Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Γράφω για πρώτη φορά στο Forum ζητώντας τη βοήθεια σας γιατί πρώτη φορά φτάνω σε τέτοιο αδιέξοδο προσπαθώντας να εγκαταστήσω λογισμικό σε υπολογιστή.

Όλα ξεκίνησαν όταν σύστησα σε ένα φίλο να αγοράσει από το E-shop ένα Laptop που το είχε σε προσφορά χωρίς λειτουργικό. Το μοντέλο είναι Toshiba Satellite C55-C-1KZ με σύντομο αριθμός μοντέλου PSCP7E. Να σημειώσω πως δεν έχει CD/DVD ROM.

Μου το έφερε λοιπόν ζητώντας να του εγκαταστήσω τα Windows 7.

Χρησιμοποίησα μια 64bit έκδοση με ελληνικά Win7 και ενσωματωμένο Net Framework και ενημερώσεις.

Έκανα Bootable ένα USB και αφού άλλαξα από το Bios το Priority για να ξεκινάει από το USB και το Boot Mode από UEFI σε CSM ξεκίνησα την εγκατάσταση.

Όλα πήγαν ως συνήθως και τα Windows άνοιξαν κανονικά. Κατέβασα σε δεύτερο PC τους Drivers για την κάρτα δικτύου και με ένα καθαρό USB προσπάθησα να τους περάσω στο καινούριο Laptop.

Και τότε με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα πως δεν δουλεύει καμία θήρα. Επομένως ούτε LAN ούτε WLAN ούτε USB σε λειτουργία. Μπήκα ξανά στο Bios και καμιά επιλογή για τα USB. Συνδέω ένα ποντίκι σε μια θύρα και το λειτουργούσε κανονικά στο BIOS. Μπαίνω ξανά στα Windows και οι θύρες ξανά νεκρές. Ούτε ποντίκι έβλεπαν ούτε άλλη συσκευή.

Προσπαθώ να ξανακάνω Format με το αρχικό USB που τώρα πια δεν το έβλεπε. Δοκίμασα και άλλες εκδόσεις των Windows με Αγγλικά και Ελληνικά σε διαφορετικά USB αλλά τίποτα.

Ανοίγω το Laptop βγάζω το σκληρό και τον συνδέω σαν εξωτερικό σε άλλο PC. Τον φορμάρω σε NTFS και ξανά στο Laptop. Κάνει Boot από το USB που είχε Windows με δοκιμασμένη έκδοση. Ξεκινάει η φόρτωση του λειτουργικού και αφού πατήσω Εγκατάσταση Τώρα και πριν επιλέξω το δίσκο που επιθυμώ μου επιστρέφει το παρακάτω σφάλμα:

"Ένα απαιτούμενο πρόγραμμα οδήγησης μονάδας CD/DVD δεν υπάρχει. Εάν έχετε δισκέτα , μονάδα CD/DVD για το πρόγραμμα οδήγησης τοποθετήστε την τώρα."

Πατάω αναζήτηση και βλέπω το σκληρό εκεί ως “C:/ Νέος τόμος” αλλά δεν προχωράει με τίποτα η εγκατάσταση.

Βγάζω πάλι το σκληρό τον βάζω σαν εσωτερικό σε σταθερό PC και του περνάω κανονικότατα με το ίδιο USB τα Windows 7. Δεν τον συνδέω στο Internet και κατεβάζω από τρίτο PC του Drivers απο την Toshiba για LAN, WLAN, USB και Card Reader. Τα βάζω σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και ξαναβάζω το σκληρό στο Toshiba.

Πατάω να ανοίξει και δεν μπορεί να τον δει και να ξεκινήσει τα Windows. Προσπαθεί να ξεκινήσει από την κάρτα δικτύου. Ανοίγω λοιπόν το Laptop και αποσυνδέω την κάρτα δικτύου. Ξεκινάω ξανά τον υπολογιστή και τώρα δεν βλέπει καμιά συσκευή. Μπαίνω στο BIOS, ο σκληρός εκεί. Άρα ο SATA Controller της μητρικής δεν έχει πρόβλημα.

Κλείνω - ανοίγω πατάω F12 επιλέγω τον σκληρό τίποτα...

Η μητρική δεν έχει δική της μπαταρία οπότε βγάζοντας την μπαταρία του Laptop χάνει την ώρα στο BIOS άρα δεν έχει νόημα η αποφόρτιση.

Τελευταία λύση, μετά από παρότρυνση ενός φίλου, η εγκατάσταση των Windows 10.

Κάνω λοιπόν ένα νέο Bootable USB με το Win10 και πάμε από την αρχή με τις ίδιες ρυθμίσεις στο BIOS.

Και ναι το θαύμα έγινε.. Βλέπει το σκληρό και ξεκινάει η εγκατάσταση.

Τελειώνει, ανοίγει κανονικά και δουλεύουν όλα.

Και ρωτάω γιατί να μην μπορώ να βάλω τα Win7;

Έχει τύχη σε κανέναν άλλο αυτό;

Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά ήθελα να είμαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνετε γιατί είμαι σίγουρος πως δεν είναι τυχαίο και θα συμβεί ξανά στα νέα μοντέλα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Χρησιμοποίησα μια 64bit έκδοση με ελληνικά Win7 και ενσωματωμένο Net Framework και ενημερώσεις.

....

Και ρωτάω γιατί να μην μπορώ να βάλω τα Win7;

Πολυ πιθανο να απαντησες μονος σου...

edited:

Προσπαθώ να ξανακάνω Format με το αρχικό USB που τώρα πια δεν το έβλεπε. Δοκίμασα και άλλες εκδόσεις των Windows με Αγγλικά και Ελληνικά σε διαφορετικά USB αλλά τίποτα.

Τωρα το προσεξα, οποτε μαλλον ακυρο αυτο που εγραψα.

Δημοσ.

Αφού περάστηκαν τα 7, απλά δεν έβλεπε της θύρες δηλαδή ήθελε τους drivers για το chipset/μητρική για να δει όλες της συσκευές του.

Τα 10 απλά ψάχνουν και περνάνε από μόνα τους ότι driver χρειάζονται οπότε δεν έχεις τέτοια προβλήματα.

Δημοσ.

Αφού περάστηκαν τα 7, απλά δεν έβλεπε της θύρες δηλαδή ήθελε τους drivers για το chipset/μητρική για να δει όλες της συσκευές του.

Τα 10 απλά ψάχνουν και περνάνε από μόνα τους ότι driver χρειάζονται οπότε δεν έχεις τέτοια προβλήματα.

Ναι συμφωνώ, αλλά όπως είπα και παραπάνω δεν υπήρχε τρόπος να περάσω τους drivers αφού δεν δούλευε ούτε το LAN ούτε το WLAN ούτε τα USB και το Card Reader. Το μόνο που σκέφτηκα αλλά δεν ήθελα να δοκιμάσω ήταν να ανοίξω το Laptop να βγάλω το σκληρό, να τον συνδέσω σαν εξωτερικό σε άλλο PC και να βάλω μέσα τα αρχεία με τα προγράμματα οδήγησης.

Όταν όμως το έκανα μην έχοντας άλλη λύση το PC ζητούσε να διαμορφώσει το σκληρό για να τον δει.

Άρα αδιέξοδο.

Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο και κάτι παίζει επίτηδες με τις καινούριες μητρικές και τα Windows 7.

Δημοσ.

Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο και κάτι παίζει επίτηδες με τις καινούριες μητρικές και τα Windows 7.

Παίζει ότι τα 7 είναι πολύ παλιά πλέον και οι κατασκευαστές συγκεντρόνωνται μόνο στην υποστήριξη νεότερων windows.

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κόλλημα στο να περάσεις τα 7, κόλλημα υπάρχει μόνο στο αν υπάρχουν driver.

Αν υπάρχουν driver και ξέρεις ποια είναι μπορείς να τα κάνεις slipstream μέσα στο iso εγκατάστασης(μπορεί να υπάρχει και κάνα έτοιμο για laptops εκεί που ξέρουμε) και έτσι να υπάρχουν την ώρα της εγκατάστασης αντί να ψάχνεσαι αργότερα για το πως να τα περάσεις.

Δημοσ.

φιλε μου αφου εβγαλες που εβγαλες τον δισκο και τον εβαλες πανω σε αλλο pc, θα μπορουσες να αντιγραψεις εκει τους drivers που χρειαζοσουν και αφου ξεκινησε κανονικα και τα φορτωσε τα 7ρια στο laptop θα τους περναγες κατευθειαν..

βεβαια το περιεργο ειναι οτι δεν σου εβλεπε μετα τις θυρες ουτε για να κανεις εκκινηση απο το usb. αυτο δεν ειχε σχεση με το λειτουργικο παντως..

• Like 2
Δημοσ.

ωπ μολις ειδα οτι το προσπαθησες αυτο αλλα δεν σου τον αναγνωριζε? πως εκανες format? κατι παιζει με τα 2 διαφορετικα pc και bios.          bios vs uefi, gpt vs ntfs και καποια ρυθμιση για τον δισκο..

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μάλλον το iso των win 7 που χρησιμοποίησες δεν ήταν οκ. Βρες ένα άλλο iso και πέρασέ το σε φλασάκι usb 2.0.

Φίλε μου δοκίμασα τουλάχιστον 4 διαφορετικά iso. 

Τα φλασάκια ήταν 3 διαφορετικά από USB 2.0 και 3,0.

ωπ μολις ειδα οτι το προσπαθησες αυτο αλλα δεν σου τον αναγνωριζε? πως εκανες format? κατι παιζει με τα 2 διαφορετικα pc και bios.          bios vs uefi, gpt vs ntfs και καποια ρυθμιση για τον δισκο..

Δυστυχώς στο Bios μπορούσες απλά να αλλάξεις το UEFI (διαφορετικά δεν μπούταρε καθόλου).

Για τον σκληρό δοκίμασα όλες τις διαμορφώσεις (σε άλλο PC).

Μόνο όταν τον σύνδεσα στον σταθερό έκανα format.

Πάντως τα usb δούλευαν στο BIOS και κατά το boot from usb.

Το πρόβλημα είναι στη μάλλον στη μητρική όπως αναφέρει και κάποιος φίλος παραπάνω.

Κάποιες καινούριες ίσως να μην υποστηρίζουν τα 7 ή να μην θέλουν να τα υποστηρίξουν για να προωθήσουν τα 10.

Δημοσ.

Βγάζω πάλι το σκληρό τον βάζω σαν εσωτερικό σε σταθερό PC και του περνάω κανονικότατα με το ίδιο USB τα Windows 7. Δεν τον συνδέω στο Internet και κατεβάζω από τρίτο PC του Drivers απο την Toshiba για LAN, WLAN, USB και Card Reader. Τα βάζω σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και ξαναβάζω το σκληρό στο Toshiba.

Πατάω να ανοίξει και δεν μπορεί να τον δει και να ξεκινήσει τα Windows. Προσπαθεί να ξεκινήσει από την κάρτα δικτύου. Ανοίγω λοιπόν το Laptop και αποσυνδέω την κάρτα δικτύου. Ξεκινάω ξανά τον υπολογιστή και τώρα δεν βλέπει καμιά συσκευή. Μπαίνω στο BIOS, ο σκληρός εκεί. Άρα ο SATA Controller της μητρικής δεν έχει πρόβλημα.

Στον σταθερό σαν 2ο τον έβαλες τον σκληρό ή μπούταρες από αυτόν?

Από ότι βλέπω στο σαιτ της Toshiba έχει ένα driver utility. Αν το κατεβάσεις και το αποσυμπιέσεις θα βρεις ένα .exe αρχείο αλλά όχι drivers. Μου κάνει εντύπωση γιατί στο δικό μου παλαιότερο Toshiba μόλις κάνω αποσυμπίεση το utility έχω κανονικά και drivers. Είναι καθαρά θέμα drivers το πρόβλημα που έχεις.Μίλα με την Toshiba να δεις τι παίζει με τους drivers.

Δημοσ.

Στον σταθερό σαν 2ο τον έβαλες τον σκληρό ή μπούταρες από αυτόν?

Από ότι βλέπω στο σαιτ της Toshiba έχει ένα driver utility. Αν το κατεβάσεις και το αποσυμπιέσεις θα βρεις ένα .exe αρχείο αλλά όχι drivers. Μου κάνει εντύπωση γιατί στο δικό μου παλαιότερο Toshiba μόλις κάνω αποσυμπίεση το utility έχω κανονικά και drivers. Είναι καθαρά θέμα drivers το πρόβλημα που έχεις.Μίλα με την Toshiba να δεις τι παίζει με τους drivers.

Μπούταρα από τον σκληρό και έβαλα τα Windows 7. Έβαλα και όλους τους drivers σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και μετά τον τοποθέτησα πίσω στο Laptop και δεν άνοιγε.(Τον έβλεπε το BIOS τα DOS αλλά όχι σαν bootable συσκευή)

Drivers βρήκα αλλά δεν είχα τρόπο να τους περάσω στο PC μετά το πρώτο format (και τελευταίο).

Είπε ένας φίλος να τους ενσωματώσω στο iso αλλά δεν το είχα κάνει ποτέ μέχρι τώρα.

Δημοσ.

Μάλιστα. Ότι έβαλες τα win στον στθερό και επειτα τον έβγαλες και τον έβαλες στο λάπτοπ είναι λογικό να μην μπουτάρει. Είναι λάθος αυτό που έκανες. Για αυτό και δεν είναι bootable ο σκληρός. Την εγκατάσταση την κάνουμε στο ίδιο μηχάνημα και όχι σε άλλο. 

Οπότε πάμε από την αρχή πάλι. Βάλε τους drivers (του chipcet)σε ένα βλασάκι (usb 2.0) και σε ένα άλλο φλασάκι τα win και κάνε εγκατάσταση από αυτό. Όταν σου ζητήσει "Ένα απαιτούμενο πρόγραμμα οδήγησης μονάδας CD/DVD δεν υπάρχει. Εάν έχετε δισκέτα , μονάδα CD/DVD για το πρόγραμμα οδήγησης τοποθετήστε την τώρα." φόρτωσε τους drivers από το 1ο φλασάκι.

Δημοσ.

Μάλιστα. Ότι έβαλες τα win στον στθερό και επειτα τον έβγαλες και τον έβαλες στο λάπτοπ είναι λογικό να μην μπουτάρει. Είναι λάθος αυτό που έκανες. Για αυτό και δεν είναι bootable ο σκληρός. Την εγκατάσταση την κάνουμε στο ίδιο μηχάνημα και όχι σε άλλο. 

Αυτό φίλε μου δε το ήξερα και νομίζω πως δεν ισχύει. Θα το δοκιμάσω και σε άλλο μηχάνημα από περιέργεια.

Οπότε πάμε από την αρχή πάλι. Βάλε τους drivers (του chipcet)σε ένα βλασάκι (usb 2.0) και σε ένα άλλο φλασάκι τα win και κάνε εγκατάσταση από αυτό. Όταν σου ζητήσει "Ένα απαιτούμενο πρόγραμμα οδήγησης μονάδας CD/DVD δεν υπάρχει. Εάν έχετε δισκέτα , μονάδα CD/DVD για το πρόγραμμα οδήγησης τοποθετήστε την τώρα." φόρτωσε τους drivers από το 1ο φλασάκι.

Αυτό δεν το σκέφτηκα. Το Laptop το έδωσα πίσω με Windows 10 αλλά θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και θα επανέλθω.

Πες μου μόνο σε παρακαλώ αν στο φλασάκι οι Drivers θα πρέπει να είναι στην μορφή που τους κατεβάζω από τον κατασκευαστή απλά αποσυμπιεσμοι.

Σευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και για τη βοήθεια.

Νάσε καλά....

Δημοσ.

Οι drivers ναι αποσυμπιεσμένοι αλλά 

Δημοσ.

Μου έχει τύχει και σε εμένα με ένα lenovo laptop να μην λειτουργούν οι θύρες usb και wan/lan μετά από format.

Δεν υπήρχε λόγος να βγάλεις το σκληρό δίσκο, κάνε bootable usb με linux και κάνε boot από εκεί. Διαλέγεις απλά να το τρέξεις χωρίς εγκατάσταση και απλά βάζεις τα drivers στο δίσκο που έχει τα windows. Είτε τα κατεβάζεις από το browser που έχει η διανομή είτε συνδέεις δεύτερο usb stick όπου έχεις τα drivers και απλά τα αντιγράφεις.

Ένα usb stick με 2gb αρκούν.

Ελπίζω να βοήθησα και την επόμενη φορά που θα τύχει κάτι τέτοιο να μην σου πάρει περισσότερο απ' όσο πρέπει. :)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...