helicoid Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 9 Αυγούστου 2019 Στις 8/8/2019 στις 2:07 ΜΜ, Errik είπε Να ρωτήσω κάτι, παιρνετε θήκες και ανεμιστηράκια γιατι έχετε θέματα throttling και καθυστερήσεων η για λόγους μακροζωίας του Pi; Λειτουργει εκτός των θερμοκρασιών που είναι σχεδιασμένο; Καλοκαίρι, σε official case με ανοιχτό καπάκι, το κλασικό ψυκτράκι που έχουν στα kits, και 2 usb logitech gamepads πάνω. Ύστερα από κάνα τέταρτο gaming σε retropie/ES βαρούσε απανωτά freezαρίσματα. Μόλις έστριψα τον ανεμιστήρα που είχα να βαράει εμένα πάνω στο pi, αυτό άρχισε να δουλεύει κανονικά. Απλά ποιό είναι το θέμα. Το rpi είναι ένα always on, μη ενεργοβόρο mini pc/server που δεν θέλει και καθόλου maintenance (φυσικό). Αν αρχίσεις να προσθέτεις fanάκια -που υπόψην τα μικρά fanάκια χαλάνε πανεύκολα και μετά κάνουν διαολεμένο θόρυβο- τότε ακυρώνεις το δεύτερο και το τρίτο χαρακτηριστικό του. Οπότε αντί να δώσεις 3 ευρώ για ένα fanάκι που και θα αυξήσει την κατανάλωση, και θα θέλει τσεκάρισμα οτι δουλεύει και δεν σου ψήνεται το rpi, και θα σου χαλάσει αρκετά γρήγορα εγω θα πρότεινα να δώσεις πχ 8-10 ευρώ να πάρεις μια καλή παθητική ψύκτρα ώστε να ξεμπερδεύεις μια και καλή. Εγώ πήρα πρόσφατα μια τέτοια που είναι μασίφ, έχει επαφή και με τα τρία chips, σου δίνει πρόσβαση σε υποδοχές/pins και μπορείς να το τοποθετήσεις έτσι σε δικιά σου custom θήκη. Η ακόμα και να το αφήσεις έτσι. Δεν μπορώ να σου δώσω νούμερα όμως γιατί ακόμα δεν το έχω στήσει. Θα το κάνω μετά τις διακοπές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ababapanos Δημοσ. 28 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 28 Αυγούστου 2019 καλησπερα ,θελω να φτιαξω ενα bartop , και μου πρότεινε φιλος να αγορασω το odroid XU4 . Δεν ξερω αν το ξερετε , τρεχει πολυ καλυτερα απο το rasberry pi 3 , πολους emulators. πχ το Ν64 , ps1 και dreamcast μου εστειλε βιντεο και τα επαιζε νερακι. βεβαια εχει 80 ευρω παραπανω απο τα διπλασια χρηματα. Εσεις τι γνωμη εχετε? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Daredevil Δημοσ. 28 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 28 Αυγούστου 2019 σίγουρα από το pi3 είναι καλύτερο αλλά όχι από το pi4, αν έχεις λίγο υπομονή μιας κι ακόμη περιμένουμε σωστούς gpu drivers πήγαινε σε pi4 στη 2γβ έκδοση. Φυσικά ακόμα κι έτσι.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ababapanos Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 Και από το pi4 καλύτερο είναι. Το pi3 και το pi4 έχουν ίδιο επεξεργαστή . Το νέο pi4 που θα βγει λογικά θα είναι καλύτερο από ολα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Daredevil Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) καμία σχέση το πι3 έχει ARM Cortex A53 και το pi4 A72 +καλυτερη gpu +ddr4 γιι αυτό και οι μεγάλες διαφορές στα benchmarks Επεξ/σία 29 Αυγούστου 2019 από Daredevil 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ababapanos Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 29 Αυγούστου 2019 Ναι λάθος μου. είναι καλύτερο αλλά όχι καλύτερο από το odroid Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
frozex Δημοσ. 30 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2019 Καλημέρα, δύο θείοι μου θέλουν να βλέπουν τον ΠΑΟΚ στο paoktv και με ρώτησαν αν υπάρχει καμία εύκολη και οικονομική λύση. Ο ένας έχει τηλεόραση 4Κ και ο άλλος 1080p. Εγώ σκέφτηκα το raspberry, πιστεύεται είναι εύκολο να το λειτουργήσουν; Απλώς θα ανοίγουν τον broswer και θα βάζουν τον αγώνα, δεν θέλουν να κάνουν τπτ άλλο. Ποιο μοντέλο και ποιο OS προτείνεται; (όσο πιο noobs friendly γίνεται) ΥΓ: οι τηλεοράσεις τους δεν είναι smart. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 30 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2019 1 ώρα πριν, frozex είπε Καλημέρα, δύο θείοι μου θέλουν να βλέπουν τον ΠΑΟΚ στο paoktv και με ρώτησαν αν υπάρχει καμία εύκολη και οικονομική λύση. Ο ένας έχει τηλεόραση 4Κ και ο άλλος 1080p. Εγώ σκέφτηκα το raspberry, πιστεύεται είναι εύκολο να το λειτουργήσουν; Απλώς θα ανοίγουν τον broswer και θα βάζουν τον αγώνα, δεν θέλουν να κάνουν τπτ άλλο. Ποιο μοντέλο και ποιο OS προτείνεται; (όσο πιο noobs friendly γίνεται) ΥΓ: οι τηλεοράσεις τους δεν είναι smart. Αν είναι να ανοίγουν browser καλύτερα το 4άρι, με raspbian...Αλλά αν υπάρχει τυχόν kodi plugin, με 1000 συνιστώ libreelec και μέσα από το kodi θα είναι άκρως πιο φιλικό...και δεν θα βλέπουν μόνο ΠΑΟΚ. Σωστή η σκέψη σου... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2019 Η 2gb είναι μια χαρά, είναι η 2πλασια από το 3! Δουλεύει μια χαρά και με του 3 το τροφοδοτικό*με ανταπτορα σε type c. Ανεβάζει εύκολα θερμοκρασίες, οπότε θέλει οπωσδήποτε σετ heat sink και ίσως ανεμιστηράκι στο case. Όσον αφορά το HDMI είτε παίρνεις αντίστοιχο καλώδιο, είτε ανταπτορα. Γενικά πάρτε γνήσιο φορτιστή γιατί θέλει 5.1volt, αλλιώς θα κάνει undervoltage και δεν θα δουλεύει σωστά. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MarioSpin01 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω ποιο raspberry pi είναι καλύτερο Και γιατί....Η χρήση που θα του κάνω θα είναι κυρίως ethical hacking και network attacks (Φυσικά με άδεια από τον ιδιοκτήτη Και με μόνο σκοπό να τεσταρω την ασφάλεια του δικτύου) και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταστήσω Kali Linux. Η ίδια η εταιρία κατέβασε χθες τις τιμές της στο Pi 4 το οποίο τώρα πια με 2 GB RAM κοστίζει 49.30€ ενώ το Pi 3 B+ κοστίζει 38.50€......Φυσικά το 4 έχει πολύ καλύτερα specs και με μια πρώτη ματιά φαίνεται καλύτερο και να αξίζει περισσότερο, αλλά εχω ακούσει διάφορα σχολεία όσον αφορά την θερμοκρασία και την σταθερότητα της συσκευής (ενώ άλλοι θεωρούν και το microHDMI αρνητικό)....Είναι η πρώτη φορά που θα πάρω ένα Raspberry Και δεν είμαι σίγουρος για το ποιο να επιλέξω...Please help Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PerfectParanoia Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 4 λεπτά πριν, MarioSpin01 είπε Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω ποιο raspberry pi είναι καλύτερο Και γιατί....Η χρήση που θα του κάνω θα είναι κυρίως ethical hacking και network attacks (Φυσικά με άδεια από τον ιδιοκτήτη Και με μόνο σκοπό να τεσταρω την ασφάλεια του δικτύου) και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταστήσω Kali Linux. Η ίδια η εταιρία κατέβασε χθες τις τιμές της στο Pi 4 το οποίο τώρα πια με 2 GB RAM κοστίζει 49.30€ ενώ το Pi 3 B+ κοστίζει 38.50€......Φυσικά το 4 έχει πολύ καλύτερα specs και με μια πρώτη ματιά φαίνεται καλύτερο και να αξίζει περισσότερο, αλλά εχω ακούσει διάφορα σχολεία όσον αφορά την θερμοκρασία και την σταθερότητα της συσκευής (ενώ άλλοι θεωρούν και το microHDMI αρνητικό)....Είναι η πρώτη φορά που θα πάρω ένα Raspberry Και δεν είμαι σίγουρος για το ποιο να επιλέξω...Please help Χωρίς να έχω κάνει παρόμοια χρήση και γνωρίζοντας μόνο επιφανειακά πράγματα, θα επέλεγα το pi4 για δύο λόγους. Η παραπάνω ram ακόμα και τα 2 αντί για 1gb αξίζει για περισσότερη ευελιξία και μπορείς να χρησιμοποιήσεις monitor mode με το onboard wifi module χωρίς adapters που χρειάζονταν στο 3B+, πράγμα που για την χρήση σου νομίζω είναι αρκετά χρήσιμο. Το μόνο αρνητικό νομίζω είναι ότι η usb-c θύρα του είναι out of spec και θέλει λίγο προσοχή τι φορτιστές και adapter χρησιμοποιείς. Για την σταθερότητα κλπ δεν ξέρω γιατί έχω διαβάσει και αρνητικά και καθησυχαστικά σχόλια και δεν έχω προσωπική εμπειρία. Παρόλα αυτά νομίζω ότι για την χρήση σου το pi4 θα είναι καλύτερη επιλογή. Επιπλέον αν για οποιονδήποτε λόγω δεις ότι δεν σου κάνει/χρειάζεται έχεις περισσότερες επιλογές για άλλα project και ακόμα και για να το πουλήσεις. Τσέκαρε και αυτό μπορεί να σε ενδιαφέρει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MarioSpin01 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 30 λεπτά πριν, PerfectParanoia είπε Χωρίς να έχω κάνει παρόμοια χρήση και γνωρίζοντας μόνο επιφανειακά πράγματα, θα επέλεγα το pi4 για δύο λόγους. Η παραπάνω ram ακόμα και τα 2 αντί για 1gb αξίζει για περισσότερη ευελιξία και μπορείς να χρησιμοποιήσεις monitor mode με το onboard wifi module χωρίς adapters που χρειάζονταν στο 3B+, πράγμα που για την χρήση σου νομίζω είναι αρκετά χρήσιμο. Το μόνο αρνητικό νομίζω είναι ότι η usb-c θύρα του είναι out of spec και θέλει λίγο προσοχή τι φορτιστές και adapter χρησιμοποιείς. Για την σταθερότητα κλπ δεν ξέρω γιατί έχω διαβάσει και αρνητικά και καθησυχαστικά σχόλια και δεν έχω προσωπική εμπειρία. Παρόλα αυτά νομίζω ότι για την χρήση σου το pi4 θα είναι καλύτερη επιλογή. Επιπλέον αν για οποιονδήποτε λόγω δεις ότι δεν σου κάνει/χρειάζεται έχεις περισσότερες επιλογές για άλλα project και ακόμα και για να το πουλήσεις. Τσέκαρε και αυτό μπορεί να σε ενδιαφέρει. Σε ευχαριστώ πολύ, αν Και ένας από τους λόγους που σκέφτομαι για το 3 είναι ότι θα προτιμούσα να βάλω ένα φορητό monitor και όχι αναγκαστικά θήκη,1. Το 4 δεν έχει βγάλει ακόμα αρκετά monitors και αυτά που έχει βγάλει είναι λίγο ακριβά, 2. Με τρομάζει η θερμοκρασία που ανεβάζει....από την μια σκέφτομαι να του βάλω ανεμιστήρακι Αλλά αν του βάλω Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ευκολο να το συνδέσω στο φορητό monitor....αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που με κρατάνε από το να πάρω το 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PerfectParanoia Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 47 λεπτά πριν, MarioSpin01 είπε Σε ευχαριστώ πολύ, αν Και ένας από τους λόγους που σκέφτομαι για το 3 είναι ότι θα προτιμούσα να βάλω ένα φορητό monitor και όχι αναγκαστικά θήκη,1. Το 4 δεν έχει βγάλει ακόμα αρκετά monitors και αυτά που έχει βγάλει είναι λίγο ακριβά, 2. Με τρομάζει η θερμοκρασία που ανεβάζει....από την μια σκέφτομαι να του βάλω ανεμιστήρακι Αλλά αν του βάλω Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ευκολο να το συνδέσω στο φορητό monitor....αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που με κρατάνε από το να πάρω το 4 Όταν λες monitor, αν δεν εννοείς με touchscreen, οποιοδήποτε χρησιμοποιεί απλά hdmi για να συνδεθεί στο pi3 θα δουλεύει μια χαρά και στο 4. Αν βάλεις οθόνη με gpio τότε μπορεί να πιάνει κάποια power pins αλλά υπάρχουν δύο από το κάθενα (3.3 και 5v) οπότε λογικά θα έχεις πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα (και στην χειρότερη τραβάς και από το usb απλά δεν θα μπορείς να έχεις adaptive cooling (τουλάχιστον όχι εύκολα από όσο ξέρω). Τώρα αν θες touch θα πρέπει σίγουρα να το πληρώσεις σχετικά ακριβά αλλά και πάλι δεν πιστεύω ότι θα έχεις θέμα να βρεις ρεύμα για τον ανεμιστήρακι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MarioSpin01 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 59 λεπτά πριν, PerfectParanoia είπε Όταν λες monitor, αν δεν εννοείς με touchscreen, οποιοδήποτε χρησιμοποιεί απλά hdmi για να συνδεθεί στο pi3 θα δουλεύει μια χαρά και στο 4. Αν βάλεις οθόνη με gpio τότε μπορεί να πιάνει κάποια power pins αλλά υπάρχουν δύο από το κάθενα (3.3 και 5v) οπότε λογικά θα έχεις πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα (και στην χειρότερη τραβάς και από το usb απλά δεν θα μπορείς να έχεις adaptive cooling (τουλάχιστον όχι εύκολα από όσο ξέρω). Τώρα αν θες touch θα πρέπει σίγουρα να το πληρώσεις σχετικά ακριβά αλλά και πάλι δεν πιστεύω ότι θα έχεις θέμα να βρεις ρεύμα για τον ανεμιστήρακι Όχι όχι δεν εννοώ touchscreen, ένα απλό μικρό φορητό monitor.....άρα μου προτείνεις το 4 παρα τα προβλήματα θερμοκρασίας?? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PerfectParanoia Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, MarioSpin01 είπε Όχι όχι δεν εννοώ touchscreen, ένα απλό μικρό φορητό monitor.....άρα μου προτείνεις το 4 παρα τα προβλήματα θερμοκρασίας?? Όπως είπα δεν έχω προσωπική εμπειρία με το pi 4 οπότε δεν ξέρω πόσο έντονο είναι το πρόβλημα αλλά διαβάζοντας άρθρα σαν αυτό πχ, νομίζω ότι με ανεμιστήρακι δεν θα έχεις κανένα θέμα και θα είναι αρκετά πιο εύχρηστο και χρήσιμο για την δουλεία που θέλεις. Αν πάλι θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο παρόμοια project υπήρχαν και πριν το pi 4 άρα πέρα από τον περιορισμό στην ram το 3b+ θα σε καλύψει. Είναι καθαρά δικό σου θέμα αν θες να ρισκάρεις λίγο χρόνο σου και να δώσεις λίγα παραπάνω χρήματα για το 4 και να έχεις στο τέλος ένα καλύτερο εργαλείο ή αν θες να πάρεις κάτι φθηνότερο και να το έχεις αυτό που θες λειτουργικό στα χέρια σου πιο γρήγορα και να αρχίσεις να το δουλεύεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα