Προς το περιεχόμενο

Απομακρυσμένη Εργασία (Remote/Telecommute)

siropio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το επαναφέρω το θέμα, μιας και είναι ενδιαφέρον.

Ξέρετε εταιρείες που να προσλαμβάνουν και να είναι αξιόπιστες? Και καλό θα ήταν όσοι έχετε εμπειρίες να τις μοιραστείτε μαζί μας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• 7 μήνες μετά...

Καλημέρα,

Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα της τηλεργασίας, θα ήθελα να μάθω πληροφορίες για το ποιες επιλογές υπάρχουν.

Το σενάριο που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να μάθω αν είναι εφικτό είναι το παρακάτω:

Τηλεργασία από το σπίτι μου στην Ελλάδα και να είμαι μισθωτός σε άλλη χώρα της Ε.Ε. (πχ Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία κλπ.)

Προφανώς, μπορώ να κάνω την δουλειά μου από το σπίτι μου και δεν χρειάζεται φυσική μου παρουσία στην έδρα της εταιρείας.

Η επιλογή της παροχής υπηρεσιών με μπλοκάκι, δεν υπάρχει, λόγω πολιτικής της εταιρείας να μην έχει contractors.

Είναι εφικτό λοιπόν το σενάριο μισθωτής τηλεργασίας σε άλλη χώρα? παραθέτω και ένα παλαιότερο post από @insomnia888

Στις 24/3/2016 στις 4:38 ΜΜ, insomnia888 είπε

Η μορφή εργασίας στην οποία αναφερεσαι έχει κατοχυρωθεί νομικά στην Ελλάδα με το νομο 3846/2010 παράγραφος 5 ως ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ. Αποτελεί μορφή εξαρτημένης εργασίας που σημαίνει ότι ο εργοδότης σου κολλάει ενσημα. Σε περίπτωση που αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό εσύ είσαι ο νόμιμος εκπρόσωπός του, αυτός σου στέλνει τα λεφτά για τις εισφορές στο ΙΚΑ και πας εσύ και τα πληρωνεις στο ΙΚΑ. Σε αυτη την περιπτωση θα πρέπει να του διευκρινήσεις ότι οι μισθοί είναι 14 για να μην πληρωνεις από την τσέπη σου. Φορολογία φυσικά στην Ελλάδα.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει δίνοντάς μου πληροφορίες για τα παραπάνω?

Σε αυτή την περίπτωση, που πληρώνω φόρους, που ασφαλίζομαι και πως?

Που μπορώ να απευθυνθώ? Υπάρχει κάποιο link με παραδείγματα?

Σε μια κουβέντα που είχα με HR του εξωτερικού, μου είπαν ότι για λόγους ασφάλισης και φορολογίας, θα πρέπει να έχω φορολογική κατοικία και να έχω ΙΚΑ στην χώρα στην οποία πληρώνομαι ως μισθωτός, για τουλάχιστον 183 μέρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενοικιάσω κατοικία και να έχω φυσική παρουσία στην χώρα για 6 μήνες τουλάχιστον και μετά μπορώ να γυρίσω για 6 μήνες στην Ελλάδα? Και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο?

Κάθε πληροφορία και βοήθεια θα μου ήταν πολύτιμη.

Ευχαριστώ

• 3 μήνες μετά...
Στις 6/7/2018 στις 10:55 ΠΜ, vagkont είπε

Καλημέρα,

Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα της τηλεργασίας, θα ήθελα να μάθω πληροφορίες για το ποιες επιλογές υπάρχουν.

Το σενάριο που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να μάθω αν είναι εφικτό είναι το παρακάτω:

Τηλεργασία από το σπίτι μου στην Ελλάδα και να είμαι μισθωτός σε άλλη χώρα της Ε.Ε. (πχ Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία κλπ.)

Προφανώς, μπορώ να κάνω την δουλειά μου από το σπίτι μου και δεν χρειάζεται φυσική μου παρουσία στην έδρα της εταιρείας.

Η επιλογή της παροχής υπηρεσιών με μπλοκάκι, δεν υπάρχει, λόγω πολιτικής της εταιρείας να μην έχει contractors.

Είναι εφικτό λοιπόν το σενάριο μισθωτής τηλεργασίας σε άλλη χώρα? παραθέτω και ένα παλαιότερο post από @insomnia888

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει δίνοντάς μου πληροφορίες για τα παραπάνω?

Σε αυτή την περίπτωση, που πληρώνω φόρους, που ασφαλίζομαι και πως?

Που μπορώ να απευθυνθώ? Υπάρχει κάποιο link με παραδείγματα?

Σε μια κουβέντα που είχα με HR του εξωτερικού, μου είπαν ότι για λόγους ασφάλισης και φορολογίας, θα πρέπει να έχω φορολογική κατοικία και να έχω ΙΚΑ στην χώρα στην οποία πληρώνομαι ως μισθωτός, για τουλάχιστον 183 μέρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενοικιάσω κατοικία και να έχω φυσική παρουσία στην χώρα για 6 μήνες τουλάχιστον και μετά μπορώ να γυρίσω για 6 μήνες στην Ελλάδα? Και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο?

Κάθε πληροφορία και βοήθεια θα μου ήταν πολύτιμη.

Ευχαριστώ

Θα ήμουν και εγω ευγνώμων αν καποιος μπορουσε να το ξεκαθαρισει.

• 6 μήνες μετά...

Καλημέρα, επειδή έχω δεχτεί κι εγώ μια πρόταση από Τσεχία, να είμαι μισθωτός εκεί και να δουλεύω από εδώ (Ελλάδα) γνωρίζει κανείς τι παίζει με την ασφάληση και με τους φόρους;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα μπορούσες να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες σε pm σχετικά με την θέση στην Τσεχία;;

Επεξ/σία από temitis

• 9 μήνες μετά...

Κορονοϊος, και τηλεεργασία

"Ευέλικτο ωράριο και εργασία από το σπίτι, τηλεργασία αποτελούν λύση όπως φαίνεται για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού αφού τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και η κυβέρνηση ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες από τους εργοδότες. Μάλιστα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας να εργάζονται με τηλεργασία ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η λύση της τηλεργασίας εφαρμόζεται από ιδιωτικές εταιρείες ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στην χώρα μας όμως παραμένει σε πολύ αρχικό στάδιο. Όμως λόγω του κορωνοϊού πολλές επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι."

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/290850/koronoios-ti-allazei-gia-tous-ergazomenous-tous-misthoys-kai-ta-oraria-ergasias-se-poies-periptoseis-i-ergasia-ginetai-apo-to-spiti

35 λεπτά πριν, mindreader είπε

Κορονοϊος, και τηλεεργασία

"Ευέλικτο ωράριο και εργασία από το σπίτι, τηλεργασία αποτελούν λύση όπως φαίνεται για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού αφού τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και η κυβέρνηση ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες από τους εργοδότες. Μάλιστα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας να εργάζονται με τηλεργασία ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η λύση της τηλεργασίας εφαρμόζεται από ιδιωτικές εταιρείες ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στην χώρα μας όμως παραμένει σε πολύ αρχικό στάδιο. Όμως λόγω του κορωνοϊού πολλές επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι."

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/290850/koronoios-ti-allazei-gia-tous-ergazomenous-tous-misthoys-kai-ta-oraria-ergasias-se-poies-periptoseis-i-ergasia-ginetai-apo-to-spiti

Το 90% των δυ δεν δουλευουν όταν ειναι εκει, θα δουλεψουν απο το σπίτι με συστηματα ασφαλειας οπως vpv κλπ απο τον προσωπικό τους υπολογιστη, με την φασολαδα να βραζει στην χυτρα την πεθερα να τους μουρμουραει 😁

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/3/2016 στις 11:44 ΠΜ, defacer είπε

Αν δουλεύεις από την Ελλάδα για κάποιον εργοδότη που έχει την έδρα του σε άλλη χώρα πρώτα απ' όλα δεν ξέρω καν εαν η σύμβασή σου υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία. Και δε μου ακούγεται καθόλου λογικό να συμβαίνει αυτό γιατί διαφορετικά έχοντας μια telecommute σύμβαση παίρνεις ένα αεροπλάνο και αλλάζεις το νομικό καθεστώς 5 φορές τη μέρα, πράγμα τελείως παράλογο.

Γιατί δε σου φαίνεται λογικό.

Δε το ξέρω αλλά εμένα μου φαίνεται 100% λογικό. Ότιδήποτε συμβαίνει στο έδαφος ενός κράτους υπάγεται στους νόμους του κράτους από εργάτικά μέχρι γκομενικά.

Για την ακρίβεια θα υπάγεται ΚΑΙ στην ελληνική νομοθεσία.

Αλλιώς όλες οι εταιρείες θα είχαν έδρα στην Ουγκάντα και θα εφάρμοζαν πχ για έναν εργαζόμενο τους στη Φιλανδια την εργατική νομοθεσία της Ουγκάντας.

Τονίζω το "εργαζόμενος", δε μιλάμε για συνεργάτη / μπλοκάκι / παροχή υπηρεσιών.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο ο νόμος της Ελλάδας (ή κάθε άλλης χώρας) να έχει ιδαίτερες διατάξεις για αυτούς που δουλεύουν με αυτό το τρόπο (πιο πιθανό θα φανταζομουν μεταξύ χωρών της ΕΕ) αλλά το να επιτρέπει μια χώρα σε μια άλλη να καθορίζει τους όρους εργασίας των υπηκόων της "by default" μου φαίνεται εντελώς παράλογο. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε οικονομικά/ασφαλσιτικά θέματα αλλά γενικά σε ερασιακά θέματα ή ζητήματα που μπορεί να προκύπψουν στην εργασία. 

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1

7 ώρες πριν, RVgtr είπε

Το 90% των δυ δεν δουλευουν όταν ειναι εκει, θα δουλεψουν απο το σπίτι με συστηματα ασφαλειας οπως vpv κλπ απο τον προσωπικό τους υπολογιστη, με την φασολαδα να βραζει στην χυτρα την πεθερα να τους μουρμουραει 😁

Δεν είμαι δυ, αλλά δουλεύω σε γραφείο. Οπότε έχει χρειαστεί να δουλέψω από το σπίτι, βγαίνει περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο. Και με πυτζάμες 😊

Ειναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν οι επιχειρήσεις ότι μπορείς να μένεις κάποια μέρα σπίτι και να δουλεύεις από εκεί, με ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα. 

• Like 3

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα,

Με ενδιαφέρει και εμένα το topic. Έχει βγάλει κανείς άκρη με λογιστές στην Ελλάδα και με ιδρυση εταιρίας στην Εσθονία μέσω e-residency (https://e-resident.gov.ee/) ? 

Φαινεται οτι ειναι μια πολυ καλη λυση για ησυχο κεφαλι και λιγοτερη φορολογια, αλλά στην πραξη δεν εχω βρει καποιον/α να το εχει κανει.

23 λεπτά πριν, em0vskangoura είπε

Καλησπέρα,

Με ενδιαφέρει και εμένα το topic. Έχει βγάλει κανείς άκρη με λογιστές στην Ελλάδα και με ιδρυση εταιρίας στην Εσθονία μέσω e-residency (https://e-resident.gov.ee/) ? 

Φαινεται οτι ειναι μια πολυ καλη λυση για ησυχο κεφαλι και λιγοτερη φορολογια, αλλά στην πραξη δεν εχω βρει καποιον/α να το εχει κανει.

Εάν είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας έχει την δυνατότητα η Ελλάδα να θεωρήσει εικονική την εταιρεία και να σου επιβάλλει φόρο και να εισπράξει την διαφορά του φορολογικού συντελεστή Ελλάδας-Εσθονίας.

• Like 1

23 λεπτά πριν, giwrgos555 είπε

Εάν είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας έχει την δυνατότητα η Ελλάδα να θεωρήσει εικονική την εταιρεία και να σου επιβάλλει φόρο και να εισπράξει την διαφορά του φορολογικού συντελεστή Ελλάδας-Εσθονίας.

Συνεπώς λες ότι δεν συμφέρει? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...