Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Καλησπερίζω άπαντες! Συγγενής μου έχει ένα παλιό laptop (μονοπύρηνο στα 1.00Ghz, 512 RAM κλπ, κλπ) και επειδή με windows δεν τραβάει καθόλου, έπεισα να του περάσω linux (δεν ξέρει βέβαια τι είναι αλλά δεν πειράζει.. ) Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω ποια είναι η όσο το δυνατόν ελαφρύτερη διανομή. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει για περίπου 2 χρόνια ubuntu 12.04 LTS και ήμουν ευχαριστημένος, αλλά με μηχάνημα μακράν ανώτερο! Να του περάσω την προαναφερθείσα ή πιστεύετε πως αξίζει να δοκιμάσω κάτι άλλο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
vaiosgtr Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 ναι με puppy linux θα παει σφαιρα αλλα ειναι λιγο δυσκολο να στηθει(ετσι μου φανηκε εμενα). εαν θες κατι πιο ετοιμο πηγαινε σε linux mint xfce. αν και νομιζω οτι παλι θα ειναι πολυ αργος. παντως ubuntu με unity περιβαλλον απλα ξεχνα'το. εαν εχεις λιγο ορεξη να ασχοληθεις βαλε debian ή arch με lxde ή openbox. γενικα xfce ειναι ευκολο για αλλαγη απο windows αλλα ισως παλι εχεις προβληματα. puppy linux ή open box ειναι πολυ πιο ελαφρια αλλα θα ζοριστει να τα συνηθισει
jim_p Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Καμια. Με 1 πυρηνα και 512ΜΒ μνημης δεν πας πουθενα σημερα. Οτι ελαφρυ και να βαλεις, αρα με το λειτουργικο να σου δεσμευει οση λιγοτερη μνημη γινεται, παλι θα επισκεπτεσαι τις ιδιες σελιδες, με την ιδια σαβουρα σε js, με το ιδιο αθλιο flash κλπ. Επισης, αλλο παλιοτερο, αλλο ελαφρυτερο (επειδη σκεφτεσαι για την "αρχαιολογια" του 2012). 1
tritonas00 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 κανε μια δοκιμη ετουτο http://www.slitaz.org/en/ αλλα ναι αυτο που ειπε ο jim_p ισχυει
SouLSLayeR Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 βαλε puppy linux +1 Και τα crunchbang είναι συμπαθητικά και ρολλάρουν καλά. Τα είχα στημένα σε λάπτοπ με πέντιουμ 3 να σκεφτείς.
k_antoni Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Τι λέτε ρε, σε τέτοιες μέρες δεν πετάμε τίποτα, όλα χρειάζονται... πάντα μπορείς να κάνεις κάτι με παλιό hardware! Ο tritonas00 έχει ξεκινήσει ένα πολύ καλό θέμα, μήπως πρέπει να το κάνουμε pinning γιατί πάρα πολλοί έχουμε παλιό hardware που το χρησιμοποιούμε για διάφορα πράγματα!!! http://www.insomnia.gr/topic/284858-info-project-linux-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF-hardware/page-15?hl=linux+%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8C+hardware&do=findComment&comment=53007706
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστώ άπαντες για τις απαντήσεις. Δεν ξέρω πως θα ανταποκριθεί το μηχάνημα, μα πέραν του χρόνου, δεν έχω να χάσω κάτι άλλο. Μέσα στην εβδομάδα θα το έχω στα χέρια μου και μάλλον θα ξεκινήσω με puppy linux και βλέπουμε. Αν μπορεί να υπάρχει ένα αξιοπρεπές browsing, να μην κολλάει το libreoffice και να διαβάζονται pdf αρχεία θα θεωρείται επιτυχία. Πάντως με windows xp + antivirus τους πρώτους μήνες δεν σερνόταν πάρα πολύ. Πλέον, επειδή του έχουν βγάλει τα ματάκια (π.χ αρχεία πεταμένα εδώ κι εκεί, θέλουν και google chrome, δεν κάνουν τα βασικά με το ccleaner) κολλάει με το παραμικρό.
k_antoni Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Όχι με 512ΜΒ Ram! μοντέρνο browsing ξέχνα το, με dillo ό,τι δεις, τα υπόλοιπα θα το γονατίσουν το μηχάνημα! Librefffice ξέχνα το επίσης, με abiword ό,τι γράψεις σε κείμενα και pdf μόνο κάτι ελαφρύ! Google chrome επίσης ξέχνα το, το μηχάνημα σέρνεται άσχημα. Εγώ έχω ένα laptop Athnlon 1600 με 1GB ram και 32GB ssd και σε κάποιες εφαρμογές βολεύομαι μια χαρά: μουσική μέσω streaming, browsing μεσω dillo κάνα snes/nes παιχνιδάκι, αλλά εννοείται facebook, pinterest και τα υπόλοιπα με τίποτα, το γονατίζουν το μηχάνημα... εσύ αποφασίζεις ;-) Μερικούς μήνες νωρίτερα μου έπαιζε audiobooks γιατί τον είχα μόνιμα ανοιχτό στη βιβλιοθήκη και παρακολουθούσα και τον file server... Κάτι που μπορείς να κάνεις είναι rdp σε άλλο υπολογιστή μέσα στο σπίτι, αλλά πας σε thin clients μετά! Εάν δεν είναι για σένα, μην ασχοληθείς, τον Athlon τον χρησιμοποιώ μόνο εγώ στην οικογένεια! Γιατί απλά μετοιράζω τις απαιτήσεις μου! Κ. 1
noa113 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Σωστό. Επίσης να προσθέσω ότι είναι δύσκολο να στήσεις μια διανομή που να καλύπτει και τις 3 προϋποθέσεις: Α. Ο χρήστης είναι αρχάριος Β. Το μηχάνημα είναι χαμηλών προδιαγραφών Γ. Ο χρήστης έχει υψηλές απαιτήσεις Δηλαδή εκτός από την δική σου προσπάθεια που είναι το Β, τα άλλα δύο είναι στον χρήστη. Πρέπει να τον εκπαιδεύσεις για να καλύψεις το Α και πρέπει να του εξηγήσεις κάποια πράγματα για το σύγχρονο internet με τη χρήση αδύναμου hardware που θα τον βοηθήσει να κατεβάσει όσο χρειάζεται τις απαιτήσεις του. Για παράδειγμα το puppy που αναφέρθηκε δεν θα το πρότεινα ποτέ σε αρχάριο: πολλά bugs και δύσκολο στο στήσιμο με άγνωστες και άσχημες εφαρμογές. Θα πρότεινα κάποια ελαφριά αλλά έτοιμη (στημένη) διανομή όπως ήταν παλιά το cruncbang (δεν ξέρω πως είναι το bunsenlabs αλλά υποτίθεται ότι συνεχίζει στον ίδιο δρόμο). Ή να στήσεις μόνος σου από την αρχή ένα Debian stable ξεκινώντας από το μηδέν και βάζοντας διαλεγμένα τα πακέτα που θέλεις ώστε να μην είναι φορτωμένο με πολύ βαριά προγράμματα. Πάντως όπως είπαν και οι από πάνω: σύγχρονο internet δεν γίνεται να έχεις... 1
johnmegarythmos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 βαλε λινουξ lite , αυτα εβαλα σημερα εγω σε επεξεργαστη διπυρινο 2,5 και ραμ 1gb και τα παει σκετικα καλα , αμα το φορτωσεις κολλαει.. ειχα βαλει να παιζει μουσικη στο youtube και ειχα και 2 καρτελες ανοιχτεες και κολλουσε η μουσικη απο το συστημα , ενω οταν ειχα 2 καρτελες μαζι με αυτο δεν κουλουσε καθολου , ειναι καθαρα θεμα χρησης.
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Σκοπός μου είναι από το να παροπλιστεί το μηχάνημα, ας δοκιμαστεί κάτι άλλο πέραν των windows. Δεν αφορά εμένα, αφορά άλλον, έχω εξηγήσει ότι με windows, google chrome και άλλα συναφή δεν έχει τύχη και τα ξεχνάει. Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω ακόμα τι θα δοκιμάσω, πάντως σίγουρα όταν το κάνω, θα ενημερώσω. Η εκπαίδευση είναι ζήτημα, μα άνθρωπος που δεν με δυσκόλεψε σε android επειδή παρά τα 55 χρόνια του μοχθεί για να μάθει, δεν πιστεύω πως θα συμπεριφερθεί διαφορετικά τώρα. Αναφορικά με την εμπειρία χρήσης έχετε δίκιο, μιας και ξέρεις τι hardware ΄χεις στα χέρια σου, αλλά θεωρώ πως την δουλειά του θα την κάνει.
Dr_73 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2016 Γράφω από επίσης παλιό laptop ... Είχε 512mb ram. Με 35 ευρώ μου ήρθαν 2gb ram. Τεράστια διαφορά. Αν παίρνει επιπλέον μνήμη , μην το σκέφτεσαι. Βάλτη. Από λειτουργικό έβαλα xubuntu.
.kostas. Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2016 Καλημέρα, για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ σχετικά με ποια διανομή να προτιμήσω για το παρακάτω netbook ACER ASPIRE ONE D270-26CKK - 10.1 Intel Atom N2600 (1.60 GHz) 2GB DDR3 320GB Sata, 5400 rpm μέχρι τώρα του είχα win7 starter (σπασμένα) αλλά ρε παιδιά έχει αρχίσει και σέρνεται απελπιστικά και μου σπάει τα νεύρα, είμαι ανάμεσα σε ubuntu14.04.3 LTS και σε Linux Lite 2.8..... Το netbook προορίζεται για την σύζυγο και θέλω το περιβάλλον να είναι σχετικά εύκολο. για πείτε και εσείς την γνώμη σας ευχαριστώ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα