη εσυ εισαι κακος? Ακουω οτι με το νεο φορολογικο ολοι οι εε θα πληρωνετε  το 80% στην εφορια... Οποτε δε νομιζω οτι θα σε σωσουν αυτα τα κολπακια που λες.

Δημοσ.

Στα ανέλυσα όλα.

Όταν θα βρεις αγοραστή να σου σκάσει τα 1000 ευρώ μετρητά την ίδια στιγμή, έλα πες το και σε μας.

Πρέπει να είναι κάποιος το λιγότερο αφελής να δίνει τέτοια ποσά με την ελπίδα να τα βγάλει από το ΦΠΑ, ειδικά εδώ στο ινσόμνια, όπου οι περισσότεροι πουλάνε τα σφραγισμένα -200 ευρώ και βάλε μπας και φύγουν.

Επίσης θέλω να δω το μηδενικό σου άθροισμα κάθε τρίμηνο, πως θα το δικαιολογήσεις στο τέλος του έτους στο εκκαθαριστικό σου. Γιατί δεν ξέρω κάποιον ΕΕ να πουλά προϊόντα σαν έμπορος με την ελπίδα ότι θα του μείνει το ΦΠΑ. Και άντε και το κάνεις με  ένς λάπτοπ. Άντε και παίρνεις ένα μηδενικό. Θέλω να δω αν το κάνεις "επάγγελμα" πως θα δικαιολογήσεις τα έσοδα για να αγοράζεις κατ' επανάληψη λάπτοπ και να τα πουλάς. Και να δω τα 10.000-15.000+ από τα λάπτοπ που θα πουλήσεις για να πεις ότι βγάζεις και κέρδος με αυτή την πρακτική, στπο τέλος που θα δηλώσεις ότι τα βρήκες, αλλά και που θα βρίσκεις τους συνεχόμενους αγοραστές να στα σκάνε μετρητά και χωρίς παζάρι. Σαν ΕΕ και μάλιστα με σκέψη να τα παρατήσω όλα και να ανοίξω σκρουτζμάγαζο, σου λέω πως ούτε στα όνειρα.

edit: Πάει σαν απάντηση στο post της πρώτης σελίδας που ανέφερε το κόλπο με το ΦΠΑ και την πιστωτική κλπ, για άμεσα μετρητά και έκπτωση φόρου.

Δημοσ.

Κάτσε και διάβασε τα ολααααααααααααααα απ'την αρχή γραμμη προς γραμμή.

Ειπα εγώ πουθενα οτι ο Χ ή ο Ψ το κάνει επάγελμα; οτι περιμένει να αγοράσει και να πουλήσει πάγια για να κονομήσει;

Εγραψα οτι μπορεί να γίνει μια φορά, χωρίς να "μπεί" μέσα ένας Ε.Ε., οχι για να βγάλει μεροκάμματο, με ότι κίνδυνο ελοχεύει αυτό για τυχόν έλεγχο.

Και μ'αρχίσεις εσύ για μηδενικό ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, και για εσοδα και ποθεν εσχες, λες και κατεβήκαμε απ'τα βουνά και δε τα γνωρίζουμε αυτά με 15 χρόνια έναρξη.

Δεν ανέφερα πουθενά οτι καποιος μπορει να το κάνει αυτό σαν "επαγγελμα".

Δηλαδη εσυ εισαι κακος? Ακουω οτι με το νεο φορολογικο ολοι οι εε θα πληρωνετε  το 80% στην εφορια... Οποτε δε νομιζω οτι θα σε σωσουν αυτα τα κολπακια που λες.

Εγώ δε μπορώ να κάνω αλλιώς, ούτε υπάλληλος να γίνω. Οπότε θα με πηδάει το κράτος, όπως πηδάει ολους του Ε.Ε.

• Like 1
Δημοσ.

Κάτσε και διάβασε τα ολααααααααααααααα απ'την αρχή γραμμη προς γραμμή.

Ειπα εγώ πουθενα οτι ο Χ ή ο Ψ το κάνει επάγελμα; οτι περιμένει να αγοράσει και να πουλήσει πάγια για να κονομήσει;

Εγραψα οτι μπορεί να γίνει μια φορά, χωρίς να "μπεί" μέσα ένας Ε.Ε., οχι για να βγάλει μεροκάμματο, με ότι κίνδυνο ελοχεύει αυτό για τυχόν έλεγχο.

Και μ'αρχίσεις εσύ για μηδενικό ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, και για εσοδα και ποθεν εσχες, λες και κατεβήκαμε απ'τα βουνά και δε τα γνωρίζουμε αυτά με 15 χρόνια έναρξη.

Δεν ανέφερα πουθενά οτι καποιος μπορει να το κάνει αυτό σαν "επαγγελμα".

Έκανα edit και πήρα αφορμή την περιγραφή σου για απάντηση σε post ενός μέλους στην πρώτη σελίδα σχετικά με το κόλπο μετρητών και πιστωτικής και ΦΠΑ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ε κοιτάς να αγοράσεις κατι που συνάδει με το επαγγελμα και δε πρεπει να δίνεις στόχο.

Δηλαδή δε θα πάρω καναπε γωνία 3000ε για το "γραφειο". Ούτε 3 λαπτοπ το χρόνο...

Μόνο που πήρα επαγγελματικο αυτ/το που το χω για καθμερινο και βαζω τα πετρελαια στα εξοδα μου φτανει εμένα (και κάνα πισί...)

Aκριβώς.Εγώ γνώρησα τέτοιο άτομο απο την πόλη μου και απο τότε έχουμε κάνει διάφορες συναλλαγές σε pc hardware.Τα μόνα που δεν μπορεί να μου αγοράσει είναι προιόντα που αναγράφουν την λέξη ''gaming'' πάνω π.χ MSI 980ti gaming.Ότι αγοράζει το δηλώνει για χρήση στο γραφείο του.Κερδισμένος και εγώ και αυτός.

Η επεξύγηση σου ήταν άψογη,πραγματικά απορώ που εχουν κολλήσει οι συμφορουμίτες.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...