Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δε νομίζω ότι η ανάπτυξη σε embedded συστήματα πρέπει να θεωρείται απαιτούμενη γνώση για κάθε προγραμματιστή. Ίσα-ίσα, εκεί πάμε σε διαφορετικές καταστάσεις που, στην ουσία, αποτελούν μία προγραμματιστική εξειδίκευση με "ιδιοτροπίες" που έχουν να κάνουν με το εκάστοτε σύστημα.

Θα πρότεινα να μην προσθέτουμε περισσότερο "θόρυβο" σε αυτό το thread με μία θεωρητική συζήτηση που είναι ωραία και ενδιαφέρουσα, αλλά δεν αφορά το αρχικό θέμα. Εδώ συζητάμε για ένα άτομο που τον ενδιαφέρει ο προγραμματισμός και, πιθανότατα, σε κάτι συναφές με το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών του.

• Like 1
  • Απαντ. 83
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σωστά  liberostelios.

ας επικεντρωθούμε στο τι θέλει ο φοιτητής. Στην ηλικία που είναι αναζητεί στο τι μπορεί να κάνει αποδοτικά. Δεν το ξέρει ακόμα. Αλλά η αναζήτηση έχει και καλά και κακά. Καλό αν τελικά βρει μια άκρη, κακό αν χάσει το χρόνο του και απογοητευθεί.

Η επιστήμη των υπολογιστών σε οποιοδήποτε επίπεδο, ανάπτυξη τεχνολογίας, εφαρμογής, αγορά συμβουλών, εργαλείων, αδειών χρήσης, δεν είναι μικρή. Ο βαθμός ενασχόλησης του καθένα έχει να κάνει πέρα από την ικανότητα αντίληψης και της απαιτούμενης αντοχής, και άλλων παραγόντων όπως του τι ζήτηση για εργασία υπάρχει. Δεν μπορούμε να λέμε σε κάποιον μάθε όλη την επιστήμη και μετά σίγουρα κάποιος θα σου δώσει δουλειά αφού θα καλύπτεις κάθε ζήτηση, όταν ήδη είναι σε άλλο τομέα. Είναι όμως κοινό σε όλους ότι ο τομέας ενασχόλησης αλλάζει πολύ εύκολα, με συνέπεια αυτό που λέμε ακαδημαϊκή μόρφωση (το επίπεδο δηλαδή) να έχει μεγάλη σημασία. Ξεκινάς για τοπογράφος και μπορείς να καταλήξεις ένας πετυχημένος προγραμματιστής. Πώς γίνεται αυτή η μετάβαση;

Η πρότασή σου liberostelios, ορθή φαίνεται αλλά όχι ρεαλιστική, ή στο βαθμό που το έχει επιτύχει ένας ή δύο δεν αποτελεί κανόνα. Αυτό που έχω δει στην βιομηχανία, από διάφορες θέσεις που είχα κατά καιρούς, στη παραγωγή, σε ποιοτικό έλεγχο, σε σχεδιασμό εγκαταστάσεων και άλλα είναι ότι υπάρχει η έννοια της συμμετοχής. Δηλαδή έχει σημασία πρώτα η συμμετοχή σε κάποιο έργο. Μπορεί ένα πτυχίο να ανοίγει μια μικρή πόρτα, αλλά μια μεγαλύτερη την ανοίγει μια συμμετοχή σε έργο που κάνει κάποιος άλλος. Οι συστάσεις δηλαδή είναι απαραίτητες. Αυτά τα βίντεο που είδαμε παραπάνω..παίζουν καθημερινά σε ενημερώσεις προσωπικού επακριβώς καθορισμένα για τα μέτρα της επιχείρησης. Στο δικό μου τομέα π.χ. των πετρελαίων κάποτε στάλθηκα στην Σαουδική Αραβία για εκμάθηση σε διεργασίες που γίνονταν "ζωντανά" και όχι επί χάρτου.

Μπορεί κάποιοι να ξεχωρίζουν αυτούς που ασχολούνται σε πρακτικούς και θεωρητικούς (το έχω δει πολλές φορές, ειδικά με θεωρούσαν "θεωρητικό" ως πτυχιούχο άνθρωποι που είχαν έρθει από άλλη άκρη αλλά είχαν μια σταδιοδρομία, με περισσότερα χρόνια από μένα). Η εμπειρία μετράει αλλά και ο "θεωρητικός" δεν αργεί να καλύψει την απόσταση και να αποκτήσει την εμπειρία. Το ανάποδο είναι δύσκολο. Φάνηκε αυτό όταν νέες μονάδες π.χ. στήθηκαν και έπρεπε να λειτουργήσουν και η εκμάθηση φάνταζε βουνό (ήταν πράγματι). Ο εμπειρικός βλέπει το βουνό σε χρόνια εκμάθησης, ενώ ο "θεωρητικός" είναι πρώτα μια θύμηση (το είχε διαβάσει παλαιότερα) και μια επανασύνδεση αυτών των εικόνων με το πραγματικό. Συμπέρασμα και ο εμπειρικός οφείλει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του πέρα από τις απαιτούμενες για τη δουλειά του, για να είναι σε ετοιμότητα σε κάποια φάση ανανέωσης.

Πάνω σε αυτά ο φοιτητής μας αν διαλέξει την πορεία του "θεωρητικού", θα βρεθεί ανταγωνιστικά με αυτό που σπουδάζει. Αν διαλέξει την πορεία του εμπειρικού, με εξάσκηση, διάβασμα, χωρίς να τρώει χρόνο από τις σπουδές του, θα μείνει για ένα διάστημα μεν στάσιμος σε "απλά" πράγματα, θα απουσιάζει από έργα (που δίνουν αποδείξεις ικανότητας), αλλά θα είναι σε ετοιμότητα για μια πιθανή αλλαγή πορείας. Η ζωή μας είναι μια σπουδή επιλογών! Αυτός/ή αποφασίζει!

• Like 1
Δημοσ.

Φαντάζομαι αυτό το λες κυρίως για την αναφορά μου περί πτυχίου. Έχεις δίκιο, ότι ο θεωρητικός που "γουστάρει" και ασχολείται με το αντικείμενό του έχει ένα πλεονέκτημα από τον "πρακτικό" που επίσης γουστάρει αλλά δεν έχει μάθει τη θεωρία. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό και δε μηδενίζω κάτι. Ίσα-ίσα, γι αυτό τόνισα την ανάγκη της θεωρητικής "σπουδής", είτε μέσω video μαθημάτων, είτε μέσω βιβλίων (που αναφέρονται στο link-"μπούσουλα" που ανέφερα) και γι αυτό έγραψα όλο αυτό το "κατεβατό" του στυλ "μην αρχίζεις να προγραμματίζεις κι ότι βγει, αλλά προσπάθησε να μάθεις τι είναι η ανάπτυξη λογισμικού και να αποκτήσεις πολλές δεξιότητες".

Όταν είπα ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται για 4 χρόνια μπορεί να είναι καλύτερος από αυτόν που τελείωσε το ΠΑΠΕΙ, δεν ενόησα ότι ο δεύτερος μπορεί να ξεπεράσει τον πρώτο αν αξιοποιήσει τις γνώσεις του ή ότι δεν μπορεί κάποιος απόφοιτος να είναι "τούμπανος" και σε θεωρία και σε πράξη. Απλά, το λέω γιατί δυστυχώς πολλές φορές το πτυχίο υπερεκτιμάται και νομίζει κανείς ότι έχοντάς το είναι προγραμματιστής, ενώ στην πράξη δεν ξέρει την "τύφλα" του και μπορεί να κάθεται να χάνει το χρόνο του φτιάχνοντας site-τυφλοσούρτη και κακοσχεδιασμένα. Τα θεωρητικά εφόδια που σου παρέχονται είναι πάντα πολύ χρήσιμα γιατί, όπως σωστά είπες, σου δίνουν πιο εύκολα τη δυνατότητα να προσαρμοστείς σε διαφορετικές συνθήκες, βασισμένος στη θύμηση. Αλλά δεν είναι απαραίτητα για να έχεις μία επιτυχημένη καριέρα, ούτε εξασφαλίζουν την επιτυχία. Μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται, διαβάζει και "σπουδάζει" μόνος του, να έχει καλύψει αυτές τις γνώσεις με μεγαλύτερη επιτυχία από ότι ένας απόφοιτος.

• Like 1
Δημοσ.

Σωστά.

Για την επιτυχία σε μια δουλειά μπορεί να μετράει και το ενδιαφέρον στους άλλους. Δηλαδή αν έχω να διαλέξω για συνεργάτη τον Α ή τον Β θα διαλέξω αυτόν που νοιάζεται. Ο εγωιστής ή αδιάφορος ή θα είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος, κάπου στο μέσον δεν παίζει!

Στο θέμα του προγραμματισμού π.χ. που για μένα δεν είναι ο θεωρητικός μου τομέας (άσχετα από τα όποια εξάμηνα, ήταν απλά για το υπόβαθρο), ξεχωρίζω τις γνώσεις σε δυο τομείς. Στους καθαρά θεωρητικούς, π.χ. πως φτιάχνεις μια συνάρτηση κατακερματισμού, και στους καθαρά τεχνολογικούς, πως κάνεις την συνάρτηση κατακερματισμού να δουλέψει για δεδομένο ζήτημα. Έχω καταφέρει πολλά στο δεύτερο. Το πρώτο σε απλά πράγματα το κατέχω αλλά ασφαλώς μου λείπει η πλατιά βάση; Τι θα κέρδιζα; Σε αυτά που φτιάχνω θα γλίτωνα χρόνια ασχολίας! Από την άλλη όμως έχω αναπτύξει την ιδέα της "απλότητας"...που λέει..φτιάξε πρώτα κάτι να δουλεύει, και μετά αφού το καταλάβεις στην ολότητά του (εκ των υστέρων δηλαδή, βλέποντας το πράγμα να δουλεύει), τότε σκέψου τι τροποποιήσεις θα κάνεις για να γίνει καλύτερο! Σε όλες τις εφαρμογές θα έχουμε και τις κακές μέρες, και η απλότητα που περιγράφω είναι ο τρόπος να κρατήσεις αυτές τις μέρες στο μέλλον (θα έρθουν νομοτελειακά).

• Like 1
Δημοσ.

Δε νομίζω ότι η ανάπτυξη σε embedded συστήματα πρέπει να θεωρείται απαιτούμενη γνώση για κάθε προγραμματιστή. Ίσα-ίσα, εκεί πάμε σε διαφορετικές καταστάσεις που, στην ουσία, αποτελούν μία προγραμματιστική εξειδίκευση με "ιδιοτροπίες" που έχουν να κάνουν με το εκάστοτε σύστημα.

Θα πρότεινα να μην προσθέτουμε περισσότερο "θόρυβο" σε αυτό το thread με μία θεωρητική συζήτηση που είναι ωραία και ενδιαφέρουσα, αλλά δεν αφορά το αρχικό θέμα. Εδώ συζητάμε για ένα άτομο που τον ενδιαφέρει ο προγραμματισμός και, πιθανότατα, σε κάτι συναφές με το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών του.

Αδερφέ.. για να καταλάβω... κάνεις αναφορά σε νέες αρχιτεκτονικές (π.χ. cloud):

Άλλωστε, σήμερα που μεταφερόμαστε σε cloud computing και σε πιο αφαιρετικές έννοιες, αυτές οι λεπτομέρειες πάνε μάλλον περίπατο!

και μετά, ενώ σου απαντήσουν:

Well... that's on side of the coin.

ονομάζεις αυτή την αναφορά "θόρυβο"; Και αυτό το θεωρείς...; Χώρια ότι, αυτό που τελικά ειπώθηκε από μέρους μου είναι ότι πλέον για κάποιον που θέλει να μπει το σκεπτικό "κοιτάω κάτι γενικό γιατί έχουμε πόρους" είναι μόνο η μία μεριά του νομίσματος. Άρα, αντί να χαρακτηρίσεις κάπως τα λόγια άλλων, καλό θα ήταν να ρωτάς τι δεν κατάλαβες.

Anyway.

Σε κάθε περίπτωση, τα embedded systems δεν είναι όπως ήταν παλιά και εγώ δεν αναφέρθηκα μόνο σε αυτά. Π.χ., smart watches; Sensors κάθε είδους; Από μετρητή για ρεύμα μέχρι αντλίες; Μία μεγάλη αγορά, με καλά λεφτά και μεγάλα συμβόλαια. Επειδή δεν την γνωρίζουν μερικοί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Βέβαια, τι θα χαρακτήριζε κανείς "απαραίτητη γνώση" για προγραμματιστή; Μόνος σου είπες ότι είναι πολλές, δεν έχεις εκπαιδευτεί πάνω στις βάσεις αυτές αλλά το προσπάθησες. Σε μία απλή και γρήγορη λίστα, απάντησες με "δεν είναι απαραίτητο αυτό" και "ας μην βάζουμε θόρυβο" σε κάτι που δεν έχεις (μάλλον) ασχοληθεί.

Άρα, αφενός δημιουργείται το ερώτημα "πάνω σε τι βάσεις συζητάμε" και αφετέρου είναι εντελώς διαφορετικό να γνωρίζεις τις ιδιοτροπίες ενός συγκεκριμένου συστήματος και εντελώς διαφορετικό την αρχιτεκτονική ενός Η/Υ, μίας γλώσσας προγραμματισμού και του web stack εν γένει.

Επίσης, δεν υπάρχει "θεωρητικός" και "πρακτικός". Δεν καταλαβαίνω; Πώς βγαίνει αυτή η κατηγοριοποίηση; Αλλά ας την αφήσουμε...

Το καλό με την πληροφορική είναι ότι δεν απασχολεί εάν έχεις ή όχι πτυχίο. Απασχολεί όμως εάν λες ή όχι ανυπόστατα (π.χ. δες προηγούμενες σελίδες περί κρίσεων συντακτικών και "γλωσσών προγραμματισμού γενικής χρήσης" ). Δεδομένου αυτού, φυσικά το να έχεις εκπαιδευτεί και να σου έχει παρασχεθεί μία γενική και ειδική γνώση γύρω από το γενικότερο πλαίσιο αυτού που λέμε "Η/Υ" και πληροφορική είναι ένα ατού για να ξέρεις τι λες αλλά και για να μπορείς να γνωρίζεις τι δεν κατέχεις επί του αντικειμένου. Το τελευταίο, ειδικά, είναι ένα key part που ξεχωρίζει αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί/παιδευτεί και αυτούς που όχι. Νομίζω, και βάσει όσων έχουν γραφτεί σε αυτό το forum, μπορείς να καταλάβεις πράγματα επ' αυτού... και προσωπικά για εσένα.

Συνεπώς, από την στιγμή που τα embedded systems αυξάνονται ολοένα και πιο πολύ (π.χ. δες το νέο suv από την Ford ή Fiat; ένα karuga κάτι) πώς λέει κανείς ότι είναι "εξειδικευμένο"; Από την στιγμή που υπάρχει ολόκληρο initiative cluster στην Αθήνα πάνω σε μικροηλεκτρονική, πώς λέει κανείς ότι τα embedded systems είναι "προγραμματιστική εξειδίκευση", πόσο μάλλον δε όταν στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχει μάθημα για ubiquitous programming; Μόνο το cloud είναι ubiquitous; Πάνω σε τι θα τρέξει το s/w για επικοινωνία με τον server; Στο laptop; Με το IoT και το boom που πάει να κάνει; Πώς θα επικοινωνεί το "ψυγείο" σου με τον server; Μέσω τι;

Καταλήγοντας, εάν κανείς ανακαλύψει ότι δεν του αρέσει αυτό που κάνει τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κάνει αυτό που του αρέσει. Το λάθος σε αυτό το thread από τον OP είναι ότι μόνος του κρίνει εάν έχει ή όχι τις βάσεις, μόνος του βγάζει συμπέρασμα και μόνος του καταλήγει ότι το πρόβλημά του είναι "τι να κάνει μετά". Ένας νέος προγραμματιστής που αρχίζει σωστά και δομημένα, δεν έχει αυτό το πρόβλημα γιατί "είναι στη σχολή" (με ό,τι και εάν σημαίνει αυτό). Κάποιος που αρχίζει μόνος του, δεν λέει "έχω τις βάσεις"... πάντα προσπαθεί να καλύψει τα κενά... έστω και εάν καταλήξει να μην έχει κενά (και να είναι αρκετά καλύτερος από πολλούς "πτυχιούχους" )αλλά να έχει "ψυχολογικά τραύματα" ότι έχει κενά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πόσο δύσκολο είναι σε κάποιον να καταλάβει ότι όταν λέει κάποιος "έχω τις βάσεις" δεν είναι παρά μια δική του αντίληψη, σιγουριάς, ότι είναι στο σωστό δρόμο, και πως ζητάει κάτι προχωρημένο;

Πρέπει δηλαδή τον λόγο του άλλου να τον βγάλουμε λάθος με σοφιστίες του τύπου "πώς κρίνει μόνος του;". Ασφαλώς κρίνει μόνος του! Το ρομπότ δεν κρίνει! Αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι κρίνει στο βαθμό που μπορεί. Κάποιος προχωρημένος μπορεί να δει περισσότερα πράγματα, να κρίνει καλύτερα. Δεν υπάρχει όριο που να δηλώνει σε απόλυτο βαθμό ότι κάποιος πρέπει να είναι τόσο προχωρημένος για να κρίνει. Ασφαλώς και ο έμπειρος κρίνει λάθος, και μπορεί κάποια στιγμή ο άπειρος να κρίνει σωστά εκεί που έμπειρος έκανε λάθος. Η διαφορά είναι στη συχνότητα λαθών. Ο έμπειρος κάνει λιγότερα λάθη σε ίδιο όγκο δουλειάς.

Η ερώτηση λοιπόν του φοιτητή ήταν ξεκάθαρη ...με δεδομένο βασικές γνώσεις, τι προχωρημένο του συστήνουν...ποιοι; Αυτοί που έχουν ασχοληθεί, έχουν αγανακτήσει, έχουν κουράστεί στο θέμα. Ζητάει δηλαδή κάτι από την εμπειρία των άλλων.

όποιος διαβάσει Groot αυτό εδώ που έγραψες "Το λάθος σε αυτό το thread από τον OP είναι ότι μόνος του κρίνει εάν έχει ή όχι τις βάσεις, μόνος του βγάζει συμπέρασμα και μόνος του καταλήγει ότι το πρόβλημά του είναι "τι να κάνει μετά", θα το χάσει τελείως...το μυαλό του...........Είναι ο ορισμός της σοφιστίας!

Επεξ/σία από M2000
Δημοσ.

Βρε φίλε groot, έχεις τόση ανάγκη να τσακώνεσαι και απαντάς πάντα σε τόσο επιθετικό ύφος ή απλά είναι το στυλ σου και βάζεις όλους τους άλλους στο τριπάκι;

Για μένα, embedded σύστημα δεν μπορεί να είναι τα smartwatches, όπως δεν είναι (πια) τα κινητά τηλέφωνα, εφόσον είναι smartphones. Όταν προγραμματίζεις smartwatch app με Java API χωρίς καν να ξέρεις σε τι ακριβώς υλικό θα τρέξει η εφαρμογή σου, μόνο embedded σύστημα δεν είναι! Τώρα, αν προγραμματίσεις για σένσορες της εκάστοτε εταιρείας, που κάθε μία έχει το δικό της ΛΣ, API και πιθανόν και γλώσσα προγραμματισμού, ε τότε προφανώς και μιλάμε για κάτι εξειδικευμένο.

Από την άλλη, το cloud και mobile computing έχει γίνει τόσο απαραίτητο που, πλέον, θα το συναντίσει αργά ή γρήγορα μπροστά του ο μέσος προγραμματιστής. Δεν ξέρω αν θα απασχολήσει ποτέ τον τύπο που εξειδικεύθηκε και προγραμματίζει τα ειδικά μπεκ της Huqvarna σε embedded περιβάλλον, αλλά σίγουρα είναι κάτι που περισσότερο από το 50% των προγραμματιστών πιθανόν θα συναντήσουν στην καριέρα τους. Αυτό είναι και κάτι που καθιστά πιο σημαντική τη δυνατότητα αντίληψης τέτοιων αρχιτεκτονικών (κυρίως REST APIs).

Συνοπτικά, υπάρχει ένα σετ ικανοτήτων που οφείλει να έχει ένα προγραμματιστής για να καλύψει με ευκολία το 80% των εφαρμογών της αγοράς. Θες ή δε θες, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Μπορεί κανείς να γίνει AutoCAD plugin dev με Lisp και να του είναι άχρηστη κάθε γνώστη object-oriented προγραμματισμού και βάσεων δεδομένων, που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Αλλά στην πράξη, υπάρχουν 5-10 πράγματα που αν τα ξέρεις μπορείς να καλύψεις το μεγαλύτερο εύρος των εφαρμογών που υπάρχουν εκεί έξω και, αν πάμε σε πιο εξειδικευμένα συστήματα, μπορείς ευκολότερα να προσαρμοστείς στις ιδιαίτερες συνθήκες.

Επαναλαμβάνω, όλα αυτά είναι θόρυβος σε ένα άρθρο που αφορά ένα μηχανικό που ενδιαφέρεται για προγραμματισμό και πιθανότατα θα μπορούσε να είναι επιτυχημένος και άξιος επαγγελματίας ακόμα και χωρίς να μάθει ποτέ τι ακριβώς είναι η assembly (χρήσιμο, αλλά όχι απαραίτητο). Όσο περισσότερα μάθει, τόσο καλύτερα. Αλλά δε θα κάτσουμε να συζητάμε τώρα για κάθε πιθανή εξειδίκευση που υπάρχει εκεί έξω, όπως δεν κάθομαι να "καφιέμαι" ότι όποιος δεν ξέρει spatial databases, άλγεβρα τοπολογίας και υπολογιστική γεωμετρία δεν είναι σοβαρός προγραμματιστής επειδή δεν μπορεί να κάνει web mapping ή GIS εφαρμογές! Υπάρχουν πράγματα που αποτελούν εξειδίκευση και που ξεφεύγουν από το τυπικό εύρος των ικανοτήτων ενός προγραμματιστή. Ούτε, φυσικά, καθορίζουν την ποιότητα του προγραμματιστή.

Υ.Γ.: Δεν υποβαθμίζω τίποτα. Ξεκίνησα ως πρακτικός και, υποτίθεται ότι, με το μεταπτυχιακό του ΠΑΠΕΙ έχω πάρει και την "ταμπέλα" του θεωρητικού. Στην πράξη, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το παν είναι τι μένει στο μυαλό και πως λειτουργείς. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο αλλά έχουν διαβάσει τόσο πολλά βιβλία και συγγράμματα που έχουν μία πληρέστατη θεωρητική αντίληψη του αντικειμένου της πληροφορικής, έναντι αποφοίτων πανεπιστημίων που νομίζουν ότι το Joomla είναι θεμέλιος λίθος του διαδικτύου! Εγώ μιλάω κυρίως για την "ταμπέλα", δηλαδή γι αυτούς χωρίς πτυχίο ("πρακτικούς") και αυτούς με πτυχίο ("θεωρητικούς").

Υ.Γ.2: Συνεχίζω να θεωρώ τη συζήτηση αυτή "θόρυβο" γι αυτό δε θα απαντήσω ξανά σε τίποτα τέτοιο, παρά μόνο σε κάτι που αφορά το φίλο Napol ή κάποιον άλλο με παρεμφερές ενδιαφέρον να μάθει ή να συνεισφέρει στη συζήτηση. Δεν είναι εδώ τόπος να λύσουμε θεωρητικές κουβέντες, ούτε να αποδείξουμε το εύρος των γνώσεών μας!

• Like 2
Δημοσ.

liberostelios... κολλάς σε κάτι που σε συμφέρει για την επιχειρηματολογία σου και αφήνεις όλο το άλλο θέμα απέξω. Ταυτόχρονα λες για το ύφος των άλλων.. που, στο χωριό μου at least, το ύφος αφορά προφορικό λόγο.

Δεν ξέρω εάν το κατάλαβες, αλλά ΠΕΡΑ από το "cloud computing" υπάρχουν και άλλα. ΜΕΣΑ ΣΕ αυτά τα άλλα είναι ΚΑΙ ΤΑ embedded systems. Π.χ., από το:

Άλλωστε, σήμερα που μεταφερόμαστε σε cloud computing και σε πιο αφαιρετικές έννοιες, αυτές οι λεπτομέρειες πάνε μάλλον περίπατο!

Well... that's on side of the coin.

θαρρώ ότι φαίνεται καθαρά.

Και από αυτά που έγραψες, βλέπω ότι συμφωνείς. Τώρα γιατί έχεις κολλήσει ΜΟΝΟ με τα embedded systems... δεν μπορώ να καταλάβω. Πόσο μάλλον όταν στο τονίζω και 2η φορά:

Σε κάθε περίπτωση, τα embedded systems δεν είναι όπως ήταν παλιά και εγώ δεν αναφέρθηκα μόνο σε αυτά.

Τι να πω..; Και μετά λες και για το "ύφος" των άλλων... anyway..!

Δημοσ.

Βρε αδερφέ, δεν τσακώνομαι προσπαθώ να απαντήσω για να τελειώνει η κουβέντα. Και αυτό που είπα περί ύφους, προσπάθησα να το πω όσο πιο φιλικά γίνεται.

Όπως και να έχει, το να συζητάμε για cloud computing και embedded συστήματα σε ένα thread για κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τώρα το σοβαρό προγραμματισμό είναι σαν να θεωρούμε ότι πρέπει να εξηγήσουμε την κβαντική φυσική στο γυμνάσιο! Προφανώς και είναι έννοιες που δεν αφορούν τις στοιχειώδεις βάσεις ενός προγραμματιστή, τουλάχιστον κατά την άποψή μου. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο θεμελιώδη και για τα άλλα υπάρχει καιρός...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...