Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έφτιαξα πριν μερικές μέρες ένα καινούριο πυργάκι http://www.insomnia.gr/topic/599821-προτάσεις-για-αντικατάσταση-υπολογιστή/?p=54676610 και αντί να το χαίρομαι ψάχνω στο διαδίκτυο να καταλάβω πως λειτουργούν τα ανεμιστηράκια! Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη γιατί δεν βρήκα σχεδόν τίποτα!

 

Η μητρική μου λοιπόν έχει προβλέψει μόνο μία είσοδο για case fan, με 4 pins (εκτός του cpu fan), μόνο που το τελευταίο pin αντί να είναι pwm control είναι +5V.

 

Από τις αναζητήσεις μου έχω βρει ότι μπορείς να συνδέσεις παραπάνω από ένα PWM fan σε ένα socket τη μητρικής, συνδέοντας το +12V και το Ground των fans σε molex του τροφοδοτικού, και το pwm (όλων) μαζί με την επιστροφή  των στροφών (ενός) στην μητρική. Με αυτό τον τρόπο όλα τα fans παίρνουν ρεύμα από το τροφοδοτικό χωρίς να επιβαρύνουν το ρεύμα της μητρικής, το ένα στέλνει τις στροφές του στο input της μητρικής και η μητρική με την σειρά της αυξομειώνει τις στροφές όλων των fans από το PWM control με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή δίνοντας εντολή για +12V ή 0V.

 

Στην περίπτωση που αντί για pwm έχουμε +5V τι ακριβώς συμβαίνει όταν συνδέσουμε 1 fan? Είμαι μεταξύ των παρακάτω:

 

α) Τα +5V είναι μόνιμα και άρα δεν υπάρχει έλεγχος των στροφών, αφού ο pwm fan "βλέπει" μόνιμα τάση στο pwm control και δουλεύει μόνιμα στο μέγιστο των στροφών.

 

β) Ο fan για κάποιο λόγο δεν δίνει σημασία στο +5V και λειτουργεί σαν να είχε 3pin συνδεδεμένα, δηλαδή αυξομειώνοντας τις στροφές του από ελεγχόμενη τάση του +12V pin.

 

γ) Τα +5V δεν είναι σταθερά και λειτουργούν με κάποιον τρόπο παρόμοια με το pwm control. Το modulation δεν γίνεται με 0 ή 12V αλλά με +x και +12V, όπου x μια τάση μικρότερη των 12V και μεγαλύτερη του 0, π.χ. 3.5V, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερο εύρος επιλέξιμων στροφών.

 

ή δ) κάτι άλλο! :)

 

Τα φώτα σας παρακαλώ!

 

EDIT: Συγνώμη για το "ει" στο "απορίες" του τίτλου. Μου έβγαλε το μάτι, αφού το πόσταρα!

Επεξ/σία από jimmyfis
Δημοσ.

Προσωπικα στα PC μου τα case fan στην μητρικη ειναι απλα για να υπαρχουν μιας και που τα κουμπωνω απευθειας πανω στο τρφοδοτικο οποτε το Auto απο BIOS ειναι μια χαρα.

Οσον αφορα αυτο που ρωτησες θα ελεγα το (γ).

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Ένα μήνα μετά έλεγξα εν μέρει τι συμβαίνει με τα 4-pin chassis fan sockets της Asus και τα παραθέτω στην περίπτωση που κάποιος στο μέλλον αναζητήσει το ίδιο.

 

Αρχικά στο UEFI/BIOS για τον chassis fan έχει 2 επιλογές control, DC και PWM. Η πρώτη ευχάριστη διαπίστωση που έκανα είναι ότι αν επιλεγεί το PWM control με 3-pin fan, τότε αυτός δουλεύει στο full, όπως ακριβώς θα αναμενόταν σε ένα PWM socket το οποίο δίνει σταθερά 12V στο 12V pin.

 

Στην συνέχεια, αφού σύνδεσα ένα PWM fan στο εν λόγω socket και το γύρισα σε PWM control, δούλεψε κανονικά μειώνοντας μάλιστα το ελάχιστο των στροφών που μπορούσε να λειτουργεί σε σχέση με το DC control.

 

Τέλος, για να βεβαιώσω ότι λειτουργεί ακριβώς όπως πρέπει έφτιαξα ένα DIY καλώδιο που συνδέει τα 12V και την γείωση στο τροφοδοτικό μέσω molex connector και τα RPM signal και PWM control στο socket της motherboard. Με αυτόν τον τρόπο σύνδεσα ένα Arctic cooling F12 PWM με ονομαστικές στροφές 600-1350 RPM και λειτούργησε άψογα στα ~400-1350 RPM.

 

Επομένως το 4-pin chassis fan socket της Asus H110M-A υποστηρίζει πλήρως PWM control.

 

Για την ιστορία είχα ρωτήσει το support της Asus δύο φορές για το συγκεκριμένο θέμα και με "καθησύχασαν" ότι το 4-pin chassis fan socket δουλεύει με DC control και όχι με PWM όπως το CPU fan socket!

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...