Προς το περιεχόμενο

Remote Working

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Είχα πρόσφατα μια πρόταση για δουλειά remote σε γερμανική εταιρία. Με ρώτησαν πόσα θέλω την ώρα "including taxes". Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από την πρωινή μου δουλειά στην Ελλάδα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι όταν λένε including taxes μιλάνε για το ΦΠΑ? Άρα υπολογίζω μια τιμή - το ΦΠΑ?

Αν εννοούν αυτό εγώ θα πρέπει να κόβω κάποιο τιμολόγιο?Χρειάζεται έναρξη? Γενικά δεν το χω ξανακάνει και έχω πολλές απόριες. Υπάρχει καποιος που έχει αυτή την εμπειρία?

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μπα δε νομίζω να μιλάμε για προσληψη. Freelancer δε σημαίνει ωρομίσθιος χωρίς συμβόλαιο? Όσον αφορά αυτά που θα χρεώνω πως γίνεται? Θα έχω κάποιο μπλοκάκι?

Δημοσ.

Στο εξωτερικό είτε για μισθωτός είτε για ελεύθερος επαγγελματίας λες πάντα τα μεικτά (συμπεριλαμβάνοντας φόρους, ασφάλεια, σύνταξη). Το τι θα σου μένει είναι άλλο θέμα.

Πρέπει να τους ρωτήσεις πώς θα σου κάνουν "πρόσληψη", ως υπάλληλο ή εξωτερικό συνεργάτη??

Στη πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δηλωθείς στη Γερμανία.

Στη δεύτερη θα κάνεις έναρξη εδώ, θα κόβεις τιμολόγια, θα πληρώνεις στην Ελλάδα ΦΠΑ και φόρους.

Εκτός και αν έχουν κάποιο τρίτο τρόπο.

Δημοσ.

Μπα δε νομίζω να μιλάμε για προσληψη. Freelancer δε σημαίνει ωρομίσθιος χωρίς συμβόλαιο? Όσον αφορά αυτά που θα χρεώνω πως γίνεται? Θα έχω κάποιο μπλοκάκι?

Πιθανότατα, οπότε υπολογίζεις μέσα ό,τι φόρο και τέλος έχεις να πληρώσεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν είναι και λίγα.

Αν έχεις κάποιο άλλο τρόπο που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να τιμολογηθεί η δουλειά σου προφανώς θα συμφέρει περισσότερο.

Δημοσ.

Δεν απαιτείται ούτε πρόσληψη, ούτε μπλοκάκι εφόσον είσαι Freelancer και δουλέυεις διαδικτυακά με άλλες χώρες.

Μιλάμε για το ιντερνετ. Κανένας δεν πρόκειται να σε ελέγξει αν είσαι Freelancer. Τόσα εκατομμύρια εργάζονται ως Freelancers, νομίζεις πως αυτοί κρατάνε μπλοκάκι ή είναι δηλωμένοι;

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι "Συμφωνίες Κυρίων". Ζητάς μια τιμή, κάνεις την δουλειά και ο πελάτης πρέπει να σου καταβάλει μετά το ποσό. Το μεγάλο αρνητικό της δουλειάς είναι το θέμα της εξαπάτησης και μη πληρωμής. Εφόσον έχεις κάποια ασφαλιστική δικλείδα, μην το φοβηθείς.

Δημοσ.

Δεν απαιτείται ούτε πρόσληψη, ούτε μπλοκάκι εφόσον είσαι Freelancer και δουλέυεις διαδικτυακά με άλλες χώρες και εφόσον ο πελάτης δε θέλει παραστατικό για να δικαιολογήσει τα έξοδα από τη δική του πλευρά και δε σε ενδιαφέρει αν είσαι παράνομος.

Fixed γιατί κάτι ξέχασες.

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως δεν θα θέλουν παραστατικό, αν και τους ρώτησα και περιμένω απάντηση. Πάντως σε περίπτωση έναρξης μου είπαν πως χρειάζεται 650 ευρω παράβολο για το μπλοκάκι και οι φόροι είναι 26% *κέρδος + 26% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο. Οπότε είμαστε στα 52%. Αυτά είναι σωστά? 

Όταν λές εναλλακτικό τρόπο τιμολόγησης εννοείς να τα κόβει άλλος και να του πληρώνω τα έξοδα? Πραγματικά έχω χαθεί. :P

Δημοσ.

Στην εφορία υπάρχει ο κατάλογος του VIES για διακοινοτικές συναλλαγές. Αν αγοράσεις κάτι, ή υπηρεσία, από Ιρλανδία ας πούμε με επαγγελματικό ΑΦΜ, δεν σου βάζουν ΦΠΑ. Βάζεις μόνος σου! Δηλαδή αν έχεις βιβλία εσόδων εξόδων, γράφεις και σαν έσοδο και σαν έξοδο την αγορά, για να φανεί το ΦΠΑ ότι το πληρώνεις εσύ (να γιατί γράφεται και στα έσοδα).

Το ίδιο ισχύει και για τον πελάτη από Γερμανία που αγοράζει υπηρεσίες. Δηλαδή πληρώνει αυτός το φόρο, ενώ εσύ εκδίδεις τιμολόγιο σε επιχείρηση με ΑΦΜ Γερμανικό και παράδοση Γερμανία, χωρίς ΦΠΑ. Εννοείται πως για να δουλέψεις θέλεις να σου στείλει ο ενδιαφερόμενος δελτίο παραγγελίας. Οι εργασίες δηλαδή δεν γίνονται με "έχω εμπιστοσύνη"...αλλά με χαρτιά. Θα έχεις κανονικά ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (και ελπίζω να συνδέσουν τα έσοδα με τα ασφάλιστρα). Η εφορία υπολογίζεται στο ύψος του τζίρου, αφαιρούμενων των εξόδων.

Αν τώρα μιλάμε για τηλεεργασία τότε δεν πουλάς υπηρεσία αλλά έχεις εξαρτημένη εργασία. Εκεί παίζει να γίνει πρόσληψη...στη Γερμανία!

• Like 1
Δημοσ.

Δεν απαιτείται ούτε πρόσληψη, ούτε μπλοκάκι εφόσον είσαι Freelancer και δουλέυεις διαδικτυακά με άλλες χώρες.

Μιλάμε για το ιντερνετ. Κανένας δεν πρόκειται να σε ελέγξει αν είσαι Freelancer. Τόσα εκατομμύρια εργάζονται ως Freelancers, νομίζεις πως αυτοί κρατάνε μπλοκάκι ή είναι δηλωμένοι;

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι "Συμφωνίες Κυρίων". Ζητάς μια τιμή, κάνεις την δουλειά και ο πελάτης πρέπει να σου καταβάλει μετά το ποσό. Το μεγάλο αρνητικό της δουλειάς είναι το θέμα της εξαπάτησης και μη πληρωμής. Εφόσον έχεις κάποια ασφαλιστική δικλείδα, μην το φοβηθείς.

Μέχρι να σου κάνουν έλεγχο και να σου κάνουν την απλή ερώτηση....πως μπαίνουν ρε φιλαράκι κάθε μήνα 3000 στον τραπεζικό σου λογαριασμό; Στα στέλνει ο καλός θείος απο το "αμέρικα";

Δημοσ.

Το επάγγελμα του προγραμματιστή ανήκει στα ελεύθερα επαγγέλματα. Τα ελεύθερα επαγγέλματα δεν βγαίνουν με κάποιους όρους, αλλά είναι αυτά που ορίζονται επακριβώς. Π.χ. ο φωτογράφος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε μπορεί να λογαριαστεί ως τέτοιος, γιατί δεν λέει ο νόμος ότι είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Άλλο ελεύθερος επαγγελματίας και άλλο επιχειρηματίας. Ο φωτογράφος έχει ατομική επιχείρηση, έχει έδρα που ασκεί την εργασία του. Τα εξωτερικά γυρίσματα είναι μέρος της δουλειάς δεν είναι η κύρια δουλειά. Αντίθετα ο προγραμματιστής μπορεί να πάει στο πελάτη και να κάνει τη δουλειά και να φύγει..χωρίς να χρειάζεται εργασία στην έδρα του (αυτή είναι η λογική του ελεύθερου επαγγελματία). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν τιμολόγιο/απόδειξη παροχής υπηρεσιών. (τιμολόγιο αν ζητηθεί). Όλοι οι άλλοι εκδίδουν τιμολόγιο-δελτίο αποστολής για πράγματα/είδη. Ενδέχεται μια επιχείρηση να κάνει και τα δύο. Ότι θέλει κανείς βάζει. Η εφορία δεν ρωτάει αν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, αλλά αν έχεις την πρόθεση να κόψεις απόδειξη σε συγκεκριμένο συντελεστή φόρου. Που σημαίνει ότι αν σε πιάσουν να μην έχεις καμία πρόθεση για τίποτα, αφενός κλέβεις φπα που είναι ποινικό αδίκημα (τρως ποινή - που μεταφράζεται σε  κάποιο ποσό π.χ. 2 χιλιάρικα  ανεξάρτητα αν το πληρώσεις ή όχι το ΦΠΑ) και φορολογικό. Πλην όμως αν κάποιος κάνει μια υπηρεσία π.χ. πάει και φτιάξει ένα υπολογιστή και πληρωθεί, μπορεί να τα δηλώσει στην εφορία (έσοδα ευρώ 300) εφόσον το χρόνο δεν είναι πολλά (επακριβώς δεν θυμάμαι αλλά ορίζεται νομίζω, ρωτήστε λογιστή).

Σίγουρα η εφορία από δω και πέρα θα γίνει σκληρότερη. Και αν μεν  δεν έχεις τίποτα να χάσεις και μένεις στο πουθενά τρίτη κορφή στη πλαγιά κάτω...(άντε να σε βρουν) δεν σε νοιάζει τίποτα. Για όλους τους άλλους έχει πάντα η εφορία τον τρόπο της. Περισσότερα πάμε στο πολιτικό και δεν είναι πρέπον..στο χώρο αυτό!

• Like 1
Δημοσ.

Fixed γιατί κάτι ξέχασες.

Παράνομος; Γιατί; Ποιος νόμος αναφέρει πως απαγορεύεται να δουλεύεις διαδικτυακά με τρίτες χώρες χωρίς την έκδοση απόδειξης;

Με την ίδια λογική, όσοι κερδίζουν χρήματα από το Youtube ή τις διαφημίσεις της Google θα έπρεπε να τα δηλώνουν. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

Με την ίδια λογική, όσοι κερδίζουν χρήματα από το Youtube ή τις διαφημίσεις της Google θα έπρεπε να τα δηλώνουν. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Epic fail.

Ξέρεις εσύ καμία χώρα όπου είναι νόμιμο να έχεις έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα και να μη τα δηλώνεις στην εφορία;

Δημοσ.

Epic fail.

Ξέρεις εσύ καμία χώρα όπου είναι νόμιμο να έχεις έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα και να μη τα δηλώνεις στην εφορία;

Δηλαδή όλα αυτά τα παιδάκια που έχουν κανάλια στο Youtube και εισπράτουν κάποια ψιλά νομίζεις ότι τα δηλώνουν. Αυτο μου λες δηλαδή; Και πληρώνουν και φόρους να φανταστώ, σωστά; Βγάζουν ΑΦΜ από τα 10, κάνουν έναρξη, έχουν μπλοκάκι και αναμένουν και ελέγχους από μέρα σε μέρα.

Εγω είμαι ο fail κατά τα άλλα. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...