Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλήμερα,

ενδιαφέρομαι για οθόνη για επεξεργασία εικόνας (ερασιτεχνική χρήση). χρήση προγραμμάτων photoshop, corel.budget max 200€.  τι λέτε για την συγκεκριμένη https://www.skroutz.gr/s/4771910/Samsung-S24D390HL.html?from=autocomplete&keyphrase=samsung+s24d390hl

καμιά άλλη πρόταση?

θα συνδεθεί πάνω σε laptop.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα. Ή samsung είναι εντάξει οθόνη. Ή καλύτερη επιλογή όμως είναι ή Acer g257hl από Amazon (180 ευρώ στο γαλλικό), καθώς οι 25" έχουν νεότερο, καλύτερο panel με μεγαλύτερο sRGB coverage και λιγότερο glow. Επίσης θα προτιμούσα και τις dell s2415h και s2316h επειδή ειναι glossy σε σχέση με τις matte 24" εναλλακτικές τους.

Σε σχέση με τις 1080p pls, οι IPS καλύπτουν λίγο μικρότερο κομμάτι του sRGB αλλά έχουν λιγότερο glow. Αυτό τις κάνει καλύτερες λύσεις κατά τη γνώμη μου. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ή 25" Acer, όπου είναι πολύ καλές σε όλους τους τομείς.

Δημοσ.

Οταν λες ερασιτεχνικη χρηση τι εννοεις?

Θα κανεις εκτυπωσεις? Η μονο για να τις βλεπεις στον υπολογιστη?

Για επεξεργασια εικονας ακομα και σε ερασιτεχνικο επιπεδο οι περισσοτερες Gaming οθονες ειναι στην καλυτερη περιπτωση μετριες και συνηθως πολυ κατω του μετριου.

Για επεξεργασια εικονας τα χαρακτηριστικα, glow, ghosting, lag κτλ κτλ ουδεμια σημασια εχουν. Ακομα και η καλυψη σε Adobe RGB που πολλες φορες χρησημοποιειται σαν κριτιριο ειναι υπερεκτιμημενη.

Σε επαγγελματικο επιπεδο οποιος ασχολειται σοβαρα συνοδευει την οθονη του και με ενα calibator. Για ερασιτεχνικη χρηση η ακομα και επαγγελματικη αλλα οχι υψηλων απαιτησεων το πιο σημαντικο ειναι η out of the box πιστοτητα σε επιπεδα φωτεινοτητας καταληλα για επεξεργασια εικονας.

Ποσο πιστα δηλαδη αποδιδει η οθονη τα χρωματα με την φωτεινοτητα στα 100-140cd/m2 (αναλογα τον περιβαλοντα φωτισμο).

Τα περισσοτερα Reviews αφορουν gaming αποδοση οπου οι απαιτησεις ειναι εντελως διαφορετικες ενω ελαχιστα review σαιτ εχουν "πιασει" το νοημα οσον αφορα τις μετρησεις που πρεπει να κανουν για να βγαλουν ενα συμπερασμα που να εχει νοημα για επεξεργασια εικονας.

Στο χωρο των gamers και των απανταχου reviewers/users θα δεις και πολυ συχνα τον τραγικο ορο "καλυτερα χρωματα" που συνηθως δεν σημαινει τιποτα διαφορετικο απο λαθος, υπερκορεσμενα και πιο εντυπωσιακα απο το κανονικο χρωματα, κατι που σε καμια περιπτωση δεν ειναι το ζητουμενο οταν κανουμε επεξεργασια εικονας.

Την Samsung που παρεθεσες δεν την γνωριζω. Παραδοσιακα ομως οι Samsung σπανια καταφερνουν να δωσουν κατι στην αγορα που να ειναι καταληλο για επεξεργασια εικονας. Ακομα και μια σειρα που ειχε βγαλει παλαιοτερα ειδικα για επεξεργασια εικονας ηταν πολυ μετρια και φυσικα ποτε δεν καταφερε να κερδισει την εμπιστοσυνη των επαγγελματιων του χωρου.

Απο τις χαμηλου budget οθονες που εχω στα υπ οψην δυστυχως καμια δεν ειναι στο budget σου μια που ξεκινουν απο τα 244ευρω.

Glossy οθονη για επεξεργασια εικονας προσωπικα δεν θα αγοραζα ποτε εκτος κι αν πισω μου και απεναντι απο την οθονη μου βρισκοταν ενας μαυρος η σκουρος γκρι τοιχος (καθολου κακη ιδεα ετσι κι αλλιως αλλα ειπαμε, εισαι ερασιτεχνης οποτε κανε πως δεν το ακουσες) 

Την Acer που προταθηκε προσπαθησα να βρω κανενα review αλλα δεν βρηκα κανενα. Αν ο συμφορουμιτης XMorsX εχει καποιο υπ οψην του θα ηθελα να το δω.

Δημοσ.

Δεν υπαρχει ακομη review της Acer. O NCX ομως που εχει κανει το παρακατω review των HP 25xw και 27cw: http://wecravegamestoo.com/forums/monitor-reviews-discussion/15935-hp-27cw-hp-25xw-review-almost-glossy-overclock-able-1080p-6-bit-frc-lg-ah-ips.html ,  υποστηριζει οτι εχει τεσταρει και την Acer G257HL και χρησιμοποιει το ιδιο panel με την HP 25xw (η οποια οπως θα διαβασεις στο review ειναι παρα πολυ καλη). H Αcer, συμφωνα με λεγομενα του, ειναι λιγο χειροτερη, καθως εχει matte coating, λιγο χειροτερο overdrive και λιγο χειροτερα color presets, αλλα παραμενει καλυτερη απο τις εναλλακτικες 1080p IPS σε αυτη την χρηματικη κατηγορια. Καποια στιγμη αναμενεται να γραψει review και για την Acer.

Δυστυχως η HP 25xw που ειναι και η καλυτερη δεν ερχεται ευρωπη, ερχεται μονο η HP 27xw.

Δημοσ.

Επειδη το "καλυτερη" ειναι παντα σχετικο (αναλογα για τι δουλεια την θες) προσωπικα θα ημουν πολυ επιφυλακτικος στο να προτεινω μια οθονη για επεξεργασια εικονας βασισμενος στο review ενος reviewer προσανατολισμενου σε gaming χρηση.

Κανονικα και μονο που μια Glossy οθονη θεωρειται για καποιον καλυτερη (εντελως ακυρο για επεξεργασια εικονας) με κανει να μην εμπιστευτω παρακατω τα λεγομενα του για την συγκεκριμενη εφαρμογη. 

Καλο θα ηταν να λαμβανετε υπ οψην σας τις διαφορετικες απαιτησεις που ενδεχεται να εχουν καποιες εφαρμογες και να ρυθμιζετε αναλογα τις προτασεις σας. Δεν ειναι σοφο να προτεινεται η ιδια οθονη για Gaming και για επεξεργασια εικονας. Εξ ορισμου εχουν εντελως διαφορετικους στοχους.

Επισης το γεγονος οτι δυο οθονες χρησημοποιουν το ιδιο πανελ απο μονο του δεν λεει και πολλα. 

Μαλλον για να ειμαι πιο ακριβης, δεν σημαινει σχεδον τιποτα περα απο το γεγονος οτι σε καποιες μετρησεις που αφορουν καθαρα το πανελ και οχι τα περιφερειακα θα εχουν παραπλησια αποτελεσματα (που συνηθως καμια σημασια δεν εχουν για την επεξεργασια εικονας)

Δημοσ.

To review και η οθονη δεν ειναι προσανατολισμενα σε gaming χρηση, τα παιχνιδια ειναι ενα ακομη τεστ για να τσεκαρει ταχυτητα, αποκρισιμοτητα και ghosting.  

Επισης το σχολιο σου για τις glossy ειναι ακυρο, χωρις παρεξηγηση. Ισα ισα που οι glossy δεν αλλοιωνουν τα ανοιχτα χρωματα, οπως κανουν οι matte. Η Eizo CX241-ΒΚ ειναι glossy, θα υποστηριζες οτι δεν απευθυνεται σε επαγγελματιες φωτογραφους?

http://www.eizo.se/default.aspx?page=11&product=CX241-BK

Και review του προηγουμενου μοντελου: http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-eizo-cx240.html

Παρολο που μπορω να δεχτω να μην εμπιστευεσαι καποιον (αν και δεν υπαρχει λογος να εμπιστευεσαι τον ncx λιγοτερο απο οποιονδηποτε αλλο reviewer που κανει σοβαρα reviews), το να μην τον εμπιστευεσαι επειδη προτιμαει τις glossy (που ειναι και λογικο για οποιον επιζητα την καλυτερη εικονα ενω ειναι διατεθειμενος να προσαρμοσει τον περιβαλλοντα φωτισμο για να πετυχει τα καλυτερα αποτελεσματα) δεν εχει βαση. Στο review του παρουσιαζει μετρησεις που γινονται με οργανα ακριβειας και αφορουν τις επιδοσεις των οθονων σε χρωματικη πιστοτητα και σε αλλους παραγοντες που αφορουν τις επιδοσεις της στην ποιοτητα εικονας.

Φυσικα και το οτι χρησιμοποιουν το ιδιο πανελ απο μονο το δε λεει πολλα, χωρις να σημαινει οτι δεν ειναι σημαντικο. Οπως εγραψα παραπανω ομως, αν ψαξεις τα λεγομενα του υποστηριζει οτι την εχει δοκιμασει και οτι ειναι καλυτερη απο τις εναλλακτικες. Εχω διαβασει πολλα reviews και αποψεις απο διαφορους σχετικους και λιγοτερο σχετικους, τον συγκεκριμενο τον εμπιστευομαι.

Τελος, για ερασιτεχνικη επεξεργασια, φυσικα και φτανει μια καλη IPS των 200 ευρω, ας μην τρελαινομαστε. Αρκει να ψαξεις εκ των προτερων οτι η οθονη που θα αγορασεις εχει καλα color presets. Οσες αναφερθηκαν σε αυτο το topic θα εχουν.

Δημοσ.

To review το διαβασα. Ο τυπος κανει τις μετρησεις του στα 140-160cd/m2, σορυ αλλα δεν εχει καμια σχεση με το σπορ.

Οι φωτεινοτητες που παιζουν για επεξεργασια εικονας και color management ειναι απο 80 εως 120cd/m2 και ουσιαστικα για να χρησημοποιησεις πανω απο 100 cd/m2 πρεπει η να μην τυπωνεις (οποτε φτιαχνεις τις φωτογραφιες οπως σου αρεσουν στο ματι) η να εχεις τον υπολογιστη σε ενα λοφτ με τζαμαριες γυρω γυρω.

H glossy οθονη αντικατοπτριζει οτιδηποτε υπαρχει απεναντι της και αυτο επηρεαζει τα χρωματα, πχ φορας κιτρινο μπλουζακι, οι φωτογραφιες θα σου φαινονται πιο κιτρινες απο ο'τι ειναι και θα τις κανεις μπλε στην επεξεργασια.

Μπορει να χρησημοποιηθει ανετα σε ενα συσκοτισμενο δωματιο αλλα εκει θες φωτεινοτητα 80-90cd/m2 οχι τα 160 που εχει αυτος. Αλλο πραμα το σολαριουμ και αλλο η επεξεργασια εικονας.

Και στα 80-90cd/m2 οι περισσοτερες οθονες (τουλαχιστον οι παλαιοτερες) καταρρεουν.

Το πρωτο πραγμα που κοιταω σε ενα review ειναι το brigtness range. θελω να μπορει να βγαλει 80-90cd/m2 με το brigtness τουλαχιστον στο 15-20% διαφορετικα το πιθανοτερο ειναι οτι δεν θα αποδιδει σωστα σε αυτη τη φωτεινοτητα.

Επισης το οτι η EIZO εβγαλε οθονες glossy (κι ας μην ειναι η σειρα για επεξεργασια εικονας CG αλλα η CX που ειναι πιο mainstream) πραγματικα δεν μου λεει τιποτα. Αν το τμημα μαρκετινγκ αποφασισε να βγαλει glossy οθονη δεν σημαινει και οτι ετσι πρεπει.

Οσο για τον reviewer, gamer ειναι με νοοτροπια gamer και με expectations gamer, απλα εχει και ενα χρωμομετρο και παραθετει μετρησεις.

Μπορει η οθονη να ειναι οντως καλη, αλλα οι μετρησεις του δεν μπορουν να μου το δειξουν.

Και ναι για ερασιτεχνικη χρηση οποιαδηποτε ips οθονη ειναι καλυτερη απο οτιδηποτε αλλο αλλα παρ ολα αυτα δεν ειναι ολες οι ips αποδεκτες για επεξεργασια απο καποιον που εχει απαιτησεις κι ας ειναι ερασιτεχνης

Δημοσ.

Ο NCX χρησιμοποιει bias lighting στα 2600 lumens, για αυτο και την καλιμπραρει στα στα 120-140lumens. Φυσικα και αν χρησιμοποιεις την οθονη σε σκοτεινο δωματιο την δουλευεις σε χαμηλοτερη φωτεινοτητα. Αν εχεις πιο αδυναμο bias lighting, την δουλευεις παλι σε χαμηλοτερη φωτεινοτητα.

Οι glossy ειναι ιδανικες εφοσον μπορεις να ελεγξεις τον περιβαλλοντα φωτισμο. Αυτες που δεν χρησιμοποιουν edge-to-edge glass δεν εχουν προβλημα με το φως της ημερας αν δεν πεφτει ηλιος απευθειας πανω τους, και την νυχτα δημιουργεις ιδανικο περιβαλλον με τη χρηση bias lighting, αλλα φυσικα μπορεις να δουλεψεις και σε σκοτεινο δωματιο.

Σιγουρα ειναι πρωτα gamer ο reviewer, αλλα δεν υπαρχει reviewer που να εχει πιο επαγγελματικη κλιση απο αυτη. Θεωρω οτι εφοσον αγορασεις οθονη που να αποδιδει καλη εικονα με ακριβη χρωματα λυνεις το προβλημα σου, και με reviews σαν και αυτα βοηθιέσαι οσο γινεται. Επισης δεν εχω δει φωτογραφο να αναφερεται σε οθονες και να βγαζει διαφορετικα συμπερασματα απο τα παραπανω.

Δεν ειναι ολες οι ΙPS το ιδιο, οχι. Αλλα αυτες που αναφερθηκαν ειναι οσο καλες γινεται στο budget τους, και αρκουνε για τη χρηση που προοριζονται. 

Δημοσ.

Ο Επισης δεν εχω δει φωτογραφο να αναφερεται σε οθονες και να βγαζει διαφορετικα συμπερασματα απο τα παραπανω.

Θα σταθω μονο σε αυτο και θα σου πω οτι στα 16 χρονια που κανω αυτη τη δουλεια και παρ ολο που γνωριζω προσωπικα περισσοτερους απο 300 φωτογραφους ζητημα ειναι να εχω συναντησει περισσοτερους απο 5-6 που να ξερουν απο οθονες εστω και τα βασικα.

Δημοσ.

Θα σταθω μονο σε αυτο και θα σου πω οτι στα 16 χρονια που κανω αυτη τη δουλεια και παρ ολο που γνωριζω προσωπικα περισσοτερους απο 300 φωτογραφους ζητημα ειναι να εχω συναντησει περισσοτερους απο 5-6 που να ξερουν απο οθονες εστω και τα βασικα.

Δεν αντιλεγω. Για αυτο και εγω εχω ισχυρη αποψη περι των οθονων, παρολο που δεν εχω ασχοληθει σχεδον καθολου με επεξεργασια φωτογραφιας. Η γνωση περι επεξεργασιας φωτογραφιας δεν συνεπαγεται και γνωση κρισης του καταλληλου hardware, ουτε το αντιστροφο.

Αν καταλαβα καλα, εσυ θα ηθελες να δεις τις ιδιες μετρησεις σε χαμηλοτερη φωτεινοτητα. Η μηπως θα ηθελες να δεις και μετρησεις απο πιο ακριβα colorimeters, οπως το spectrophotometer που χρησιμοποιουν στο tftcentral?

Eιμαι σχεδον σιγουρος ομως οτι εφοσον χρησιμοποιεις bias lighting, πρεπει να προσαρμοζεις την φωτεινοτητα της οθονης αναλογα με την ενταση του φωτως που εχεις απο πισω. Επισης εχω διαβασει σε διαφορα αρθρα για το bias lighting οτι (το bias lighting) χρησιμοποιειται και για επαγγελματικες χρησεις, περα απο τους σινεφιλ.

Δημοσ.

Το σπεκτροφωτομετρο που χρησημοποιουν στο tftcentral ειναι η μεγαλυτερη ενσταση μου στα reviews τους.

Το σπεκτροφωτομετρο ειναι καταλληλο για καλιμπραρισμα εκτυπωτων και βιντεοπροβολεων, ειναι απο τα χειροτερα για καλιμπραρισμα οθονης.

Γι αυτο αλλωσε τα τελευταια χρονια κανουν μετρησεις και με ενα χρωμομετρο.

Αυτο που ηθελα να δω ναι, ειναι μετρησεις σε ρεαλιστικες τιμες φωτεινοτητας γιατι ακομα και τα 120cd/m2 ειναι υπερβολικα πολλα αν δεν δουλευεις σε δωματιο με πληρη full blast φωτισμο.

biased lighting δεν εχω δοκιμασει και δεν ξερω να σου πω. Η ιδεα δεν με ενθουσιαζει να πω την αληθεια.

Δημοσ.

Ναι, και εγω διαβαζα οτι το συμπληρωνουν με αλλο colorimeter γιατι εχει προβλημα να πιασει τους σκοτεινους τονους και ετσι δε διαβαζει σωστα και την αντιθεση.

Ναι ειναι πολλα τα 120cd/m2 σε σκοτεινο δωματιο. 70-90cd/m2 ειναι νομιζω το ιδανικο σε σκοτεινο δωματιο, οπως αναφερεις και εσυ. Οι συγεκριμενες οθονες παντως δε εχουν λογο να μην αποδιδουν καλα σε αυτα τα ευρη φωτεινοτητας.

Τo bias lighting κανει τη χρηση της οθονης πιο ξεκουραστη τη νυχτα και αυξανει το αντιλαμβανομενο βαθος του μαυρου. Σημαντικο το τελευταιο γιατι οι ΙPS οθονες χανουν λιγο σε αυτο το κομματι. Επισης κρυβει το glow και το back-light bleeding, επισης σημαντικες ιδιοτητες. Σχετικα με τους επαγγελματιες εικονας, ειναι σημαντικο να χρησιμοποιειται φως θερμοκρασιας 6500Κ για να μην γινεται αλλοιωση των χρωματων. 

Εγω χρησιμοποιω τον τελευταιο καιρο μια 32W philips tornado 6500K με την οθονη στα ~120-130cd/m2 και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Αν το δοκιμασεις και εσυ, θα ηθελα να ακουσω και την εμπειρια σου για τη χρηση που κανεις εσυ με την οθονη.

Δημοσ.

Εγω δουλευω σε ενα γκρι δωματιο με κλειστα παντζουρια και παλαιοτερα, μια λαμπa Philips TLD 950 Graphica pro 32W μετα μια λαμπα Video Fluorescent 55W 5500Κ με CRI 95+ μεσα σε Lantern για μειωση της φωτεινοτητας και απο την αλλη εβδομαδα με κατι αλλο αφου μου καηκε η αλλη χθες.

Η διαρρυθμιση δυστυχως δεν μου επιτρεπει να δοκιμασω biased lighting 

Γενικα η θερμοκρασια του ambient light επηρεαζει αισθητα την αντιληψη μας ως προς τα χρωματα και μαλιστα ασυναισθητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω δουλευω σε ενα γκρι δωματιο με κλειστα παντζουρια και παλαιοτερα, μια λαμπa Philips TLD 950 Graphica pro 32W μετα μια λαμπα Video Fluorescent 55W 5500Κ με CRI 95+ μεσα σε Lantern για μειωση της φωτεινοτητας και απο την αλλη εβδομαδα με κατι αλλο αφου μου καηκε η αλλη χθες.

Η διαρρυθμιση δυστυχως δεν μου επιτρεπει να δοκιμασω biased lighting 

Γενικα η θερμοκρασια του ambient light επηρεαζει αισθητα την αντιληψη μας ως προς τα χρωματα και μαλιστα ασυναισθητα.

Φυσικα και ισχυει αυτο για την θερμοκρασια. Αν ενδιαφερεσαι να δοκιμασεις bias lighting και δεν μπορεις να βαλεις κανονικη λαμπα (εγω την εχω σε λαμπατερ που στεκεται με βαση-"ματανταλακι" πισω απο την οθονη), η antec βγαζει ποιοτικες φθηνες υλοποιησεις LED strips, σαν αυτη: http://www.amazon.com/Antec-Lighting-HDTV-51-1-Inch-increase/dp/B007TG5EG8

Φυσικα θα βρεις και σε ολα τα μαγαζια που πουλανε λαμπες παρομοια strips, αλλα ειναι δυσκολο να τις πετυχεις σε αρκετα υψηλη ενταση + ψυχρο φως ημερας. 

Eνα ωραιο αρθρακι για οποιον θελει να διαβασει κατι παραπανω στο bias lighting, το οποιο σε στελνει και στο επομενο site.

http://www.howtogeek.com/213464/how-to-decrease-eye-fatigue-while-watching-tv-and-gaming-with-bias-lighting/

http://www.cinemaquestinc.com/ideal_lumesb.htm

Επεξ/σία από XMorsX
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...