Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπαρχει τροπος να φροντιζω ως οδηγος, να μην ξεμεινω απο μπαταρια;
Καθε χρονο παω για ετησιο service. Εκει την ελεγχουν, αλλα εκτοτε δεν μπορω να καθομαι να τσεκαρω την μπαταρια καθε λιγο. Αν εκει μου πουν 'θελει αλλαγη', θα το κανω. Δεν θα πω 'αφησε το γι'αργοτερα΄'.
Ποσα χρονια ζωης εχουν συνηθως οι μπαταριες;
Στο αμαξι μου(1600αρι δεκαετιας) δεν εχω καποια ενδειξη αν εξαντληθει.
Αυτο σημαινει, και μου συνεβη πριν λιγο καιρο, οτι σε αφηνει στα κρυα του λουτρου.
Το θεωρω πολυ εκνευριστικο αυτο, γιατι εχω πληθος συσκευων που με ενημερωνουν για το τελος της μπαταριας (απο ups μεχρι ξυριστικη μηχανη με δονηση), ενω στο αμαξι που ειναι και σημαντικοερο, καμια ενδειξη. Ισως βεβαια τα ακριβα αυτοκινητα οντως να εχουν τετοια ενδειξη, αλλα εγω πρεπει να πορευτω χωρις αυτό.

Τι μπορω να κανω, για να μην ξεμένω, οταν η μπαταρία πλησιάζει στο όριο ζωής της;
Καποιος μου ειπε οτι εχει μια ενδειξη πρασινη πανω στην μπαταρια, αλλα δεν ξερω ποσο ακριβης ειναι αυτη, κι αν οντως εγκαιρως μπορεις να δεις απο εκει οτι η μπαταρια ετοιμαζεται 'να τα τιναξει'.
Αλλη λυση που σκεφτομαι, ειναι πανω στην 4/5ετια, να την αλλαζω προκαταβολικα.
Θα πει καποιος 'μα μπορει να ειχε χρονο ζωης ακομη'.
Ναι, αλλα το ρισκο να με αφησει στη μεση του πουθενα, δεν ειναι μεγαλυτερο; Εγω ετσι το αξιολογω. Γιατι αν με αφησει σε ασχετο σημειο, μακρια απο το σπιτι μου, σε ξενο μερος, σε βουνα κλπ, τοτε θα πληρωσω γερα, και χρηματα, και ταλαιπωρια, και χρονο, κλπ με πιθανη κληση σε οδικη βοηθεια κλπ. Εν τω μεταξυ, μου χει ατυχια να με αφησει πχ και μερα Κυριακη, οποτε εκει, δεν ειναι και τοσο απλο 'να πεταχτεις καπου να παρεις μπαταρια'. Και παντα εξαρταται το που θα σε αφησει.
Επειδη λοιπον ειμαι της λογικης 'καλυτερη η προληψη απο την θεραπεια', σκεφτομαι να την αλλαζω 'πριν τα φτυσει εντελως', κοντα στο τελος ζωης της.

Πειτε μου ομως και τις δικες σας σκεψεις για το θεμα, αν ελεγχετε καπως ευκολα αν ειναι οκ (δεν ειμαι ομως ηλεκτρονικος-ουτε θα ειμαι με το πολυμετρο στο χερι καθε μηνα), διαρκεια ζωης, και οτι αλλο πρεπει να ξερω, για να αποφυγω ασκοπη ταλαιπωρια και εξοδα.

• Απαντ. 106
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

μπορείς να βάλεις ενα πολύμετρο μόνιμα να βλέπεις την τάση της η χειροκίνητα να μετράς με πολύμετρο 

οσο αφορά αυτο με το πράσσινο λαμπάκι είναι μούφα γτ πχ μπορει να εχει 4 κελία (αν λέγονται κελιά ) και το λαμπάκι να ναι στο 4ο κελί να δείχνει πράσσινο και τα αλλα 3 να ναι off ,

Η λύση για μένα ειναι αν το χεις άνχος να δώσεις κάποια χρήματα 50-70ευρώ και να χεις ενα φορτιστή έκτακτης ανάγκης στο πορτ μπαγκάζ 

Δημοσ.

μπορείς να βάλεις ενα πολύμετρο μόνιμα να βλέπεις την τάση της η χειροκίνητα να μετράς με πολύμετρο 

οσο αφορά αυτο με το πράσσινο λαμπάκι είναι μούφα γτ πχ μπορει να εχει 4 κελία (αν λέγονται κελιά ) και το λαμπάκι να ναι στο 4ο κελί να δείχνει πράσσινο και τα αλλα 3 να ναι off ,

Η λύση για μένα ειναι αν το χεις άνχος να δώσεις κάποια χρήματα 50-70ευρώ και να χεις ενα φορτιστή έκτακτης ανάγκης στο πορτ μπαγκάζ 

Φορτιστη εννοεις τα γνωστα καλωδια;

Δημοσ.

Όχι υπάρχουν φορτιστές για μπαταρία αυτοκινήτου! Ή μπορείς να έχεις και μια μπαταρία καινούργια μαζί σου! :)

Στα 10 χρόνια πόσες φορές έχεις αλλάξει μπαταρία;

Δημοσ.

Κάτι τέτοιο εννοεί: link

Αλλά και αυτό πρέπει να το βλέπεις που και που για να είναι φορτισμένο γιατί αλλιώς εκτός του οτι θα χαλάσει αν πέσει πολύ δεν θα μπορεί και να κάνει την δουλειά του.

Προσωπικά είμαι της άποψης να την αλλάζεις οταν πέσει και δεν φορτίζει (δηλαδή να έχει αρχίσει να χαλάει εσωτερικά). Αυτό το καταλαβαίνεις στο μιζάρισμα, αν βλέπεις οτι δεν είναι τόσο ζωηρό όταν μιζάρεις τότε θέλει φόρτισμα, αν την φορτίσεις σε κανένα μαγαζί (ισοδύναμα μπορείς να κάνει και μια μεγάλη βόλτα να φορτίσει λίγο με το δυναμό ή όπως λέει και ο zio με φορτιστή στο σπίτι σου αν έχεις) και μετά σε σύντομο χρονικό διάστημα δεις και ξαναπέσει η δύναμη στο μιζάρισμα πας την αλλάζεις.

Υπάρχουν διάφορες μπαταρίες στο εμπόριο πάντως, αν θες να έχουν μεγάλη διάρκεια παίρνεις μια ακριβή πιο ποιοτική (δεν θυμάμαι τους τύπους να σου πω) και σε καλύπτει για χρόνια και χρόνια, αν πέσει απλά πας και την φορτίζεις.

Δημοσ.

Όχι υπάρχουν φορτιστές για μπαταρία αυτοκινήτου! Ή μπορείς να έχεις και μια μπαταρία καινούργια μαζί σου! :)

Στα 10 χρόνια πόσες φορές έχεις αλλάξει μπαταρία;

3η φορα τωρα.

Κάτι τέτοιο εννοεί: link

Αλλά και αυτό πρέπει να το βλέπεις που και που για να είναι φορτισμένο γιατί αλλιώς εκτός του οτι θα χαλάσει αν πέσει πολύ δεν θα μπορεί και να κάνει την δουλειά του.

Προσωπικά είμαι της άποψης να την αλλάζεις οταν πέσει και δεν φορτίζει (δηλαδή να έχει αρχίσει να χαλάει εσωτερικά). Αυτό το καταλαβαίνεις στο μιζάρισμα, αν βλέπεις οτι δεν είναι τόσο ζωηρό όταν μιζάρεις τότε θέλει φόρτισμα, αν την φορτίσεις σε κανένα μαγαζί (ισοδύναμα μπορείς να κάνει και μια μεγάλη βόλτα να φορτίσει λίγο με το δυναμό ή όπως λέει και ο zio με φορτιστή στο σπίτι σου αν έχεις) και μετά σε σύντομο χρονικό διάστημα δεις και ξαναπέσει η δύναμη στο μιζάρισμα πας την αλλάζεις.

Υπάρχουν διάφορες μπαταρίες στο εμπόριο πάντως, αν θες να έχουν μεγάλη διάρκεια παίρνεις μια ακριβή πιο ποιοτική (δεν θυμάμαι τους τύπους να σου πω) και σε καλύπτει για χρόνια και χρόνια, αν πέσει απλά πας και την φορτίζεις.

Η συσκευη στο λινκ, πως λειτουργει; Εχει δικη της μπαταρια;

Δηλαδη, οι μπαταριες....φορτιζονται;

Μπορω σε καθε ετησιο service, να ζητω να μου φορτισουν την μπαταρια;

Δημοσ.

Ναι, έχει μια μικρή μπαταρία μέσα.

Βάζεις το + στο + της μπαταρίας και το - στο σίδερο της μηχανής και μιζάρεις, πρέπει να έχει κάμποσα μιζαρίσματα μέσα αυτό. Μετά το φορτίζεις στο σπίτι ή στο αμάξι. 

ps Και η μπαταρία αυτή η μικρή σε 5-6 χρόνια δεν θα είναι στην κατάσταση που θα είναι όταν και αν το πάρεις, και αυτή κάποια στιγμή θα πρέπει να την αλλάξεις αν χαλάσει.

Οι μπαταρίες ναι, το δυναμό φορτίζει την μπαταρία όταν δουλεύει το αμάξι και μπορείς να τις φορτίσεις και σε φορτιστή (μαγαζί ή στο σπίτι σου αν έχεις/πάρεις).

Η φόρτιση θέλει κάποια ώρα, στο σέρβις δεν ξέρω αν το κάνουν αυτό αλλά αν δεις και πέφτει την πας σε μαγαζί με μπαταρίες και στην φορτίζουν. Βέβαια το οτι έχει πέσει η μπαταρία είναι θέμα, κανονικά δεν θα έπρεπε γιατί απάνω στο αμάξι το δυναμό την φορτίζει, αυτό είναι σημάδι είτε οτι έχει χάσει χωρητικότητα (με τα χρόνια λογικό είναι) είτε οτι καταναλώνεις πιο πολύ απο όσο φορτίζεις (αν κάνεις μικρές διαδρομές, κάνεις πολλά μιζαρίσματα μέχρι να πάρει, αν έχεις ηχοσύστημα που καίει πολύ  κτλπ).

Υ.Γ Ποια μπαταρία έβαλες τώρα; Ποια είχες;

Δημοσ.

Συνηθως η μπαταρια σε προιδεαζει..

Η πρωτη μιζια ειναι νωχελικη.. και γενικα σου κανει καποιες ιστοριες πριν νεκρωση.

Υπαρχει ομως και αδοκητη νεκρωση που οφειλεται σε κοψιμο στοιχειου..

Αυτο συνηθως συμβαινει οταν σου κρατησει περισσοτερα χρονια.. δηλαδη 5ετια και περα

Δημοσ.

παιδια η μπαταρία μου μπηκε στον 8ο χρόνο της ζωής της και αισίως δουλευει ακόμα, ωστόσο επειδη δε κανω μεγαλες αποστασεις (κανω σύνολο 4-5 χλμ τη μερα) ξεφορτίζεται και περίπου μια φορά την εβδομάδα (συνηθως δευτερα) μου βγαζει το αμαξι σφαλμα. Θα ηθελα να αποφυγω το εξοδο προς το παρόν γιατι κοστίζει από 120€ εως 350€ (αναλογα τον τυπο που θα βάλω). Μια φόρτιση καλή θα έκανε δουλειά; σκεφτηκα να βγω μια εθνικη μεχρι χαλκιδα να πιω και ενα καφεδάκι αλλα ειναι οι αγρότες τωρα και δεν εχω κεφια για περισσότερο μποτιλιάρισμα...

Δημοσ.

Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις να την φορτίσεις, βέβαια αν έχει πάρει τον κατήφορο κανένα στοιχείο (ή όλα :P ) τότε να φορτίσει μέχρι εκεί που κάποτε πήγαινε δεν γίνεται, θα φορτίσει όσο γίνεται και βλέπεις πως θα συμπεριφερθεί... Αν στο κάνει πάλι σύντομα όμως κακά τα μαντάτα....

Για να σε προϊδεάσω όμως θα σου πω οτι και μένα στον 8ο είναι και κάνει ακριβώς τα ίδια, την φόρτισα αλλά δεν φορτίζει μέχρι τέρμα (not even close as expected :P)... Μπορείς να πας σε μαγαζί να στην μετρήσουν κιόλας να σου πούνε σε τι κατάσταση είναι αν θες αλλά για 8 χρόνια μπαταρία τι να περιμένεις...

Κλειστού τύπου είναι ε; Γιατί αν είναι ανοικτού την κοιτάς κιόλας για υγρά.

Εγώ λέω καλύτερα βγάλε την και πήγαινε την σε κανένα μαγαζί να στην φορτίσουν, πόσο να σου πάρουν... Βέβαια αν είναι 100ρα που να την πας με τα πόδια :P

Δημοσ.

90αρα ειναι... Ειναι της μάνας του και ξερω οτι αν την αλλαξω θα θέλω κάθε 3-4 χρόνια οτι και να βάλω οποτε το ψιλοαναβαλω εφόσον δε μου δημιουργεί θέμα στην εκκίνηση... Το θέμα ειναι τωρα να βρω κάπου να μου τη φορτίσουν..!

Δημοσ.

Όντως οι πρώτες είναι καλές συνήθως.
Για μετά αν θες να συνεχίσεις σε καλή πρέπει να τα ακουμπήσεις...

Για φόρτιση είτε σε μαγαζί που πουλάει μπαταρίες, είτε ηλεκτρολογίο αυτοκινήτων είτε σε κανένα βενζινάδικο μπορεί να έχουν, αν είναι κανένα κοντά σου...

Υπολόγισε τουλάχιστον 12 ώρες όμως, ειδικά αν είναι deep cycle (αν έχει start stop το αμάξι δηλαδή) νομίζω μπορεί να πάρει και παραπάνω.

Good luck anyway :)

Δημοσ.

Ναι, έχει μια μικρή μπαταρία μέσα.

Βάζεις το + στο + της μπαταρίας και το - στο σίδερο της μηχανής και μιζάρεις, πρέπει να έχει κάμποσα μιζαρίσματα μέσα αυτό. Μετά το φορτίζεις στο σπίτι ή στο αμάξι. 

ps Και η μπαταρία αυτή η μικρή σε 5-6 χρόνια δεν θα είναι στην κατάσταση που θα είναι όταν και αν το πάρεις, και αυτή κάποια στιγμή θα πρέπει να την αλλάξεις αν χαλάσει.

Οι μπαταρίες ναι, το δυναμό φορτίζει την μπαταρία όταν δουλεύει το αμάξι και μπορείς να τις φορτίσεις και σε φορτιστή (μαγαζί ή στο σπίτι σου αν έχεις/πάρεις).

Η φόρτιση θέλει κάποια ώρα, στο σέρβις δεν ξέρω αν το κάνουν αυτό αλλά αν δεις και πέφτει την πας σε μαγαζί με μπαταρίες και στην φορτίζουν. Βέβαια το οτι έχει πέσει η μπαταρία είναι θέμα, κανονικά δεν θα έπρεπε γιατί απάνω στο αμάξι το δυναμό την φορτίζει, αυτό είναι σημάδι είτε οτι έχει χάσει χωρητικότητα (με τα χρόνια λογικό είναι) είτε οτι καταναλώνεις πιο πολύ απο όσο φορτίζεις (αν κάνεις μικρές διαδρομές, κάνεις πολλά μιζαρίσματα μέχρι να πάρει, αν έχεις ηχοσύστημα που καίει πολύ  κτλπ).

Υ.Γ Ποια μπαταρία έβαλες τώρα; Ποια είχες;

Δεν προσεξα μαρκα, τυφλη εμπιστοσυνη στον γνωστο ηλεκτρολογο.

Συνηθως η μπαταρια σε προιδεαζει..

Η πρωτη μιζια ειναι νωχελικη.. και γενικα σου κανει καποιες ιστοριες πριν νεκρωση.

Υπαρχει ομως και αδοκητη νεκρωση που οφειλεται σε κοψιμο στοιχειου..

Αυτο συνηθως συμβαινει οταν σου κρατησει περισσοτερα χρονια.. δηλαδη 5ετια και περα

Ναι, ξαφνικα πεθανε, την προηγουμενη μερα κανονικα πηγα καπου, και πιστεψε με, δεν μου εκανε νωχελικη μιζια, θα ειχα πονηρευτει, εννοειτε...θα ειχα τρεξει αμεσως....

Την ειχα οντως πανω απο 5ετια...δεν λεω οτι εχω απαιτησεις, απλα αν ειχα καποια ενδειξη, θα με γλυτωνε απο μπελαδες.

Δημοσ.

αγοραστε εναν φορτιστη απο τα lidl που τον βγαζει συνηθως σε προσφορα και βαλτε την μπαταρια (εαν της κανετε φυσιολογικη χρηση ) μια φορα την διετια - τριετια να φορτισει.

Δημοσ.

Και σε εμάς μπαταρία 7-8 χρόνων μια μέρα ξαφνικά "πέθανε" χωρίς να είχε παρουσιάσει συμπτώματα, πέρα από τα άλατα γύρω από τους πόλους . Όσο και να τη φορτίζαμε (8+ ώρες) δεν γέμισε καθόλου, ώστε να έχει δύναμη να πάρει μπροστά. Ευτυχώς βρέθηκε άνθρωπος μέρα Κυριακή και ήρθε και μας την άλλαξε ενώ ήμασταν στο εξοχικό και ετοιμαζόμασταν για επιστροφή...Μην σου τύχει. :devil:

Το καλύτερο πάντως είναι να υπάρχει στο αυτοκίνητο ένας φορητός φορτιστής (jump starter) για τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν κινείσαι και μέσα σε πόλη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...