Apoll Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Ρε μάγκες τί ασχολείστε; Ο ΟΡ έκανε αίτηση στους mods και σβήστηκαν από την συζήτηση όσες δημοσιεύσεις δεν γούσταρει. Μας τρολλάρει ο τύπος. 1
defacer Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Στις 27/3/2016 στις 4:54 ΜΜ, dios231 είπε Αλλα για ποιο λογο το πιστευεις αυτο? Δεν ειναι προσωπικη ερωτηση στον defacer, οποιοσδηποτε με παρομοια αποψη μπορει να απαντησει, εξαλλου εχω διαβασει και στο παρελθον παρομοια αρθρα. Επειδή στο χώρο της JS γίνονται σόδομα και γόμορρα στην παρούσα φάση. Όσον αφορά το frontend έχεις "κάθε βδομάδα νέο framework" σε σημείο που δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να επενδύσεις χρόνο για να γίνεις guru σε κάτι και να δρέψεις μετά καρπούς -- απλά δε θα προλάβεις. Επιπλέον επειδή μιλάμε για frameworks και συγκεκριμένα για frameworks που είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τις ιδιαιτερότητες της HTML, είναι επίσης απίθανο να μάθεις κάτι που μπορείς μετά να το μεταφέρεις αλλού. Υπάρχουν πάρα πολλά κείμενα στο internet που "κράζουν" σχετικά, δυστυχώς δεν έχω κρατήσει links από κάποια πραγματικά αξιόλογα για να δώσω αλλά it's all one google search away. Για backend τα πράγματα είναι κατά την άποψή μου καλύτερα, αλλά στο οικοσύστημα του node φτάνουμε σε καταστάσεις είπαν της γριάς να χέσει όσον αφορά τα reusable components -- βλέπε την πρόσφατη ιστορία με το leftpad που λειτούργησε λίγο σαν ταρακούνημα. Παρόλο που το να μπορείς και να είσαι διατεθειμένος να κάνεις 52 imports και ξαφνικά να έχεις φτιάξει site από το πουθενά είναι σίγουρα πρακτικό προσόν, you can have too much of a good thing. Και νομίζω ότι σήμερα στο συγκεκριμένο οικοσύστημα είμαστε στο too much. TL;DR: Τα πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να γίνεις ειδικός στο χώρο των JS frameworks σήμερα δεν πιστεύω πως θα σου αφήσουν και πολλά αύριο όταν αλλάξει η τεχνολογία. 2
groot Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Το θέμα με την JS θα μπορούσε να παρομοιαστεί λίγο με εποχές προ Java ή είναι η ιδέα μου; Δηλαδή, ιδιαίτερα με το: Στις 27/3/2016 στις 7:03 ΜΜ, defacer είπε Τα πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να γίνεις ειδικός στο χώρο των JS frameworks σήμερα δεν πιστεύω πως θα σου αφήσουν και πολλά αύριο όταν αλλάξει η τεχνολογία. δεν φαίνεται η ανάγκη για κάτι σαν την Java αλλά για browser αντί για O.S.; 1
defacer Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείς αυτό με τη Java. Η Java δεν είναι framework. Φαντάσου αντί για GWT και JavaFX να είχαμε άλλα 15 frameworks τα οποία όχι μόνο να είναι διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και να "εξαναγκάζουν" τελείως διαφορετικούς τρόπους δόμησης της εφαρμογής (όχι δηλαδή "εύκολες" διαφορές ανάμεσα στο MyListBox και το YourListBox). Το ίδιο πρόβλημα θα υπήρχε. 2
groot Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Στις 27/3/2016 στις 7:21 ΜΜ, defacer είπε Δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείς αυτό με τη Java. Η Java δεν είναι framework. Φαντάσου αντί για GWT και JavaFX να είχαμε άλλα 15 frameworks τα οποία όχι μόνο να είναι διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και να "εξαναγκάζουν" τελείως διαφορετικούς τρόπους δόμησης της εφαρμογής (όχι δηλαδή "εύκολες" διαφορές ανάμεσα στο MyListBox και το YourListBox). Το ίδιο πρόβλημα θα υπήρχε. Δεν έχεις άδικο. Mea culpa. Thnx. 1
slevinkelevra Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Σας ευχαριστω παρα πολυ ολους. Ειναι ωραιο να βλεπω τετοιες κουβεντες και ειναι σημαντικο να ξερω οτι κ αλλοι εχουν τετοιες σκεψεις και προβληματισμους. Για να μη νιωθω παρανοικος δηλαδη. @Apoll Οχι δε τρολαρω κανεναν και εμενα μου κανει εντυπωση που πηγαν οι 2-3 πρωτες απαντησεις. Και να ειχα κονε με mods δε θα γουσταρα να σβηστει καμια απαντηση, ξερω οτι σε ενα τετοιο θεμα θα ακουστουν και αντιθετες αποψεις. Ετσι κ αλλιως ηθελα να κανω κουβεντα με αυτο το τοπικ. Τωρα πισω στη δουλεια , γιατι καπου κολλαει η angular και δε μου εμφανιζει ενα ng-include.
ParhsG Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Στις 27/3/2016 στις 7:03 ΜΜ, defacer είπε Επειδή στο χώρο της JS γίνονται σόδομα και γόμορρα στην παρούσα φάση. Όσον αφορά το frontend έχεις "κάθε βδομάδα νέο framework" σε σημείο που δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να επενδύσεις χρόνο για να γίνεις guru σε κάτι και να δρέψεις μετά καρπούς -- απλά δε θα προλάβεις. Επιπλέον επειδή μιλάμε για frameworks και συγκεκριμένα για frameworks που είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τις ιδιαιτερότητες της HTML, είναι επίσης απίθανο να μάθεις κάτι που μπορείς μετά να το μεταφέρεις αλλού. Υπάρχουν πάρα πολλά κείμενα στο internet που "κράζουν" σχετικά, δυστυχώς δεν έχω κρατήσει links από κάποια πραγματικά αξιόλογα για να δώσω αλλά it's all one google search away. TL;DR: Τα πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να γίνεις ειδικός στο χώρο των JS frameworks σήμερα δεν πιστεύω πως θα σου αφήσουν και πολλά αύριο όταν αλλάξει η τεχνολογία. Πράγματι, όμως όλοι αυτοί που γράφουν αδιάκοπα σε blogs , ξεκινάνε νέα framework ή συντηρούν υπάρχοντα (απο κώδικα, documentation έως διαφήμιση) με ποιο κίνητρο το κάνουν; Στις 27/3/2016 στις 7:27 ΜΜ, slevinkelevra είπε Σας ευχαριστω παρα πολυ ολους. Ειναι ωραιο να βλεπω τετοιες κουβεντες και ειναι σημαντικο να ξερω οτι κ αλλοι εχουν τετοιες σκεψεις και προβληματισμους. Για να μη νιωθω παρανοικος δηλαδη. @Apoll Οχι δε τρολαρω κανεναν και εμενα μου κανει εντυπωση που πηγαν οι 2-3 πρωτες απαντησεις. Και να ειχα κονε με mods δε θα γουσταρα να σβηστει καμια απαντηση, ξερω οτι σε ενα τετοιο θεμα θα ακουστουν και αντιθετες αποψεις. Ετσι κ αλλιως ηθελα να κανω κουβεντα με αυτο το τοπικ. Τωρα πισω στη δουλεια , γιατι καπου κολλαει η angular και δε μου εμφανιζει ενα ng-include. Κυριακή βράδυ angular ;
defacer Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Στις 27/3/2016 στις 7:34 ΜΜ, ParhsG είπε Πράγματι, όμως όλοι αυτοί που γράφουν αδιάκοπα σε blogs , ξεκινάνε νέα framework ή συντηρούν υπάρχοντα (απο κώδικα, documentation έως διαφήμιση) με ποιο κίνητρο το κάνουν; Η περιγραφή σου κάνει match περίπου 123456 ανθρώπους. Τα κίνητρα τα θες με αλφαβητική σειρά;
groot Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Defacer, άλλαξε αλγόριθμο για τους random αριθμούς που παράγεις... Εκτός και εάν είναι ο πραγματικός, όπου εκεί σε βρίσκω λάθος γιατί είναι xxxxxxx.42
ParhsG Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Στις 27/3/2016 στις 7:39 ΜΜ, defacer είπε Η περιγραφή σου κάνει match περίπου 123456 ανθρώπους. Τα κίνητρα τα θες με αλφαβητική σειρά; Απλά ζητω 2-3 λόγους. Εσυ λες ότι δεν αξίζει να αφιερώσεις χρόνο ως developer. Σε πια περίπτωση όμως θα είχε νόημα δεδομένου πως υπάρχουν 123456 που το κάνουν. Αλλιώς δες το προσωπικά. Υπο ποιες προυποθέσεις/συνθήκες θα αφιέρωνες χρόνο για JS frameworks.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Καταρχήν, κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να μαθαίνει ένα καινούργιο framework τη βδομάδα. Κάτσε μάθε καλή JavaScript, χρησιμοποίησε και την TypeScript για να έχεις strict typing και είσαι κομπλέ. Αν θες βάλε και jQuery η οποία υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Μέχρι εκεί μπορείς να κάνεις τα πάντα. Από εκεί και πέρα τα frameworks βγαίνουν για να απαντήσουν συγκεκριμένα προβλήματα, που αμφιβάλλω αν έχουν εφαρμογή στο ελληνικό γίγνεσθαι με τα μισά sites στημένα σε Joomla και Wordpress. Πόσα ελληνικά sites έχουν code base 50, 60 χιλιάδες LoC σε JavaScript; Πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα της JavaScript θα λυθούν με την web assembly που έχει ευρεία αποδοχή από τους μεγάλους του χώρου. Και τότε θα κλάψουν μανούλες γιατί το view source θα πάει περίπατο. Προσέξτε τι εύχεστε μάγκες. Μπορεί το entry for barrier να είναι πολύ χαμηλό αλλά αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Είναι καλό να υπάρχουν εργαλεία που να διευκολύνουν τη ζωή των προγραμματιστών ώστε να στήνονται πράγματα. Από την άλλη των 95% των JavaScript developers δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν τα closures οπότε δεν συμφωνώ με την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις. Τέλος, προσωπικά, όπως και πολλοί σε αυτό το χώρο, μάθαμε προγραμματισμό για να φτιάχνουμε δικά μας πράγματα. Όποιος νοιώθει ότι ασφυκτιά δεν έχει παρά να στήσει ένα pet project να ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του και ιδεατά να το κάνει και κύρια απασχόληση.
kagelos Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Την ίδια κουβέντα σχετικά με την JS και τα διάφορα Web Frameworks έχω κάνει πολλές φορές στη δουλειά. Έμαθες ASP.Net MVC; Τι κρίμα, θα βγει η έκδοση 6 και ούτε razor ούτε web api ούτε τίποτα από όσα ήξερες. Πολύ χειρότερα όμως είναι η κατάσταση με την Javascript και τα HTML frameworks. Έμαθες Bootstrap 2; Βγήκε το 3, ξέχασε ότι ήξερες. Όχι περίμενε θα βγει το 4 τώρα, οπότε πάρε το πάλι από την αρχή. Μαθαίνεις Javascript, AngularJS, TypeScript, CoffeeScript, Google Clojure; Έχασες, σε 2-3 χρόνια θα βγει το Web Assembly και δεν θα ξέρεις απολύτως τίποτα. Πάλεψες με Phonegap; Είδες ελπίδες όταν η MS το έβαλε μαζί με το VS2015; Ξέχνα το, πήρε το Xamarin και θα δώσει βάρος εκεί. Παρόλα τα παραπάνω, λογισμικό που χρειάζεται, πουλιέται και έχει ζωή για χρόνια, δεν επηρεάζεται από τεχνολογίες που έρχονται και παρέρχονται. Στη Γαλλία σε αεροδρόμιο τρέχουν ακόμα Windows 3.11 γιατί δουλεύει. Όπως αναφέρθηκε πιο πριν, βρες να δουλέψεις σε κάτι που παράγει αποτέλεσμα, που λύνει προβλήματα, που κάνει δουλειά και δεν είναι απλά ένα trend.
defacer Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Μα το θέμα δεν είναι μόνο ο αριθμός 123456, είναι και ότι βάζεις μέσα ανθρώπους με τελείως διαφορετικά κίνητρα. Ένας μπορεί να χρησιμοποιεί angular για να βρει δουλειά και άλλος να γράφει καινούρια frameworks για την εμπειρία ή απλά για γούστα. Το προσωπικά που με ρωτάς είναι λίγο ερώτηση-παγίδα επειδή ακριβώς είναι προσωπικά και φιλτράρεται ανάλογα. Π.χ. υπό ποιές συνθήκες θα αφιέρωνες χρόνο στο να μάθεις μπουζούκι; Μπορεί να υπάρχουν καλές περιπτώσεις, αλλά εγώ προσωπικά ποτέ γιατί 100 φορές στις 100 αντί για μπουζούκι θα επέλεγα να μάθω κιθάρα γιατί έτσι μου αρέσει. Αντίστοιχα τώρα δεν πρόκειται να κάτσω να μάθω οτιδήποτε με προοπτική να γίνω XYZ developer γιατί μια τέτοια κίνηση δεν ταιριάζει πλέον με την εξέλιξή μου. That said η γενική απάντηση είναι για να μάθω reactular θα έπρεπε η διαδικασία η/και το αποτέλεσμα της εκμάθησης να μου αφήσει κάτι που θα μείνει ακόμα κι αν αύριο χτυπήσει εξωγήινος ιός και σβήσει όλα τα reactular repositories στον πλανήτη. Τι μπορεί να μου αφήσει; Ενδεικτικά Γνώσεις για να γίνω εξπερ στο πώς μπορεί να εφαρμοστεί το MVC/MVVM/whatever. Για παράδειγμα έμαθα σε αρκετά μεγάλο βάθος WPF + frameworks και παρόλο που δεν προβλέπω να τα ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ, η γνώση του MVVM θα μου μείνει για πάντα. Πριν λίγο καιρό σε PHP project είχαμε κάτι δυσκολίες το ένα μας βρωμούσε το άλλο μας μύριζε, ήρθα είδα έβαλα ένα viewmodel εκεί που έπρεπε and that's why I am most senior. Αν δεν είχα μάθει WPF ή κάτι άλλο αντίστοιχο δε θα μπορούσα να το κάνω αυτό. Πάτημα για να πάρω senior θέση σα reactular dev "αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό" που ξέρει 500 πράγματα παραπάνω αλλά δε μπορεί να ξέρει 500 reactular παραπάνω γιατί το reactular βγήκε χθες. Ξεκινώντας έτσι μεθαύριο θα μπορώ να γίνω chief senior president of ultimate engineering και ποιός νοιάζεται αν ζει η αν πεθαίνει το reactular. Street cred, networking, και παρόμοια όλα υψωμένα σε κάποια δύναμη. Όταν είσαι reactular developer σου στέλνουν mail οι recruiters. Όταν είσαι reactular author σου στέλνουν mail οι VPs of engineering. Δε χρειάζεται καν να είσαι author. κλπ
ZAKKWYLDE Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Πονεμένη ιστορία το Angular. Το ξεκίνησα πριν κάνα 2 χρόνια και έγραψα αρκετές εφαρμογές. Τον τελευταίο χρόνο πλέον ένιωθα ότι ήταν του χεριού μου... Και τώρα πλέον άχρηστο. Το χειρότερο δε είναι ότι όταν ζητηθεί New extension των εφαρμογών αυτά πρέπει πάλι να επεκταθουν με Angular 1...
Dinos_12345 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Αυτό με τα frameworks έχει όντως καταντήσει τόσο πανηγύρι ή μου φαίνεται; Είναι η γλώσσα που είναι τόσο διαδεδομένη και προσπαθούν να καλύψουν όλα τα στυλ ή απλά γράφουν frameworks για να τα γράψουν; Επίσης, ένα framework όταν αλλάζει version δεν πρέπει να είναι κατά βάση ίδιο, αλλά με κάποιες προσθήκες on top; Είναι σαν να σου λένε μάθε JS & jQuery γιατί όλα τα άλλα απλά είναι χάσιμο χρόνου. Off topic: Γενικότερα, και σαν newbie που είμαι ακόμα στον χώρο, βλέπω πως πέρα από web developing και mobile applications δεν υπάρχει κάτι άλλο που ένας dev μπορεί να κάνει to make a living. Γιατί το λέω αυτό; Θέλω να γίνω προγραμματιστής για να κάνω κάτι δικό μου, δε θέλω μία ζωή να δουλεύω σε εταιρία που πουλάει προγράμματα. Και καλώς ή κακώς το software developing περιορίζεται εκεί κατά τη γνώμη μου, προγράμματα για αεροδρόμια, λογιστικές, υπηρεσίες κλπ, δεν είναι λες και θα κάνεις κάτι revolutionary και groundbreaking. Δεν βλέπω κάτι νέο που να μην είναι web based. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά εκτός από το κλασσικό software που έχουμε οι περισσότεροι στο PC μας(browser, editor, media players, editing tools κλπ) δεν έχει κανείς κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Ο τελικός χρήστης έχει σταθερά το ίδιο λογισμικό στον υπολογιστή του χρόνια τωρσ, και πλέον όλα είναι στο www.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα