Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Ποτέ δεν είχα ασχολήθεί με περίεργες ρυθμίσεις στο router μου. (πάντα είχα τα ρουτερ τω εταιρειών και με τις default ρυθμίσεις (μόνο το όνομα και τον κωδικό του wifi αλλάζω). 

Αλλά τώρα βλέπω χαμηλές ταχύτητες και θέλω να το ψάξω λίγο. Δηλαδή με 24άρα γραμμή και κέντρο πόλης, το speedtest.net μου βγάζει 11 download, 0,7 upload

Να αναφέρω οτί από ΟΤΕ πήγα HOL και κράτησα το router του ΟΤΕ γιατί δεν έδινε η HOL

Οπότε όποιος μπορεί ας βοηθήσει στα παρακάτω:

α) Αν και έχω φύγει από ΟΤΕ και ενώ ΔΕΝ είχα ενεργοποιήσει ποτέ την υπηρεσία, μου είναι ενεργοποιημένο και το Wifi Fon. Όταν λέω ενεργοποιημένο, εννοώ οτί το βλέπω σε ένα app στο κινητό που βλέπω τα κανάλια των wifi. Βλέπω μια καμπύλη πάνω στην δική μου με το ονομα wifi fon ίδιας ακριβώς έντασης. Όταν αλλάζω κανάλι στο router ακολουθει και αυτό. Άρα πρέπει να εκπέμπει από εμένα. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα μου ή όχι. Αν ναι, πως το απενεργοποιώ?

β) Στο router, στην καρτέλα Access Managment -> CWMP, έχει ενεργοποιημένα στοιχεία του ΟΤΕ (ενώ δεν είμαι ακόμα στον ΟΤΕ). Να κάνω απενεργοποίηση?post-74718-0-88507900-1455652939_thumb.jpg

γ) Τα ακριβότερα router του εμπορίου τί παραπάνω προσφέρουν? Προσφέρουν ταχύτητα ή απλά κάποια έξτρα καλούδια? Δηλαδή αν πάρω άυριο το πρωί ένα router των 100€, τι παραπάνω θα μπορούσε να μου προσφέρει?

δ) Στο desktop συνδέομαι ασύρματα και έχω 4 από τις 5 γραμμές σήμα στο wifi. Λένε οτί το lan έχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Επειδή όμως μου είναι μπέρδεμα να τραβήξω καλώδιο (στην ανάγκη θα το κάνω), θα ήθελα την γνώμη σας για το πόσο μπορεί να είναι αυτή η διαφορά. Ξέρω οτι αυτό δεν μπορεί προκύπτει από πολλούς παράγοντες αλλά στο περίπου. 

Δημοσ.

Θα σου απαντήσω μόνο για το Β, καθώς για όλα τα άλλα υπάρχει πααααρα πολύ υλικό στο φόρουμ.

Το CWMP είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται απο τον πάροχο, ώστε να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον εξοπλισμό. Όσο creepy και αν ακούγεται, λύνει χέρια στην τεχνική εξυπηρέτηση που καλόυμε.

Άν δε θέλεις να λειτουργεί, απλά κάντο disable.

Δημοσ.

καλησπερα το ote my wifi fon ειναι του οτε δεν παιζει σε αλλη εταιρεια , και οταν εισαι στο οτε και το εχεις ενεργο μπαινεις απο οπουδηποτε στην Ελλαδα και στο εξωτερικο που θα βρεις το ονομα ote wifi fon με τα στοιχεια της συνδεσης σου . 

Μπορεις απο οσο θυμαμαι να το απενεργοποιησεις μεσα απο το ρουτερ στο νεο ρουτερ του οτε δεν το κανει αυτο , αλλα νομιζω οτι πας στο ssid 2 το δευτερο ειναι το wifi fon και το κανεις οff. κατι τετοιο θυμαμαι . 

Για να ξερεις αμα εκπεμπει απο εσενα θα κλεισεις το ρουτερ και θα δεις αμα υπαρχει το ονομα δικτυου ote wifi fon αμα οχι τοτε οντως εκπεμπει απο εσενα . ( αν και μου φαινεται κουλο να εκπεμπει ενω δεν εισαι στον οτε , αφου τα αλλα δικτυα δεν εχουνε κατι τετοιο!!) . 

Τα ρουτερ του εμποριου με βαση του οτε , αμα  ειναι 300 και πανω ειναι καλυτερα και σε εμβελεια στο wifi πιανουνε καλυτερα αυτο μπορω να πω σιγουρα κατι αλλο δεν ξερω . 

Την διαφορα απο το lan και το wifi μπορεις να το δεις με ενα speedtest , φαντασου ομως οτι στο wifi υπαρχουνε απωλειες ενω στο καλωδιο οχι. Αλλα το wifi εξυπηρετει δυστυχως δεν σε περιοριζει να εισαι σε ενα σημειο οπως το ethernet ,αμα κατεβαζεις κατι καλυτερα συνδεσου με καλωδιο για να κατεβει πιο γρηγορα , αμα δεν μπορεις αστω οπως ειναι , υπαρχουνε και power line αλλα επειδη ειναι λιγο ακριβα δεν ξερω αν αξιζει το κοπο να το παρεις , μεταφερουνε το ιντερνετ μεσω γειωσης του ρευματος και βγαινει μετα ειτε σε wifi ειτε σε καλωδιο και δεν εχει απωλειες οπως το wifi . 

Δημοσ.

Τα router του εμπορίου και ιδίως οι επώνυμες μάρκες είναι καλύτερα από αυτά που δίνουν οι πάροχοι. Τα δεύτερα βγάζουν πολύ συχνά προβλήματα. Τα πρώτα έχουν πιο φιλικό interface και πιο πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Αφού άλλαξες πάροχο καλό είναι να κάνεις και ένα hard reset στο ρουτερ του ΟΤΕ πάντως. Όσον αφορά στο καλώδιο, όχι μόνο πιο γρήγορο είναι, αλλά και πολύ σταθερότερο. Ακόμα και κάτι routers με κεραίες που εκπέμπουν 1750Mbps AC δεν μπορούν να συναγωστούν το καλώδιο του 1Gbps. Αυτό συμβαίνει γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις του wifi του ρουτερ, οι κεραίες, το μέσον και τα εμπόδια που συναντά το σήμα, η κάρτα ασύρματου δικτύου και οι κεραίες του client. Ενδεικτικά σου λέω ότι στο σπίτι μου έχω ένα tp-link Archer c2 που βρίσκεται σε ψηλό κεντρικό σημείο του σπιτιού. Τα πριζάκια δικτύου μου δίνουν με ethernet σε speedtest της ookla περίπου 46.8Mbps. Το ασύρματο σε ευθεία χωρίς τοίχους έχει διακυμάνσεις. Για παράδειγμα αν το τρέχω με ένα κινέζικο Cubot X10 μου δίνει περίπου 44.5Mbps. Αν το τρέξω με MLS Diamond δίνει περίπου 30Mbps. Το router υποστηρίζει 300Mbps 2,4GHz και 433Mbps 5Ghz που είναι στην ουσία άχρηστο, αφού ελάχιστες συσκευές έχουν κάρτες dual band. Τα παραπάνω αποτελέσματα ως εκ τούτου τα παίρνω από το SSID των 2,4GHz, το άλλο δεν το βλέπω καν. Και δεν είναι μόνο η μειωμένη ταχύτητα αλλά και η αστάθεια της σύνδεσης, στο speedtest του ασυρμάτου θα δίνεις βουναλάκια, ενώ για ενσύρματο test με server ΟΤΕ θα δεις την απόλυτη ευθεία.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Ποτέ δεν είχα ασχολήθεί με περίεργες ρυθμίσεις στο router μου. (πάντα είχα τα ρουτερ τω εταιρειών και με τις default ρυθμίσεις (μόνο το όνομα και τον κωδικό του wifi αλλάζω). 

Αλλά τώρα βλέπω χαμηλές ταχύτητες και θέλω να το ψάξω λίγο. Δηλαδή με 24άρα γραμμή και κέντρο πόλης, το speedtest.net μου βγάζει 11 download, 0,7 upload

Να αναφέρω οτί από ΟΤΕ πήγα HOL και κράτησα το router του ΟΤΕ γιατί δεν έδινε η HOL

Οπότε όποιος μπορεί ας βοηθήσει στα παρακάτω:

α) Αν και έχω φύγει από ΟΤΕ και ενώ ΔΕΝ είχα ενεργοποιήσει ποτέ την υπηρεσία, μου είναι ενεργοποιημένο και το Wifi Fon. Όταν λέω ενεργοποιημένο, εννοώ οτί το βλέπω σε ένα app στο κινητό που βλέπω τα κανάλια των wifi. Βλέπω μια καμπύλη πάνω στην δική μου με το ονομα wifi fon ίδιας ακριβώς έντασης. Όταν αλλάζω κανάλι στο router ακολουθει και αυτό. Άρα πρέπει να εκπέμπει από εμένα. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα μου ή όχι. Αν ναι, πως το απενεργοποιώ?

β) Στο router, στην καρτέλα Access Managment -> CWMP, έχει ενεργοποιημένα στοιχεία του ΟΤΕ (ενώ δεν είμαι ακόμα στον ΟΤΕ). Να κάνω απενεργοποίηση?attachicon.gifCapture.JPG

γ) Τα ακριβότερα router του εμπορίου τί παραπάνω προσφέρουν? Προσφέρουν ταχύτητα ή απλά κάποια έξτρα καλούδια? Δηλαδή αν πάρω άυριο το πρωί ένα router των 100€, τι παραπάνω θα μπορούσε να μου προσφέρει?

δ) Στο desktop συνδέομαι ασύρματα και έχω 4 από τις 5 γραμμές σήμα στο wifi. Λένε οτί το lan έχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Επειδή όμως μου είναι μπέρδεμα να τραβήξω καλώδιο (στην ανάγκη θα το κάνω), θα ήθελα την γνώμη σας για το πόσο μπορεί να είναι αυτή η διαφορά. Ξέρω οτι αυτό δεν μπορεί προκύπτει από πολλούς παράγοντες αλλά στο περίπου. 

a.οτι εφυγες απο τον οτε στο ρουτερ δεν εχει αλλαξει κατι αφου ειναι παραμετροποιημενο απο τον οτε.
β.το πιο πιθανο ειναι οτι επειδη εχεις αλλαξει παροχο το wifi fon εκμπεμπει αλλα λογικα δεν θα ανοιξει ποτε η σελιδα
για να βαλεις τα Login στοιχεια.
γ.το cwmp (tr-069)ειναι για να σεταρετε αυτοματα το ρουτερ οταν μπαινει σε γραμμη οτε.δεν θα σεταριστει ποτε εφοσον αλλαξες παροχο.μπορεις να το κανεις deactivate αμα θες.
δ.απο το zte οτιδηποτε παρεις θα ειναι καλυτερο.ενα ρουτερ μπορει να ειναι καλυτερο σε πολλα.α.σε σταθεροτητα,β.να συγχρονιζει περισσοτερο,να εχειπιο πολλα καλουδια πχ bandwidth management,
να εχει gigabit ethernet,Να εχει 802.11ac wireless ,να παιζει πιο καλα και να εχει καλυτερο wireless.πχ το zte εχει χαλια wifi και γενικως ειναι ολο χαλια.κολληματα,χαλια wireless,αποσυνδεσεις ,μπουκωνει ευκολα.κτλ
ε.δεν μπορει να σου πει καποιος ποση διαφορα εχεις μεταξυ ασυρματου και καλωδιου.πρεπει να το κανεις δοκιμη.μπορει να εχεις μικρη διαφορα επειδη εχεις 4-5 παυλες μπορει να εχεις και μεγαλυτερη διαφορα επειδη πχ δεν εχεις τους πιο νεους Drivers στην ασυρματη καρτα ή επειδη στο καναλι που παιζεις τρως παρεμβολες.

Θα σου απαντήσω μόνο για το Β, καθώς για όλα τα άλλα υπάρχει πααααρα πολύ υλικό στο φόρουμ.

Το CWMP είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται απο τον πάροχο, ώστε να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον εξοπλισμό. Όσο creepy και αν ακούγεται, λύνει χέρια στην τεχνική εξυπηρέτηση που καλόυμε.

Άν δε θέλεις να λειτουργεί, απλά κάντο disable.

ναι πολλα ατομα το ακουνε και λενε τι κανει ο παροχος στο ρουτερ μου ενω ο παροχος το εχει για να περναει αυτοματα username/password οπως και για τους χρηστες που δεν μπορουν νακανουν ουτε τα βασικα.

καλησπερα το ote my wifi fon ειναι του οτε δεν παιζει σε αλλη εταιρεια , και οταν εισαι στο οτε και το εχεις ενεργο μπαινεις απο οπουδηποτε στην Ελλαδα και στο εξωτερικο που θα βρεις το ονομα ote wifi fon με τα στοιχεια της συνδεσης σου . 

Μπορεις απο οσο θυμαμαι να το απενεργοποιησεις μεσα απο το ρουτερ στο νεο ρουτερ του οτε δεν το κανει αυτο , αλλα νομιζω οτι πας στο ssid 2 το δευτερο ειναι το wifi fon και το κανεις οff. κατι τετοιο θυμαμαι . 

Για να ξερεις αμα εκπεμπει απο εσενα θα κλεισεις το ρουτερ και θα δεις αμα υπαρχει το ονομα δικτυου ote wifi fon αμα οχι τοτε οντως εκπεμπει απο εσενα . ( αν και μου φαινεται κουλο να εκπεμπει ενω δεν εισαι στον οτε , αφου τα αλλα δικτυα δεν εχουνε κατι τετοιο!!) . 

Τα ρουτερ του εμποριου με βαση του οτε , αμα  ειναι 300 και πανω ειναι καλυτερα και σε εμβελεια στο wifi πιανουνε καλυτερα αυτο μπορω να πω σιγουρα κατι αλλο δεν ξερω . 

Την διαφορα απο το lan και το wifi μπορεις να το δεις με ενα speedtest , φαντασου ομως οτι στο wifi υπαρχουνε απωλειες ενω στο καλωδιο οχι. Αλλα το wifi εξυπηρετει δυστυχως δεν σε περιοριζει να εισαι σε ενα σημειο οπως το ethernet ,αμα κατεβαζεις κατι καλυτερα συνδεσου με καλωδιο για να κατεβει πιο γρηγορα , αμα δεν μπορεις αστω οπως ειναι , υπαρχουνε και power line αλλα επειδη ειναι λιγο ακριβα δεν ξερω αν αξιζει το κοπο να το παρεις , μεταφερουνε το ιντερνετ μεσω γειωσης του ρευματος και βγαινει μετα ειτε σε wifi ειτε σε καλωδιο και δεν εχει απωλειες οπως το wifi . 

εκπεμπει γιατι λογικα εχει σεταριστει στο ρουτερ.αν μπορει να το κλεισει το κλεινει.αν δεν μπορει παλι δεν θα παιξει αφου δεν θα μπορει να βρει πιθανοτατα το Login page αφου ειναι σε αλλο παροχο.θα ειναι λιγο κουφο ο οτε να το εχει αφησει να παιζει ακομα και σε αλλο παροχο.

το power line συνηθως ειναι η ενδιαμεση λυση αναμεσα σε wifi και καλωδιο.αν βεβαια βγαζει και wifi και παρεις απο το wifi εκει θα εχεις + την απωλεια του wifi περα απο του Powerline

Δηλαδή εάν ένα router έχει έως 1700 mbs δεν θα εκπέμπει καλύτερα το Wi-Fi από από ένα ρούτερ 300 mbs ?

οταν συγκρινεις ασυρματο με ασυρματο εννοειται οτι οσο ανεβαινεις σε ταχυτητα οτι θεωρητικα μπορει να σου δωσει παραπανω ταχυτητα.απλα για να παρεις το max πρεπει να εισαι και σε νορμαλ αποσταση.αν εισαι πολυ μακρια και πιανεις οριακα σημα τοτε ουτε 100 μπορεις να μην παιρνεις.επισης το 1700 θελει λιγο προσοχη.μπορει να λεει 1700 και να σου εννοει το συνολικο bandwidth δηλαδη πχ 600 Mbps στa 2,4 ghz και 1100 στα 5ghz>συνηθως το αναφερουν.

επισης πρεπει να εχεις και αντιστοιχη καρτα πχ ac για να πιασεις την μεγιστη ταχυτητα.επισης το καλυτερα δεν σημαινει πιο μακρυα.μπορει λογω των 5ghz να μην παιζεις σε τοσο μεγαλη αποσταση οσο τα 2,4 ghz.

απο εκει και περα αν συγκρινεις πχ 1gbit καλωδιο με 1300Mbits wireless υπαρχει περιπτωση ενω θεωρητικα το wireless θα πρεπε να παιαζει παραπανω στην πραξη να παιζει λιγοτερο για τους λογους που ανεφεραν πιο πανω,.

Τα router του εμπορίου και ιδίως οι επώνυμες μάρκες είναι καλύτερα από αυτά που δίνουν οι πάροχοι. Τα δεύτερα βγάζουν πολύ συχνά προβλήματα. Τα πρώτα έχουν πιο φιλικό interface και πιο πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Αφού άλλαξες πάροχο καλό είναι να κάνεις και ένα hard reset στο ρουτερ του ΟΤΕ πάντως. Όσον αφορά στο καλώδιο, όχι μόνο πιο γρήγορο είναι, αλλά και πολύ σταθερότερο. Ακόμα και κάτι routers με κεραίες που εκπέμπουν 1750Mbps AC δεν μπορούν να συναγωστούν το καλώδιο του 1Gbps. Αυτό συμβαίνει γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις του wifi του ρουτερ, οι κεραίες, το μέσον και τα εμπόδια που συναντά το σήμα, η κάρτα ασύρματου δικτύου και οι κεραίες του client. Ενδεικτικά σου λέω ότι στο σπίτι μου έχω ένα tp-link Archer c2 που βρίσκεται σε ψηλό κεντρικό σημείο του σπιτιού. Τα πριζάκια δικτύου μου δίνουν με ethernet σε speedtest της ookla περίπου 46.8Mbps. Το ασύρματο σε ευθεία χωρίς τοίχους έχει διακυμάνσεις. Για παράδειγμα αν το τρέχω με ένα κινέζικο Cubot X10 μου δίνει περίπου 44.5Mbps. Αν το τρέξω με MLS Diamond δίνει περίπου 30Mbps. Το router υποστηρίζει 300Mbps 2,4GHz και 433Mbps 5Ghz που είναι στην ουσία άχρηστο, αφού ελάχιστες συσκευές έχουν κάρτες dual band. Τα παραπάνω αποτελέσματα ως εκ τούτου τα παίρνω από το SSID των 2,4GHz, το άλλο δεν το βλέπω καν. Και δεν είναι μόνο η μειωμένη ταχύτητα αλλά και η αστάθεια της σύνδεσης, στο speedtest του ασυρμάτου θα δίνεις βουναλάκια, ενώ για ενσύρματο test με server ΟΤΕ θα δεις την απόλυτη ευθεία.

με Hard reset δεν ξερω αν θα χασει το wifi fon υποχρεωτικα.ισως χρειαστει να το κλεισει manually και σαν User δεν ξερω αν θα τον αφησει.

κατα τα αλλα πραγματι πολυ σαπιλα ρουτερς οι περισσοτεροι παροχοι.λιγες εξαιρεσεις πχ κατι tp link,zyxel,καποια technicolor.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ευχαριστώ παίδες για την πολύτιμη βοήθεια!!!! :)

Υ.Γ. Στο σταθερό υπολογιστή έβαλα καλώδιο και όντως τεράστια διαφορά!!!

Δημοσ.

Ευχαριστώ παίδες για την πολύτιμη βοήθεια!!!! :)

Υ.Γ. Στο σταθερό υπολογιστή έβαλα καλώδιο και όντως τεράστια διαφορά!!!

αν μπορεις να τον εχεις με καλωδιο ειτε τον υπολογιστη ειτε οτι αλλη συσκευη εχεις τοτε ειναι καλυτερα.αλλο τοσο οταν για ρουτερ εχεις αυτο το zte το οποιο ειναι μαυρο χαλι γενικα σαν ρουτερ αλλα και σαν wireless.μικρη εμβελεια κτλ.

αν τωρα θες να παιξεις wireless και δεν παιρνεις ολη την ταχυτητα τοτε κανε αυτα που ειπα πιο πανω.πιο νεους drivers για την ασυρματη καρτα και δοκιμασε αλλο καναλι.για το ρουτερ θα σου λεγα firmware αλλα δυσκολο να βρεις.γιατι μπορει να εχεις 4 παυλες σημα αλλα λογω παλιων driversνα μην παιζει σωστα.ή να τρως παρεμβολες στο καναλι.

επισης οτι πληρωνεις 24 αρα δεν σημαινει οτι εχεις 24αρα.ειναι μεχρι 24 .μπορει να ειναι 11 μπορει και 1 μπορει και 20.οτι εβγαλες 11 μεwireless δειχνει οτι σιγουρα πρεπει να παιζεις κανα 12 αρι.απο εκει και περα για να δουμε ποσο καλη ειναι η γραμμη σου θελουμε αναλυτικα τα στοιχεια της γραμμης μεσα απο το ρουτερ.δηλαδη ποσο συγχρονιζει ποσο margin εχει ποσο attenuation

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...