Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα σε όλη την παρέα εδώ για όσα έχω μάθει τόσο καιρό που σας παρακολουθώ και προχωρώ αμέσως στο θέμα που με απασχολεί:

Σε ορεινό χωριό υπάρχει το πατρικό σπίτι που δεν έχει τηλεφωνική σύνδεση ούτε Ιντερνετ. Είναι σπίτι παραδοσιακό, παλιό αλλά πρόσφατα σχετικά ανακαινισμένο με πολύ χοντρούς πέτρινους εξωτερικούς τοίχους (πάνω από 80 εκατοστά πάχος).

Στην τυφλή όψη του σπιτιού (αυτή που δεν έχει παράθυρα) υπάρχει σε απόσταση 20-25 μέτρων και με άριστη οπτική επαφή, ταβέρνα της οποίας το wifi ακριβώς έξω από το σπίτι μου πιάνω με 1-2 μπάρες στο κινητό μου. Στο εσωτερικό του σπιτιού μου, λόγω των πολύ χοντρων τοίχων δεν περνάει καθόλου σήμα.

Επίσης στον εσωτερικό τυφλό τοίχο του σπιτιού που βλέπει στην ταβέρνα υπάρχει ηλεκτρολογικός πίνακας του σπιτιού στον οποίο καταλήγει σωλήνας που έχει τρυπήσει τον τοίχο και μπορεί να περαστεί κάποιο λεπτό καλώδιο από μέσα προς τα έξω. Το τελευταίο το γράφω γιατί είναι αδύνατο να τρυπηθεί ο τοίχος αυτός σε άλλο σημείο, επομένως αν είναι να περαστεί κάποιο καλώδιο είναι μόνο από εκεί.

Το ερώτημα που με απασχολεί και θα ήθελα τη βοήθειά σας, είναι αν υπάρχει κάποια συσκευή που θα μποροούσε να αποσπαστεί η κεραία της και να μπει εξωτερικά του σπιτιού μου ώστε να συλαμβάνει το σήμα από την ταβέρνα και στη συνέχεια να δίνει εσωτερικά του σπιτιού ιντερνετ μέσω wifi.

Θα ήθελα να αποφύγω τη λύση να τραβήξω καλώδιο μέχρι την ταβέρνα και στο ερώτημα αν τα πάω καλά με τον ταβερνιάρη είναι ναι, οι σχέσεις μας είναι άψογες και θα είναι ενήμερος με το όλο εγχείρημα και θα μου δώσει και κωδικούς αλλά δεν θέλω να τον επιβαρύνω με καμία συσκευή ούτε άλλη διαδικασία από τη δική του πλευρά αν γίνεται.

Το πρόβλημα είναι οι πολύ χοντροί τοίχοι και η έλλειψη παραθύρων στην πλευρά του σπιτιού από όπου έρχεται το σήμα.

Υπάρχει κάποια άλλη λύση που μπορείτε να μου προτείνετε;

Δημοσ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα σε όλη την παρέα εδώ για όσα έχω μάθει τόσο καιρό που σας παρακολουθώ και προχωρώ αμέσως στο θέμα που με απασχολεί:

Σε ορεινό χωριό υπάρχει το πατρικό σπίτι που δεν έχει τηλεφωνική σύνδεση ούτε Ιντερνετ. Είναι σπίτι παραδοσιακό, παλιό αλλά πρόσφατα σχετικά ανακαινισμένο με πολύ χοντρούς πέτρινους εξωτερικούς τοίχους (πάνω από 80 εκατοστά πάχος).

Στην τυφλή όψη του σπιτιού (αυτή που δεν έχει παράθυρα) υπάρχει σε απόσταση 20-25 μέτρων και με άριστη οπτική επαφή, ταβέρνα της οποίας το wifi ακριβώς έξω από το σπίτι μου πιάνω με 1-2 μπάρες στο κινητό μου. Στο εσωτερικό του σπιτιού μου, λόγω των πολύ χοντρων τοίχων δεν περνάει καθόλου σήμα.

Επίσης στον εσωτερικό τυφλό τοίχο του σπιτιού που βλέπει στην ταβέρνα υπάρχει ηλεκτρολογικός πίνακας του σπιτιού στον οποίο καταλήγει σωλήνας που έχει τρυπήσει τον τοίχο και μπορεί να περαστεί κάποιο λεπτό καλώδιο από μέσα προς τα έξω. Το τελευταίο το γράφω γιατί είναι αδύνατο να τρυπηθεί ο τοίχος αυτός σε άλλο σημείο, επομένως αν είναι να περαστεί κάποιο καλώδιο είναι μόνο από εκεί.

Το ερώτημα που με απασχολεί και θα ήθελα τη βοήθειά σας, είναι αν υπάρχει κάποια συσκευή που θα μποροούσε να αποσπαστεί η κεραία της και να μπει εξωτερικά του σπιτιού μου ώστε να συλαμβάνει το σήμα από την ταβέρνα και στη συνέχεια να δίνει εσωτερικά του σπιτιού ιντερνετ μέσω wifi.

Θα ήθελα να αποφύγω τη λύση να τραβήξω καλώδιο μέχρι την ταβέρνα και στο ερώτημα αν τα πάω καλά με τον ταβερνιάρη είναι ναι, οι σχέσεις μας είναι άψογες και θα είναι ενήμερος με το όλο εγχείρημα και θα μου δώσει και κωδικούς αλλά δεν θέλω να τον επιβαρύνω με καμία συσκευή ούτε άλλη διαδικασία από τη δική του πλευρά αν γίνεται.

Το πρόβλημα είναι οι πολύ χοντροί τοίχοι και η έλλειψη παραθύρων στην πλευρά του σπιτιού από όπου έρχεται το σήμα.

Υπάρχει κάποια άλλη λύση που μπορείτε να μου προτείνετε;

ενα καλωδιο usb αν περναει μεχρι εξω και βαζεις ena ανταπτορα δικτυου κατι τετοιο ας πουμε https://www.skroutz.gr/s/310806/TP-LINK-TL-WN722N.html η εχει και καλυτερα για μεγαλυτερη αποσταση αν ψαξεις..

τωρα φυσικα αυτο ειναι για pc που λεω ..για το κινητο δε ξερω θα σε γελασω...ισως ξερει καμια καλυτερη λυση καποιος αλλος...

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Ghost.

Θα με ενδιέφερε να μπορεί να δώσει Ιντερνετ μέσα στο σπίτι μέσω WiFi και αυτό δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει με τον αντάπτορα δικτύου που προτείνεις.

Επίσης δεν ξέρω την αντοχή του σε εξωτερικές συνθήκες - ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς εκεί.

Δημοσ.

κάποτε που είχα ένα τέτοιο πρόβλημα, εντελώς DIY πήρα την εξωτερική κάρτα δικτύου της κότσαρα μεγαλύτερη κεραία. Επειδή ήταν έξω είχα βάλει την κάρτα μέσα σε ένα λευκό αδιάβροχο κουτάκι καλωδίων και την κεραία να εξέχει από αυτό από μια μικρή τρύπα την οποία την βούλωσα κιόλας με σιλικόνη. Έφερνα το καλώδιο μεσα στο σπίτι από σωλήνα που προυπήρχε. Σύνολο πρέπει να κόστισε 20-25 αλλά όπως έγραψαν τα παιδιά παραπάνω έτοιμη compact λύση υπάρχει και είναι το εξωτερικό accespoint Που φαντάζομαι έρχεται και από μόνο του με ip 6-X certificates για να μην ανησυχεις για σκόνες βροχές κλπ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ειναι αυτη των tp link TL-WA5210 και TL-WA7210

Σε λειτουργία AP Client Router  - (Wirelessly connect to WISP station/hotspot to share Internet to local wireless and wired network)

αναμεταδιδουν τον επιλεγμενο παροχο με αλλο ονομα ενω δινουν αλλη ip στο τοπικο δικτυο

και αν δεν κανω λαθος αλλαζουν και το καναλι (αυτο με πολυ μεγαλη επιφυλαξη)(λαθος)

Επειδη ομως ειναι εξωτερικα πανελ εχουν μια κεραια και για τις δυο αυτες λειτουργίες 

πρεπει να μπουνε στο σωστο σημειο

OAUwtr.jpg

Μπορει να υπαρχουν και αλλα Ap με αυτη τη λειτουργια αλλα εγω μονο αυτα ανακαλυψα και αυτο τυχαια

Upd Καθως ζω σε πετρινο σπιτι και ειχα αγορασει το 7210,αλλα για αλλο λογο,καθησα και το συνδεσα

Αναφερω καλη συνδεση με ρυθμιση "24dbm" (εχει αλλη μια παραπανω)

Το τοποθετησα σε πολυ χαμηλο υψος(1μ) για να ειναι στη θεωρητικη σκιαση του σπιτιου

Κανενα προβλημα

Επισημαινω οτι ειμαι πολυ κοντα στο hotspot που συνδεθηκα(30μ) και στην επαρχια

Φυσικα καθε περιπτωση ειναι μοναδικη

Επεξ/σία από tsaptsap
Δημοσ.

Με την μόνη διαφορά ότι αναμεταδίδουν μόνο προς τα εκεί που είναι στραμμένα, καθώς είναι κατευθυντικά. Οι συσκευές που βρίσκονται πίσω από αυτό, όπως στην περίπτωση που αναφερόμαστε εδώ, δεν θα λαμβάνουν το ασύρματο σήμα μέσα από το σπίτι.

Δημοσ.

Ευχαριστώ όλους σας για το χρόνο που αφιερώσατε για να μου απαντήσετε και να με κατευθύνετε.

Θα ψάξω λίγο να δω τι γίνεται με τα Access Points γιατί δεν έχω ασχοληθεί ξανά και γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η λύση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με την μόνη διαφορά ότι αναμεταδίδουν μόνο προς τα εκεί που είναι στραμμένα, καθώς είναι κατευθυντικά. Οι συσκευές που βρίσκονται πίσω από αυτό, όπως στην περίπτωση που αναφερόμαστε εδώ, δεν θα λαμβάνουν το ασύρματο σήμα μέσα από το σπίτι.

Οπως εμφανιζεται και στην εικονα η κεραια μπαινει μετα το σπιτι για να καλυψει ολο το χωρο (το σπιτι μεταξυ tp link και σημειου εκπομπης)

Μπορει να μην εχει εφαρμογη παντου και παντα απλα αποτελει μια ενδιαφερουσα λυση δεδομενου οτι η εναλλακτικη ειναι 2 ap καποιο repetear η καποιο extender

Επεξ/σία από tsaptsap
Δημοσ.

http://www.skroutz.gr/s/4347154/OEM-Gold-SAD24024.html

Αυτή είναι μία κεραία εξωτερικού χώρου κατευθυντική που πιάνει την χαμηλή μπάντα wifi και η οποία διαθέτει N Connector wire για σύνδεση εσωτερικά με κάποια συσκευή (router, access point) που δέχεται τέτοιου είδους κεραία και υποστηρίζει λειτουργία Wireless Client ή Universal Repeater. H εν λόγω κεραία είναι μεταλλική στιβαρή κατασκευή και έχει μεγάλο 24db κέρδος, όπως μπορείς να δεις. Είναι αρκετά καλή. Τώρα μπορείς να πας και σε άλλες εναλλακτικές που απαιτούν λιγότερο εξοπλισμό και δυνατότητες και ως εκ τούτου χαμηλότερη απόδοση, όπως αυτή εδώ η εξωτερική κεραία:

8db κέρδος με ενσωματωμένη κάρτα δικτύου και είσοδο ethernet. Επίσης πλαστική κατασκευή. Λεπτομέρεια, αυτή δεν είναι directional αλλά sectorial. Είναι plug and play το άλλο θέλει λίγη δουλίτσα αλλά θα κάνει καλύτερη δουλειά.

Οπότε κοιτάς για βέλτιστη απόδοση την πρώτη κεραία που σου λέω σε συνδυασμό με ένα tp-link router ή access point που να υποστηρίζει λειτουργία client mode (μετατροπή ασυρμάτου σε ενσύρματο και μετά από εκεί και πέρα το κάνεις ό,τι θες) ή repeater mode (λαμβάνει και επανεκπέμπει μέσα το SSID που πήρε από την ταβέρνα). Για την δελυτερη λύση θα πρέπει το γκατζετάκι που θα πάρεις να έχει διπλή κεραία 2.4 GHz, ώστε την μία να την αφήσεις αχρησιμοποιήτη και να βιδώσεις την εξωτερική και την άλλη να την βάλεις κανονικά πάνω, ώστε να εκπέμπει μέσα. Εσύ από ό,τι κατάλαβα δεν έχεις απαιτήσεις ενσύρματης σύνδεσης (σταθερό υπολογιστή), οπότε πάμε στην δεύτερη λύση του repeater. Τα περισσότερα repeaters του εμπορίου δεν έχουν κεραίες βιδωτές (Ν-Connector).  Και να μην είναι type N ο κοννέκτορας της κεραίας του AP/Router δεν μας ενοχλεί, εφόσον είναι αποσπώμενες, αφού υπάρχουν αντάπτορες. Για να τα συνοψίζουμε λοιπόν:

http://www.skroutz.gr/s/8133048/TP-LINK-TL-WA830RE-V2.html

Βάζεις απέξω την κεραία την στερεώνεις, την κατευθύνεις προς την τεβέρνα. Περνάς το καλώδιο μέσα στο σπίτι από τον σωλήνα που λες, βιδώνεις την εξωτερική κεραία στην μία υποδοχή κεραίας Ν τύπου του Extender/Repeater και στην άλλη βάζεις την εργοστασιακή. Το ρυθμίζεις να λειτουγεί από το interface σαν Repeater/Extender όχι όχι σαν ΑΡ. Οπότε δεν δίνεις wired από την θύρα Ethernet μόνο επανεκπέμπεις το SSID της ταβέρνας. Δες καλού-κακού όμως αν δίνει και η θύρα wired, μερικά δίνουν. Οπότε τώρα η εξωτερική λαμβάνει και εσωτερική δίνει. Αν υπάρχει ανάλογη επιλογή στο interface την επιλέγεις, αλλά μάλλον δεν υπάρχει για να ορίσεις ποια θα κάνει λήψη και ποια εκπομπή, αλλά δες το καλού κακού. Και να μην το κάνεις και οι δύο θα κάνουν λήψη και οι δύο θα κάνουν επανεκπομπή, το θέμα είναι ότι η εξωτερική θα κάνει πολύ ισχυρότερη λήψη και η εσωτερική θα κάνει μία εκπομπή που θα μπορείς να δεις και να χρησιμοποιήσεις, σε αντίθεση με την εξωτερική που θα εκπέμπει πάλι πίσω στην ταβέρνα λόγω του ότι είναι κατευθυντική. Αλλά και να μην ήταν έχουμε τον χοντρό τοίχο. Οπότε και έτσι να μείνει μοιράζονται τα πόστα της κάθε κεραίας αυτόματα. Και μην ξεχάσεις τον μετατροπέα από N σε SMA, γιατί τα περισσότερα έχουν SMA. Δεν είναι ακριβά αυτά ένα τρίευρο έχουν.

Υπάρχει και η λύση δικής σου σύνδεσης βέβαια.

• Like 1
Δημοσ.

@tsaptsap, επειδή τα έχω δουλέψει τα συγκεκριμένα ΑΡ, σου λέω ότι δεν πρόκειται να κάνουν δουλειά στην περίπτωση του φίλου.

Η κεραία αναγκαστικά θα μπει πριν το σπίτι (και όχι μετά όπως δείχνει το σχέδιο) να κοιτά προς την ταβέρνα για να λαμβάνει την σύνδεση και θα πρέπει να κάνει αναμετάδοση προς τα πίσω και μάλιστα να ξεπεράσει το εμπόδιο πέτρινου τοίχου 80cm. Μέσα στο σπίτι δεν θα πιάνει τίποτα, αφού η αναμετάδοση θα γίνεται πάλι προς την πλευρά της ταβέρνας, δηλαδή προς τα εκεί που είναι στραμμένη.

Η δυνατότητα αναμετάδοσης που έχουν είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις, που δεν ισχύουν εδώ.

@Lorarikos, αν η απόσταση μεταξύ εξωτερικής κεραίας και εσωτερικού ΑΡ είναι πάνω από 1 μέτρο, θα υπάρχουν απώλειες στο RF σήμα, γι' αυτό συνήθως αυτό πρέπει να είναι μικρότερο των 50cm.  Επίσης κάθε κονέκτορας ή αντάπτορας προσθέτει 1dB εξασθένιση στην ήδη υπάρχουσα του καλωδίου.

Οι 2πλές ή παραπάνω κεραίες των ΑΡ, εκπέμπουν και λαμβάνουν ταυτόχρονα και δεν υπάρχει δυνατότητα να ορισθεί διαφορετικά η κάθε μία. Απλά ο αριθμός τους ορίζει τα Spatial Streams που χρησιμοποιούνται, άρα καθορίζει την μέγιστη ταχύτητα και την βέλτιστη ασύρματη ζεύξη μεταξύ των συσκευών, είτε της ταβέρνας είτε αυτών του σπιτιού..

Θα δουλέψει μεν, αλλά ανάλογα την περίπτωση το σήμα μπορεί να είναι κατά πολύ υποβαθμισμένο και αυτό διότι θα υπάρχουν διαφορετικές σύνθετες αντιστάσεις μεταξύ των 2 κεραιών (μαζί με τα καλώδιά τους) που διαφοροποιούν τους υπολογισμούς στο firmware του ΑΡ.

Βέλτιστη και απροβλημάτιστη λύση είναι αυτή που προτάθηκε νωρίτερα, δηλαδή η χρήση ενός εξωτερικού ΑΡ για την σύνδεση με το WiFi της ταβέρνας και άλλο ένα εσωτερικό που θα μοιράζει μέσα στο σπίτι.

Το τελευταίο μπορεί να είναι και οποιοδήποτε modem/router που τυχόν υπάρχει εφεδρικό από κάποιον πάροχο, αλλιώς μας κάνει και το φθηνότερο ΑΡ που υπάρχει.

• Like 1
Δημοσ.

Οποτε για να δουλεψει καλα αυτος ο τροπος θελει ΑΡ με μονη κεραια που θα βιδωσει η εξωτερικη και client mode και μικρη αποσταση η ενισχυτη και απο εκει σε αλλο ΑΡ να δωσει ασυρματο. Αλλα στην ουσια ετσι ειναι σαν να σπαμε την λυση που προτεινατε σε κεραια/client αντι να τα εχω και τα δυο μαζι οπως στην αλλη με την ethernet. Επισης ελαφρως μεγαλυτερο κοστος. Η μαλλον στα ιδια βγαινει αν τα βαλεις κατω γιατι με την ethernet ειναι οσο το κοστος των δυο αλλων.

Δημοσ.

Απο λύσεις όντως όπως είπαν παραπάνω η πιο καλή είναι ένα εξωτερικό AP και καλώδιο μέσα σε άλλο ΑP που να δίνει το δικό σου WiFi.

Άρα πες ένα Loco M2 με ένα παλιό ρούτερ όπως προτάθηκε παραπάνω. Ένα πράγμα μόνο, το καλώδιο ethernet που θα βάλεις να είναι FTP γιατί θα περνάει δίπλα στο ρεύμα του σπιτιού και δεν ξέρω μην σου κάνει νούμερα το απλό. Εδώ πες δίνεις 55 για το AP έξω, 5-10 για το καλώδιο και αν δεν έχεις κάποιο παλιό ρούτερ ή AP για μέσα άλλο ένα 25ρι. Σούμα δηλαδή ένα 90ρι στην χειρότερη αλλά θα γίνει σωστή δουλειά.

Μετά πας σε "άλλες" λύσεις ας πούμε περιστασιακής χρήσης, πχ μπορείς να πάρεις μια επέκταση USB και να βγάλεις έξω μια κεραία για να πιάνεις (όριο 5 μέτρα βέβαια μέχρι μέσα ή χρήση extender) και να βάλεις την USB στον υπολογιστή που θες. Βέβαια με την απόσταση του καλωδίου και το ρεύμα δίπλα στο καλώδιο USB δεν ξέρω αν αξίζει/σου κάνει νούμερα... Κόστος πες απο ebay 15 η κεραία, 5 η επέκταση και άλλα 5 το στεγανό κουτί που πρέπει να την βάλεις. Και θα έχεις net μόνο σε έναν υπολογιστή που θα είναι δίπλα στον πίνακα... Δεν ξέρω αν σε βολεύει και καλύτερα άστο αυτό...

Μετά μια άλλη λύση θα ήταν να έπαιρνες ένα τέτοιο: link και το βγάζεις έξω (θέλει τροφοδοσία και ένα FTP καλώδιο) και το βάζεις πάλι σε ένα στεγανό κουτί, μετά μέσα πάλι κάποιο παλιό ρούτερ ή ένα AP (ή απευθείας στο pc). Κόστος περίπου 10 το έξω, 10 το καλώδιο, 5 το κουτί, και 25 το εσωτερικό AP αν δεν έχεις. Σούμα ένα 50ρι για WiFi ή 25 για ένα PC. To κακό σε αυτό είναι οτι το εξωτερικό δεν έχει καλή κεραία και μπορεί να έχεις θέμα, άρα ρίσκο.

Άλλη λύση (που δεν την προτείνω) θα ήταν η χρήση repeater, βγάζεις απο κανένα πλαϊνό παράθυρο ένα σε σημείο που να πιάνει και επανεκπέμπει απο το παράθυρο μέσα στο σπίτι. Βέβαια θα πιάνει κοντά στο παράθυρο όχι σε όλο το σπίτι.... Κόστος ένα 30ρι το repeater και ένα 5ρι 10ρι το κουτί άρα πες 35-40. Βέβαια αν δεν πιάνεις σε κάποιο παράθυρο δεν σε βολεύει αυτό.

Good luck.

Δημοσ.

Οντως αν το περνας κοντα σε φασεις cat5e και κατω θα εχει προβληματα. Καλυτερα να δοκιμασεις ενα cat7 που ειναι stp οπως επε ο φιλος. Απο τον σωληνα περνανε και αλλα καλωδια ετσι; Αν θες να βαλεις απλο τυλιξε το με μεταλλοταινια δηλαδη την γνωστη ταινια αλουμινιου που εχουν στα χρωματοπωλεια. Ετσι μπορει να μην χωραει βεβαια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...