Βασίλης_29 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, userz είπε Καλησπέρα παιδιά, Έχω ένα παρόμοιο θέμα. Ο φίλος μου ενοικίασε ένα διαμέρισμα σε διατηρητέο κτίριο στη Θεσσαλονίκη. Καθώς πήγα να το δω έπεσε το μάτι μου στο στέγαστρο του πίσω μπαλκονιού το οποίο είναι από ελενιτ( επιβεβαιωθήκαμε ύστερα και από τηλ που ακολούθησε στην ιδιοκτήτρια). Η ιδιοκτήτρια πολύ συνεννοήσιμη , μας είπε ότι ο μηχανικός της της είπε οτι το στέγαστρο δεν έχει φθορές και πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο εγώ, μιας και έχω πρόσφατη εμπειρία σε πολύ αγαπημένο συγγενικό μου πρόσωπο, αμιάντωσης και μεσοθηλιώματος, και έχοντας δει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στον οργανισμό μας αν εισπνέεις ίνες αμιάντου, δεν μπορώ να ησυχάσω. Αναρωτιέμαι πως ο μηχανικός μιλάει για φθορες και τι σημαίνει φθορα? Είχε εικόνα τι γίνεται στην πάνω μεριά του στεγάστρου? Εγω πχ σημερα άκουγα τα περιστέρια να περπατάνε πάνω στο στέγαστρο. Όντας αρχιτέκτων μηχανικός , πήρα τηλ στο αρμόδιο υπουργείο στο οποίο υπάγεται το διατηρητέο, και μου είπαν τα εξής. Προκειμένου να γίνει απόσπαση του στεγάστρου ( αν φυσικά είναι νόμιμο το ακίνητο γιατί αλλιώς πρέπει να προηγηθεί νομιμοποίηση) πρέπει να πάρει άδεια από : 1. νεοτέρων μνημείων γιατι βρίσκεται εντός ιστορικού ιστού 2. συμβούλιο αρχιτεκτονικής 3. υπουργειο Μακεδονίας Θρακης στο οποίο υπάγεται το διατηρητέο 4. πολεοδομία Αυτό λοιπόν που σκέφτηκα είναι οτι καθώς για να γίνει απόσπαση στεγάστρου ( του δικού μας και του διπλανού διαμερίσματος- αν συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες αφού δουν το ποσό) θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 μήνες, να καλέσω ένα συνεργείο ειδικό να το τσεκάρει και να το βάψει με ειδική μπογιά για την οχύρωση του αμιάντου. Αυτό μέχρι να εγκριθεί η άδεια για την απόσπαση. Απλά αναρωτιέμαι. Γίνεται το 2020 να πρέπει να περάσεις από τόση γραφειοκρατία για την αφαίρεση ελενιτ , ενώ πρόκειται για ένα γνωστό καρκινογόνο υλικό? Επίσης μπορούμε εμείς που κάπως είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα να διεκδικήσουμε κάποια επιδότηση έτσι ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αφαιρέσει τις στέγες αμιάντου χωρίς να επιβαρυνθεί όλο το κόστος? Σκεφτόμουν μέχρι και crowdfunding , ή ενυπόγραφες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο να υπάρχουν κυρώσεις όσων διατηρούν κατασκευές από ελενίτ. Επειδη το κτίριο είναι διατηρητεο, δυστυχώς πρέπει να περάσει ο ιδιοκτήτης από όλη αυτή την γραφειοκρατία με τις εγκρίσεις των υπηρεσιών που το έχουν χαρακτηρίσει. Όχι μόνο για αμιαντο ακόμα και για πιο σοβαρά πράγματα πχ σπασμένη αποχετευση μέσα στο σπίτι και να βγαίνουν ακαθαρσίες, άδεια μικρής κλίμακας και στο περίμενε για έγκριση για να σκαψεις να επισκευάσεις η να αλλάξεις τον σωλήνα. 4 ώρες πριν, userz είπε Δεν ειναι διατηρητέος ο αμίαντος! Διατηρητέο ειναι το κτίριο , οπότε οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό πρέπει να περνάει από επιτροπές για να μην κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης του κεφαλιού του. Οτιδήποτε κατασκευή επάνω στο κτίριο θεωρείται διατηρητέα και εμπίπτει στις ίδιες διατάξεις, οπότε δεν αλλάζει κάτι είτε για αμίαντο που προυπαρχει είτε για άλλο στοιχείο. Επεξ/σία 24 Αυγούστου 2020 από Βασίλης_29 1
darkelfdvr Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2020 Καλημερα, τελικα δεν ασχοληθηκα ακομα με τις γλαστρες/ζαρντινιερες αλλα ειναι καπου στην σκεψη μου. Εστειλα ενα email σε μια εταιρια που τα απομακρυνει για εκτιμηση κοστους... καμια απαντηση. Καπου ειδα/διαβασα οτι υπαρχει ειδικη βαφη; μηπως απλα να τις εβαφα τοτε; Αν καποιος εχει λινκ εταιριων, ο ιδιος εμπειρια, η καποια εμπειρια με την βαφη κτλπ, ακουω η στειλτε pm Ευχαριστω.
christos_realmad Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2021 Καλημέρα στην ομάδα. Έχουμε και εμείς στο σπίτι 2 υδροροες πάνω από το γκαράζ του σπιτιού. Επικοινώνησα με 2 εταιρίες μια στην Αθήνα μια στη Θεσσαλονίκη και μου είπαν το ίδιο πράγμα. Καταρχήν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη στιγμή που είναι άθικτα τα κομμάτια. Δεύτερον ότι η άδεια και μόνο που πρέπει να βγάλουν από την περιφέρεια κοστίζει 1500 ευρώ!! + μετά τη δουλειά και τη μεταφορά. Στη μια εταιρεία μου είπαν ότι μπορώ αν θέλω να το βγάλω μόνος μου φορώντας μάσκες κτλ και αυτοί θα μπορέσουν να έρθουν να τα πάρουν για να τα στείλουν Γερμανία, με κόστος γύρω στα 600 ευρώ! Οι τιμές είναι εξωφρενικές και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος με κάποια επιδότηση. Έχεις κανείς καμία πληροφορία με το πώς μπορείς να διατηρήσεις το αμίαντο σε καλή κατάσταση ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα? 1
Shadows Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Καλησπερα,φανταζομαι οτι με καποια μπογια την καλυψεις,ιδανικα καποιο πλαστικο χρωμα που χτιζει αεροστεγη επιφανεια απο τον αμιαντο,δεν θα εχει καποιο προβλημα.Η φρενιτιδα με τον αμιαντο αφορουσε ιδιαιτερα εργαζομενους που ειχαν καθημερινη επαφη με αμιαντο,οχι τον απλο κοσμο που ειχε ενα ελλενιτ σπιτι του.
CyberCr33p Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Στις 25/9/2021 στις 10:42 ΠΜ, christos_realmad είπε Καλημέρα στην ομάδα. Έχουμε και εμείς στο σπίτι 2 υδροροες πάνω από το γκαράζ του σπιτιού. Επικοινώνησα με 2 εταιρίες μια στην Αθήνα μια στη Θεσσαλονίκη και μου είπαν το ίδιο πράγμα. Καταρχήν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη στιγμή που είναι άθικτα τα κομμάτια. Δεύτερον ότι η άδεια και μόνο που πρέπει να βγάλουν από την περιφέρεια κοστίζει 1500 ευρώ!! + μετά τη δουλειά και τη μεταφορά. Στη μια εταιρεία μου είπαν ότι μπορώ αν θέλω να το βγάλω μόνος μου φορώντας μάσκες κτλ και αυτοί θα μπορέσουν να έρθουν να τα πάρουν για να τα στείλουν Γερμανία, με κόστος γύρω στα 600 ευρώ! Οι τιμές είναι εξωφρενικές και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος με κάποια επιδότηση. Έχεις κανείς καμία πληροφορία με το πώς μπορείς να διατηρήσεις το αμίαντο σε καλή κατάσταση ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα? Αμφιβάλλω εάν τα στέλνουν Γερμανία ή εάν τα ανακατεύουν με άλλα μπάζα και τα πετάνε στις χωματερές. 3
Shadows Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Απεναντι απο το Μall διπλα στον Ησαπ,εχει μια μεγαλη αλανα τιγκα στα μπαζα και στα ελλενιτ,οποτε ναι το τι μπορει να γινεται με τα μπαζα ειναι αγνωστο. 1
miucce Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2021 το υλικο αυτο ΔΕΝ καταστρεφεται, οποτε το αναλαμβανουν εταιριες και το στελνουν γερμανια για θαψιμο. Το κοστος ειναι τοσο υψηλο για τα ''μεταφορικα''. Παλαιοτερα οι σωληνες υδρευσης περιειχαν αυτο το υλικο οποτε το να εχει καποιος μια καμιναδα δεν σημαινει οτι πρεπει να τρομοκρατειται κιολας. Απλα με την πρωτη ευκαιρια πρεπει να το αντικαταστησει-απομακρυνει. Ακεραιο δεν αποτελει προβλημα αλλα αν λαβουμε υποψιν οτι τα περισσοτερα τοποθετηθηκαν δεκαετιες πριν(μιας και εχει απαγορευτει στην Ε.Ε. 15 χρονια τωρα) τοτε σιγουρα εχουν φθορες και καλο ειναι να μην υπαρχουν σε κατοικιες.
darkelfdvr Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2021 τις εβαψα τις ζαρντινιερες και ησυχασα... 1
agentsmith84 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2022 Γεία σας, Έχουμε μια καμινάδα καλοριφέρ από υπόγειο μέχρι 1ο όροφο που είναι αμυαντοτσιμέντο, προς το παρών σε σχετικά καλή κατάσταση. Θα ήθελα να την μονώσουμε με κάτι ώστε να μη μπορεί να βγάλει ίνες. Τι πρότεινετε σε αυτή τη περίπτωση;
john318is Δημοσ. 30 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2024 Καλησπερα σε ολους! Ειδα αυτες τις 2 σωληνες στο σπιτι που νοικιαζω, κατασκευη περιπου 1970, και μου φανηκαν υποπτες. Βρισκονται στα μπαλκονια. Μπορει καποιος να πει με σιγουρια αν ειναι αμιαντος; 1
andreaspA Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 8 ώρες πριν, john318is είπε Καλησπερα σε ολους! Ειδα αυτες τις 2 σωληνες στο σπιτι που νοικιαζω, κατασκευη περιπου 1970, και μου φανηκαν υποπτες. Βρισκονται στα μπαλκονια. Μπορει καποιος να πει με σιγουρια αν ειναι αμιαντος; Αυτος θα στο πει με σιγουρια https://www.plinios.org/ Που δεν νομιζω. Αμιαντος για υδρορροές ? γιατι ?
nvel Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 μοιάζει με αμιαντοτσιμέντο που είχε χρήση σε δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων κτηρίων 1
alejsalonica Δημοσ. 4 Απριλίου 2024 Δημοσ. 4 Απριλίου 2024 Ο αμίαντος στις σωληνώσεις ύδρευσης δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόβλημα είναι στην αναπνοή αν σπάσει οποιοδήποτε αγωγός αμιάντου. Προσωρινή λύση σφράγισμα με τσιμεντοσανίδα ώστε να μην είναι εκτεθειμένος. ΔΕΝ τον ακουμπάμε καν γιατί μπορεί να σπάσει. Δεν σε γλιτώνει ούτε FFP2, αν εκτεθείς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα