Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρεται.

Στο σπίτι μας μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε χειμώνα-καλοκαίρι πετρέλαιο για να έχουμε ζεστό νερό (και καλοριφέρ το χειμώνα εννοείται). Επειδή πλέον το πετρέλαιο δεν συμφέρει, σκέφτομαι την αγορά ενός θερμοσίφωνα που θα μπει στην μπανιέρα για να μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό στο ντους. Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για εγκατάσταση θερμοσίφωνα (ηλεκτρικού ή ηλιακού), οπότε η πιο ελκυστική λύση μου φαίνεται η αγορά ταχυθερμοσίφωνα ~ 10 kW, o οποίoς δεν απαιτεί και πολλά μερεμέτια στο σπίτι.

Η ερώτησή μου είναι η εξής :

Πόσο ασφαλές είναι να υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα δίπλα στην μπανιέρα, που θα δουλεύει την ώρα που εγώ κάνω μπάνιο ? Ακούγεται αρκετά επικίνδυνο.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν την ώρα που κάνεις μπάνιο έχεις κλειστό τον διπλό ασφαλειοδιακόπτη που τροφοδοτεί τον ταχυθερμοσίφωνα τότε δεν έχεις θέμα. 

Τώρα είδα ότι λες ότι θα δουλεύει. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί σε περίπτωση διαρροής ρεύματος sorry για την έκφραση την γ*****ες. Κανένας θερμοσίφωνας (ταχυθερμοσίφωνας ή απλός) δεν πρέπει να είναι σε λειτουργία όταν κάνουμε μπάνιο.

• Confused 2
Δημοσ.

δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με αυτό που λέτε αλλά στη Σκωτία το σπίτι που έμενα είχε μια μλκία για το ντούζ που του ρύθμιζες θερμοκρασία και έβγαζε εκείνη την ώρα νερό, δεν χρειαζότανε να το βάλεις από πριν

έτρωγε νερό από παντού και ακόμα ζω

στις φωτογραφίες που βλέπω στο google για ταχυθερμοσίφωνες ίδιο μου φαίνεται

• Like 1
Δημοσ.

Αν την ώρα που κάνεις μπάνιο έχεις κλειστό τον διπλό ασφαλειοδιακόπτη που τροφοδοτεί τον ταχυθερμοσίφωνα τότε δεν έχεις θέμα. 

Τώρα είδα ότι λες ότι θα δουλεύει. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί σε περίπτωση διαρροής ρεύματος sorry για την έκφραση την γ*****ες. Κανένας θερμοσίφωνας (ταχυθερμοσίφωνας ή απλός) δεν πρέπει να είναι σε λειτουργία όταν κάνουμε μπάνιο.

οι ταχυθερμοσίφωνες λειτουργούν ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια του μπάνιου εφόσον υπάρχει ροή νερού, αν τον σβήσεις πλένεσαι με κρύο νερό

• Like 2
Δημοσ.

οι ταχυθερμοσίφωνες λειτουργούν ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια του μπάνιου εφόσον υπάρχει ροή νερού, αν τον σβήσεις πλένεσαι με κρύο νερό

Αυτο ακριβως που λεει ο @nvel

@iparou Εσυ το ειπες εινα 10kw υπολόγισε λοιπον καθε μερα ποση ωρα θα τρέχει το νερο, για να βρεις τι κατανάλωση θα εχεις.

Περαν αυτου θελει μεγάλα μερεμέτια γιατι τα καλώδια πρέπει να φύγουν απο τον πίνακα και είναι 4αρια, δηλαδή σαν αυτά που πάνε στον κανονικό θερμοσίφωνα, μετα θέλεις και σωλήνα κρύου νερού

Δημοσ.

Οι ταχυθερμοσιφωνες είναι αυτοί που μπαίνουν και κάτω από νερωχητες στις κουζίνες ή καμιά σχέση;

Δημοσ.

Αν και το νερό με το ηλεκτρικό δεν είναι τα καλύτερα "φιλαράκια" και προσωπικά πάντα έκλεινα/κλείνω τον όποιο θερμοσίφωνα όταν μπαίνω για μπάνιο (και για τον ίδιο λόγο "τσακώνομαι" και με το έτερον ήμισυ) οι ταχυθερμοσίφωνες υποχρεωτικά έχουν ρεύμα κατά τη χρήση. Και αφού έχουν φτιαχτεί γι' αυτό το σκοπό δεν θα πρέπει (θεωρητικά) να έχουν θέμα.

Σε πρακτικό επίπεδο και από προσωπικό ψάξιμο (αλλά και χρήση στο παρελθόν) έχω να πω ότι:

Υπάρχουν δύο ειδών . Αυτοί που μπαίνουν μέσα στο χώρο της μπανιέρας (και τους χειρίζεσαι απευθείας) και οι "γραμμής" (ή κεντρικοί) που μπαίνουν σε άλλο χώρο. Οι δεύτεροι εννοείται ότι είναι πιο προστατευμένοι (αφού δεν βρέχονται) αλλά συνήθως είναι και πιο μεγάλοι (σε απόδοση/παροχή) και πολύ πιο ακριβοί.

Ταχυθερμοσίφωνες κάτω από 5-5,5kW χαρακτηρίζονται σαν "νιπτήρος" (για να πλένεις τα χέρια στο μπάνιο). Κάποιοι τις λένε και "κουζίνας" αλλά στην πράξη με το κρύο νερό του χειμώνα ίσα-ίσα κάνεις δουλειά. Είναι οκ για κανένα πιατάκι αλλά στην κουζίνα κανονικά χρειάζεται (και λόγω σκευών με λίπη, κλπ) λίγο μεγαλύτερο.

Για το μπάνιο βέβαια αρκετά μεγαλύτερος και από τα 10kW που αναφέρθηκαν. Και να εξηγήσω το λόγο. Στην πράξη ο ταχυθερμοσίφωνας ανάβει απλά την αντίσταση όταν θέλουμε ζεστό νερό. Η "ρύθμιση" της θερμοκρασίας γίνεται μειώνοντας ή μεγαλώνοντας την ροή του νερού και άρα επιτρέποντας στον νερό να μείνει μέσα του περισσότερη ή λιγότερη ώρα. Όταν το νερό που μπαίνει μέσα στον ταχυθερμοσίφωνα είναι αρκετά κρύο (χειμώνας) και η αντίσταση σχετικά μικρή (ακόμα και το 10 δεν θεωρείται μεγάλη για μπάνιο) ο μόνος τρόπος για να το ζεστάνει είναι να το κρατήσει παραπάνω χρόνο μέσα στο μηχάνημα. Δηλαδή να περιορίσει την ταχύτητα ροής. Που σημαίνει ότι αν θες αρκετά καυτό νερό μια κρύα μέρα η βρύση πρέπει σχεδόν να...στάζει (είχα τέτοιας δυναμικής επώνυμο ταχυθερμοσίφωνα και μετά από χρήση ενός χειμώνα τον χάρισα).

Βέβαια υπάρχουν και μεγαλύτεροι αλλά είναι σημαντικά ακριβότεροι (3ψήφιο νούμερο και όχι με το 1 μπροστά ;) ) και ενδεχομένως να χρειάζονται τριαφασική παροχή.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ στην θέση σου θα αγόραζα έναν μεγάλο θερμοσίφωνα θα τον μόνωνα καλά και θα τον είχα ανοιχτό όλη μέρα έτσι θα είχα πάντα ζεστό νερό όσο ήθελα (και επειδή έχει θερμοστάτη δεν θα δούλευε όλη την ώρα αλλά μόλις άρχιζε να έχει απώλειες στην θερμοκρασία)

Δημοσ.

Εγώ στην θέση σου θα αγόραζα έναν μεγάλο θερμοσίφωνα θα τον μόνωνα καλά και θα τον είχα ανοιχτό όλη μέρα έτσι θα είχα πάντα ζεστό νερό όσο ήθελα (και επειδή έχει θερμοστάτη δεν θα δούλευε όλη την ώρα αλλά μόλις άρχιζε να έχει απώλειες στην θερμοκρασία)

Προφανώς δεν υαπρχει παταρι στο σπιτι, αλλα και να υπάρχει, το μισό σπιτι θελει ξήλωμα

Δημοσ.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις που μπορεί να μην τις σκεφτόμαστε άμεσα.

Αν πχ στο ίδιο κύκλωμα ζεστού είναι και κάποιο wc ή η κουζίνα θα μπορούσε ο όποιος θερμοσίφωνας (ηλεκτρικός ή ηλιακός) να μπει εκεί και να τροφοδοτεί τις συνδεδεμένες βρύσες. Κι έτσι αντί ο θερμοσίφωνας να είναι στο μπάνιο και να δίνει νερό στην κουζίνα, να μπει στην κουζίνα (ψηλά πάνω από τα ντουλάπια ή χαμηλά μέσα σε ντουλάπι ή ακόμα και έξω στο μπαλκόνι μέσα σε κάποιο ντουλάπι που θα μπει/γίνει γι' αυτό το σκοπό) και έτσι να δίνει από κει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έψαξα λίγο παραπάνω με υδραυλικό. Η απουσία πρόβλεψης για οποιασδήποτε μορφής θερμοσίφωνα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Σκεφτήκαμε την λύση του ταχυθερμοσίφωνα σε μπάνιο που ακριβώς απ' έξω υπάρχει ο πίνακας του ηλεκτρικού, προκειμένου κάνοντας μια μικρή τρύπα στον τοίχο να "περάσουμε" ρεύμα στον ταχυθερμοσίφωνα χωρίς πολλά μερεμέτια. Δυστυχώς όμως αυτό απαιτεί να υπάρχουν στο ίδιο μπάνιο δύο μπαταρίες (μια η παλιά και η άλλη του ταχυθερμοσίφωνα)

Πιθανόν λοιπόν να βάλουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80άρη στο εν λόγω μπάνιο (λόγω εύκολης πρόσβασης στον πίνακα του ηλεκτρικού) που με "πατέντα" θα δίνει νερό στην παλιά μπαταρία χωρίς να σπάμε πλακάκια (εξωτερικοί σωλήνες μου είπε που θα τους βάψουμε να μην φαίνονται, αλλα δεν ρώτησα περαιτέρω).

Μου ακούγεται μεγάλη φασαρία όμως γαμώτο, συν το αισθητικό κομμάτι με προβληματίζει, όσο καλή δουλειά κι αν γίνει στους εξωτερικούς σωλήνες.

Επεξ/σία από iparou
Δημοσ.

Μιλαμε για μπανιο μπαχαλο !!!

Γι' αυτό και η συγκεκριμένη δουλειά θα γίνει στο δεύτερο μπάνιο του σπιτιού ως εφεδρική λύση.

Υπάρχει κάποια άλλη σκέψη ? Είναι αστείο μέσα στο κατακαλόκαιρο να ψάχνουμε για πετρέλαιο για να πλυθούμε !

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...