jkoukos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Πως καταλαβαίνουμε ότι τα 12Mbps είναι χαμηλός ή φυσιολογικός συγχρονισμός, μόνο από το SNR; Η εξασθένιση δεν παίζει σπουδαίο ρόλο; Το ίδιο είναι τα 20dB εξασθένιση με τα 30dB, για τον ίδιο συγχρονισμό και SNR; 1
johnmegarythmos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Πιστευω οτι αυτο ειναι θεμα περιοχης για την ταχυτητα και παιζει ρολο ποσο κοντα εισαι απο το αστικο κεντρο. Οσο για την ασφαλεια στο ρουτερ για να μην μπαινουνε οι αλλοι στο wifi σου προτεινω να ζητησεις απο τον οτε να σου δωσουνε νεο ρουτερ αυτο speedport entry 2i και μολις το βαλεις θα μπεις μεσα και θα δεις οτι πολλα για την ασφαλεια πιο συγκεκριμενα μπορεις να ορισεις μεχρι ποσα ατομα θα συνδεθουνε στο δικτυο σου max clients καπως ετσι το εχει , απο μονο του ειναι στο 35 , μπορεις να το αλλαξεις σε πχ 3 οποτε εαν ειναι συνδεδεμενα και οι 3 συσκευες στο δικτυο wifi σου οποιος προσπαθει να μπει θα φαει πορτα και δεν θα μπορει να μπει θα του γραφει οτι δεν δυνατη η συνδεση το εχω δοκιμασει και σε εμενα για αυτο σου , επισης το ρουτερ αυτο εχει την δυνατοτητα να ορισεις την ενταση του wifi πχ να μην το βαλεις στο 100% βαλτο στο 20 ή 40% ετσι ωστε να μην μπορει καποιος να το αναζητησει εξω απο το σπιτι θα δεις τι σε εξυπηρετει .Αυτα τα 2 πιστευω οτι θα σου λυσουνε τα χερια , το κακο με αυτο το ρουτερ ειναι οτι πρεπει να μπεις μεσα στο interface για να δεις ποιος ειναι συνδεδεμενος και δεν αναβοσβηνει η ενδειξη wifi στο ρουτερ , οπως με τα παλια ρουτερ του οτε . Οπως αναφερθηκε και παραπανω καλο ειναι να αλλαξεις και τους κωδικους του ρουτερ περα απο του wifi και του interface του ρουτερ . ΠΙστευω να σε βοηθησα.
NikosKallithea Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Επικεντρώνεσαι σε λάθος πρόβλημα, δεν σου κλέβει κανείς το ίντερνετ. ο παροχος σου ή η γραμμή σου εχουν πρόβλημα
micos000 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Πως καταλαβαίνουμε ότι τα 12Mbps είναι χαμηλός ή φυσιολογικός συγχρονισμός, μόνο από το SNR; Η εξασθένιση δεν παίζει σπουδαίο ρόλο; Το ίδιο είναι τα 20dB εξασθένιση με τα 30dB, για τον ίδιο συγχρονισμό και SNR; Αν κλειδώνεις στα 12 τότε, λογικά, έχεις 24άρα γραμμή, οπότε θα έπρεπε να κλειδώνει πάνω από 17 για να είναι άριστη η σύνδεση ή πάνω από 14 για να είναι πολύ καλά. Τα 12 είναι οριακά καλή σύνδεση για την 24άρα που πληρώνεις. Το snr, όσο ποιο ψηλά είναι τόσο καλύτερα. Το attenuation θα πρέπει να μην φεύγει πολύ πάνω από 30, ενώ όσο χαμηλότερο και ποιο κοντά στα 20 τόσο καλύτερα. Το παρακάτω άρθρο εξηγεί πολύ καλά τα βασικά στοιχεία της adsl. Line attenuation (εξασθένηση γραμμής σε dB) : Δείχνει πόσο σήμα χάνεται πάνω στη γραμμή (απώλεια σήματος) από αυτό που στέλνεται προς κάποια κατεύθυνση – Αυτό πρέπει να είναι χαμηλό νούμερο και όχι μεγαλύτερο από 60-65 dB. Ενδεικτικές τιμές 20dB και κάτω: τέλειο 20dB-30dB: εξαιρετικό 30dB-40dB: πολύ καλό 40dB-50dB: καλό 50dB-60dB: φτωχό με πιθανά προβλήματα σύνδεσης 60dB και πάνω: σίγουρα προβλήματα σύνδεσης Απόσταση από DSLAM Line attenuation Ταχύτητα download 1.0 km 13.81 dB 23 Mbit 1.5 km 20.7 dB 21 Mbit 2.0 km 27.6 dB 18 Mbit 2.5 km 34.5 dB 13 Mbit 3.0 km 41.4 dB 8 Mbit 3.5 km 48.3 dB 6 Mbit 4.0 km 56 dB 4 Mbit 4.5 km 62.1 dB 3 Mbit 5.0 km 69 dB 2 Mbit Για να μετρήσετε τη θεωρητική ταχύτητα σας και την αποστασή σας από το DSLAM με βάση την εξασθένιση του σήματος (line attenuation) μπορείτε να μεταβείτε στους παρακάτω συνδέσμους calculator1 calculator2 Η απόσταση σας από το DSLAM -σε χιλιόμετρα- υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το download attenuation με το 13,81 Noise Margin ή SNR (Signal to Noise Ratio) (σε dB) : Εδώ μετράμε τη σχέση που έχει το ωφέλιμο σήμα της γραμμής (signal – αυτό που μεταφέρει τα data μας) με το θόρυβο της (noise) γι αυτό λέγεται και S/N δηλ. Signal/Noise. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης «οφέλειμο σήμα» / «θόρυβος» τόσο καθαρότερο σήμα έχουμε. Πρακτικά ένα snr μικρότερο από 6 σε συνδιασμό με μεγάλο Line Attenuation (εξασθένιση γραμμής), δημιουργεί προβλήματα συγχρονισμού με αποτέλεσμα συχνές αποσυνδέσεις της γραμμής και φυσικά λάθη στο modem/router. Παράδειγμα – το πολύ συχνό S/N = 30dB είναι πολύ καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι το ωφέλιμο σήμα είναι 1000 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο. Αρα το όριο των 12db σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει όταν το σήμα είναι 15,85 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο. Ενδεικτικές τιμές <6dB: κακό, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα συγχρονισμού και αποσυνδέσεων 6dB-6.9dB: οριακό, είναι το εξ ορισμού όλων των ISP για να επιτύχουν τις μέγιστες ταχύτητες συγχρονισμού 7dB-10dB: μέτριο αλλά δεν αφήνει πολύ χώρο για διακυμάνσεις 11dB-20dB: καλό χωρίς προβλήματα συγχρονισμού 20dB-28dB: εξαιρετικό 29dB και πάνω: κορυφαίο Output Power (σε dBm): Δείχνει πόση ισχύ βάζει το modem στη γραμμή για να διατηρήσει το συγχρονισμό (πόσο παιδεύεται το Modem δηλαδή για να διατηρήσει τη γραμμή). Υψηλά νούμερα μεγαλύτερα από 15-16 dBm δείχνουν πιθανά προβλήματα. To dBm σημαίνει ισχύς ανά milliwatt άρα ουσιαστικά με τον τύπο των dB υπολογίζουμε το νούμερο και αυτό που βρίσκουμε το ονομάζουμε mW. Παράδειγμα – το output power (downstream) = 3dBm είναι μια καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι η ισχύς που βάζει το modem στη γραμμή για το downsteam είναι 2mW. Αρα το όριο των 15dbm σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει με ισχύ όχι μεγαλύτερη από 30mW.] Data Rate (Ονομαστική Ταχύτητα): είναι η ταχύτητα μεταξύ του ADSL modem του χρήστη και του DSLAM του ISP (παρόχου) (ταχύτητα στην οποία «κλειδώνουν» τα modems). Συνεπώς η Ονομαστική ταχύτητα είναι εγγυημένη μέχρι το DSLAM και αποτελεί την μέγιστη ταχύτητα που ένας χρήστης μπορεί να ανταλλάξει δεδομένα. Actual Data Rate (Πραγματική Ταχύτητα): Σε οποιαδήποτε δικτυακή σύνδεση δύο απομακρυσμένων άκρων άρα και στο ADSL, η Πραγματική Ταχύτητα που βλέπει ένας χρήστης στο ένα άκρο, ανά πάσα στιγμή, ισούται με την ταχύτητα που του επιτρέπει το πιο αδύναμο τμήμα ολόκληρης της διαδρομής. Έτσι, σε όλες τις ADSL υπηρεσίες (ανεξαρτήτου ΙSP) δεν παρέχεται καμία εγγύηση αναφορικά με την ταχύτητα λήψης δεδομένων, καθώς οι συνδέσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως UBR (Unspecified Bit Rate). Για να μπορέσετε να κάνετε σύγκριση της Ονομαστικής Ταχύτητας με αυτές που βλέπετε κάθε φορά που κατεβάζετε κάτι από το Internet, θα πρέπει να διαιρέσετε την Ονομαστική Ταχύτητα διά τον αριθμό 8 (1 byte = 8 bits). Έτσι, σε υπηρεσία με ταχύτητα πρόσβασης download 18.500 Kbits/sec, η ιδανική – μέγιστη ταχύτητα είναι 18.500 : 8 = 2.312 ΚBytes/sec που όμως πρακτικά είναι ΑΔΥΝΑΤON να επιτευχθεί. Πηγή gonet.gr
jkoukos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Αν κλειδώνεις στα 12 τότε, λογικά, έχεις 24άρα γραμμή, οπότε θα έπρεπε να κλειδώνει πάνω από 17 για να είναι άριστη η σύνδεση ή πάνω από 14 για να είναι πολύ καλά. Τα 12 είναι οριακά καλή σύνδεση για την 24άρα που πληρώνεις. Το snr, όσο ποιο ψηλά είναι τόσο καλύτερα. Το attenuation θα πρέπει να μην φεύγει πολύ πάνω από 30, ενώ όσο χαμηλότερο και ποιο κοντά στα 20 τόσο καλύτερα. Το παρακάτω άρθρο εξηγεί πολύ καλά τα βασικά στοιχεία της adsl. Δεν έχω καμία διαφωνία με το άρθρο. Η διαφωνία μου είναι με το δικό σου σκεπτικό, όπως τα γράφεις. Η ταχύτητα συγχρονισμού εξαρτάται άμεσα από την απόσταση που έχουμε από το αστικό κέντρο. Η απόσταση μας δίνει την εξασθένιση, όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο, που παραβλέπεις ή δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς λέει συνολικά. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 20dB και συγχρονίζουμε στα 17Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 30dB και συγχρονίζουμε στα 12Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 50dB και συγχρονίζουμε στα 4Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 20dB και συγχρονίζουμε στα 12Mbps, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Και από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποια είναι η εξασθένιση στη γραμμή του φίλου, δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι φυσιολογικός ή όχι ο συγχρονισμός που έχει.
rfc Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Και κατι αλλο...... Το SNR με το noise margin ειναι 2 διαφορετικα πραγματα. Το margin ειναι ο επιπλεον θορυβος που βαζουν πανω στο SNR.
micos000 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δεν έχω καμία διαφωνία με το άρθρο. Η διαφωνία μου είναι με το δικό σου σκεπτικό, όπως τα γράφεις. Η ταχύτητα συγχρονισμού εξαρτάται άμεσα από την απόσταση που έχουμε από το αστικό κέντρο. Η απόσταση μας δίνει την εξασθένιση, όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο, που παραβλέπεις ή δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς λέει συνολικά. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 20dB και συγχρονίζουμε στα 17Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 30dB και συγχρονίζουμε στα 12Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 50dB και συγχρονίζουμε στα 4Mbps είναι φυσιολογικό. Αν σε μια γραμμή έχουμε εξασθένιση 20dB και συγχρονίζουμε στα 12Mbps, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Και από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποια είναι η εξασθένιση στη γραμμή του φίλου, δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι φυσιολογικός ή όχι ο συγχρονισμός που έχει. Ακόμα όμως δεν κατάλαβα σε τι ακριβώς διαφωνείς ή τι πιστεύεις ότι παραβλέπω. Δεν ανέφερα πουθενά ότι είναι φυσιολογικό ή όχι το κλείδωμα στα 12. Είπα ότι είναι οριακά καλά για να πληρώνει 24άρα και απορώ τι δεν σου άρεσε στο όλο σκεπτικό. Μήπως το ότι δεν το συνδυάζω με την εξασθένηση; Αν κλείδωνε παρακάτω θα ήταν καλύτερα να κοιτάξει για άλλον πάροχο. Να μην πω ότι μάλλον εσύ δεν κατάλαβες ποιο είναι το πρόβλημα του ts. Τα στοιχεία του τα ζήτησα όχι για να του αναλύσω το πόσο θα πρέπει να κλειδώνει αλλά για να δω αν είναι καθαρή η γραμμή και αν δικαιολογεί αποσυνδέσεις που να επιφέρουν προβλήματα στη σύνδεση.
jkoukos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Μα πως βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι οριακά καλά το 12άρι, όταν δεν γνωρίζεις ποια είναι η απόσταση από το αστικό κέντρο, δηλαδή δεν γνωρίζεις ποια είναι η εξασθένιση της γραμμής; Για το πρόβλημα του TS δεν είχα κανέναν λόγο να γράψω σχετικά, αφού με κάλυψαν όλες οι σχετικές απαντήσεις των μελών. Κόλλησα στο δικό σου συμπέρασμα (εδώ): To snr είναι καλό. Η γραμμή σου κλειδώνει λίγο χαμηλά στα 12 down αλλά είναι αποδεκτό. και (εδώ) Αν έχεις γραμμή 'έως 24' θα πρέπει να παίζει πάνω από 10.000 στο down και 1024 στο up. Μετά, από κάτω θα έχει SNR και θα έχει νούμερα σε db για up/down. Θα πρέπει να είναι και τα δύο πάνω από 10 ή τουλάχιστον κοντά στο 10. Αν είναι κάτω από 5 έχεις πρόβλημα με θόρυβο (noise) στη γραμμή. Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα, όταν δεν γνωρίζουμε τουλάχιστον την εξασθένιση. Με το σκεπτικό σου αν κάποιος πιάνει 8Mbps με 11 SNR (ή παρακάτω) δεν έχει καλή γραμμή, χωρίς να εξετάζεις πόση απόσταση έχει από το DSLAM. Μια χαρά απροβλημάτιστη γραμμή μπορεί να έχουμε και με 6 SNR ή με 50dB εξασθένιση. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δείχνουν το πρόβλημα, όπως π,χ, τα errors ή τα σχετικά διαγράμματα DMT που έχουν κάποιες συσκευές. Το σίγουρο είναι ότι μόνο με τον συγχρονισμό και το SNR, δεν πρόκειται να καταλάβουμε τίποτα σχετικό με την γραμμή.
micos000 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Εσύ καλά τα λες και δεν διαφωνώ γιατί δείχνεις ότι το κατέχεις, αλλά αν πληρώνω 24άρα και έχω 6Mbps τότε για μένα δεν είναι αποδεκτό ενώ αν έχω πάνω από 12 θα είμαι εντάξει. Ο πάροχος οφείλει να με ενημερώσει για την ταχύτητα που θα κλειδώσω πριν υπογράψω το συμβόλαιο και όχι να κάθομαι εγώ να μετράω χιλιόμετρα και αποστάσεις. Το αν θα μπορούσα να έχω 14 αντί για 12 είναι όντως θέμα αλλά δε θα σκάσω γι αυτό.
johnmegarythmos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2016 να ρωτησω εγω που εχω αυτα τα στατιστικα γραμμης DSL/Internet status Up/Up Transmission mode ADSL_2plus Downstream 10030 kbps Upstream 989 kbps SNR(Down/Up) 8.1/11 dB Attenuation(Down/Up) 33/16.4 dB CRC Errors(Down/Up) 73/83 FEC Errors(Down/Up) 2968/56673 και πληρωνω ταχυτητα εως 24 σημαινει οτι εκανα λαθος και δεν συμφερει κατι τετοιο; Επισης πολυ συχνα σερνεται το ιντερνετ και με speedtest μου βγαζει 3,5 ή 2,5 mbs και μετα αμα το ξανα κανω μου βγαζει 7-8,91 ,δεν εχω δει μεγαλυτερο speedtest αλλα παλια θυμαμαι επιανα και πανω απο 10mbs με το h10ns το zte . Μηνπως φταιει και το speedport enrty2i ? .
NikosKallithea Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 να ρωτησω εγω που εχω αυτα τα στατιστικα γραμμης DSL/Internet status Up/Up Transmission mode ADSL_2plus Downstream 10030 kbps Upstream 989 kbps SNR(Down/Up) 8.1/11 dB Attenuation(Down/Up) 33/16.4 dB CRC Errors(Down/Up) 73/83 FEC Errors(Down/Up) 2968/56673 και πληρωνω ταχυτητα εως 24 σημαινει οτι εκανα λαθος και δεν συμφερει κατι τετοιο; Επισης πολυ συχνα σερνεται το ιντερνετ και με speedtest μου βγαζει 3,5 ή 2,5 mbs και μετα αμα το ξανα κανω μου βγαζει 7-8,91 ,δεν εχω δει μεγαλυτερο speedtest αλλα παλια θυμαμαι επιανα και πανω απο 10mbs με το h10ns το zte . Μηνπως φταιει και το speedport enrty2i ? . Σε ιδανικές συνθήκες θα ειχες και λίγο παραπάνω, εισαι 2,5 χλμ απο το κέντρο και εισαι καλός
rfc Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Το να κλειδωνει καποιος λιγοτερο απο οσο πρεπει, ειναι θεμα του φαινομενου της "Διαφωνιας", κοινως crosstalking ή λανθασμενα συνακροαση οπως εχει επικρατησει και λιγοτερο αλλων παραγοντων ψηφιακων σηματων οπως echo, k.l.p.
k33theod Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστώ πολύ. Το έκανα αυτό και βλέπω μόνο το τάμπλετ και το λαπτοπ μου αυτή τη στιγμή. Αν υπάρχει κάποιος που συνδέεται συγκεκριμένη ώρα, θα φαίνεται συνεχώς ή μόνο την ώρα που συνδέεται; Ναι θα φαίνεται θα αφήσει αποτύπωμα εκεί.
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Ναι θα φαίνεται θα αφήσει αποτύπωμα εκεί. Εκτός και αν ξέρει πως να σβήσει τα ίχνη του....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα