teoepi2 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 γεια χαρά, δεν ξέρω αν ασχολείται κανείς, γιατί χρειάζομαι κάποιες πληροφορίες ξέρω πως τα field και τα interlaced video χρησιμοποιούνται ακόμη, αρκετά υποθέτω πως γίνεται γιατί είναι πιο φθηνή λύση για consumer cameras ή παραμένουν οι λόγοι που πρωτοχρησιμοποιήθηκε (bandwidth κτλ); δηλαδή αν θέλει κάποιος να παράξει κάποιο προϊόν, δηλαδή να δημιουργήσει ένα video από ξεχωριστές εικόνες, έχει κανένα λόγο να λάβει υπόψιν του όλες τις τεχνικές δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν από field; γιατί λογικά θα πας σε progressive scan, frame based rendering έχεις ξεμπερδέψει με τα fields όμως; ή υπάρχει περίπτωση το video να προβληθεί σε fields; τα κανάλια σε τι εκπέμπουν τώρα πια για παράδειγμα; οι υπολογιστές/οθόνες/κάρτες γραφικών έχουν κάποιο θέμα με το progressive scan, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που τα frames μετατρέπονται σε field και πρέπει να το λάβεις υπόψιν; γενικά αν η πηγή είναι frame based, μπορεί να συναντήσεις ακόμη θέματα με fields οπότε πρέπει να το ψάξεις από πριν; ή μας απασχολεί μόνο όταν αν η πηγή είναισε fields; edit: μόλις διάβασα ότι τα ελληνικά κανάλια μεταδίδουν σε 576i, ισχύει; ευχαριστώ
CheOnWeb Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 γεια χαρά, δεν ξέρω αν ασχολείται κανείς, γιατί χρειάζομαι κάποιες πληροφορίες ξέρω πως τα field και τα interlaced video χρησιμοποιούνται ακόμη, αρκετά υποθέτω πως γίνεται γιατί είναι πιο φθηνή λύση για consumer cameras ή παραμένουν οι λόγοι που πρωτοχρησιμοποιήθηκε (bandwidth κτλ); δηλαδή αν θέλει κάποιος να παράξει κάποιο προϊόν, δηλαδή να δημιουργήσει ένα video από ξεχωριστές εικόνες, έχει κανένα λόγο να λάβει υπόψιν του όλες τις τεχνικές δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν από field; γιατί λογικά θα πας σε progressive scan, frame based rendering έχεις ξεμπερδέψει με τα fields όμως; ή υπάρχει περίπτωση το video να προβληθεί σε fields; τα κανάλια σε τι εκπέμπουν τώρα πια για παράδειγμα; οι υπολογιστές/οθόνες/κάρτες γραφικών έχουν κάποιο θέμα με το progressive scan, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που τα frames μετατρέπονται σε field και πρέπει να το λάβεις υπόψιν; γενικά αν η πηγή είναι frame based, μπορεί να συναντήσεις ακόμη θέματα με fields οπότε πρέπει να το ψάξεις από πριν; ή μας απασχολεί μόνο όταν αν η πηγή είναισε fields; edit: μόλις διάβασα ότι τα ελληνικά κανάλια μεταδίδουν σε 576i, ισχύει; ευχαριστώ Ναι, 576i παίζουν αλλά τα progressive αρχεία μια χαρά παίζουν και στα κανάλια. Δηλαδή, τραβάς frames, επεξεργάζεσαι frames, ρεντάρεις frames και δίνεις στα κανάλια ένα αρχείο που είναι μεν Interlace αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχει fields. Μόνο ο τύπος του αρχείου είναι i. Μόνο στην περίπτωση που έχεις κάποιο crowl (γράμματα που διατρέχουν την οθόνη) πρέπει να έχεις φροντίσει να τα ρεντάρεις με fields για να διαβάζονται. Όλη η υπόλοιπη εικόνα όμως είναι στην πράξη progressive. Γενικά το Interlace έχει πεθάνει απλώς στα κανάλια δεν το ξέρουν ακόμα...
micos000 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Το Interlace παραμένει στην τηλεόραση γιατί η μετάβαση σε καθαρά ψηφιακή λειτουργία (από τη λήψη μέχρι την αναμετάδοση) κοστίζει πολύ και για συμβατότητα με crt τηλεοράσεις. Αν θέλεις να δώσεις δουλειά σε περιφερειακά ή τοπικά κανάλια καλά είναι να ρωτήσεις πρώτα σε τι σύστημα δουλεύουν. Για προβολή σε υπολογιστές ή ίντερνετ θα πρέπει να πας ξεχάσεις το interlace γιατί στα monitor το Interlace δημιουργεί προβλήματα στην προβολή.
teoepi2 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 Ναι, 576i παίζουν αλλά τα progressive αρχεία μια χαρά παίζουν και στα κανάλια. Δηλαδή, τραβάς frames, επεξεργάζεσαι frames, ρεντάρεις frames και δίνεις στα κανάλια ένα αρχείο που είναι μεν Interlace αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχει fields. Μόνο ο τύπος του αρχείου είναι i. Μόνο στην περίπτωση που έχεις κάποιο crowl (γράμματα που διατρέχουν την οθόνη) πρέπει να έχεις φροντίσει να τα ρεντάρεις με fields για να διαβάζονται. Όλη η υπόλοιπη εικόνα όμως είναι στην πράξη progressive. Γενικά το Interlace έχει πεθάνει απλώς στα κανάλια δεν το ξέρουν ακόμα... έχω διαβάσει για κάποια hacks που χρησιμοποιούνται για να παίρνεις προβολή frame μέσω interlaced σήματος, για κάτι τέτοιο μιλάμε; μόνο μια ματιά τους είχα ρίξει, από ότι κατάλαβα είναι κάτι σαν reverse engineered hack, δηλαδή μετατρέπεις τα video εντελώς ανάποδα έτσι ώστε όταν ξαναμετατραπεί σε fields το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι κάτι κοντινό σε αυτό που θα είχες με frames; αν είναι αυτό, τότε θυμάμαι ότι στα περιεχόμενα περιέχονταν ένα σωρό παράγραφοι με διάφορα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν και σε αυτή την περίπτωση... άρα πρέπει να ενημερωθώ σε βάθος κανονικά και να μάθω τα πάντα περί fields κι είναι και λίγο το υλικό... να 'σαι καλά βρε, μου φτιαξες τη μέρα... Το Interlace παραμένει στην τηλεόραση γιατί η μετάβαση σε καθαρά ψηφιακή λειτουργία (από τη λήψη μέχρι την αναμετάδοση) κοστίζει πολύ και για συμβατότητα με crt τηλεοράσεις. Αν θέλεις να δώσεις δουλειά σε περιφερειακά ή τοπικά κανάλια καλά είναι να ρωτήσεις πρώτα σε τι σύστημα δουλεύουν. Για προβολή σε υπολογιστές ή ίντερνετ θα πρέπει να πας ξεχάσεις το interlace γιατί στα monitor το Interlace δημιουργεί προβλήματα στην προβολή. εάν δεν είσαι studio που έχει συνεργασία, και το μόνο που κάνεις είναι κάποια μεμονωμένα προϊόντα, είναι δύσκολο να ξέρεις από πριν που θα προβληθεί οπότε αφού το θέμα υπάρχει ακόμα, αναγκαστικά πρέπει να λάβεις υπόψιν τις χειρότερες περιπτώσεις και να γίνει πρόβλεψη για interlace το θέμα είναι ότι δεν επηρρεάζει μόνο την ποιότητα της εικόνας ισοπεδωτικά αλλά δημιουργεί προβλήματα που σχετίζονται και με το περιεχόμενο ανάλογα το πρότυπο, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμη και από κάποιο ρούχο με πολλές ρίγες στο λάθος σημείο ή με γράμματα, με vector κτλ αυτό είναι που με απασχολεί, πράγματα που δεν μπορούν να λυθούν 100% με μετατροπές ή επιδιορθωτικούς αλγόριθμους και χρειάζονται οπωσδήποτε πρόβλεψη οπότε μιλάμε για μπλέξιμο γιατί πρέπει απλά να ενημερωθώ ενδελεχώς για όλα τα προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν έχω κάτι σημειώσεις που διαβάζω που έχει γράψει ένας ειδικός από περασμένες δεκαετίες και αισθανόμουν ότι το χάνω το χρόνο μου γιατί υπέθεσα ότι θα είναι outdated αλλά κοίτα να δεις που πρέπει να κάτσω και να τα δω ένα, ένα και τώρα αισθάνομαι και τυχερός γιατί έχει μαζέψει όλες τις περιπτώσεις, μέχρι διαφορές ρυθμού ανανέωσης των pixel σε διαφορετικής τεχνολογίας οθόνες ξέρω αρκετά τεχνολογικά πράγματα βέβαια αλλά φοβάμαι ότι δύσκολα θα τα καταλάβω όλα δεν πειράζει, θα προσπαθήσουμε ευχαριστώ πάρα πολύ
micos000 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 Τώρα για να καταλάβω. Μιλάς για κάτι συγκεκριμένο που θέλεις να κάνεις ή κάνουμε ακαδημαϊκή συζήτηση; Για να είσαι 100% καλυμμένος θα πρέπει να εξάγεις το τελικό βίντεο και σε interlaced και σε progressive μορφή. Τώρα αν σου πέσει κάποιο ριγέ ρούχο σε λάθος μέρος, ε τι να κάνουμε, θα προσλάβουμε και ενδυματολόγο!!!
teoepi2 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2016 ok, όχι δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω αλλά υπάρχει ήδη ένα video σε frames (που θα ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο video) εγώ δεν είμαι εικονολήπτης οπότε δεν έχω και καμμία ευθύνη με χρειάστηκαν για κάτι συγκεκριμένο που δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα χωρίς να ξεφύγει το κόστος, κι έχω ήδη κάνει ότι μου ζητήθηκε, έχω τελειώσει, δεν έχω καμμία σχέση με το editing αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορώ να βελτιωθώ και να ψάξω δυο πραγματάκια προκειμένου να ενημερωθώ και να αποφύγω προβλήματα αλλά και για το μέλλον αφού χρειάστηκε να συνεργαστώ με μερικά άτομα γιατί να μη ενημερωθώ και να ξέρω τι γίνεται; ο τεχνικός μου είπε κάποιες ρυθμίσεις και ότι από εκεί και πέρα θα το φροντίσει αυτός αλλά αυτό το είπε γιατί φυσικά δεν πρόκειται να κάτσει να μου κάνει ιδιαίτερα και να μου μάθει τη δουλειά του επειδή εγώ θέλω να είναι ok τα μερικά δευτερόλεπτα που θα δώσω εξάλλου αυτόν μπορεί να μην τον απασχολεί και πολύ τι θα γίνει σε ένα σημείο ενός μικρού project, έχει και σημαντικότερα project να ασχοληθεί όμως απασχολεί εμένα αφού έχω την θέληση να το ψάξω το θέμα και θα πρέπει να το κάνω από μόνος μου αφού το θέλω αν και δεν έχει καμμιά σχέση το παράδειγμα που έφερα, αν φαινόταν το ριγέ ρούχο σε λάθος μέρος τι να τον κάνεις τον ενδυματολόγο αφού θα είχες γράψει ήδη; θα τον ξαναπλήρωνες δηλαδή; το θέμα είναι να έχεις φροντίσει να ψάξεις μια φορά όλα αυτά προβλήματα, να τα αποκλείσεις μια και έξω για όλες τις φορές που ασχοληθείς ώστε να μην αναρωτιέσαι για τι πράγμα μιλάει ο άλλος, έτσι δεν είναι;
micos000 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2016 Για να εξηγούμε, αυτό που είπα πριν δεν ήταν κακία αλλά απλή ερώτηση, γιατί αν είχες κάτι συγκεκριμένο θα έπρεπε να μας δώσεις όλα τα στοιχεία για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Φυσικά, καλά κάνεις και θέλεις να βελτιωθείς έτσι ώστε να παρουσιάζεις μια σωστή και ποιοτική δουλειά, όσο μικρή και ασήμαντη κι αν είναι. Το θέμα όμως με τα fields είναι περίεργο και θα πρέπει να ξέρεις προκαταβολικά σε τι μορφή θα πρέπει να δουλέψεις (interlaced/progressive) και να ξέρεις και το filed order (upper/lower first) για την περίπτωση του interlaced video για να μην σου παίζουν ανάποδα και έχεις τρεμάμενα κινούμενα στοιχεία στο βίντεο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα