tstavrou Δημοσ. 22 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2016 Καλησπέρα, Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης απο υπολογιστές/συσκευές του Α δικτύου σε δικτυακούς δίσκους (shared folders) & εκτυπωτές άλλου δικτύου (Β)? Κάθε δίκτυο είναι ανεξάρτητο, εχει το δικο του modem/router (και ιντερνετ φυσικά) και το ένα μπορεί να επικοινωνήσει με το άλλο είτε ασύρματα είτε ενσύρματα.
Lolarikos Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Μιλάς για δύο διαφορετικές συνδέσεις-public IP στην ουσία. Στο Router A θα έχεις LAN IP 192.168.2.1 και DHCP Range από 192.168.2.2 έως 192.168.2.100. Στο Router B θα έχεις LAN IP 192.168.2.101 και DHCP Range από 192.168.2.102 έως 192.168.2.254. Συνδέεις τα δύο router με LAN to LAN. Οπότε αυτά διατηρούν την Public IP του παρόχου στην WAN θύρα τους και αντιμετωπίζουν το κάθε ένα το άλλο Router σαν Client. Το Α θα δώσει στο Β την Internal IP 192.168.2.101 που έχει ζητήσει. Δεν έχει να κάνει που είναι εκτός εύρους DHCP. Αφού του ζητάει καρφωτά και είναι στο υποδίκτυό του θα την δώσει κανονικά. Ο DHCP δίνει απλά αυτόματα. Με την ίδια λογική το Β θα δώσει στο Α την IP 192.168.2.1. Τα εύρη είναι για να μην έχετε conflicts με τον άλλο router εφόσον κάνετε routing στο ίδιο subnet. Τώρα οι συσκευές το πιο πιθανό είναι να μπορούν να δουν η μία την άλλη. Δοκίμασέ το και πες μας αποτελέσματα. Καλό είναι να είσαι σε Public profile αν έχεις Windows 7 (και πάνω) και να να κάνεις allow τα inbound connections διότι εκ προεπιλογής είναι block. 2
Lolarikos Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Όταν λέω με LAN to LAN προφανώς εννοώ με καλώδιο Ethernet.
tstavrou Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Όταν λέω με LAN to LAN προφανώς εννοώ με καλώδιο Ethernet. Σε ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση σου! Δε το γνωριζα οτι γινεται. Δεν αφορα εμενα προσωπικα, αλλα συγγενικο μου προσωπο. Το θεμα ειναι οτι ειναι αδυνατη η LAN to LAN συζευξη με καλωδιο των 2 modems/routers. Δυστυχως μονο ασυρματα, μεσω wifi. Αν μεσολαβουσε ενα τριτο router ασυρματα τουλαχιστον στο ενα δικτυο και ενσυρματα στο αλλο το οποιο θα "ενωνε" τα 2 δικτυα? Γινεται?
jkoukos Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2016 Γίνεται αν το άλλο router έχει δυνατότητα πολλαπλών WAN θυρών. Εσύ θέλεις 2, με την μία να είναι από το WiFi. Για έτοιμη οικιακή συσκευή δεν έχω υπόψη, εκτός αν παίρνει εναλλακτικό firmware (OpenWRT, DD-WRT κλπ) ή κάποιο MIkrotik. Άλλη λύση είναι μέσω VPN.
tstavrou Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Γίνεται αν το άλλο router έχει δυνατότητα πολλαπλών WAN θυρών. Εσύ θέλεις 2, με την μία να είναι από το WiFi. Για έτοιμη οικιακή συσκευή δεν έχω υπόψη, εκτός αν παίρνει εναλλακτικό firmware (OpenWRT, DD-WRT κλπ) ή κάποιο MIkrotik. Άλλη λύση είναι μέσω VPN. Μπορεις να μας το αναλυσεις λιγο περισσοτερο τις 2 λυσεις?Εννοεις το 3ο router που θα μεσολαβησει να εχει τη δυνατοτητα 2 wan ports(η μια wifi)? Εχεις καποιο οικονομικο να πρωτεινεις που να παιρνει εναλλακτικο firmware? Η αλλη λυση με VPN πως ακριβως υλοποιειται?
jkoukos Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Ναι, εννοώ οποιοδήποτε WiFi router που μπορεί να έχει 2 WAN θύρες και η μια να είναι WiFi (στην δικιά σου περίπτωση). To θέμα όμως είναι να μπορεί να γίνει ασύρματη ζεύξη μεταξύ των 2 σημείων. Συνήθως αυτό δεν είναι εφικτό εκτός κι αν χρησιμοποιηθούν εξωτερικά ΑΡ. Υπάρχουν πολλές συσκευές που παίρνουν π.χ. OpenWRT για όλα τα βαλάντια. Ένα παράδειγμα είναι τα οικονομικά TP-Link. Με το VPN μπορούν να συνδεθούν μέσω Internet 2 (ή περισσότερα) απομακρυσμένα τοπικά δίκτυα. Ουσιαστικά ένα PC θα παίζει τον ρόλο του server και στο άλλο δίκτυο αντίστοιχα κάποιον θα είναι client. Μέσω αυτών γίνεται η επικοινωνία. Αν θέλουμε να είναι συνέχεια σε λειτουργία το VPN αλλά δεν επιθυμούμε να είναι ανοικτά τα 2 PC του VPN, υπάρχουν λύσεις αυτό να υλοποιηθεί στο OpenWRT, αλλά η συσκευή του θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη RAM και επεξεργαστή για ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο. Υπόψη ότι η ταχύτητα στο VPN εξαρτάται από την ταχύτητας σύνδεσης του Upload, που στο ADSL είναι 1Mbps.
tstavrou Δημοσ. 1 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2016 Ναι, εννοώ οποιοδήποτε WiFi router που μπορεί να έχει 2 WAN θύρες και η μια να είναι WiFi (στην δικιά σου περίπτωση). To θέμα όμως είναι να μπορεί να γίνει ασύρματη ζεύξη μεταξύ των 2 σημείων. Συνήθως αυτό δεν είναι εφικτό εκτός κι αν χρησιμοποιηθούν εξωτερικά ΑΡ. Υπάρχουν πολλές συσκευές που παίρνουν π.χ. OpenWRT για όλα τα βαλάντια. Ένα παράδειγμα είναι τα οικονομικά TP-Link. Με το VPN μπορούν να συνδεθούν μέσω Internet 2 (ή περισσότερα) απομακρυσμένα τοπικά δίκτυα. Ουσιαστικά ένα PC θα παίζει τον ρόλο του server και στο άλλο δίκτυο αντίστοιχα κάποιον θα είναι client. Μέσω αυτών γίνεται η επικοινωνία. Αν θέλουμε να είναι συνέχεια σε λειτουργία το VPN αλλά δεν επιθυμούμε να είναι ανοικτά τα 2 PC του VPN, υπάρχουν λύσεις αυτό να υλοποιηθεί στο OpenWRT, αλλά η συσκευή του θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη RAM και επεξεργαστή για ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο. Υπόψη ότι η ταχύτητα στο VPN εξαρτάται από την ταχύτητας σύνδεσης του Upload, που στο ADSL είναι 1Mbps. Ευχαριστώ jkoukos για την απάντηση και το χρόνο σου. Έχεις κάποιο link, οδηγό με περισσότερες πληροφορίες? Το έψαξα λίγο αλλά δεν είμαι σίγουρος (δε το έχω ξανακάνει...) Δηλαδή παίρνω το παρακάτω router ή αυτό το οποίο υποστηρίζεται απο openwrt εγκαθιστώ το multiwan και εφαρμόζω αυτό που κάνει ο τύπος στο βίντεο ή σε αυτό κάνοντας στην ουσία loadbalancing?
instasomniac Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 (επεξεργασμένο) Στην ερωτηση που εθεσες, η απαντηση του Lolarikos είναι η πληρέστερη, απλουστερη, φθηνότερη και ορθότερη μεθοδος (αν τα δυο δικτυα ειναι στη ιδια τοποθεσια) edit: Ειπα επικη παπαρια... Ειναι το πιο απλο αλλα σιγουρα δεν ειναι το σωστοτερο. Επιμενω πως ενα σωστα στημενο VPN ειναι ανεπτυγμενο και δε νομιζω πως μπορεις να το στησεις και να το υποστηριξεις μονος σου. Αν αποφασισεις να το κανεις, ψαχνεις για site to site vpn. Πιστευω πως το openvpn ειναι πιο ευκολο απο ipsec Επεξ/σία 11 Απριλίου 2016 από instasomniac
tstavrou Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 Στην ερωτηση που εθεσες, η απαντηση του Lolarikos είναι η πληρέστερη, απλουστερη, φθηνότερη και ορθότερη μεθοδος (αν τα δυο δικτυα ειναι στη ιδια τοποθεσια) Το VPN ειναι λιγο πιο ανεπτυγμενο και δε νομιζω πως μπορεις να το στησεις και να το υποστηριξεις μονος σου. Συμφωνω μαζι σου οτι ειναι η απλουστερη, οικονομικοτερη κτλ και τον ευχαριστω που την παραθεσε! Μακαρι να μπορουσα να την υλοποιησω μονο και μονο για να δω αν δουλευει. Το προβλημα μου ειναι οτι εκει που θελω να το εφαρμοσω δεν υπαρχει η δυνατοτητα LAN to LAN συνδεση. Προτιμουν να δωσουν κατι παραπανω (πχ σε τριτο router) σε "λογικα πλαισια" ετσι ωστε να εχουν προσβαση σε ενα δικτυακο πολυμηχανημα και σε ενα δικτυακο φακελο/δισκο.
jkoukos Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 Δημοσ. 11 Απριλίου 2016 Το έχετε δοκιμάσει και δεν είχατε πρόβλημα, την παραπάνω λύση; Διότι αυτή η λύση προϋποθέτει ότι όλες οι συσκευές θα έχουν σταθερή διεύθυνση και συγκεκριμένο Gateway, μέσω του οποίου θα συνδέονται. Έχοντας και τα 2 διαφορετικά δίκτυα στο ίδιο υποδίκτυο και συνδεδεμένα μεταξύ τους (LAN-LAN), όταν μια συσκευή συνδεθεί και ζητήσει ΙΡ, από ποιον DHCP θα την πάρει και από που θα βγει προς τα έξω;
Lolarikos Δημοσ. 12 Απριλίου 2016 Δημοσ. 12 Απριλίου 2016 Κύριε jkouke την έχω δοκιμάσει την λύση και δεν παίρνει πάντα από τον DHCP του Router στο οποίο συνδέεται. Μπορεί να πάρει και από του αλλουνού, οπότε εκεί έχουμε θέμα και πρέπει να παίξουμε όπως είπατε καρφωτά. Πέρα από αυτό, αφορμάμαι από την ερώτηση του φίλου και ρωτώ αν γίνεται να λυθεί το πρόβλημα με Static Routes μέσω cmd; Πάντα ενσύρματα αναφέρομαι, αν και δεν ενδιαφέρει τον φίλο, για δικούς μου λόγους. Δηλαδή να κρατήσω την σύνδεση LAN to LAN, να αφήσω διαφορετικά subnets και με κατάλληλες εντολές στο cmd να εξασφαλίσω ότι θα μπορεί το ένα να κάνει ping το άλλο. Ας πούμε θεωρητικά ότι έχουμε δύο διαφορετικές συνδέσεις PPP και τα DSL Router των δύο συνδέσεων κάνουν routing στα subnets 192.168.2.0 και 192.168.1.0. Οι LAN IP των δύο modem είναι στις διευθύνσεις 192.168.2.1 και 192.168.1.1 αντίστοιχα. Αν έγραφα: add route 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.1 add route 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 192.168.2.1 Αυτά στους υπολογιστές που συνδέονται στα δύο routers. Αλλά αυτό τί επίδραση θα έχει στα routers; Καμία, δεδομένου ότι τα κάνω σε κάποιον υπολογιστή που συνδέεται στα routers και όχι στα ίδια τα routers; Σε επίπεδο interface δεν υπάρχει επιλογή ανάλογη με routes να του πω δες αυτό το δίκτυο με μάσκα τάδε μέσω αυτής της διεύθυνσης; Προφανώς με το ίδιο subnet που πρότεινα δεν γίνεται να κάθομαι να βάζω σε κάθε συσκευή καρφωτά, ακόμα χειρότερα αν έχω κινητά ή ταμπλέτες. Για αυτό το λέω να βρούμε μία λύση επικοινωνίας LAN to LAN σε διαφορετικά subnets.
jkoukos Δημοσ. 12 Απριλίου 2016 Δημοσ. 12 Απριλίου 2016 Η κάθε συσκευή είναι ταυτόχρονα (μεταξύ άλλων) router και switch. Αυτά τα 2 είναι διακριτές λειτουργίες. Φαντάσου σαν να είχες 2 διαφορετικές συσκευές, μόνο που εδώ είναι ενσωματωμένες σε μία. Συνδέοντας τις 2 συσκευές LAN-LAN ουσιαστικά συνδέεις μόνο τα 2 switch. Ο router της κάθε μίας, με ποιον τρόπο θα γνωρίζει ποιο είναι το απέναντι δίκτυο και πως θα προωθήσει τα πακέτα των δικτυακών συσκευών του δικτύου του; Υπόψιν ότι ο router στέλνει και δέχεται πακέτα έξω από το εσωτερικό δίκτυο, αποκλειστικά από την θύρα WAN, η οποία σε DSL router είναι η σύνδεση με τον πάροχο. Από τις LAN διακινεί μόνο πακέτα στο εσωτερικό του δίκτυο. Στο παράδειγμά σου ο υπολογιστής (192.168.1.10) στέλνει τα πακέτα στον router (192.168.1.1) λέγοντάς του ότι να τα προωθήσει στο άλλο δίκτυο (192.168.2.0). Από ποια θύρα θα τα προωθήσει αυτός, όταν δεν είναι γνώστης του άλλου υποδικτύου; Με απλά λόγια δεν υπάρχει κάποια θύρα του, που να έχει ΙΡ στο άλλο υποδίκτυο. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην άλλη πλευρά. Δεν φθάνει εσύ να στείλεις τα πακέτα, αλλά και ο άλλος router πρέπει να γνωρίζει προς τα που θ' απαντήσει στέλνοντας την πληροφορία που του ζήτησες. Γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένας router με δυνατότητα ταυτόχρονη λειτουργίας 2 ή περισσότερων WAN θυρών. Τέτοια δυνατότητα έχουν τα multi WAN router ή όσα παίρνουν εναλλακτικό firmware. Μόνο μέσω router έχουνε δυνατότητα προώθησης πακέτων προς τα έξω, όπου κι αν είναι αυτό το "έξω". Χωρίς ενδιάμεσο router, μπορεί να γίνει μέσω VPN. Αλλά τώρα η επικοινωνία γίνεται μέσω διαδικτύου, με την ταχύτητα να περιορίζεται στην μέγιστη του upload της κάθε σύνδεσης. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα