Προς το περιεχόμενο

Υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό,πόσο πιθανή είναι?

Veyron94

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έτσι που το θέτεις είναι πολύ απλούστερο και ευκολότερο να πας Σουηδία ή να έρθεις εδώ(Δανία),να βρεις το μεταπτυχιακό που θέλεις.

Με μια part-time δουλειά,οιαδήποτε δουλειά, έχεις δικαίωμα για επίδομα ως φοιτητής και εάν δεν απατώμαι αυτά τα δύο συνδυασμένα,μισθός δηλαδή και επίδομα, καλύπτουν τις ανάγκες εάν δεν είσαι σπάταλος. 

Το PhD ειναι χρησιμο και ας μη κυνηγας ακαδημαϊκη καριερα. Αλλα αφου δεν σ'ενδιαφερει τοτε οκ.

*Ανάλογα που είσαι και τι θέλεις. 

Εάν κυνηγάς το χρήμα, σε σεβαστό αριθμό ειδικοτήτων, το μεταπτυχιακό και η τετραετής εμπειρία που θα έχεις θα σου φέρουν πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου από το διδακτορικό.

Σε κάποιους ακόμη και το μεταπτυχιακό είναι περιττό διότι η εργασιακή εμπειρία είναι το παν στον εκεί τομέα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Από τη δική μου εμπειρία η υποτροφία δεν είναι απίθανο σενάριο - τουλαχιστον στην Ευρώπη. Κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου (σε αναλογο αντικειμενο) σε γερμανικό πανεπιστήμιο με ώθησαν οι καθηγητές μου να κάνω αίτηση σε ενα ίδρυμα και τελικά πήρα μια μονοετή αρχικα, χρηματοδότηση, την οποία μετα ανανέωσα για ακόμη ενα εξάμηνο για να κάνω μια πρακτικη και έρευνα εκτός Γερμανίας. Σπουδαίο ηταν επισης οτι παράλληλα μπορουσα να δουλεύω, οποτε δε χρειάστηκε να παρατησω τη δουλεια μου - μειωσα απλα τις ώρες. Σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια - μιλώντας παντα για Ευρώπη και χώρες μη-αγγλοφωνες, έχω την εντύπωση οτι οι υποτροφίες σπανίζουν στα αντικειμενα αυτά, πράγμα που έχει φυσικά λογική.

Το PhD ειναι χρησιμο και ας μη κυνηγας ακαδημαϊκη καριερα. Αλλα αφου δεν σ'ενδιαφερει τοτε οκ.

Δεν θα κρίνω αυτο που είπες.... Ούτως ή άλλως, είναι 50-50 να έχεις δίκιο-άδικο.

Απλά θα αναρωτηθώ. Εσύ δεν ήσουν που ακόμα σπουδάζεις στο πρώτο πτυχίο και μάλιστα σε μικρό εξάμηνο;

Δεν θα κρίνω αυτο που είπες.... Ούτως ή άλλως, είναι 50-50 να έχεις δίκιο-άδικο.

Απλά θα αναρωτηθώ. Εσύ δεν ήσουν που ακόμα σπουδάζεις στο πρώτο πτυχίο και μάλιστα σε μικρό εξάμηνο;

Ημουν σε αλλη σχολη παλια αλλα εφυγα απο εκει και τωρα σπουδαζω κατι αλλο. Αλλα δεν εχει καποια σχεση αυτο.

Έτσι που το θέτεις είναι πολύ απλούστερο και ευκολότερο να πας Σουηδία ή να έρθεις εδώ(Δανία),να βρεις το μεταπτυχιακό που θέλεις.

Με μια part-time δουλειά,οιαδήποτε δουλειά, έχεις δικαίωμα για επίδομα ως φοιτητής και εάν δεν απατώμαι αυτά τα δύο συνδυασμένα,μισθός δηλαδή και επίδομα, καλύπτουν τις ανάγκες εάν δεν είσαι σπάταλος. 

Τα μεταπτυχιακά εκεί προσφέρονται στα Αγγλικά φαντάζομαι κανονικά έτσι?Πάντως για να πω την αλήθεια μου θα ήθελα η χώρα που θα έκανα το μεταπτυχιακό να είναι και η χώρα που θα εγκατασταθώ για εργασία.Και χώρες που δεν ξέρω καθόλου την γλώσσα δεν ευνοούν καθόλου αυτήν την πιθανότητα... :-)

Εγώ θέλω να ρωτήσω γενικά με τις υποτροφίες τι παίζει. Σου δίνουν χρήματα για να πας να σπουδάσεις επειδή δεν τα έχεις και είσαι αρκετά έξυπνος για να μην χαθεί τέτοιο μυαλό; Ποιοί στα δίνουν αυτά και τι όφελος έχουν αυτοί; Υποτροφίες για Ελλάδα υπάρχουν; Σε προπτυχιακά προγράμματα;

• 3 εβδομάδες αργότερα...

μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο ιδρυμα Καρέλια. Είναι πραγματικά σωστοί και τυπικοι και οι υποτροφίες εξβτερικού είναι πολύ καλές (αν ισχύει ο,τι ίσχυε οταν την πήρα εγω ήταν 20.000)

• Like 1

μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο ιδρυμα Καρέλια. Είναι πραγματικά σωστοί και τυπικοι και οι υποτροφίες εξβτερικού είναι πολύ καλές (αν ισχύει ο,τι ίσχυε οταν την πήρα εγω ήταν 20.000)

γερο ματσακι δινει ο τυπας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα σου πρότεινα να κάνεις λίγο bruteforce. Δηλαδή να κάνεις όσες περισσότερες αιτήσεις μπορείς 

σε αντικείμενα που σου αρέσουν για USA και για Ευρώπη.

Κοίτα για πανεπιστήμια που δίνουν υποτροφίες ή που δεν εχουν καν διδακτρα ή έχουν χαμηλά δίδακτρα.

Υπάρχουν αρκετά τέτοια στην βόρεια Ευρώπη.

Πάρε ένα ένα τα ιδρύματα από Ελλάδα που δίνουν υποτροφίες, υπάρχουν πάρα πολλά! 

Για να είναι πετυχημένες οι αιτήσεις ίσως είναι χρήσιμο να έχεις και unconditional offer από 

τα πανεπιστήμιο. Αν και έχεις αξιοπρεπή βαθμολογία, δεν είναι αρκετά υψηλή και μάλλον θα φας 

πόρτα από Ελληνικά ιδρύματα. Εκτός και αν βρεις κάποια που πάνε με γεωγραφικά κριτήρια κτλ.

Εσύ όμως θα πρέπει να δοκιμάσεις. Btw, αν μπορείς να ξαναδώσεις κάποια μαθήματα για να βγάλεις 

πάνω από 8 κάνε το. Θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες σου να πάρεις υποτροφία από Ελλάδα.

Όλα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά άμα είσαι οργανωμένος θα τα πας μια χαρά.

Τέλος, δεδομένου ότι δεν έχεις και πολλά χρήματα θα σου πρότεινα να μην βάζεις περιορισμούς του στυλ 

"θα ήθελα να εργαστώ εκεί που θα σπουδάσω". Σκέψου επίσης ότι το αντικείμενο σου είναι ήδη 

λίγο περιοριστικό γιατί δεν υπάρχουν και πολλές κοινωνίες/περιοχές που αξιοποιούν τις γνώσεις σου.

Άμα αρχίσεις να βάζεις τον ένα περιορισμό μετά τον άλλο θα ξεμείνεις από επιλογές.

Επεξ/σία από kfoynt
  • Like 1

• 1 μήνα μετά...

Ελλάδα όπως ακριβώς το είπες,τα αξιοπρεπή μεταπτυχιακά(ιδίως στους θεωρητικούς τομείς)έχουν πολύ λίγες θέσεις και ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι το μεταπτυχιακό θα ήταν ιδανικό να το συνοδεύσω με την μετανάστευση ή τουλάχιστον να εργαστώ για κάποια χρόνια εξωτερικό στο αντικείμενό μου.Και αυτό απλά γιατί με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα η επαγγελματική αποκατάσταση από θεωρητικές σχολές είναι ανέκδοτο.

Καταρχάς τι εννοείς  "το μεταπτυχιακό φάνταζε μονόδρομος έτσι όπως είναι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα."

Δεν ξέρω αν σου χαλάω το όνειρο αλλα οι άνεργοι νέοι που έχουν μεταπτυχιακό είναι πραγματικά αμέτρητοι.

Στην Ελλάδα του σήμερα όσα πτυχία και να έχεις δουλειά δύσκολα θα έχεις.

Επίσης γιατί ΗΠΑ; Γιατί να μπεις τζάμπα σε τόσα τρεξίματα;

Διαβατήρια, Visa κτλ. κτλ.

Και θα είσαι και τόσες ώρες μακριά από τους δικούς σου.

Ενώ σε οποιαδήποτε Ευρωπαική χώρα να είσαι ζήτημα να είσαι 3-4 ώρες μακριά από τους δικούς σου. Πετάγεσαι ρε παιδί μου για Χριστούγεννα άνετα. Ενώ στην Αμερική δεν θα έχεις τέτοια δυνατότητα και λόγο απόστασης αλλά και λόγο κόστους ταξιδιού.

Αυτά βασικά. Δεν γνωρίζω και πολλά πάνω στο θέμα σου αλλά θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα. Άσε Αμερική πιάσε Ευρώπη μεριά.

Επισης, εχε υποψιν οτι στην Αμερικη μπορεις να κανεις PhD χωρις να εχεις Masters. Οποτε σκεψου κι αυτο το ενδεχομενο απο τη στιγμη που για PhD πληρωνεσαι αντι να πληρωνεις. Και σε μερικα PhD προγραμματα σου δινουν και ταυτοχρονα MA.

Off topic λίγο αλλά αν κάποιος αποφασίσει να κάνει phd στις ΗΠΑ και δεν έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη (και ας πληρώνεται) να ετοιμάζεται για καταστάσεις όπου θα κηνυγάει συμπόσια στο faculty για το free food :P

Καταρχάς τι εννοείς  "το μεταπτυχιακό φάνταζε μονόδρομος έτσι όπως είναι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα."

Δεν ξέρω αν σου χαλάω το όνειρο αλλα οι άνεργοι νέοι που έχουν μεταπτυχιακό είναι πραγματικά αμέτρητοι.

Στην Ελλάδα του σήμερα όσα πτυχία και να έχεις δουλειά δύσκολα θα έχεις.

Επίσης γιατί ΗΠΑ; Γιατί να μπεις τζάμπα σε τόσα τρεξίματα;

Διαβατήρια, Visa κτλ. κτλ.

Και θα είσαι και τόσες ώρες μακριά από τους δικούς σου.

Ενώ σε οποιαδήποτε Ευρωπαική χώρα να είσαι ζήτημα να είσαι 3-4 ώρες μακριά από τους δικούς σου. Πετάγεσαι ρε παιδί μου για Χριστούγεννα άνετα. Ενώ στην Αμερική δεν θα έχεις τέτοια δυνατότητα και λόγο απόστασης αλλά και λόγο κόστους ταξιδιού.

Αυτά βασικά. Δεν γνωρίζω και πολλά πάνω στο θέμα σου αλλά θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα. Άσε Αμερική πιάσε Ευρώπη μεριά.

Φίλε πίστεψέ με ο μόνος λόγος που με κάνει να σκέφτομαι την Ευρώπη είναι επειδή είναι πιο ρεαλιστικός στόχος από άποψη κόστους.Κανένας άλλος.

Στην Αμερική ο τρόπος που αντιλαμβάνονται και μεταδίδουν την γνώση στα πανεπιστήμια είναι πολύ πιο άμεσος και πολύ πιο ουσιαστικός από ότι στην Ευρώπη,που οι καθηγητές απλά στέκονται μπροστά σε 60-70 άτομα και μιλάνε.Από εκεί και πέρα να κάνουμε συγκρίσεις στις υποδομές;Στο κύρος των πτυχίων;Στην οργάνωση;

Μπορεί όντως αυτό που λες για την απόσταση και το "τρέξιμο"(χαρτούρα,διαβατήρια,βίζες κ.λ.π) να είναι ένα θέμα όμως μακάρι αυτό να ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.Όταν ο άλλος σου λέει ότι για να σπουδάσεις στις Η.Π.Α θες 20.000 ευρώ στην καλύτερη,οι βίζες και τα διαβατήρια δεν είναι τίποτα...

Φίλε πίστεψέ με ο μόνος λόγος που με κάνει να σκέφτομαι την Ευρώπη είναι επειδή είναι πιο ρεαλιστικός στόχος από άποψη κόστους.Κανένας άλλος.

Στην Αμερική ο τρόπος που αντιλαμβάνονται και μεταδίδουν την γνώση στα πανεπιστήμια είναι πολύ πιο άμεσος και πολύ πιο ουσιαστικός από ότι στην Ευρώπη,που οι καθηγητές απλά στέκονται μπροστά σε 60-70 άτομα και μιλάνε.Από εκεί και πέρα να κάνουμε συγκρίσεις στις υποδομές;Στο κύρος των πτυχίων;Στην οργάνωση;

Μπορεί όντως αυτό που λες για την απόσταση και το "τρέξιμο"(χαρτούρα,διαβατήρια,βίζες κ.λ.π) να είναι ένα θέμα όμως μακάρι αυτό να ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.Όταν ο άλλος σου λέει ότι για να σπουδάσεις στις Η.Π.Α θες 20.000 ευρώ στην καλύτερη,οι βίζες και τα διαβατήρια δεν είναι τίποτα...

Θα διαφωνήσω, θεωρώ τα Ευρωπαϊκά είναι καλύτερα. και φυσικά οι καθηγητές δεν στέκονται σε 60-70 άτομα και μιλάνε... Αυτά μόνο στο Ελαντα γίνονται.

Έξω τα μαθήματα γίνονται σε εξαιρετικά εργαστήρια και τα τμήματα είναι περίπου 10-15 άτομα και ο καθηγητές έχεις άριστες σχέσεις με τον μαθητή και μεγάλη οικειότητα. Τουλάχιστον έτσι είναι στην Σουηδία που έχω κολλητό εκεί και ξέρω τι παίζει πάνω κάτω.

Επίσης δεν είμαστε στο 1980, δεν υπάρχει σήμερα κύρος σπουδών. Στην πράξη θα φανεί τι ξέρεις και τι όχι. Οι εποχές που είχες αμερικάνικο πτυχίο και σε κυνηγούσαν οι εταιρίες έχουν περάσει εδώ και χρόνια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...