LiquidTroll Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Καλησπέρα παίδες , μια ερώτηση για VLANs. Καταλαβαίνω να έχω ένα switch και να το χωρίζω σε 2 VLANs. Εκεί που μπερδευομαι είναι όταν έχουμε >2. Οταν έχω φτιαξει ένα VLAN 23 στο ένα switch , και έχω βάλει δύο Ports , FA 0/0 και FA 0/1 σε αυτό, εάν κάνω trunking με ένα άλλο switch , και βάλω το ίδιο domain , στην ουσία φτιάχνω το ίδιο VLAN στο άλλο switch? Δηλαδή έχω 2 switches τα οποία φοράνε το ίδιο VLAN? Ποια η πρακτική χρησιμότητα κάτι τέτοιου? Ευχαριστώ θερμά.
Επισκέπτης Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Έχεις ένα switch στον Α' όροφο και ένα switch στον B' όροφο (ή σε ένα διπλανό κτήριο αν θες). Θές να διαχωρίσεις χρήστες/τμήματα εφαρμόζοντας διαφορετικά policies και κάνοντας extend το vlan broadcast domain του κάθε vlan (για να είναι εφικτή η επικοινωνία όπως και η εφαρμογή των policies). Παράδειγμα στον Ά όροφο θές να βάλεις στο vlan 10 τους χρήστες που είναι στο engineering κομμάτι (οι οποίοι όμως βρίσκονται και στον Β' όροφο/άλλο κτήριο) και στο vlan 20 να βάλεις IT/administartors (με την ίδια λογική), στο vlan 30 να βάλεις voice κίνηση (με την ίδια λογική) και στο vlan 40 να βάλεις network administators κλπ κλπ. Άρα ανέξαρτητα απο την γεωγραφική θέση του καθενός ('Α/Β/Γ όροφος, άλλο κτήριο, κλπ) θές να εφαρμόσεις κάποια κοινά πράγματα (πχ οι χρήστες του engineering που είναι στο vlan 10 όπου και άν βρισκονται) να επικοινωνούν μεταξύ τους και με κάποια objects (πχ να έχουν πρόσβαση σε databases/web servers ένω οι χρήστες του vlan 30/voice να μην έχει καμία πρόσβαση προς αυτόν τον προορισμό). Αντίστοιχα θες πχ τα IP-phones για το VoIP service στο vlan 30, ανεξάρτητα με το ποιό γραφειό/όροφο/κτήριο, να επικοινωνούν με κάποιο "κέντρο" κλπ κλπ για κοινές ρυθμίσεις, ενώ η κίνηση να αντιμετωπίζετε με έναν ομοιόμορφο τρόπο όταν περνάει διαμέσου του δικτύου. Επίσης θα μπορούσε να συμβαίνει και το γεγονός του να μην έχεις πλέον διαθέσιμες πόρτες στο ένα switch και να ήθελες να προσθέσεις και άλλους χρήστες στις παραπάνω όμαδες. Ως προς την παραμετροποίηση, είναι θέμα vendor (vtp modes, cli - terminilogy etc).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα