Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ασχολουμε εδω και πολυ καιρο με το front-end web developing. 

Το PhD μου εχει να κανει σε μεγαλο μερος με το web developing.

 

Και, μετά από τόσο καιρό και ψάξιμο,  έχω σπουδαία νέα. Το web developing είναι μαύρα χάλια.  

 

Λυπάμαι πραγματικά. ΟΚ, βγάζω τα φράγκα μου και δε θα έπρεπε να με νοιάζει, άλλα είναι μπροστά μου και δε μπορώ να το αγνοώ πια.

 

Τα modules/patterns/frameworks βγαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ειδικά στο front-end. Απίστευτα νούμερα και ενα μυαλό , δε μπορεί να τα μάθει όλα σε τόσο γρήγορο διάστημα, ειδικά άμα δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα που το παν είναι η ταχύτητα. 

Φτιάχνουμε πράγματα που ξέρουμε οτι είναι λάθος, τα πουλάμε με 100 bugs άπλα και μόνο για να προλάβουμε τα deadline. Βάζουμε την ασφάλεια των data σου σε 2η μοίρα γιατί το ανταγωνιστικό site έβγαλε ένα νέο feature και πρέπει να βγάλουμε κάτι και εμείς.

Αγχωνόμαστε και χάνουμε ύπνο γιατι το Kira Soula Hair Salon δε στέλνει notifications σωστά. 

Θα μου πεις οτι έτσι ειναι στη βιομηχανία και να μη γκρινιάζω. Κι όμως φίλε, ξέρουμε κ οι 2 ότι έχουν ξεφύγει τα πράγματα, τρέχουμε πιο πολύ απ οσο αντέχουμε. Έχουμε φτάσει σε σημείο να βρίσκουμε πράγματα να αγχωθούμε.

Μέχρι να μαθεις backbone, o κόσμος ξενέρωσε με την angular και τωρα ψαχνoυν το react. Άκυρο ρε, μόλις βγήκε angular 2. Και ολα αυτά σε μια γλωσσά, για υλοποίηση ενος συγκεκριμενου pattern.

Θεοποιήσαμε τη Javascript, που, οκ, την αγαπάω, άλλα σα γλωσσά είναι χάλια.

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Επειδή είναι πανεύκολο πλέον να μπεις entry-level και junior developer γίνεσαι με ελάχιστη προσπάθεια, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος στο entry-level και για να ανέβεις πρέπει να ξέρεις πολλά, τα οποία, όπως είπα βγαίνουν πολύ γρήγορα.

Και οι entry-level ουσιαστικά πάνε και μαθαινουν frameworks, όχι γλώσσες προγραμματισμου. Ο άλλος ξέρει angular, άλλα δε μπορεί να κάνει ajax call σε vanilla javascript. Καταλαβαινεις τι λέω?

ΟΚ, ούτε το 95 ήταν καλά που μάθαινες πολύ λιγότερα και ήσουν αψογος. Κάναμε άλματα από τότε. Και κάλο είναι να εξελισσομαστε και να έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεση μας. Άλλα έχουμε ξεφύγει. Αγνοούμε τα λάθη μας και απλά τρέχουμε

Το web developing είναι trend. Δεν θα έπρεπε να ειναι trend, θα έπρεπε να ειναι αναλυτική σκέψη, ψυχρή λογική, fool-proofing. Tο web developing για μένα, ειδικά στη βιομηχανία ειναι πια slave job. Ούτε δημιουργηκοτητα, ούτε ανακάλυψη, ούτε καινοτομία.

Πιο γρήγορα και πιο λάθος και πιο γρήγορα και πιο λάθος. 

 

 

Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους τους χρήστες web apps παγκοσμίως, γιατί υπάρχουμε για να κάνουμε το κόσμο πιο ηλίθιο.

Αναλώνουμε μήνες και λεφτά και στομάχια και καφέδες και βριζόμαστε με το back-end και τον μάνατζερ επειδή πρέπει να πουλήσουμε μια επιχρυσωμένη παπάρα σε 15χρονα που τους βγάζει στατιστικά για το αν το φίλτρο στη φωτο τους είναι πιο τρεντι απο του κολλητού τους στο τάδε social network.

Ρε έλεος, γίναμε εκτελεστικά όργανα των μάνατζερ, η δουλειά μας δεν εχει κανένα αντίκτυπο και καμιά χρησιμότητα πουθενά. Άπλα έλα να σε κάνω πιο στόκο και ωραιοπαθή κλέβοντας σου ταυτόχρονα και όλα τα προσωπικά δεδομένα σου. Μερικές φόρες σκέφτομαι οτι αμα δούλευα με τα χέρια μου και έφτιαχνα τέλεια γλυπτά ξέρω γω, θα είχε πιο πολύ νόημα απο το να κοροϊδεύω κόσμο. 

Υπάρχει και το υγιές κομμάτι που χρησιμοποιουν το development για να κάνουν κάτι κάλο και άξιο. Αλλα αυτό το κομμάτι είναι και το πιο μικρο και το πιο άγνωστο. 

Οι start up κοιτάνε να βγάλουν πρόχειρα και γρήγορα λεφτά οι διευθυντές και οι chief devs και μετά διαλύονται η περιμένουν να τους δει καμιά μεγάλη εταιρία, να τους αγοράσει για να τα οικονομήσουν και να πάνε να φτιάξουν την επόμενη start-up. Το οτι στο ενδιάμεσο ξεζούμισαν και "έκαψαν" developers που τους πλήρωναν και λιγότερο, δε μας λέει κάτι. Μηδέν σταθερότητα και μηδέν ανάπτυξη ουσιαστικά.

 

Και γω τσίμπησα οτι σα προγραμματιστης θα είμαι cool και δημιουργικός και θα εχω μια τέλεια δουλειά. Αλλα πλέον νομίζω οτι το πράγμα ξεφεύγει. Εχει διασκορπίσει τόσο πολύ σε επιλογές, σε εταιρίες, σε τομείς, σε γλώσσες. Πλέον πρέπει να "ξαναμαζευτει" και να αποκτήσει πάλι συγκεκριμένη εικόνα, μεθοδολογία, ορισμό. Έχει απλωθεί και έχει χάσει το νόημα του. Είναι ζούγκλα, τρώει σάρκες πια. Και τις πιο πολλες φορές δουλεύει τον κόσμο. Και τον εαυτό του.

 
 
Δε το παραδέχομαι ούτε σε μένα, αλλά θέλω να παρατήσω το developing. Αλλα 30ριζω και δεν έχω μάθει κάτι άλλο στη ζωή μου, και που να πάω τώρα και να κάνω τι?
 
Γιατί στα λέω όλα αυτά? Δε ξέρω, πες μου και εσύ, εχω δίκιο, άδικο, έχεις νιώσει ποτέ έτσι? Στη δίκη σου δουλειά τι βλέπεις?
 
Ευχαριστω πολυ Insomnia
  • Like 18
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

 

Ασχολουμε εδω και πολυ καιρο με το front-end web developing. 

Το PhD μου εχει να κανει σε μεγαλο μερος με το web developing.

 

Και, μετά από τόσο καιρό και ψάξιμο,  έχω σπουδαία νέα. Το web developing είναι μαύρα χάλια.  

 

Λυπάμαι πραγματικά. ΟΚ, βγάζω τα φράγκα μου και δε θα έπρεπε να με νοιάζει, άλλα είναι μπροστά μου και δε μπορώ να το αγνοώ πια.

 

ξερεις φανταζομαι την βαρυτητα του να ξερεις ενα επαγγελμα και να σου βγαζει φραγκα στην εποχη μας.

  • Like 7
Δημοσ.

Μεγάλη κατάθεση ψυχής... Πολύ καλά τα λες, αλλά πιστεύω σε όλους τους τομείς κάπως έτσι είναι τα πράγματα αν εργάζεσαι για τις "παραγγελιές" ενός αφεντικού.. Η λογική επιλογή θα ήταν να κάνεις αυτό που σε γεμίζει εσένα, αυτό που αγαπάς και νιώθεις δημιουργικά! Συνήθως αυτό είναι κάτι "δικό σου", να μην έχεις κάποιον απο πάνω σου και να σου ορίζει στόχους και deadlines.. Αλλά μετά θες να μιλήσεις και για σταθερότητα;;; Ξέχνα το. Δύσκολα πράγματα μας έβαλες να σκεφτούμε βραδιάτικα.. 

  • Like 1
Δημοσ.

Τριανταρίζεις και έκανες αυτή τη δουλειά απ το 95 ?   :P 

 

I kid, I kid...

 

 

Συγχώρεσε με και διόρθωσε με αν κάνω λάθος, μιας και είμαι μαθητούδι. Από web ίσα που ξεκίνησα html + css πριν μια βδομάδα, και περίπου 6 μήνες μαθαίνω C#.

 

1. H εταιρία που δουλεύεις γιατί θέλει να αλλάζετε συνέχεια εργαλεία ? Δεν ξέρει ο υπεύθυνος πως όσο περισσότερο δουλεύετε με 1 εργαλείο αποκτάτε εμπειρία και γίνεστε καλύτεροι σε αυτό, ενώ με την αλλαγή εργαλείων θα χαθεί χρόνος (ο οποίος = χρήμα) μέχρι να μάθετε τα νέα εργαλεία ? Ξέρω ότι άλλες εταιρίες (πχ Bethesda) χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία (Gamebryo) έως και 15 χρόνια, με ελάχιστες αλλαγές / προσθήκες που κάνουν οι ίδιοι, ακριβώς γιατί οι devs της έχουν εξοικιωθεί και έχουν αποκτήσει πείρα με το τρέχων stack.

 

2. Πιστεύω πως το πρόβλημά σου δεν είναι απαραίτητα με την ειδίκευση, αλλά μάλλον λόγο εταιρίας. Όλες οι εταιρίες το κάνουν αυτό ή μόνο η δική σου ?

 

3. Το ενδεχόμενο να βάζεις λίγα λίγα στην άκρη λεφτά και να φτιάξεις κάποια στιγμή τη δική σου επιχείριση για να δουλεύεις με τους δικούς σου ρυθμούς και τρόπους, το χεις σκεφτεί ? 

  • Like 1
Δημοσ.

Τι να σου πω ρε φίλε, με ψυχοπλάκωσες. Τα πράγματα πάντως σε όλες τις δουλειές προς τα εκεί βαδίζουν λόγο του κέρδους και λόγο της ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας. Κέρδος κέρδος κέρδος. Παλιά τα πράγματα -όχι μόνο στο κομμάτι του dev- ήταν διαφορετικά, τώρα και λόγο των απαιτήσεων και λόγο του entry level όπως πολύ σωστά είπες βγάζουν από τη μύγα ξίγκι. Ήταν αναμενόμενο να γίνει και σε αυτόν τον τομέα πολύ απλά γιατί έχει συμβεί σε όλους τους υπόλοιπους.

Τώρα με τα skills που έχει ένας web dev μπορεί να ψαχτεί πιστεύω σε κάτι παραπλήσιο, δε σε πήραν και τα χρόνια, ούτε 30 δεν είσαι, ηρέμησε και κάτσε και σκέψου τι μπορείς να κάνεις που να σε ευχαριστεί.

Λέω εγώ πρόχειρα...  μπορείτε άνετα μια παρέα web dev να συνεργαστείτε υλοποιώντας μικρότερης κλίμακας πρότζεκτ. Το πρώτο καιρό σίγουρα θα είναι δύσκολα αλλά κάπως πρέπει να γίνει αυτή η αρχή και μιλάμε για εργασία πάνω στο αντικείμενο. Εκεί όμως θα παίζει το άγχος του ελεύθερου επαγγελματία σε μια χώρα που καλύτερα να σε κυνηγάνε πεινασμένοι ζουλού παρά το
ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ.

  • Like 1
Δημοσ.

Προσωπικά το καταλαβαίνω όλο το rant γιατί τα έχω δει και τα βλέπω όλα αυτά. Παρόλο που είναι φανταστικό πάτημα για συζήτηση τώρα δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου οπότε εν συντομία:

  • Μη χολοσκάς είναι μέχρι να σκάσει η φούσκα των startup και να πάει το VC capital αλλού.
  • Έτσι θα τακτοποιηθεί και το θέμα με όλους τους frontend developers που βασικά δεν ξέρουν προγραμματισμό. Ξέρω εδώ στην εταιρία έναν τέτοιο που βγάζει 5Κ. Αυτός τουλάχιστον ξέρει καλά Bootstrap. Ξέρω άλλους που μόνο με γνώσεις JS και CSS "από περίληψη" βγάζουν 3Κ+ με τη δύναμη του Greyskull και του StackOverflow. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι είναι απελπισμένοι και προσλαμβάνουν ο,τι βρουν. Όταν κλείσουν οι κάνουλες θα σταματήσει και η μουσική.
  • Όποιος μου λέει "καλά γιατί δε μαθαίνεις angular" του λέω "γιατί δε θέλω να γίνω χαμστεράκι στον τροχό". Προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή JS frameworks = ok λεφτά αλλά long term απλά καμένα χρόνια από την καριέρα σου.
  • Το έχω σκεφτεί πολύ σοβαρά να πάω CTO σε startup ένα χρόνο για να το βάλω στο βιογραφικό προκειμένου να ανοίξουν άλλες πόρτες. Το startup ασχολείται με φίλτρα nail art στο Instagram? Χέστηκα, εγώ είμαι εδώ για το βιογραφικό. Θα κάνω τη δουλειά για ένα χρόνο όσο καλύτερα μπορώ και μετά θα πάω να ξεπλυθώ καλά με σαμπάνιες από το signup bonus της επόμενης δουλειάς.
  • Εσύ και μόνο εσύ μπορείς να ψάξεις και να βρεις νόημα στη δουλειά σου.
  • Παρόλα αυτά η δουλειά είναι δουλειά. Ακόμα και αλειφτής λαδιού σε κώλους μοντέλων να ήσουν, θα υπήρχαν μέρες που θα τη σιχαινόσουν.

Νομίζω ότι απλά περνάς το ειδικό τμήμα της midlife crisis για developers όπου σκέφτεσαι "σοβαρά τώρα με τέτοιες μαλακίες θα ασχολούμαι μέχρι να πάρω σύνταξη". Καλά ήταν τα λεφτά και ο χαβαλές αλλά πλέον δεν είναι αρκετά. Είναι καιρός να βάλεις career goals και να κοιτάξεις κατάματα τη γυμνή αλήθεια: προκειμένου να τους πετύχεις μπορεί να χρειαστεί να γίνεις CTO σε startup με φίλτρα για nail art.

  • Like 11
Δημοσ.

Περιστασιακά έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με σελίδες, και το καλύτερο ήταν με bootstrap. το οποίο όμως το πείραξα να πω την αλήθεια..

Οι γνώσεις τεχνολογιών πεθαίνουν με τις τεχνολογίες...και ένας τεχνολόγος οφείλει να μπαίνει στο πνεύμα γρήγορα και αποτελεσματικά. Αν χάσει το τραίνο είναι για να αλλάζει επάγγελμα. Τώρα δεν είναι εποχές για κάτι τέτοιο.

 

@slevinkelevra κουράγιο. Δύσκολοι καιροί για αποφάσεις! Μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Παρατήρησε το τι δεν κάνεις εσύ ενώ σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να το κάνεις και δες πώς θα το κάνεις. Προχώρα με τις δυνατότητές σου όχι με την σκέψη των δυνατοτήτων των άλλων! Γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Σίγουρα ισχύει αυτό που λες αλλά για όλους. Όσο δεν σου αρέσει το "πατ κιουτ" τόσο δεν αρέσει και στους άλλους. Απλά κάποιοι το χωνεύουν πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά. Ψυχραιμία και διερεύνηση του δικού σου δυναμικού. Τι άλλο μπορείς να δώσεις. Συνήθως δεν μετράει το τι ξέρεις απόλυτα, αλλά το αν καταλαβαίνεις τι ζητάνε και μπορείς να δώσεις αυτό ακριβώς, έστω και αν το ψάξεις μετά, στο χρόνο που θα έκανε και αυτός που δεν θα έψαχνε αλλά μέχρι να σηκώσει το ένα χέρι βρωμάει το άλλο..Το μήνυμα σε όλες τις εργασίες είναι Ταχύτητα-Ταχύτητα-Ταχύτητα.  Αυτό ως προς τη υποχρέωση προς τον διευθυντή σου. Προς τον πελάτη η μεγάλη ταχύτητα παράδοσης μπορεί να θεωρηθεί "άρπα κόλλα". Ενώ κάλλιστα μπορεί κανείς να παραδώσει "άρπα κόλλα" με καθυστέρηση,. Στο πελάτη είναι ψυχολογικό το θέμα....

  • Like 2
Δημοσ.

Φίλε μου,

 από αυτά που λες μπορώ να καταλάβω ότι είσαι πολύ εντάξει τύπος ...και υπεύθυνος στην δουλεία σου.

Καταλαβαίνω ότι περνάς από μια κρίση στη ζωή σου και αυτό σε έχει εξαντλήσει. Διάβαζα πριν από λίγο πως χάνει κανείς τον χρόνο του https://www.quora.com/What-is-truly-a-waste-of-your-personal-time. Από τις απαντήσεις μου άρεσε συγκεκριμένα αυτή του Jeremy M. Thompson που παρέθεσε σαν τριτο σπουδαιότερο λόγο να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα όλων. Όπως καταλαβαίνεις αυτή είναι μεγάλο έργο και δεν εμπίπτει στις ευθύνες σου. Προσπάθησε να κάνεις ότι είναι καλύτερο και ικανοποιεί εσένα. Στην φάση που βρίσκεσαι θα σε συμβούλευα να έκανες οικονομία των δυνάμεων σου, να μοιράζεις τον χρόνο σου και να ξεκουράζεσαι. Και να ξέρεις αν τα προβλήματα σου σου φαίνονται γολγοθάς, προσπάθησε να τα δεις ένα ένα, να σκύβεις το κεφάλι και να αντιμετωπίζεις το καθένα ξεχωριστά. Μόνο έτσι μπορείς να φτάσεις κάπου. Να ξέρεις όλα αλλάζουν προς το καλύτερο με προσπάθεια. Λοιπόν αυτά είχα να πω, να σαι πάντα καλα.

  • Like 2
Δημοσ.

Εγώ το βλέπω αλλιώς. Η ύπαρξη των νέων τεχνολογιών προσωπικά μου έδωσε το περιθώριο να μπω σχετικά αργά στο επάγγελμα και να προσπεράσω αρκετά γρήγορα devs που είχαν και διπλά χρόνια εμπειρίας απο εμένα.

 

Επιπλέον δεν βαριόμαστε ποτέ. Κάθε τόσο βγαίνει ένα εργαλείο με το οποίο κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη, γράφουμε ποιοτικότερο κώδικα με λιγότερη προσπάθεια και πιάνουμε ευκολότερα τα deadlines. 

 

Αλλά αφού θέλεις πραγματικά ένα challenge, γιατί δεν προσπαθείς να βγάλεις εσύ το επόμενο Angular/React/Ember/Backbone?

 

By the way...welcome to capitalism.

 

Και εγώ στην αρχή δούλευα σε ερευνητικά προγράμματα. Χρησιμοποιούσαμε ότι τεχνολογία θέλαμε, δεν μας ενδιέφερε να έχουμε τον φοβερά robust κώδικα. Περνάγαμε καλά. Ο κώδικας πέρναγε review απο 5-6 άτομα και τέλος. Απλά ανακαλύπταμε νέα γνώση (ή έτσι τουλάχιστον λέγαμε στους εαυτούς μας :P).

 

Όταν συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι απλά μαθαίνεις ένα web framework και βγάζεις τα διπλά/τριπλά χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια είδα άτομα θεούς της C++ να αρχίζουν Node.js και απο Computer Vision experts να γίνονται web devs. Τι να λέμε τώρα...money makes the world go round.


 

Συμβουλή. Φύγε από το τριπάκι του front end και πιάσε εργασία σε εταιρίες που δεν είναι κατασκευής λογισμικού.

 

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Εγώ προς το παρόν ήμουν μόνο σε εταιρείες κατασκευής λογισμικού και είμαι διστακτικός να κάνω το βήμα να πάω σε μη λογισμικού. Θεωρείς ότι είναι καλύτερα απο αποδοχές/αντικείμενο/εργασιακή ασφάλεια;


 

1. H εταιρία που δουλεύεις γιατί θέλει να αλλάζετε συνέχεια εργαλεία ? Δεν ξέρει ο υπεύθυνος πως όσο περισσότερο δουλεύετε με 1 εργαλείο αποκτάτε εμπειρία και γίνεστε καλύτεροι σε αυτό, ενώ με την αλλαγή εργαλείων θα χαθεί χρόνος (ο οποίος = χρήμα) μέχρι να μάθετε τα νέα εργαλεία ? Ξέρω ότι άλλες εταιρίες (πχ Bethesda) χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία (Gamebryo) έως και 15 χρόνια, με ελάχιστες αλλαγές / προσθήκες που κάνουν οι ίδιοι, ακριβώς γιατί οι devs της έχουν εξοικιωθεί και έχουν αποκτήσει πείρα με το τρέχων stack.

 

Θα σου πω τη δική μου εμπειρία σε ότι αφορά εταιρείες κατασκευής λογισμικού:

 

1. Ο πελάτης θέλει τη συγκεκριμένη τεχνολογία γιατί αυτή γνωρίζουν οι υπάλληλοί του και θέλει να μπορεί (λέμε τώρα) να το διαχειριστεί και αυτός αφού του το παραδώσεις.

 

2. Ο πελάτης θεωρεί ότι αυτή είναι η super υπεργαμάτη τεχνολογία, και όταν την προτείνει στον Business Analyst / Project Manager αυτός απαντάει "μα φυσικά δεν έχουν πρόβλημα οι Java devs μας να γράψουν σε C#/Scala/Kotlin/Node.js, όλα τα σφάζουμε - όλα τα μαχαιρώνουμε"

 

3. Κληρονομείς απο έναν Dev που έφυγε, για τον οποίον ο χρόνος σταμάτησε κάπου στην Java 1.5, ένα πολύ ωραίο project που φέτος το έγραψε με .jsp.

 

4. Ο συγκεκριμένος Lead Dev στο Project A γούσταρε/ήξερε Angular και πίεσε το μάνατζμεντ να πουλήσει αυτή τη τεχνολογία, ενώ στο Project B o Lead Dev του άρεσε το ExtJS. Εσύ ήσουν πριν λίγο καιρό στο project A, τώρα θα πάς στο project B.

 

Αυτά και πολλά άλλα  ωραία συμβαίνουν στον χώρο μας αλλά δεν βαριέσαι...

  • Like 1
Δημοσ.

 

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Εγώ προς το παρόν ήμουν μόνο σε εταιρείες κατασκευής λογισμικού και είμαι διστακτικός να κάνω το βήμα να πάω σε μη λογισμικού. Θεωρείς ότι είναι καλύτερα απο αποδοχές/αντικείμενο/εργασιακή ασφάλεια;

 

Κατ αρχήν οι εταιρίες αυτές, δουλεύουν μακροπρόθεσμα και όχι για το επόμενο project/πελάτη που πρέπει να τελειώσει τον επόμενο 6μηνο, απολύοντας κόσμο μόλις αυτό τελειώσει. Οπότε αν έχεις όρεξη να κάτσεις κάπου 10+ χρόνια, είσαι τέλεια. Οι μισθοί, εξαρτάται. Υπάρχουν εταιρίες που δίνουν καλό πακέτο, υπάρχουν και οι άλλες που απλά δεν δίνουν. Απλά εσύ επιλέγεις τι θες.

 

Τεχνολογικά, στις περισσότερες περιπτώσεις αν είναι νέα εφαρμογή και έχεις εσύ την όρεξη να τους πείσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι νέο. Διαφορετικά θα χτίζεις πάνω και γύρω σε κάτι που δουλεύει εκεί, και γράφτηκε πριν από 10+ χρόνια. Καμμία εταιρία δεν αλλάζει λογισμικό που δουλεύει και το έχουν φτιάξει in-house, ενώ έχουν υπαλλήλους εκεί για 20 χρόνια. Ακόμα και αν το λογισμικό αυτό είναι γραμμένο σε VB6. (και ποτέ μην σκεφτείς να τους πεις να το ξαναγράψεις)

 

Απλά αν θες peace of mind, το κάνεις αυτό. Δεν έχεις τρομερά deadlines είναι πιο προχωρημένοι στο να χρησιμοποιούν agile, SCRUM και continuous deployment. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις κάνεις όχι μόνο προγραμματισμό, αλλά ασχολήσε με όλο το life circle.

 

Αλλά ποτέ δεν έχεις τον μλκ πάνω από το κεφάλι να σου λέει "μου στοιχίζεις λεφτά, πρέπει να τελειώσει το Χ για να φέρει λεφτά στην εταιρία". Γιατί η εταιρία βγάζει λεφτά από την κύρια ασχολία της, και εσύ είσαι εκεί για την υποστήριξή της.

Και το σημαντικότερο. Το λογισμικό ως τελικό προϊόν σε μία εταιρία παραγωγής λογισμικού, το θεωρώ άψυχο. 

 

Εν αντιθέσει, είναι μεγάλη ευχαρίστηση το να βλέπεις π.χ 8 αυτοματοποιημένους διαδρόμους, στο λιμάνι του Goteborg, με δεκάδες φορτηγά κάθε λεπτό να τους χρησιμοποιούν. Και να ξέρεις ότι από πίσω από εκεί, τα 5 κομμάτια λογισμικού που το κάνουν και χτυπά σαν ρολόι είναι δικά σου. (και αναφέρομαι και στο hardware όπως πλάστιγγες ζυγίσματος, μπάρες, πύλες, αισθητήρες, κάμερες, φώτα, με interfaces σε πολλά διαφορετικά συστήματα λογισμικού επίσης)

Πόσο μάλλον όταν τα λιμάνια είναι 7 σε 6 χώρες, και το καθένα έχει δική του custom πακέτο, γιατί οι διαδικασίες είναι διαφορετικές, όπως και το hardware.

  • Like 1
Δημοσ.

Φιλε θεματοθέτη καταλαβαινω τους προβληματισμους σου. Γενικα σε καθε δουλεια θα υπάρχει και ο βλαμμενος που θα κανει τη τριχια τριχιά και θα σου ζαλιζει τα @@ με μαλακιες. Ο Τζομπς ειχε πει πως δεν γινεται να ρωτάς το πελάτη τι θέλει και μετα να προσπαθήσεις να το φτιάξεις διοτι μέχρι να το φτιάξεις θα έχει θελησει κάτι αλλο.Τωρα σχετικά με τους προβληματισμους σου ειναι πιστευω πραγματικοι οι περισσοτεροι γιατι έχουν λογική και ρεαλιστική βάση, τον μάνατζερ τον νοιάζει να τρέξει το προιον για να βγάλει φράγκα και ας ειναι μέσα στα λάθη , βεβαια απο την αλλη κανενα προγραμμα δεν ειναι αλάνθαστο και κάποια στιγμη μπορει να βρεθει ενα σφάλμα. Εκεινο που μου τη σπάει και ειναι τελειως υποκριτικο ειναι οτι μολις πας να πιάσεις δουλεια επειδη σε καταλαβαινουν οτι μπορει να εισαι ψαρωμενος ξεκινάνε να σου λενε μαλακιες.

 

Μαλακιες του στυλ εδω ειμαστε επαγγελματιες ... τι επαγγελματιας εισαι μωρε ζωντοβολο? με τοσα λάθη στο προγραμμα? αυτος ειναι ο επαγγελματισμος? και την λες και στους εργαζομενους για να καλυψεις την πάρτη σου ? κατουρα και λιγο θα παθεις τιποτα απο τον πολυ επαγγελματισμο. Καλως ή κακως αυτα υπάρχουν σε ολες τις δουλειες και ολες τις εταιρειες και εμενα προσωπικα παντα μου την σπάγανε τα ατομα που προσπαθουσαν να παραστήσουν τους επαγγελματιες και το παιζανε γενικοτερα .... και να θυμασαι πως οι μεγαλυτερες μπαρουφες γινονται απο αυτους που το παιζουνε.

 

Τωρα σχετικά με την αγορά της πληροφορικής στην Ελλαδα εντάξει ολοι ειχαμε καταλαβει εδω και χρονια οτι θα κινειται γυρω απο το διαδικτυο αλλωστε το εβλεπες και απο τις αγγελιες , εδω σοβαρη βιομηχανια για να γινει κατι παραπανω και να μπουμε σε μεγαλυτερο βαθος δεν υπάρχει οποτε καταλαβαινεις πως κάποιος με γνωσεις σε γλωσσες οπως C/C++ δεν εχει πολλές επιλογες στην χώρα ειδικα σε C. Εκει θα ηταν δυσκολο να στο παιξει μάγκας κάποιος που έκατσε 2-3 μηνες και με ελάχιστη προσπαθεια να μαθει την γλώσσα. Σε τέτοιες γλωσσες "βαριες" δεν περνάνε αυτά.

  • Like 3
Δημοσ.

σορυ για το off topic,
 

 

 

  • Όποιος μου λέει "καλά γιατί δε μαθαίνεις angular" του λέω "γιατί δε θέλω να γίνω χαμστεράκι στον τροχό". Προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή JS frameworks = ok λεφτά αλλά long term απλά καμένα χρόνια από την καριέρα σου.

Αλλα για ποιο λογο το πιστευεις αυτο?
Δεν ειναι προσωπικη ερωτηση στον defacer, οποιοσδηποτε με παρομοια αποψη μπορει να απαντησει, εξαλλου εχω διαβασει και στο παρελθον παρομοια αρθρα. 

  • Like 1
Δημοσ.

σορυ για το off topic,

 

 

Αλλα για ποιο λογο το πιστευεις αυτο?

Δεν ειναι προσωπικη ερωτηση στον defacer, οποιοσδηποτε με παρομοια αποψη μπορει να απαντησει, εξαλλου εχω διαβασει και στο παρελθον παρομοια αρθρα. 

Αυξάνει τη πολυπλοκότητα και δεν είναι ώριμη τεχνολογία αρκετά. Επίσης υπάρχουν bugs άλυτα και σε ταλαιπωρεί. Ακόμα χειρότερα αν είχες επενδύσει σε angular 1 τώρα αν θες να πας στη 2 είναι πολύ διαφορετική (οχι  backward compatibility). Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί αλλά δε μου έχει χρειαστεί.

  • Like 1
Δημοσ.

Δεν εχω ασχοληθει με Angular αλλα απο αυτα που ειπες (με εξαιρεση την αλλαγη απο 1 σε 2) δεν δικαιολογειται απο καπου η αποψη οτι long term θα ειναι καμμενα χρονια. Εκτος και αν καταλαβα εγω κατι λαθος.

  • Like 1
Δημοσ.

Κάποια στιγμη μου είχε πει μία recruiter σε χαλαρή συζήτηση interview ! Καλύτερα να είσαι product expert παρά senior Java developer. Δεν κατάλαβα τότε ακριβώς τι εννοούσε βάσει της δικής της εμπειρίας αλλά σε ένα σημείο makes sense .

 

Εννοουσε οτι είναι καλύτερο κάποιες φορές να γνωρίζεις ένα προϊόν από μία μεγάλη εταιρεία Flexcube,T24,CRM,ERP,SAS ktl παρά να εισαι απλά ένας Java developer. Γιατί όμως ?

 

Ίσως γιατί δεν μπορεί να σου πάρει την δουλειά ενας απόφοιτος , ίσως γιατί βαζεις και το functional κομμάτι μέσα , ίσως γιατι είναι μικρότερο το γνωστικό ευρος , ίσως γιατί μπορείς να φύγεις πιο εύκολα από το τεχνιλικι ,ίσως γιατί η αλλαγή σε συναφές προϊόν δεν σημαίνει μείωση χρημάτων καθώς θα ξέρεις το business,ίσως γιατί δεν θα σου πάρουν την δουλειά οι ινδοι ... Ίσως ...

 

Περναω και εγώ την κρίση όπως φαίνεται :)

  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...