P_Mel Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Καλημέρα σε όλους, Προσπαθώντας να συγκεντρώσω το απαιτούμενο hardware για να στήσω ένα νέο PC και έχοντας καταλήξει στα βασικά, δηλαδή: Μητρική Asus Z170 Pro CPU Intel i7-6700k Κάρτα Γραφικών XFX R9 380 4GB DD, μοντέλο R9-380P-4DF5 είμαι στην έρευνα για την επιλογή μνήμης RAM. Επειδή ακόμα δεν έχω καταλήξει στην ποσότητα της μνήμης που θα χρησιμοποιήσω, ενώ προσανατολίζομαι σε ένα σύνολο 32GB, και δεν έχω βέβαια προχωρήσει στην αγορά κάποιου ή κάποιων kit, θέλω να αναφερθώ στα μοντέλα μνημών της G.Skill, που έχω εντοπίσει. Λοιπόν, βρίσκομαι ανάμεσα στις εξής επιλογές: 2 kits 2 x 16 GB (σύνολο 32GB), F4-3200C16D-16GVK 2 kits 2 x 16 GB (σύνολο 32GB), F4-3200C16D-16GTZ 2 kits 2 x 16 GB (σύνολο 32GB), F4-3200C16D-16GTZB 1 kit 4 x 16 GB (σύνολο 32GB), F4-3200C16Q-32GTZ 1 kit 4 x 16 GB (σύνολο 32GB), F4-3200C16Q-32GTZB Οι χαμηλότερες τιμές και η διαθεσιμότητα, που βρίσκω για τα παραπάνω, είναι οι εξής: Στο πρώτο, η χαμηλότερη τιμή που βρίσκω είναι στα 108,19 Ευρώ το kit, ήτοι 2 x 108,19 = 216,38 - 3 Ευρώ έκπτωση = ~213 Ευρώ. Η διαθεσιμότητα είναι 1-3 μέρες. Στο δεύτερο, η χαμηλότερη τιμή που βρίσκω είναι στα 108,19 Ευρώ το kit, ήτοι 2 x 116,16 = 232,32 Ευρώ χωρίς έκπτωση συν μεταφορικά, από Β. Ελλάδα. Η διαθεσιμότητα είναι 2-10 εργάσιμες κατόπιν παραγγελίας. Στο τρίτο, η χαμηλότερη τιμή που βρίσκω είναι στα 107,90 Ευρώ το kit, ήτοι 2 x 107,90 = 215,80 Ευρώ χωρίς έκπτωση. Η διαθεσιμότητα είναι περίπου 12 εργάσιμες κατόπιν παραγγελίας. Στο τέταρτο, η χαμηλότερη τιμή που βρίσκω είναι στα 226 Ευρώ το kit (είναι πλήρες με 4 κομμάτια) - 3 Ευρώ έκπτωση = ~223 Ευρώ. Η διαθεσιμότητα είναι άμεση. Διευκρινίζεται ότι στο site του μαγαζιού δεν ξεκαθαρίζεται αν είναι αυτό το Part Number ή αν είναι το ελαφρά διαφορετικό (και ολίγον υποδεέστερο) F4-3200C16Q-32GTZB, αντικείμενο που περιγράφεται στην πέμπτη παρακάτω επιλογή. Στο πέμπτο, η χαμηλότερη τιμή που βρίσκω είναι στα 215 Ευρώ το kit (είναι κι αυτό πλήρες με 4 κομμάτια) χωρίς έκπτωση. Η διαθεσιμότητα είναι 4-10 εργάσιμες κατόπιν παραγγελίας. Μετά τις παραπάνω απαραίτητες πληροφορίες και λεπτομέρειες, ας έλθουμε στο βασικό, δηλαδή τη σύγκριση ανάμεσα στις δυο σειρές μοντέλων της G.Skill, ήτοι τη σειρά TridentZ και τη σειρά Ripjaws V. Όπου κι αν έψαξα, δεν βρήκα ουσιαστικές διαφορές, πάντα σε σχέση με την απόδοσή τους. Ο κατασκευαστής παραθέτει ένα γενικό συγκριτικό, εν είδει δελτίου τύπου, μεταξύ των δύο σειρών εδώ. Στο διαδίκτυο, πολλοί υποστηρίζουν ότι, πέραν της μικρής διαφοράς σε ύψος (2 mm), η οποία ίσως διευκολύνει σε στησίματα με περιορισμό χώρου ή όταν τοποθετήσει ο χρήστης μεγάλη ψύκτρα στη CPU, και πέραν της αυξημένης δυνατότητας υπερχρονισμού της σειράς TridentZ σε σχέση με την Ripjaws V, δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές. Αυτό που δεν γίνεται γνωστό είναι το αν πράγματι η σειρά TridentZ, που θεωρείται πιο χαϊεντάδικη από την άλλη, είναι όντως φτιαγμένη από καλύτερα υλικά, αντικείμενο που ίσως βαραίνει στην τελική επιλογή αγοράς, αφού - τυπικά - εξασφαλίζει περισσότερη σταθερότητα στη χρήση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από άποψη συγκριτικής απόδοσης και χαρακτηριστικών μεταξύ των 5 παραπάνω επιλογών, ψηλότερα στη λίστα βρίσκονται η πρώτη και η τέταρτη, με την προϋπόθεση ότι της τέταρτης το P/N είναι όντως αυτό που αναφέρω. Η τρίτη και η πέμπτη επιλογή, αν και ανήκουν στη σειρά TridentZ, παρουσιάζονται με ελαφρά υποδεέστερα χαρακτηριστικά (υψηλότερα νούμερα στο CAS Latency). Επομένως, η έρευνα σχεδόν αναγκαστικά με οδηγεί στο να επιλέξω ανάμεσα στη πρώτη και στην τέταρτη (με τη προϋπόθεση που έβαλα παραπάνω). Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δώσει κανένας τα παραπάνω 10 ευρώ, απλά για να επιλέξει TridentZ αντί για Ripjaws V. Τί λέτε; Ευχαριστώ.
pnick Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Θα μπορούσες να μας πείς τί ακριβώς κάνεις με το pc που στήνεις; 64gb RAM πού στην ευχή θα μπορούσαν να σου χρειαστούν; Οι διαφορές στην απόδοση είναι απειροελάχιστες σε πραγματική χρήση. Αποφάσισε ποιά ακριβώς είναι η ποσότητα μνήμης που σε ενδιαφέρει, και μπορούμε να σου πούμε μια άποψη για το ποιό κιτ θα ήταν καλύτερο να πάρεις. 1
P_Mel Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Θα μπορούσες να μας πείς τί ακριβώς κάνεις με το pc που στήνεις; 64gb RAM πού στην ευχή θα μπορούσαν να σου χρειαστούν; Οι διαφορές στην απόδοση είναι απειροελάχιστες σε πραγματική χρήση. Αποφάσισε ποιά ακριβώς είναι η ποσότητα μνήμης που σε ενδιαφέρει, και μπορούμε να σου πούμε μια άποψη για το ποιό κιτ θα ήταν καλύτερο να πάρεις. Καλησπέρα, κι ευχαριστώ για την παρέμβαση. Δεν νομίζω να μίλησα για 64 GB RAM. Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στα γραπτά μου, όλα τα kits που έχω στη λίστα των επιλογών μου, είναι ή δίνουν αθροιστικά - το καθένα - 32 GB. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, η χρήση του υπό κατασκευήν PC, εκτός από τα γενικά καθήκοντα που θα έχει, όπως όλα τα PCs, θα είναι επεξεργασία, αποθήκευση και αναπαραγωγή video (στάνταρντ και υψηλής ευκρίνειας, φυσικά). Αν σε κάλυψα (και κάλυψα και τους άλλους) θα εκτιμούσα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ. 1
pnick Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Καλησπέρα, κι ευχαριστώ για την παρέμβαση. Δεν νομίζω να μίλησα για 64 GB RAM. Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στα γραπτά μου, όλα τα kits που έχω στη λίστα των επιλογών μου, είναι ή δίνουν αθροιστικά - το καθένα - 32 GB. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, η χρήση του υπό κατασκευήν PC, εκτός από τα γενικά καθήκοντα που θα έχει, όπως όλα τα PCs, θα είναι επεξεργασία, αποθήκευση και αναπαραγωγή video (στάνταρντ και υψηλής ευκρίνειας, φυσικά). Αν σε κάλυψα (και κάλυψα και τους άλλους) θα εκτιμούσα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ. Ναι, απλά είδα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις 4x16 και μου πήγε το μυαλό στο 64gb. Κοίτα, η G.Skill είναι από τις εταιρείες που συμπαθώ ιδιαίτερα και αυτές που πήρα στο παρελθόν μου βγήκαν πολύ καλές. Οι εφαρμογές που τρέχεις είναι πιθανόν να ωφελούνται κάπως από τις μεγαλύτερες συχνότητες, αλλά εφόσον σε ενδιαφέρει η σταθερότητα περισσότερο (αν κατάλαβα καλά από τα λεγόμενά σου), καλύτερα να μη πας σε μνήμες 3200 που είναι αρκετά ψηλό oc για μνήμες. Δες κάτι σε 2400 με σφιχτά timings, είναι η γνώμη μου. Το αν θα πάρεις 2 κιτ των 16gb ή ένα των 32 (4x8) έχει να κάνει με το εξής. Το 4x8 σετ είναι τεσταρισμένο μαζί στο εργοστάσιο και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα ασυμβατότητας κ.λπ. Το θέμα είναι ότι αν τύχει να σου χαλάσει το ένα dimmάκι (μου έτυχε πρόσφατα και για αυτό στο αναφέρω), τότε θα πρέπει να στείλεις πίσω όλο το σετ για αλλαγή, δηλαδή να μείνεις χωρίς μνήμη. Η λύση του να πάρεις 2 σετ των 16gb (2x8gb) μπορεί να σημαίνει μια πολύ μικρή πιθανότητα να μη σου τρέξουν καλά μαζί, αλλά αν κάτι συμβεί, τότε αλλάζεις το ένα από τα δύο σετ και έχεις μνήμη να δουλέψεις. Νομίζω καταλαβαίνεις πώς το εννοώ. Από ddr4, επειδή τυχαίνει να έχω και εγώ 32gb στο σύστημά μου, θα σου πρότεινα Corsair LPX. Η Asus έχει συνεργασία με την Corsair σε πολλούς τομείς και οι μνήμες τις έχουν τεσταριστεί εκτεταμένα με Asus μητρικές. Δες αυτές http://www.skroutz.gr/s/5690001/Corsair-Vengeance-LPX-32GB-DDR4-2400MHz-CMK32GX4M4A2400C14.html. Έχουν μεγάλο περιθώριο και για oc. Εγώ χωρίς πολύ ψάξιμο τις κατέβασα τα timings στα 12-13-12 με λίγο παραπάνω ρεύμα. Αυτά στα λέω με γνώμονα την σταθερότητα πάντα. Αυτός που θέλει σταθερότητα πρωτίστως δεν πάει σε high oc RAM. 1
P_Mel Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Ναι, απλά είδα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις 4x16 και μου πήγε το μυαλό στο 64gb. Κοίτα, η G.Skill είναι από τις εταιρείες που συμπαθώ ιδιαίτερα και αυτές που πήρα στο παρελθόν μου βγήκαν πολύ καλές. Οι εφαρμογές που τρέχεις είναι πιθανόν να ωφελούνται κάπως από τις μεγαλύτερες συχνότητες, αλλά εφόσον σε ενδιαφέρει η σταθερότητα περισσότερο (αν κατάλαβα καλά από τα λεγόμενά σου), καλύτερα να μη πας σε μνήμες 3200 που είναι αρκετά ψηλό oc για μνήμες. Δες κάτι σε 2400 με σφιχτά timings, είναι η γνώμη μου. Το αν θα πάρεις 2 κιτ των 16gb ή ένα των 32 (4x8) έχει να κάνει με το εξής. Το 4x8 σετ είναι τεσταρισμένο μαζί στο εργοστάσιο και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα ασυμβατότητας κ.λπ. Το θέμα είναι ότι αν τύχει να σου χαλάσει το ένα dimmάκι (μου έτυχε πρόσφατα και για αυτό στο αναφέρω), τότε θα πρέπει να στείλεις πίσω όλο το σετ για αλλαγή, δηλαδή να μείνεις χωρίς μνήμη. Η λύση του να πάρεις 2 σετ των 16gb (2x8gb) μπορεί να σημαίνει μια πολύ μικρή πιθανότητα να μη σου τρέξουν καλά μαζί, αλλά αν κάτι συμβεί, τότε αλλάζεις το ένα από τα δύο σετ και έχεις μνήμη να δουλέψεις. Νομίζω καταλαβαίνεις πώς το εννοώ. Από ddr4, επειδή τυχαίνει να έχω και εγώ 32gb στο σύστημά μου, θα σου πρότεινα Corsair LPX. Η Asus έχει συνεργασία με την Corsair σε πολλούς τομείς και οι μνήμες τις έχουν τεσταριστεί εκτεταμένα με Asus μητρικές. Δες αυτές http://www.skroutz.gr/s/5690001/Corsair-Vengeance-LPX-32GB-DDR4-2400MHz-CMK32GX4M4A2400C14.html. Έχουν μεγάλο περιθώριο και για oc. Εγώ χωρίς πολύ ψάξιμο τις κατέβασα τα timings στα 12-13-12 με λίγο παραπάνω ρεύμα. Αυτά στα λέω με γνώμονα την σταθερότητα πάντα. Αυτός που θέλει σταθερότητα πρωτίστως δεν πάει σε high oc RAM. Καλησπέρα και πάλι κι ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Κατ' αρχήν συμφωνώ με τη λογική σου, που υπαγορεύει ότι αν ο στόχος είναι τα 32GB, καλύτερα να πάω σ' αυτά απευθείας, αφού θα είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για ματσαρισμένο σετ. Σ' αυτή την περίπτωση, η σοφότερη επιλογή είναι να πάει κάποιος σε ανεβασμένης ποιότητας μοντέλο, τόσο για το ότι λογικά θα έχει καλύτερη και μακροβιότερη υποστήριξη, όσο και για το γεγονός ότι έτσι περιορίζεται η πιθανότητα βλάβης, σε σχέση με κάποιο υποδεέστερο, αν και το τελευταίο δεν το δένεις και κόμπο. Στο Qualified Vendors List για μνήμες RAM της συγκεκριμένης μητρικής, και στην περιοχή των 3200 MHz, η G.Skill έχει την τιμητική της με τα περισσότερα μοντέλα (σχεδόν όλη τη γκάμα των σειρών TridentZ και RipjawsV), με λιγότερα μοντέλα από την Corsair και ακόμα λιγότερα από άλλους κατασκευαστές. Αν θέλεις να το διαπιστώσεις, μπες στο link της μητρικής, που έχω βάλει στην αρχή, και πήγαινε στο Support, να δεις το PDF (8 σελίδες). Στην περιοχή των 2400 MHz, στη συγκεκριμένη λίστα, τα πράγματα είναι μοιρασμένα ανάμεσα σε κάμποσους επώνυμους κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται φυσικά και η G.Skill και η Corsair. Ωστόσο, ακόμα και σ' αυτή την περιοχή, η διαφορά στα διαθέσιμα timings (CL) είναι ελάχιστη, π.χ. από CL16 των μοντέλων στα 3200, το καλύτερο CL που βρίσκεις είναι το CL15, δηλαδή ελάχιστη διαφορά, σε αντιδιαστολή με την ομολογουμένως μεγάλη διαφορά στη συχνότητα. Μια πιο ευρεία αναζήτηση για μνήμες με σφιχτότερα tiomings, π.χ. C12, με έβγαλε σε αποτελέσματα στο skroutz, που οι τιμές τις καθιστούν απλησίαστες. Ωστόσο, εντόπισα το μοντέλο F4-2400C15Q-32GVR, στα 32GB και στα 2400 MHz με CL15 (15-15-15-35-2N), αλλά με σημαντική διαφορά στην τιμή, σε σχέση με τα αντίστοιχα των 3200 MHz, σχεδόν 70 ευρώ λιγότερο. Και το ερωτηματικό είναι αν αξίζει τον κόπο να χαλάσει κανένας τα παραπάνω 66-67 ευρώ (τόσο βγαίνει, συγκριτικά με ίδιας σειράς μοντέλο των 3200 MHz), με τη σκέψη στην συνολική απόδοση του συστήματος. Αξίζει;
pnick Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2016 Αξίζει; Με λίγα λόγια όχι. Το πραγματικό latency που θα έχουν οι μνήμες και είναι αυτό ουσιαστικά που επηρεάζει την απόδοση της μνήμης, θα είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Θα δείς διαφορές της τάξεως του 5% το πολύ σε conversion video υψηλής ανάλυσης ή και σε κανένα winrar σε αποσυμπίεση αρχείων. Η διαφορά κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από 5%, οπότε με τα δικά μου μαθηματικά δεν είναι vfm κίνηση. Εξάλλου, σου είπα και πριν. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει για μένα η σταθερότητα και μετά η όποια απειροελάχιστη αύξηση στις επιδόσεις. Και σου είπα. Μπορείς να πάρεις ένα σετ μνήμης στα 2400 με C15 και να κατεβάσεις τα timings μέχρι και στο 11 αν πέσεις σε καλά κομμάτια. Και κάθε βήμα προς τα επάνω στις συχνότητες ισοδυναμεί με περίπου 2 βήματα στα timings (εντελώς χοντρικά, έτσι; ). Οπότε, χοντρικά τονίζω και πάλι, 2400 με C11 θα ισοδυναμούσε με 2800-3000 με C15 για παράδειγμα (υπάρχουν και σχετικοί πίνακες online που μπορείς να τσεκάρεις, μπορεί να σφάλω λίγο). Τις μνήμες για oc τις θέλουν enthusiasts που κυνηγάνε μεγάλα σκορ στο bandwidth. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν τόσο καλύτερα υλικά ώστε να δικαιολογούν την μεγάλη διαφορά τιμής. Απλά, στο εξωτερικό ειδικά, το κόστος για τις μνήμες είναι αστείο, και όπως καταλαβαίνεις, οι εταιρείες κάνουν μεγάλη μπίζνα όπου τους παίρνει. 3
SpirosZ68 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 Μπορει το σετ 4Χ8GB να ειναι καλυτερα ματσαρισμενο οπως πολυ σωστα ειπωθηκε και αυτο θα σημαινει καλυτερες επιδοσεις απο τις μνημες αλλα νομιζω οτι οταν κανεις δουλεια επαγγελματικα το να μεινεις εντελως απο μνημες σε περιπτωση που σου χαλασει ενα ντιμακι δεν ειναι ο΄τι καλυτερο.Η σοφη επιλογη κατα τη γνωμη μου ειναι 2 σετ 2Χ8GB και μνημες αποκλειστικα απο την QVL. 2
NT1G Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 1 kit 4 x 16 GB (σύνολο 32GB) Δεν νομίζω να μίλησα για 64 GB RAM. Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στα γραπτά μου, όλα τα kits που έχω στη λίστα των επιλογών μου, είναι ή δίνουν αθροιστικά - το καθένα - 32 GB. Ανώτερα μαθηματικά; 5
P_Mel Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2016 Ανώτερα μαθηματικά; Έχεις δίκιο! Στραβομάρα μου Στη βιασύνη μου να παραθέσω την ανάλυση του kit, αντέγραψα το "x 16" από την από πάνω σειρά και μάλιστα το επανέλαβα και στην επόμενη. Ωστόσο, στην παρένθεση είχα βάλει το "σύνολο 32GB", άρα αναίρεσα - κατά κάποιο τρόπο - τη στραβομάρα μου. Το βασικό βέβαια είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται στα links κάθε μοντέλου, που γράφτηκαν δίπλα στα νούμερα. Νάσαι καλά που με διόρθωσες, πάντως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα