Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω να μαθαίνω μόνος μου app developement, είτε Android είτε iOS και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με αυτό. 

 

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να μου πείτε αν εκτός από το freelancing που είναι δημοφιλές, αν μπορώ ρεαλιστικά να ελπίζω σε εργασία σε κάποια εταιρεία στην Ελλάδα. Επίσης ότι άλλες συμβουλές έχετε για κάποιον που ξεκινάει, τι πρέπει να προσέξω κλπ, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

 

Επίσης ισχύει ότι αυτό που μετράει είναι το πορτφόλιο σου και όχι το πτυχίο;

 

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Καλημέρα και καλό ξεκίνημα.

 

Μια απλή συμβουλή από εμένα: ξεκίνα με μια γλώσσα/τεχνολογία/πλατφόρμα που σου αρέσει ή νομίζεις πως έχει μέλλον, κάτσε 4-8 ώρες την ημέρα φτιάχνοντας χαζά / απλά προγραμματάκια και σε 6 μήνες, ξεκινάς να ψάχνεσαι με freelancing.

 

Αν εχεις Mac, τότε ξεκινα ios dev. 

Αν οχι, κατέβασε το android studio και ξεκίνα.

 

Προσωπικά, το android dev έχει πιο πολύ "πλάκα", πιο ευχάριστο και πιο "χαλαρο" σε σχέση με το iOS. 

 

Καλή συνέχεια!

  • Like 1
Δημοσ.

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω να μαθαίνω μόνος μου app developement, είτε Android είτε iOS και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με αυτό. 

 

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να μου πείτε αν εκτός από το freelancing που είναι δημοφιλές, αν μπορώ ρεαλιστικά να ελπίζω σε εργασία σε κάποια εταιρεία στην Ελλάδα. Επίσης ότι άλλες συμβουλές έχετε για κάποιον που ξεκινάει, τι πρέπει να προσέξω κλπ, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

 

Επίσης ισχύει ότι αυτό που μετράει είναι το πορτφόλιο σου και όχι το πτυχίο;

 

Ευχαριστώ

Ναι μετράει το πορτφόλιο. Για αυτό ότι φτιάχνεις μη το κάνεις delete αλλά βάζε το στο github κτλ . Επίσης μπορείς να αναλάβεις μερικά project γνωστών σου κτλ να δεις. Το να προγραμματίζεις για κάποιον άλλο και όχι για hobby έχει διαφορά μεγάλη.Επίσης πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά version control system, να γράφεις τι έκανες , σχόλια δλδ σοβαρό documentation, unit tests κτλ

  • Like 1
Δημοσ.
Σε πρώτη φάση θα ήθελα να μου πείτε αν εκτός από το freelancing που είναι δημοφιλές, αν μπορώ ρεαλιστικά να ελπίζω σε εργασία σε κάποια εταιρεία στην Ελλάδα.

 

 

Το αν μπορείς να ελπίζεις σε μια θέση εργασίας εξαρτάται από τις γνώσεις και τις δυνατότητες σου , ρεαλιστικά οι θέσεις εργασίας είναι λίγες και με χαμηλό μισθό .Το ξεκίνημα πάντως είναι πολύ δύσκολο μιας και θέλουν να έχεις προϋπηρεσία .

 

Επίσης ισχύει ότι αυτό που μετράει είναι το πορτφόλιο σου και όχι το πτυχίο;

 

 

To πτυχίο καλώς η κακώς σου δίνει ένα πλεονέκτημα αλλά αν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις με το ανάλογο πορτοφόλιο δεν έχει νόημα.

  • Like 1
Δημοσ.

Αν και το iOS development όπως ειπώθηκε είναι πιό "αυστηρό" απο την άποψη ότι θέλεις σχετικά μεγάλο upfront investment να ξεκινήσεις, έχει πιο αυστηρές διαδικασίες κτλ, είναι γενικότερα καλύτερο environment για έναν επαγγελματία Developer.

 

Οπότε συνήθως ένας iOS dev είναι πιο καλοπληρωμένος.

 

Από την άλλη το Android ίσως έχει λίγο περισσότερη πλάκα. Θα μάθεις λίγο Java, ίσως και Kotlin που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλού. Απλά το εκνευριστικό είναι ότι πρέπει να σχεδιάσεις την εφαρμογή για 100 συσκευες αντί για καμια 10αρια.

 

Ρεαλιστικά ο χώρος του development είναι αυτός με την λιγότερη ανεργία στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό κυριολεκτικά τους κυνηγάνε με τις καραμπίνες. Είναι ίσως ο μόνος κλάδος όπου η προσφορά devs είναι μικρότερος απο τη ζήτηση.

 

Άρα απο τη μία αν κάπου έχεις ρεαλιστικές πιθανότητες να βρεις δουλειά στην χώρα της ανεργίας είναι αυτός. Απο την άλλη, στο χώρο μας δεν σε περιορίζουν ούτε σύνορα, ούτε αποστάσεις, μπορείς κάλλιστα να εργάζεσαι remote για κάποια εταιρεία του εξωτερικού.

Δημοσ.

Βασικά όταν θα έχεις μάθει αρκετά ώστε να μπορείς να εργαστείς επαγγελματικά φτιάχνοντας apps για κινητά, θα έχεις μάθει και αρκετά για να φτιάξεις και λογισμικό για άλλες συσκευές (πχ desktop applications), και θα έχεις τη δυνατότητα επιλογής.

Μη περιορίζεις τον εαυτό σου σε αυτό για τον α ή β λόγο.

 

Από αυτά που γράφεις δεν είμαι σίγουρος για το αν σκοπεύεις να πας πανεπιστήμιο ή να μάθεις με άλλο τρόπο. Αν σκοπεύεις να μάθεις μόνος σου, η συμβουλή μου είναι η εξής: Μπες σε ένα site τμήματος πληροφορικής πανεπιστημίου, δες τι μαθήματα κάνουν, και άρχισε να μαθαίνεις για το κάθε μάθημα. Κάτι παράπλευρα μαθήματα όπως πχ ξένη γλώσσα Β' ίσως να μη σου χρειαστούν, αλλά μην υποτιμήσεις τα άλλα μαθήματα όπως διακριτά μαθηματικά, δομές δεδομένων, κτλπ. Το να μάθεις απλά 1-2 γλώσσες και ποια τα εργαλεία για να φτιάξεις αυτό που θέλεις (σε αυτή τη περίπτωση προγράμματα κινητών) δεν επαρκεί.

 

Γιατί άμα το κάνεις αυτό θα έχεις κενά και πολύ σύντομα θα βρεθείς σε μια κατάσταση όπου δεν θα ξέρεις πως να κάνεις κάτι, και επιπρόσθετα δεν θα ξέρεις τι είναι αυτό το κάτι που δεν ξέρεις, και δεν θα μπορείς να προχωρήσεις, και θα νιώθεις χαμένος.

 

Ήμουν σε σχεδόν παρόμοια κατάσταση όπως εσύ, και ήθελα να μάθω προγραμματισμό χωρίς να πάω σε σχολή. Σκέφτηκα τότε λόγο της απειρίας μου πως αρκούσε να πάρω 1 βιβλίο μιας γλώσσας προγραμματισμού, και πως άμα το διάβαζα και εξασκόμουν, θα μάθαινα όσα χρειάζονται για να μπορώ να φτιάχνω προγράμματα. Μέγα λάθος. Σύντομα έφτασα στο τέλος ενός κεφαλαίου του βιβλίου, όπου δίνει ασκήσεις. Τις ασκήσεις επιλογής και σωστό / λάθος τις έλυσα όλες μιας και είχα μάθει αυτά που έγραφε το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά όταν μου παρουσίασε πραγματικές ασκήσεις, δηλαδή υπαρκτά προβλήματα τα οποία έπρεπε να λύσω με κώδικα, σε αρκετά δεν ήξερα τι να κάνω. Καταλάβαινα τι ζητά η άσκηση, ήξερα τι κάνει το κάθε τι από αυτά που με έμαθε στο κεφάλαιο, αλλά όσων αφορά το πως να τα χρησιμοποιήσω συνδυαστικά για να καταφέρω το αποτέλεσμα ένιωθα χαμένος, απόρησα ακόμα και αν είμαι χαζός.

 

Αυτό που χρειαζόμουν ήταν μια βαθύτερη κατανόηση του πως λειτουργεί η μηχανή, και περισσότερη εξοικείωση με αλγόριθμους. Πρέπει και ο νους να μπει δηλαδή στο κατάλληλο κλίμα, να σκέφτεται με το σωστό τρόπο, όπως σκέφτεται και η μηχανή, ώστε να μπορεί να προβλέψει το πως θα συμπεριφερθεί η μηχανή, και αυτές οι γνώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε ένα βιβλίο γλώσσας. Έχω 2 φυσικά βιβλία γλώσσας, 1 αλγορίθμων, και 1 γενικό για best practices, 1 για software engineering, και θέλω ακόμα να πάρω 1 για να μου καλύψει τις γνώσεις του αντίστοιχου μαθήματος (Εισαγωγή / Θεμελιώδες αρχές της επιστήμης των υπολογιστών) και ένα (Διακριτών μαθηματικών / Bool). Και μέχρι να τα πάρω αυτά, μαθαίνω κάποια πραγματάκια για τις γνώσεις που καλύπτουν απ' το net.

 

Απ' όσα βιβλία έχω μόνο 1 μπορώ να συνεχίσω να διαβάζω χωρίς προβλήματα αυτή τη στιγμή, το software engineering, το οποίο είναι και το πιο θεωρητικό, και απαιτεί τις λιγότερες τεχνικές γνώσεις για να μπορείς να το διαβάσεις. Το best practices το αφήνουμε τελείως για αργότερα, το βιβλίο με τους αλγόριθμους και τις δομές δεδομένων δεν μπορώ να συνεχίσω να το διαβάζω πέρα από ένα σημείο γιατί πρέπει πρώτα να εξοικειωθώ με τη γλώσσα καλύτερα, ώστε να ξέρω πχ όταν μου λέει "Φτιάξε ένα δένδρο για να κάνεις αυτή την άσκηση" πως να φτιάξω δένδρο στη τρέχουσα γλώσσα, και το βιβλίο της γλώσσας δεν μπορώ να το συνεχίσω γιατί μου βάζει ασκήσεις που για να τις λύσω πρέπει πρώτα να έχω μπει σε ένα πιο κατάλληλο κλίμα σκέψης γνωρίζοντας σε χαμηλότερο επίπεδο τη λειτουργία του υπολογιστή, και για να μπω σε αυτό το κλίμα χρειάζονται άλλες γνώσεις!

 

Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά ? Στο ότι μιας και ανέφερες τη σημαντικότητα του πτυχίου, μπορείς όπως είπαν και τα παιδιά να βρεις κάτι να κάνεις που να σε πληρώνει χωρίς να έχεις ένα πτυχίο, αλλά μη νομίζεις ότι θα είναι εύκολο το να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο.. Θα χρειαστείς και πάλι πολύ διάβασμα, εξάσκηση, και χρόνο, για να φτάσεις σε ένα επίπεδο να μπορείς να το κάνεις επάγγελμα. Εγώ είμαι 29 και δεν πάω πανεπιστήμιο επειδή αποφάσισα να μάθω αργά, και πλέον έχω μια ημιαπασχόληση που δεν μπορώ να την αφήσω για σπουδές μιας και έχω έξοδα που τρέχουν. Έτσι λοιπόν δεν μου μένει χρόνος. Αλλά να ξέρεις ότι θα ήθελα πολύ να είχα ένα καθηγητή να μπορώ να τον ρωτάω απορίες, και πως άμα είχα τη γνώση που έχω τώρα όταν ήμουν στο Λύκειο, θα πήγαινα πανεπιστήμιο να μάθω πληροφορική. Αν είσαι στην ηλικία και οι γονείς σου μπορούν να σε υποστηρίξουν ώστε να πας να σπουδάσεις, πήγαινε! 

  • Like 1
Δημοσ.

Το θέμα του πανεπιστημίου, ασφαλώς και μετράει, αλλά δες ποια είναι η ουσιαστική διαφορά: Υπάρχουν δυο πράγματα που συνδυάζονται και αυτό αποτρέπει κάποιους από το να συμμετέχουν σε αυτό: Ο σύντομος χρόνος μάθησης, και το βάθος γνώσεων σε αυτόν. Αν τώρα κάποιος ασχοληθεί στο σπίτι του, και αφιερώσει τριπλάσιο χρόνο, ίσως θα μπορεί να πετύχει το βάθος γνώσεων να το καλύψει σε αυτό το διάστημα. Υπάρχει περίπτωση να μην γίνεται αυτό, και αυτό λέγεται κόλλημα. Ο Καθηγητής χρειάζεται για το σημείο αυτό! Το πανεπιστήμιο προσφέρει ταχύτατη εκπαίδευση σε δύσκολα θέματα, από καθηγητές που λύνουν απορίες. Αυτό κερδίζει ο φοιτητής. Όμως αν δεν βρει δουλειά και ασχοληθεί δέκα χρόνια με παραδώσεις πίτσας...τότε το πλεονέκτημα χάνεται.

Ασφαλώς στο πανεπιστήμιο γίνεται μια οργανωμένη δουλειά, σε πληρότητα θεμάτων. Αλλά στην ουσία στην δουλειά που θα κάνει κανείς ένα μικρό μέρος χρειάζεται. Μπορεί λοιπόν κάποιος να αφιερώσει χρόνο και να εστιάσει εκεί που χρειάζεται για να πιάσει μια δουλειά.

Ειδικά αυτή την εποχή τα πτυχία δεν πληρώνονται (εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν). Άρα κοιτάμε τι ζήτηση υπάρχει και ακολουθούμε.

 

Υπάρχει ένα θέμα όμως με τη συμπεριφορά του "πρακτικού" (όχι από σχολή δηλαδή). Ο τρόπος που έχει μάθει δεν του δίνει την δυνατότητα να μάθει άλλους. Επιπλέον επειδή φοβάται μην φανεί ότι δεν ξέρει άλλα πέρα από αυτά που "χειρίζεται", δεν προσφέρει ποτέ πληροφορίες, τις κρατάει για τον εαυτό του, ως το απόκτημά του. Σκέφτεται ότι έχει δώσει πολύ χρόνο από τη ζωή του για να καταλάβει πέντε πράγματα, αν τα αποκαλύψει θα νιώθει σαν βλάκας. Έτσι ποτέ δεν πρόκειται από έναν πρακτικό να μάθεις!

Σε μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεώνονται οι μηχανικοί να γίνουν εκπαιδευτές. Αυτοί έχουν εμπειρία από θρανία, και συμπεριφορές, και θέλουν να τα πουν χαρτί και καλαμάρι, όλα στον πρακτικό, γιατί δεν φοβούνται μην χάσουν την θέση τους (εκεί μετράει το πτυχίο), και γιατί η γνώση στον εργαζόμενο είναι προς όφελος της επιχείρησης, κάτι που είναι απ΄όλους επιθυμητό.

 

Συμπέρασμα; Για να μάθει κανείς πρέπει να μπει σε μια επιχείρηση και εκεί να θέλουν να εκπαιδευτεί επειδή αποβλέπουν σε μεγαλύτερο όφελος, από το να τον αφήσουν ανεκπαίδευτο, και ειδικότερα σε πράγματα που έχουν δική τους γνώση (know how) και τυχόν άλλος με μεγαλύτερη εμπειρία, και περισσότερα λεφτά θα ζητάει και πάλι θα πρέπει να εκπαιδευτεί.

  • Like 1
Δημοσ.
.......1 γενικό για best practices ........

Ποιο έχεις φίλες μου επειδή με ενδιαφέρει σαν αρχάριο και εμένα..

Γενικά όποιος έχει παρόμοιες προτάσεις ευπρόσδεκτες!

 

Έχω βρει ένα που λέγεται the pragmatic programmer το οποίο αν και παλίο φαίνεται οτί είναι καλό και σκοπεύω να το αγοράσω..

Δημοσ.

Εάν σε ενδιαφέρει το Mobile Development πιστεύω το ionic framework είναι μια εξίσου καλή αρχή λόγο ότι με αυτό μαθαίνεις:

 

  1. Javascript
  2. Cordova
  3. Angular.js
  4. Html/CSS

Ενώ ταυτόχρονα με 1 πράγμα κάνεις platform idepedent application. Έτσι μετά από 6 μήνες θα μπορείς να παίρνεις και μobile app και web development projects.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...