Προς το περιεχόμενο

Remote Working

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προφανώς κανείς δεν ασχολείται με φραγκοδίφραγκα, όπως κανείς δεν ασχολείται με τους εκατοντάδες παράνομους μικροπωλητές. Αλλά πολύ εύκολα μπορούν να ελέγξουν ποιός π.χ. παίρνει σταθερά πάνω από 2000 / μήνα στο λογαριασμό του. Ειδικά τώρα που πλούσιος θεωρείται όποιος βγάζει 20κ/χρόνο.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του...και μπει σε εφαρμογή καμία ειδική εφαρμογή του ΣΔΟΕ, θα βγάλει αυτόματα κλήσεις "περάστε από το τοπικό κατάστημα για εξηγήσεις". Εκεί τι θα επικαλεστείς, το μικρό ποσό; Θα σου πει πόσα έβγαλες; Θα πεις 300 ευρώ! Θα σε ρωτήσει αν τα δήλωσες; Όχι θα πεις, και θα σου πούνε ...ωραία πάρε τώρα 20*300 πρόστιμο...και την άλλη φορά να είσαι τίμιος!

Ο δεκάχρονος προφανώς και δεν θα πάθει τίποτα. Θα πάθει όμως ο κηδεμόνας του!

Όταν το κράτος ψάχνει να βρει χρήματα...τότε όλοι φταίνε που δεν βγάζει και ψάχνει για ευκαιρίες μετά να τα πάρει διπλά!

Επεξ/σία από M2000
Δημοσ.

Όπως και να χει παιδιά μου απάντησαν ότι θέλουν invoice με ποσό = hours * rate στο τέλος κάθε μήνα.. Για να κόψω τιμολογιο θέλει έναρξη έτσι? Κάπου εδώ είχα διαβάσει παλαιότερα ότι αρκεί ένα απλό PDF, αλλά από αυτά που λέτε είναι ρίσκο. Μην καταληξω σαν τον καστανά :P . Από δεύτερα θα πάω σε ένα λογιστή να ρωτησω . Πάντως μέχρι τώρα από αυτά που ακούω μάλλον μέσα θα μπαινω .

Δημοσ.

Δηλαδή όλα αυτά τα παιδάκια που έχουν κανάλια στο Youtube και εισπράτουν κάποια ψιλά νομίζεις ότι τα δηλώνουν. Αυτο μου λες δηλαδή; Και πληρώνουν και φόρους να φανταστώ, σωστά; Βγάζουν ΑΦΜ από τα 10, κάνουν έναρξη, έχουν μπλοκάκι και αναμένουν και ελέγχους από μέρα σε μέρα.

Εγω είμαι ο fail κατά τα άλλα. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς...

Φίλε, στην αρχή είπα ότι είναι παράνομο και μου είπες ότι δεν είναι.

Τώρα έχεις αλλάξει τροπάριο και μου λες δεν το κάνουν. Ναι χαίρω πολύ, υπάρχουν πολλοί που κάνουν παράνομα πράγματα. Και γω όταν ζήτησα από μια φίλη μου να με βοηθήσει με δακτυλογραφήσεις επι πληρωμή στο χέρι της τα έδωσα χωρίς να κάνει έναρξη πρώτα για να μου κόψει απόδειξη. Και τι να λέει αυτό;

Αποφάσισε που θες να καταλήξεις, συν ότι προφανώς το επίπεδο που το σκέφτεσαι είναι μάλλον πιο κοντά σε παιδάκια στο youtube και όχι επαγγελματικά όπου όπως είδες ο πελάτης χρειάζεται παραστατικό.

Κάπου εδώ είχα διαβάσει παλαιότερα ότι αρκεί ένα απλό PDF, αλλά από αυτά που λέτε είναι ρίσκο. Μην καταληξω σαν τον καστανά :P . Από δεύτερα θα πάω σε ένα λογιστή να ρωτησω . Πάντως μέχρι τώρα από αυτά που ακούω μάλλον μέσα θα μπαινω .

Κοίτα, πολλοί κάνουν ο,τι τους αρέσει και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία συνέπεια. Απο κει και πέρα το τι θα κάνεις εσύ είναι δικό σου θέμα, και αν υπάρχουν συνέπειες κι αυτές δικές σου θα είναι.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα σου κάτσουν βαριά αυτά που θα πει ο λογιστής αλλά έχεις και αρκετά μεγάλη δυνατότητα να παίξεις με το ωρομίσθιό σου. Δεν είπες ακριβώς για τι δουλειά μιλάμε αλλά μη τους πεις τίποτα του στυλ 20 ευρώ την ώρα, θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

Δημοσ.

Για meteor js μιλάμε, σορυ δεν το ανέφερα. Οταν λες θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι με τα 20 ευρω εννοείς πως είναι λιγα ε? (no pun here) . Για λεφτά δεν τους είπα κάτι τους είπα να μου προτείνουν αυτοί. Το ποσό που μου ανέφεραν είναι το μισό σχεδόν απο τα 20 ευρω :P , παρόλο που -οπως λένε αυτοί- ειμαι way above junior. Σε σχέση βέβαια με το day job τα λεφτά που δίνουν είναι παραδεισος αν δεν μου κοψει το 70% ξερω γω η εφορία.

Δημοσ.

Κοίτα, δεν έχω ιδέα τι είπατε και για τι πράγμα μιλάτε και τι σκέφτονται αυτοί για σένα και ως τι του παρουσιάστηκες και ιδιαίτερα ποιό είναι το καθεστώς που συζητάτε (one off? ημιμόνιμη δουλειά?) κλπ κλπ.

Αλλά γενικά για καταξιωμένος senior freelancer τα νούμερα είναι κάπου τριψήφια. ΟΚ εσύ μπορεί να μη πας ως τέτοιος αλλά και πάλι από τα 10 έχει πολλή διαφορά. Μη σε πάρω στο λαιμό μου αλλά με το τίποτα που ξέρω για την περίπτωση αυτό μου ακούγεται σα "βρήκαμε τον πεινασμένο που θα δουλέψει τζάμπα".

Αν είσαι way above junior και δουλεύεις για λογαριασμό σοβαρής εταιρίας θα έπρεπε να είσαι πιο κοντά στα 50 την ώρα παρά στα 10.

Δημοσ.

Η εφορία λειτουργεί αθροιστικά. Δηλαδή αλλάζει κλίμακα, άρα και παρακράτησεις, αν είσαι μισθωτός. Αν είσαι επιχειρηματίας,πχ έχεις ατομική επιχείρηση ή είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, τότε έχεις φόρο ΦΠΑ, και αφού εξαιρεθεί ο ΦΠΑ αγορών από αυτών των πωλήσεων, πληρώνεις χώρια την διαφορά και μετά αφού εξαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, μπαίνει η φορολογία. Άρα ο Γερμανός σου ζητάει να δουλέψεις ως συνεργάτης, άρα ως ελεύθερος επαγγελματίας, και θα σε πληρώσουν με την ώρα συν το φόρο 23% ΦΠΑ. Ζήτησε τους τις αντίστοιχίες ωρών/εργασιών. Δηλαδή δεν θα πληρώνουν για όσες ώρες σου παίρνει να κάνεις κάτι, αλλά βάσει ενός υποδείγματος, όπου αναφέρεται ότι η τάδε εργασία πληρώνει τόσες ώρες.

Δημοσ.

Φίλε, στην αρχή είπα ότι είναι παράνομο και μου είπες ότι δεν είναι.

Τώρα έχεις αλλάξει τροπάριο και μου λες δεν το κάνουν. Ναι χαίρω πολύ, υπάρχουν πολλοί που κάνουν παράνομα πράγματα. Και γω όταν ζήτησα από μια φίλη μου να με βοηθήσει με δακτυλογραφήσεις επι πληρωμή στο χέρι της τα έδωσα χωρίς να κάνει έναρξη πρώτα για να μου κόψει απόδειξη. Και τι να λέει αυτo;

Αλλαξα τροπαριο; Που ακριβως; Και πριν ελεγα να μη κοψει τιποτα, και τωρα λεω να μην κοψει. Διαβαζε προσεκτικα πριν απαντας γιατι αδικως κατηγορεις. Και το youtube και το freelancing είναι το ιδιο και το αυτο. Νομιζεις οτι αυτοι που βγαζουν πολλα εκατομμυρια απο το Youtube εχουν την υποχρεωση να τα δηλωσουν; Φυσικα και οχι! Το διαδικτυο δεν ανηκει σε καμια χωρα και για αυτο καμια χωρα δεν εχει την υποχρεωση να σε φορολογησει εφοσον δεν διατηρεις φυσικη εδρα.

Δεν αλλαζει το τροπαριο. Αρκει λιγος καιρος στο χωρο του freelancing και θα κατανοησεις πως κανεις δε ζητα παραστατικα και κανεις δεν τα εκδιδει. Προφανεστατα δεν εχεις ιδεα πως λειτουργουν οι διαδικτυακες υπηρεσιες του ειδους, δεν εχεις ασχοληθει ποτε πραγματικα και για αυτο προσπαθεις να καλυψεις τα λαθη, παραληψεις και ελλειψεις των λεγομενων σου με κατηγοριες. Σαφεστατα δε μπορει να συνεχιστει η συζητηση μεταξυ μας.

Το κρατος @OP ειναι ανικανο να κανει ελεγχους, το παραδεχθηκε και ο ιδιος ο υπουργος οικονομικων. Δεν επιθυμουν να κανουν ελεγχους γιατι αν ξεκινησουν τους ελεγχους στους μικρους, θα πρεπει να κανουν και στους μεγαλους. Αυτη ειναι και η αιτια που αυξανουν συνεχως φορους και εισφορες. Προσπαθουν να παρουν οσα χρειαζονται απο οσους δε μπορουν να φοροδιαφυγουν. Κατ'εμε, θα ειναι εις βαρος σου να τα δηλωσεις γιατι θα κληθεις να πληρωσεις αδικα φορο. Εφοσον δεν εχεις φυσικη εδρα σαν επαγγελματιας, εφοσον εχεις τη δυνατοτητα να δουλευεις απο το σπιτι σου με το εξωτερικο μεσω διαδικτυο, κανεις δε μπορει να σε φορολογησει. Αντι να ακους τις αργολογιες που γραφει ο καθεις εδω περα, βρες το νομο που να οριζει πως και ποσο θα φορολογηθεις (φυσικα, δεν προκειται να τον βρεις).

Δημοσ.

Όπως και να χει παιδιά μου απάντησαν ότι θέλουν invoice με ποσό = hours * rate στο τέλος κάθε μήνα.. Για να κόψω τιμολογιο θέλει έναρξη έτσι? Κάπου εδώ είχα διαβάσει παλαιότερα ότι αρκεί ένα απλό PDF, αλλά από αυτά που λέτε είναι ρίσκο. Μην καταληξω σαν τον καστανά :P . Από δεύτερα θα πάω σε ένα λογιστή να ρωτησω . Πάντως μέχρι τώρα από αυτά που ακούω μάλλον μέσα θα μπαινω .

Το invoice μπορεί να είναι οτιδήποτε...και χαρτοπετσέτα ακόμα (όταν ο εργοδότης είναι εταιρεία). Εγώ στο εργοδότη μου στέλνω ένα .xls και το κρατάω στα βιβλία μου. Αλλά ναι έναρξη θα πρέπει να κάνεις και φυσικά όλα τα άλλα, VIES, ΦΠΑ κτλ.

Φρόντισε όμως να έχεις σύμβαση την οποία καλό θα είναι να καταθέσεις και στην εφορία.

Για meteor js μιλάμε, σορυ δεν το ανέφερα. Οταν λες θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι με τα 20 ευρω εννοείς πως είναι λιγα ε? (no pun here) . Για λεφτά δεν τους είπα κάτι τους είπα να μου προτείνουν αυτοί. Το ποσό που μου ανέφεραν είναι το μισό σχεδόν απο τα 20 ευρω :P , παρόλο που -οπως λένε αυτοί- ειμαι way above junior. Σε σχέση βέβαια με το day job τα λεφτά που δίνουν είναι παραδεισος αν δεν μου κοψει το 70% ξερω γω η εφορία.

Χωρίς να θέλω να σε στενοχωρήσω...η εφορία θα σου αλλάξει τα φώτα.Ιδιαίτερα με το νέο ασφαλιστικό. Γι'αυτό μην νομίζεις τα 20/ώρα είναι πολλά (αν και ομολογουμένως είναι πολύ καλά για την Ελληνική πραγματικότητα).

Υπόψη ότι επειδή όταν πληρώνεσαι απο εξωτερικό δεν έχει 20% παρακράτηση, το 75% προκαταβολή φόρου τσούζει πολύ, επειδή η προκαταβολή είναι επι του πληρωτέου.

Τώρα είδα ότι είναι 10....έ όχι εντάξει. Τόσα παίρνεις και σε ελληνική εταιρεία έλεος...Αν δεν έχεις δουλειά ξεκίνα και ψάξε αμέσως για άλλη.

Δημοσ.

Λοιπόν το έψαξα λίγο..Δεν χρειάζεται θεώρηση το τιμολόγιο. Αλλά έναρξη χρειάζεται. Άρα το μόνο που σώνει είναι να μπουν αναλογικές οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δε συμφέρει αυτόν που κερδίζει αρκετά, αλλά δεν βάζει μέσα αυτόν που ξεκινάει πρώτη ή δεύτερη δουλειά.

Προσθήκη..

Για εργασίες σε ιδιώτες θέλει νόμιμη απόδειξη, από μηχανισμό.

Δημοσ.

Αλλαξα τροπαριο; Που ακριβως; Και πριν ελεγα να μη κοψει τιποτα, και τωρα λεω να μην κοψει. Διαβαζε προσεκτικα πριν απαντας γιατι αδικως κατηγορεις.

Πριν έλεγες ότι δεν είναι απαραίτητο (που είναι νομικά), τώρα λες ότι δεν το κάνουν (γιατί τι άλλο να πεις υποθέτω). Ακριβώς το ίδιο πράγμα σου έγραψα στην προηγούμενη απάντηση. Εγώ είμαι αυτός που δε διαβάζει προσεκτικά;

Και το youtube και το freelancing είναι το ιδιο και το αυτο. Νομιζεις οτι αυτοι που βγαζουν πολλα εκατομμυρια απο το Youtube εχουν την υποχρεωση να τα δηλωσουν; Φυσικα και οχι! Το διαδικτυο δεν ανηκει σε καμια χωρα και για αυτο καμια χωρα δεν εχει την υποχρεωση να σε φορολογησει εφοσον δεν διατηρεις φυσικη εδρα.

Έγινε, όνειρα γλυκά. Δε μπαίνω στον κόπο να ρωτήσω από που προκύπτει ότι δεν έχουν τέτοια υποχρέωση. Αφού το λες εσύ έτσι θα είναι. Όσοι δηλώνουν τα έσοδά τους προφανώς το κάνουν επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να περάσουν την ώρα και τους βαραίνουν τα λεφτά στην τσέπη.

• Like 2
Δημοσ.

@Gagoling

Ρε μεγάλε παραπληροφορείς τον κόσμο και μάλιστα για να παρανομήσει. 

Οποιοσδήποτε είναι μόνιμος κάτοικος ελλάδας ή είναι εδώ η συνήθης διαμονή του (183+ / έτος) φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. (ν. 3943/2011 άρθρο 12).

Φυσικά αν έχεις φορολογηθεί στο εξωτερικό γι αυτά τα εισοδήματα εφαρμόζεται (εξαρτάται την χώρα από την οποία προέρχονται) το άρθρο 9 του 4172/2013 για αποφυγή διπλής φορολογίας. Δικαιούσαι δηλαδή έκπτωση φόρου.

Αυτά ισχύουν, τώρα για το αν θα σε πιάσουν ή όχι έχει δίκιο ο gagoling είναι μικρές οι πιθανότητες αν συμβεί όμως (πχ σε καρφώσει κάποιος) δεν θα βοηθήσει το γεγονός ότι "όλοι αυτό κάνουν".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οτι εσoδα εχεις πρεπει να τα δηλωνεις στην εφορια, τιποτα λιγοτερο τιποτα περισσοτερο. Τωρα αν αυτο γινεται η οχι, ειναι διαφορετικη κουβεντα.

Επισης να μην ξεχναμε οτι το καθεστως που ισχυει για τους αυτοαπασχολουμενους ειναι τεραστια αδικια. Ο μισθωτος η ο συνταξιουχος δεν εχει την ιδια δυνατοτητα με εσενα διοτι σε αυτους γινεται κρατηση του φoρου μολις πληρωθουν.  Βεβαια οταν τιθεται ζητημα επιβίωσης ( με το νεο ασφαλιστικο το υψος των εισφορων ειναι κοντα στο 80%) μπαινουν και αλλοι παραγοντες στην κουβεντα.   

Επεξ/σία από dios231
Δημοσ.

@dios231
το ζήτημα της αδικίας ας το αφήσουμε στην άκρη. Ο μισθωτός μπορεί να αποκρύπτει ενοίκια, που σίγουρα είναι άσχετα με τη δουλειά, αλλά είναι κλέψιμο, και επιπλέον μπορεί να παίρνει μαύρα, ενώ φαίνεται απασχολούμενος λίγες ώρες εβδομαδιαίως.

Εγώ νομίζω ότι ένα ασφαλιστικό που θα βοηθάει τον νεοεισερχόμενο και θα σχετίζεται με το τζίρο είναι το καλύτερο. Για τον μισθωτό, η παρακράτηση φόρου θα μπορούσε να γίνει μετά τη κατάθεση του μισθού και για το ποσό που γνωρίζει η εφορία. Δηλαδή να μην μπλέκεται ο εργοδότης με παρακρατήσεις, και να υποχρεώνει τον εργοδότη η εφορία να καταθέτει στη τράπεζα τα χρήματα.

Το πρόβλημα των εφοριακών είναι η έλλειψη κινήτρου. Κάποια στιγμή θα κόψει η διοίκηση τα τσίπουρα/ούζα και θα κάνει δουλειά! Μέχρι τότε ο "άλλος" λέει ..ας φάω ότι έχω εδώ και μετά μην τον είδατε μην το απαντήσατε..τον Κίτσο το Λεβέντη! Θα την έχει κάνει για Αυστραλία!

Δημοσ.

Με την ίδια λογική, όσοι κερδίζουν χρήματα από το Youtube ή τις διαφημίσεις της Google θα έπρεπε να τα δηλώνουν. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Το "φυσικα" μου αρεσε. καμια ελπιδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...