TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Η amd έχει all turbo και max turbo. Αν ήταν κλειστό δενψθα δούλευε το all turbo οπότε θα μιλούσαμε για άλλο cpu. Ναι αλλά ο whitefang λέει ότι σε αυτόν ήταν κλειστό το turbo,το turbo υποτίθεται είναι και για να ρίχνει την συχνότητα και να καις λιγότερα,ο whitefang όμως ουσιαστικά λέει ότι η μητρική του τον δούλευε με σταθερό Overclock στα 4,1 από τα 4 που είναι το κανονικό του. O 8350 με τα settings στο default και σωστή ψύξη σε m5a99fx r2.0 και sabertooth r2.0 που τον είχα, έτρεχε σταθερά στα 4.1 χωρίς αυξομειώσεις στην συχνότητα.
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Το turbo δεν είναι για μείωση της συχνότητας. Αυτό γίνεται με το cool n quiet το οποίο έχει σχέση με την δυναμική εναλλαγή της συχνοτητας και της τάσης που εφαρμοζεται στον επεξεργαστή σε συνάρτηση με το φορτιο. Το turbo, έχει την αντίστροφη λογική του μπουσταρισματος πέρα από το όριο φυσικής λειτουργίας ΟΤΑΝ αυτό χρειαστεί. Καταλαβαίνεις πως δουλεύει όταν το δεις στην πράξη και έχει άμεση σχέση με το TDP. Κάπου ενδιάμεσα μπλέκεται και το APM MASTER MODE το οποίο περιορίζει το turbo σε σχέση με το TDP. Δεν έχω deafault σύστημα για να σου το δείξω παρέα με το overdrive. Ναι αλλά ο whitefang λέει ότι σε αυτόν ήταν κλειστό το turbo,το turbo υποτίθεται είναι και για να ρίχνει την συχνότητα και να καις λιγότερα,ο whitefang όμως ουσιαστικά λέει ότι η μητρική του τον δούλευε με σταθερό Overclock στα 4,1 από τα 4 που είναι το κανονικό του. Τέτοια συμπεριφορά εγώ έχω δει σε μητρικές που είχαν cpu agesa code για piledriver στο bios τους αλλά δεν είχαν περασμένο το bios για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή που εβαζα επάνω. Εκεί και με ενεργό το cool n quiet δεν υπήρχε αυξομείωση. 1
TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Το turbo δεν είναι για μείωση της συχνότητας. Το turbo, έχει την αντίστροφη λογική του μπουσταρισματος πέρα από το όριο φυσικής λειτουργίας ΟΤΑΝ αυτό χρειαστεί. Ε στο ίδιο δεν βγαίνει; Με το turbo αντί να τρέχει πάντα στα 4,2 (ή οπουδήποτε) τρέχει χαμηλότερα και ανεβαίνει μόνο όταν χρειάζεται (και μπορεί)
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 (επεξεργασμένο) Με κλειστό το turbo ο 8320 παίζει απο τα 1400mhz έως τα 3.5Ghz ασχετα αν ο επεξεργαστής θερμικά παίζει χαμηλότερα από το max TDP λόγω φορτίου. Επίσης κάθε πυρήνας χρονιζεται διαφορετικά ανάλογα με το φορτιο ανά dt για εξοικονόμηση ενέργειας και όλα αυτά πέρα από τα c states Αν το Cool n Quiet απενεργοποιηθεί ο επεξεργαστής παίζει ΜΟΝΙΜΑ στα 3.5Ghz ασχετα με το φορτιο ενώ αν είναι και ενεργό το turbo θα παίζει από τα 3.5 και επάνω ανάλογα το φορτιο. Αν ο 8320 έχει ενεργοποιημένο το turbo τότε ανάλογα με τις απαιτήσεις του φορτίου τουρμπιζει στα 3.8ghz για όλους τους πυρήνες ή για τους τέσσερεις πυρήνες στα 4ghz , ενώ αν το APM master mode καταλάβει πως το TDP υπερβαίνει την τιμή του Max TDP, τότε ρίχνει την συχνότητα ελαφρώς. Αν το turbo ειναι ενεργό και το APM ανενεργό, τότε δεν θα πεσει η συχνότητα του turbo ακόμα και με υπέρβαση του TDP. Αυτό είναι και ο λόγος που ενώ σε full load το chip είναι ενεργοβορο σε idle ή κατανάλωση πέφτει παρά πολύ. Επεξ/σία 8 Μαρτίου 2016 από adtakhs 3
TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Ε,α να για σου,οπότε ο tp αν δεν πειράξει τίποτα στο Bios γιατί αυτό κατάλαβα,ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με bios και ρυθμίσεις, θα του τρέχει ή με όλους τους πυρήνες στα 3,5 (λογικά όχι αφού το CnQ θα είναι ενεργοποιημένο οπότε θα του ρίχνει συχνότητα αυτό που λες από 1400mhz έως τα 3.5Ghz) που είναι υπερβολικά αργά για να έχει καλά FPS ή θα του παίζει από 3,5 στα 3,8 στα 4 με διάφορους πυρήνες να έχουν διάφορες συχνότητες ,σωστά; (από 1400mhz έως τα 4Ghz λογικά) το turbo ρίχνει την συχνότητα σε κάποιος πυρήνες για να ανεβάσει τους υπόλοιπους,σωστά; Το να τους ανεβάσει όλους στα 3,8 λογικά συμβαίνει μόνο για μικρούς χρόνους ,το boost time στους intel τουλάχιστον έτσι παίζει,αυτό θα προκαλέσει διάφορα φαινόμενα από-συγχρονισμού στα παιχνίδια. (εκτός και αν έχεις πάρα πολύ καλή μητρική και ψύξη όπου λογικά θα μπορεί να κρατήσει για αρκετό χρόνο)
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Όχι. Οι πυρήνες δουλεύουν από τα 1400 έως τα 3.5 ανάλογα το φορτιο και αν χρειάζεται να ανέβαινουν. Αυτό το αναλαμβάνει το cool n quiet. Σε θέματα ισχύος το να έχεις κλειστό ή ανοικτό το cool n quiet δεν έχει διάφορα απόδοσης. Επίσης από τα 1400 έως τα 3.5 έχει και αλλά σκαλιά τάσης συχνότητας. Το ποσο επιθετικά είναι ρυθμισμένο το ,cool n quiet το ρυθμίζει η amd. Από εκεί και πέρα το turbo έχει να κάνει με το Max TDP. Μπορεί οι πυρήνες να δουλεύουν όλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δουλεύουν ταυτόχρονα και όλοι οι πόροι του κάθε πυρήνα στον ίδιο βαθμό. Εκεί παίζει το turbo. Το turbo στους AMD έχει 2 σκαλιά. Ένα είναι το all turbo core στα 3.8ghz για τον 8320 Και το άλλο είναι half core στα 4ghz που είναι για εως 4 πυρήνες ταυτοχρονα. Δεν είναι ένα σκαλί το turbo αλλά δύο. To all turbo είναι μόνιμο, το βλέπεις και στα streess test, το ίδιο και το half turbo αν οι συνθήκες είναι σταθερές. Αυτό που λες εσύ είναι το apm master mode στο οποίο στηρίχτηκαν ορισμένοι κατασκευαστές για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις αδυναμες μητρικές τους σε θέμα vrm. Κάτι 4+1 asrock, msi , έχουν ενεργό και επιθετικό πολύ το APM master mode στο bios και αδύνατο να το απενεργοππιησεις, κατι που υπάρχει περίπτωση να κάνει αυτό που λες αλλά κυρίως σε overclock καταστάσεις και ΟΧΙ σε default με turbo ενεργό. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγονται αρκετές φτηνές μητρικές με 4+1 κύκλωμα τροφοδοσίας στους Fx 8000 και για αυτό οι μητρικές Gigabyte 970a ud3 970a ud3p M5a 97 pro 990xa _είναι πρώτες επιλογές για φτηνή μητρική. Μην ξεχνάς πως οι μητρικές της amd για FX 8000 είναι πιστοποιημένες για 140watt TDP , ασχετα αν οι επεξεργαστές είναι στα 125. Ίσως να είναι και ένας αέρας για την λειτουργία του turbo (υποθέτω). 1
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Ερώτηση adtakhs επειδή πμ δεν μπορώ να σου στείλω, λέει ότι δεν είναι εφικτό, μιας και το κατέχεις με την amd σε ρωτάω εδώ : Είναι φυσιολογικό adtakhs που με το apm mode ανοιχτό ειδικά όταν παίζω lol έχω 60 fps σταθερά σε teamfight από 100 fps ενώ με apm κλειστό έχω βούτες στα 50 fps ; Δοκίμασα πολλά, μέχρι και αλλαγή driver και με ανοιχτό apm έχω καλύτερα καρέ. Μήπως παίζει τίποτα αν κλείνω το apm και τερματίζει η igpu πέφτει η συχνότητα της cpu ; Κάτι τέτοιο συνέβαινε και στους kaveri, αλλά δεν είχε να κάνει με το apm, απλά μου κάνει εντύπωση πως αν έχω κλειστό apm έχω βούτες στο lol και μάλιστα με apm on κρατάει avg 100 - 90 fps πάντα και 65-60 στα fights, με off είναι avg 90, αυτό το έχω παρατηρήσει πάρα πολύ σε πολλά ματσάκια λολ που έχω παίξει και δεν το λέω τυχαία. Sad but true, αλλά δεν ξέρω τον λόγο. Συμβαίνει και με στοκ cpu turbo off, σε άλλα games δεν έχω θέμα από το apm, έχω όμως στο λολ. Στα 4.3 είναι τώρα 1.308v 2hr blend prime και με φανάκι στις 2k κάτι στροφές να ψύχει τα vrm, ούτε throttling ούτε τίποτα.
TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Το turbo στους AMD έχει 2 σκαλιά. Ένα είναι το all turbo core στα 3.8ghz για τον 8320 Και το άλλο είναι half core στα 4ghz που είναι για εως 4 πυρήνες ταυτοχρονα. To all turbo είναι μόνιμο, το βλέπεις και στα streess test, το ίδιο και το half turbo αν οι συνθήκες είναι σταθερές. Μην ξεχνάς πως οι μητρικές της amd για FX 8000 είναι πιστοποιημένες για 140watt TDP , ασχετα αν οι επεξεργαστές είναι στα 125. Ίσως να είναι και ένας αέρας για την λειτουργία του turbo (υποθέτω). Άρα αυτό που ρώτησα πριν δεν ήταν και τόσο χαζό τελικά,μητρικές με 140tdp κάνουν μόνιμο overclock στα 3,8 όλους τους πυρήνες και παύει να είναι 125W TDP ο επεξεργαστής (χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να πέσει και λίγο σε κάποιες περιπτώσεις οι συχνότητα) ή τους μισούς στα 4 όποτε βολέψει.
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Άρα αυτό που ρώτησα πριν δεν ήταν και τόσο χαζό τελικά,μητρικές με 140tdp κάνουν μόνιμο overclock στα 3,8 όλους τους πυρήνες και παύει να είναι 125W TDP ο επεξεργαστής (χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να πέσει και λίγο σε κάποιες περιπτώσεις οι συχνότητα) ή τους μισούς στα 4 όποτε βολέψει.Όλες όσες έχουν πιστοποίηση για ,fx 8300 κανονικά πρέπει να δουλεύουν απρόσκοπτα. Τώρα για το αν είναι απαραίτητο να είναι 140watt TDP η μητρική είναι δικό μου ψιλο αυθαιρο συμπέρασμα αν και νομίζω πως πρέπει να ισχύει.
TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Ερώτηση adtakhs επειδή πμ δεν μπορώ να σου στείλω, λέει ότι δεν είναι εφικτό, μιας και το κατέχεις με την amd σε ρωτάω εδώ : Είναι φυσιολογικό adtakhs που με το apm mode ανοιχτό ειδικά όταν παίζω lol έχω 60 fps σταθερά σε teamfight από 100 fps ενώ με apm κλειστό έχω βούτες στα 50 fps ; Δοκίμασα πολλά, μέχρι και αλλαγή driver και με ανοιχτό apm έχω καλύτερα καρέ. Μήπως παίζει τίποτα αν κλείνω το apm και τερματίζει η igpu πέφτει η συχνότητα της cpu ; Κάτι τέτοιο συνέβαινε και στους kaveri, αλλά δεν είχε να κάνει με το apm, απλά μου κάνει εντύπωση πως αν έχω κλειστό apm έχω βούτες στο lol και μάλιστα με apm on κρατάει avg 100 - 90 fps πάντα και 65-60 στα fights, με off είναι avg 90, αυτό το έχω παρατηρήσει πάρα πολύ σε πολλά ματσάκια λολ που έχω παίξει και δεν το λέω τυχαία. Sad but true, αλλά δεν ξέρω τον λόγο. Συμβαίνει και με στοκ cpu turbo off, σε άλλα games δεν έχω θέμα από το apm, έχω όμως στο λολ. Στα 4.3 είναι τώρα 1.308v 2hr blend prime και με φανάκι στις 2k κάτι στροφές να ψύχει τα vrm, ούτε throttling ούτε τίποτα. Αν είναι αυτό που κατάλαβα το APM ανεβάζει τέρμα έναν πυρήνα ρίχνοντας την ταχύτητα στους υπόλοιπους,μιας και το lol παίζει σχεδόν αποκλειστικά με έναν πυρήνα έτσι έχεις καλύτερες ταχύτητες,με το APM κλειστό παίζουν όλοι οι πυρήνες στην ίδια συχνότητα που συνολικά μπορεί να δίνει παραπάνω throughput που λέμε αλλά όταν το παιχνίδι θέλει έναν πυρήνα βλάπτει παραπάνω. 1
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Ερώτηση adtakhs επειδή πμ δεν μπορώ να σου στείλω, λέει ότι δεν είναι εφικτό, μιας και το κατέχεις με την amd σε ρωτάω εδώ : Είναι φυσιολογικό adtakhs που με το apm mode ανοιχτό ειδικά όταν παίζω lol έχω 60 fps σταθερά σε teamfight από 100 fps ενώ με apm κλειστό έχω βούτες στα 50 fps ; Δοκίμασα πολλά, μέχρι και αλλαγή driver και με ανοιχτό apm έχω καλύτερα καρέ. Μήπως παίζει τίποτα αν κλείνω το apm και τερματίζει η igpu πέφτει η συχνότητα της cpu ; Κάτι τέτοιο συνέβαινε και στους kaveri, αλλά δεν είχε να κάνει με το apm, απλά μου κάνει εντύπωση πως αν έχω κλειστό apm έχω βούτες στο lol και μάλιστα με apm on κρατάει avg 100 - 90 fps πάντα και 65-60 στα fights, με off είναι avg 90, αυτό το έχω παρατηρήσει πάρα πολύ σε πολλά ματσάκια λολ που έχω παίξει και δεν το λέω τυχαία. Sad but true, αλλά δεν ξέρω τον λόγο. Συμβαίνει και με στοκ cpu turbo off, σε άλλα games δεν έχω θέμα από το apm, έχω όμως στο λολ. Στα 4.3 είναι τώρα 1.308v 2hr blend prime και με φανάκι στις 2k κάτι στροφές να ψύχει τα vrm, ούτε throttling ούτε τίποτα. Αν την διαχείριση του φορτίου σε σχέση με το TDP και για κάρτα και για cpu την έχουν περάσει από το apm λογικό είναι να πρέπει να το έχεις ανοικτό για να μπουσταρει την κάρτα όταν ο επεξεργαστης δεν δουλεύει στο 100% του. Στα APUs πρέπει να έχουν περάσει την δυναμική διαχείριση του φορτίου του chip σε συνάρτηση με την συχνότητα από το APM, δηλαδή και μέρος του cnq. Προφανώς και όταν το έχεις ανοικτό, επειδή το παιχνίδι ζητά μπουσταρισμα στην κάρτα, να παίρνει ή κάρτα τον πρώτο λόγο στο turbo και να μένει πίσω ο επεξεργαστής . 1
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Το είχα διαβάσει η αλήθεια είναι αυτό, αλλά νόμιζα πως ίσχυε μόνο για την περίπτωση που χρησιμοποιούσα turbo, αλλά δεν έχει να κάνει από ότι βλέπω μιας και με κλειστό turbo το apm χρειάζεται. Μόνο σε stress test όταν κλοκάρω το κλείνω μιας και κάνει throttling, για να ρίξει το tdp, με κλειστό apm σε stress είναι κομπλέ. Κύριοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις .
adtakhs Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Αν είναι αυτό που κατάλαβα το APM ανεβάζει τέρμα έναν πυρήνα ρίχνοντας την ταχύτητα στους υπόλοιπους,μιας και το lol παίζει σχεδόν αποκλειστικά με έναν πυρήνα έτσι έχεις καλύτερες ταχύτητες,με το APM κλειστό παίζουν όλοι οι πυρήνες στην ίδια συχνότητα που συνολικά μπορεί να δίνει παραπάνω throughput που λέμε αλλά όταν το παιχνίδι θέλει έναν πυρήνα βλάπτει παραπάνω.Όχι εδώ σαν πυρήνες αντιλαμβάνεται και τους πυρήνες γραφικών. Και επειδή το παιχνίδι θέλει γραφικά το βλέπει από το load των IGP πυρηνων (είδος φορτίου) μπουσταρει τους πυρηνες γραφικων. Προσπαθεί δηλαδή να βρει την χρήση τομή ανάμεσα στο load cpu και igp. ώστε στο max tdp να δώσει τα καλύτερα αποτελεσματα. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Αν κλείσει το apm δεν θα κανει δυναμική διαχείριση οπότε ακόμα και να μην χρησιμοποιούνται όλοι οι πόροι των cpu. πυρήνων δεν θα μπουσταρει τα γραφικά .... αλλά θα τα κρατήσει σε χαμηλά ρολόγια. Και εδώ φαίνεται καθαρά ποσό προσοχή πρέπει να δίνεται στα vrm των μητρικών ... 3
TheELF Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Το είχα διαβάσει η αλήθεια είναι αυτό, αλλά νόμιζα πως ίσχυε μόνο για την περίπτωση που χρησιμοποιούσα turbo, αλλά δεν έχει να κάνει από ότι βλέπω μιας και με κλειστό turbo το apm χρειάζεται. Μόνο σε stress test όταν κλοκάρω το κλείνω μιας και κάνει throttling, για να ρίξει το tdp, με κλειστό apm σε stress είναι κομπλέ. Κύριοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Γιατί δεν τρέχεις το παιχνίδι με custom game με όλα bots σε παράθυρο με ανοιχτό το core temp και το gpuz μια με ανοιχτό και μια με κλειστό το apm να δούμε τι συχνότητες έχεις πραγματικά αντί να μαντεύουμε τι θα μπορούσε θεωρητικά να παίζει. Έτσι θα σιγουρευτείς και εσύ για το τι φταίει. 1
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2016 Όταν μου έρθει η όρεξη για κάτι τέτοιο θα το δοκιμάσω, έχω μπουχτίσει τέτοιες δοκιμές, είχα τέτοιες δοκιμές άπειρες όταν είχα την προβληματική asus και την βαριέμαι πραγματικά την όλη διαδικασία, ειδικά από την στιγμή που με apm on δεν έχω θέμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα