Προς το περιεχόμενο

Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

greekparot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@ojm πρεπει να ερμηνευτεί από ποιον άραγε... απ'το υπουργειο; Άπτον ΔΕΔΔΗΕ; Απο το ΗΔΙΚΑ; Τι εστί ετήσια βάση;

Αν λαμβάνουν υπόψιν το ημερολογιακό έτος, τοτε ο ΔΕΔΔΗΕ βλέπει ότι για το 2024 έχεις κάψει 2149. Άρα με το παλιό σύστημα τον 4μηνιαιων, θεωρητικά θα μπορούσες στα επόμενα 2 τετράμηνο να ρίξεις τον μέσο όρο και να πάρεις Κοτ αναδρομικά για τις 2149kw; Πήγαινε στο mydeddie app -- μετρήσεις -- στατιστικά καταναλώσεων -- ετήσια κατανάλωση και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα σου εμφανίζει 2149kw στο έτος 2024 παρόλο που η κατανάλωση αυτή πιάνει και Νοέμβριο Δεκέμβριο 2023

Kαι για το 2023 θα σου εμφανιζει τις 3 εκκαθαριστικές του 2023 και μάλλον από εκεί βγαίνει ο μέσος όρος του 2023.

Επίσης παραμένει ερωτηματικό τι γίνεται σε περίπτωση τουρισμού όπου ο πάροχος δεν έχει πρόσβαση στο ιστορικό κατανάλωσης. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 hours ago, ojm said:

για το διάστημα 15/11/2023 - 14/03/2024 και η κατανάλωση είναι 2149 kWh.

το όριο κατανάλωσης μου για τετράμηνο είναι 1400 kWh. 

Τα προηγούμενα 2 τετράμηνα είχα συνολική κατανάλωση 1805 kWh, άρα εγώ βλέπω ότι η μέση κατανάλωσή μου δεν έχει ξεπεράσει το όριο

Το θεμα ειναι απο πότε υπολογιζεται η ''μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση'' , πότε ξεκιναει ο ετήσιος κύκλος δλδ. Ίσως από το 1ο τετραμηνο με ΚΟΤ, ισως απο το πρωτο τετραμηνο της παροχης. Μπορει λοιπον για εσενα ή μολις να αρχισε, ή να περιλαμβανει το προηγουμενο μονο τετραμηνο. Ποτέ δεν το εχω ψαξει. Ισως σου το διευκρινίσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οκ, δε φαίνεται λοιπόν να διευκρινίζεται αυτό κάπου. Θα πάρω τηλέφωνο το ΔΕΔΔΗΕ πρώτα και μετά τον πάροχο. Αν βγάλω άκρη θα σας πω.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! 😊

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, ojm είπε

Στο site της ΔΕΔΔΗΕ λέει:

1) αν έχεις υπερβεί το όριο πάνω από 10%, τότε υπολογίζεται η μέση κατανάλωση και μόνο αν και αυτή υπερβαίνει τα όρια χάνεις το ΚΟΤ.

2) αν έχεις υπερβεί το όριο πάνω από 10%, τότε υπολογίζεται η μέση κατανάλωση και μόνο αν αυτή ΔΕΝ υπερβαίνει τα όρια ισχύει το ΚΟΤ για την κατανάλωση εντός του ορίου.

3) αν έχεις υπερβεί το όριο έως 10%, τότε ΔΕΝ υπολογίζεται η μέση κατανάλωση, και ισχύει το ΚΟΤ για την κατανάλωση εντός του ορίου.

Κάνω quote το ποστ σου, αφου συμφωνούμε όλοι νομίζω ότι αυτό είναι το συμπέρασμα από τη σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

*όπου μεση κατανάλωση = μέση τετραμηνιαία κατανάλωση

Από κει και πέρα, είναι ένα ερώτημα πως βγαίνει  η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση.

Το λογικό είναι πως μετράνε τους τελευταίους 12 μήνες. Ένα σημείο που ίσως να έχει σημασία, είναι πως λογικά μετράνε τους τελευταίους 12 μήνες, αν είχες ΚΟΤ όλους αυτούς τους μήνες.

Αν πχ είχες ΚΟΤ μόνο τους τελευταίους 8 μήνες, τότε η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση θα υπολογιζόταν μόνο για τα 2 τελευταία 4μηνα. Αν είχες μόνο δυο μήνες θα υπολογιζόταν για τους δύο μήνες (700kwh) κ.ο.κ

Στην περίπτωση σου που δεν εφαρμόστηκε στις 2149 kwh του τελευταίου τετραμήνου, από πότε έχεις ΚΟΤ;

Αν είχες όλο το τελευταίο 12μηνο KOT, τότε θα έπρεπε να εφαρμοστεί η έκπτωση του ΚΟΤ για τις 1400 από τις 2149kwh του τελευταίου 4μήνου.

Επεξ/σία από SofoS@

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, ojm είπε

Οκ, δε φαίνεται λοιπόν να διευκρινίζεται αυτό κάπου. Θα πάρω τηλέφωνο το ΔΕΔΔΗΕ πρώτα και μετά τον πάροχο. Αν βγάλω άκρη θα σας πω.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! 😊

Και τώρα μπορείς να πάρεις τηλέφωνο.. Αλλά δεν θα σου δώσουν σαφή απάντηση.. Αλλα μιλά και με τον παροχο σου.. 

Επεξ/σία από takoulou

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Googlara κυλιόμενη βάση και παραδόξως βρήκα εδώ μια διαφορετική ερμηνεία 

On 05/12/2021 at 02:08, Fallen333 said:

Ωραία! 

Λοιπόν, "ετήσια ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ βάση" σημαίνει Rock'n'Roll = μπορείς να "ροκάρεις" (να πάρεις το 10%) μόνο ΑΝ "ρολάρεις" (το ετήσιο σύνολο kwh να είναι 3 χ όρια ΚΟΤ). 
Πχ, έχουμε όριο ΚΟΤ=1700kwh. Η ετήσια βάση είναι 3χ1700=5100kwh. 
Για να ροκάρω σε αυτό το τετράμηνο, δηλαδή για να χρεωθώ ΕΩΣ 1870kwh ΜΕ ΚΟΤ, θα πρέπει στα 2 προηγούμενα τετράμηνα που ρολάρουν (ακολουθούν) μαζί με αυτό το τετράμηνο, να έχω, ΚΑΙ κάτω από 1700kwh για κάθε ένα από τα 2 τετράμηνα, ΚΑΙ ταυτόχρονα σύνολο 1700+1700-170 = κάτω από 3230kwh. 

Εσύ έκαψες 1666+1482=3138kwh, άρα μπορούσες να κερδίσεις το 10% και να ξεπεράσεις τα 1700. Το θέμα είναι γιατί σε τιμολόγησαν μόνο  τις 1757 και οχι τις 1827kwh με ΚΟΤ?

Με αυτή την ερμηνεία, στο 1ο 4μηνο μπορείς να κάνεις υπέρβαση μέχρι 10% αλλιώς χάνεις οριστικά το Κοτ του 1ου 4μηνου.

Και ο κυλιόμενος μέσος όρος ξεκινάει να μετράει από το 2ο 4μηνο...

Επεξ/σία από ekrepali

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πέρα από το ερώτημα με την μέση ετήσια κατανάλωση, ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι κάνουν τώρα που βγαίνουν μηνιαίοι λογαριασμοί;

Κοιτάνε μέση κατανάλωση μόνο αν ξεπεραστεί το μηνιαίο όριο ή την κοιτάνε σε κάθε περίπτωση;

Αν δηλαδή με όριο τις 1400kwh έχεις τον πρώτο μήνα ΚΟΤ κατανάλωση 500Kwh (δεν παίρνεις έκπτωση) και τον δεύτερο μήνα κατανάλωση 300kwh, θα πάρεις έκπτωση ΚΟΤ στις 300;

Αν κάνουν μόνο τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιόδου, τότε θα πάρεις έκπτωση στις 300kwh

Αν κάνουν συνολικό έλεγχο διμήνου, όπου 800 > 770 (700kwh+10%),τότε δεν παίρνεις έκπτωση ούτε για τις 300 kwh

Επεξ/σία από SofoS@

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 minutes ago, SofoS@ said:

ερώτημα είναι τι κάνουν τώρα που βγαίνουν μηνιαίοι λογαριασμοί;

Θα επρεπε/πρεπει να βγει επισημη ανακοινωση για το θεμα. Αναμενουμε...

Ο ολος τρόπος ειναι λαθος για μενα. Εχεις οριο Χ ? ΚΟΤ μέχρι το Χ και η όποια υπέρβαση χρέωση με κανονική τιμη. Τέλος.

Επεξ/σία από BrunoB

3 minutes ago, BrunoB said:

Θα επρεπε/πρεπει να βγει επισημη ανακοινωση για το θεμα. Αναμενουμε...

Ο ολος τρόπος ειναι λαθος για μενα. Εχεις οριο Χ ? ΚΟΤ μέχρι το Χ και η όποια υπέβαση χρέωση με κανονική τιμη. Τέλος.

Με απλά λόγια αν καις κλιματιστικό το καλοκαίρι δεν έχεις ΚΟΤ. Αν καις κλιματιστικό το χειμώνα δεν έχεις ΚΟΤ. Αν καις κάτω από 50 kw το μήνα δεν έχεις ΚΟΤ. Άρα θα παίρνουμε ΚΟΤ για μέτριες καταναλώσεις τους αδιάφορους μήνες δηλαδή κάνα 50άρικο το χρόνο; Ωραία λύση...

3 minutes ago, ekrepali said:

Ωραία λύση...

Ναι ειναι παραλογο. Κοινωνικο τιμολογιο με τιμωρια! Τωρα γραφω στο αλλο νημα οτι άλλαξα ολοκληρο 24αρι γιατι χειμωνα καλοκαιρι ειμαι με εναν μετρητη μην περασω τα ορια, ελεος δλδ!

2 ώρες πριν, ojm είπε

Όχι, δεν είπαμε αυτό 🙂 . Αν σε ενδιαφέρει και θες ξαναδιάβασε προσεκτικά αυτό που παρέθεσα από το site. 

Όχι, κανείς δε μου εξήγησε πως υπολογίζεται η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, που ήταν η βασική μου απορία.

Δεν φαίνεται να έχεις καταλάβει ούτε τι ρώτησα, ούτε τα δεδομένα που είχα παραθέσει νωρίτερα και άρα δε μπορείς να με βοηθήσεις, οπότε θα περιμένω από κάποιον άλλο που γνωρίζει περισσότερα. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, ούτως ή άλλως. Καλή συνέχεια ❤️

Κι εγώ ρωτούσα κάτι σχετικό πριν λίγες μέρες και πάλι υπήρχε σύγχυση αλλά εγώ ρωτούσα λίγο διαφορετική περίπτωση. Πάντως συμφωνώ μαζί σου.

2149 + 1805 = 3954 το χρόνο 

Οποτε είσαι στις 3954/3 = 1318 μέση κατανάλωση ανά τετράμηνο τον τελευταίο χρόνο. Οπότε είσαι κάτω από τις 1400 και πρέπει να πάρεις κοτ για τις 1400 από τις 2149. 

Το site δεν είναι λάθος. Έτσι ακριβώς το γράφει και το φεκ. 

Αν άλλαξες πάροχο κάπου στον προηγούμενο χρόνο, ίσως να έγινε κανένα μπέρδεμα. 

Εγώ θα έπαιρνα όποιον έβρισκα μπροστά μου. Πρώτα πάροχο ( που θεωρώ αυτός έκανε το λάθος) , δεδδηε, ιδικα, ΡΑΕ και ξανά από την αρχή ανάλογα... 

2 ώρες πριν, ekrepali είπε

Με αυτή την ερμηνεία, στο 1ο 4μηνο μπορείς να κάνεις υπέρβαση μέχρι 10% αλλιώς χάνεις οριστικά το Κοτ του 1ου 4μηνου.

Αν η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση βγει τελικά εντός ορίου με τον 2ο λογαριασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να στα αφαιρέσουν τότε;

2 ώρες πριν, SofoS@ είπε

Στην περίπτωση σου που δεν εφαρμόστηκε στις 2149 kwh του τελευταίου τετραμήνου, από πότε έχεις ΚΟΤ;

9 λεπτά πριν, physnik είπε

Αν άλλαξες πάροχο κάπου στον προηγούμενο χρόνο, ίσως να έγινε κανένα μπέρδεμα. 

Είναι πάνω από 1 χρόνος που έγινε η πρώτη αίτηση και είμαι στον ίδιο πάροχο από τότε, αλλά σκεπτόμενος αυτά κάτι "κλίκαρε" και έχω μία θεωρία για το τι μπορεί τελικά να έγινε με το δικό μου θέμα. Θυμήθηκα ότι είχα καθυστερήσει αρκετά να ανανεώσω την αίτηση για το ΚΟΤ. Την ανανέωσα πριν εκδοθεί αυτός ο λογαριασμός με αποτέλεσμα να αναγράφεται επάνω στο λογαριασμό ότι είμαι δικαιούχος ΚΟΤ, αλλά επειδή δεν υπήρχε ενεργή αίτηση για το τετράμηνο που τιμολογήθηκε, δεν πήρα την έκπτωση. Θα πάρω και τηλέφωνο να το ξεκαθαρίσω όταν μπορέσω, αλλά ξέρετε αν λειτουργεί έτσι το ΚΟΤ γενικά; Δηλαδή ξέρουμε αν η έκπτωση έχει να κάνει με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός, ή με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης που αφορά το λογαριασμό; 

Στο ΚΟΤ δεν είναι η κατανάλωση για κάθε μήνα   350 κιλοβατώρες.. Και αν μάλιστα έχεις και νυχτερινό καλύπτεις άνετα την κατανάλωση.. Φτάνει όμως να  μην καις υπερβολικά αλλά φυσιολογικά... Δεν μπορεί να σε καλύπτει σε  κατανάλωση εκτός ορίων όπως  είναι 25-30 κιλοβατώρες την ημέρα.. 

14 minutes ago, ojm said:

η έκπτωση έχει να κάνει με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός, ή με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης που αφορά το λογαριασμό; 

H έκπτωση πάει ανάλογα τη περίοδο κατανάλωσης. Πχ αν έχεις όριο 1700 ισοδυναμεί με 14.166 ανά μέρα. Οπότε αν ο λογαριασμός είναι 117 μέρες, τότε το όριο για τη συγκεκριμένη περίοδο εκκαθάρισης είναι 117*14.166 = 1657

Όσο για την αλλαγή παρόχου, δε χρειάζεται να κάνεις νέα αίτηση. Ίσα-ίσω, αν κάνεις νέα αίτηση, πόσο μάλλον μετά από καιρό, κινδυνεύεις να χάσεις το ΚΟΤ για το μεσοδιάστημα. Έχουν ξεμείνει οι οδηγίες στο ΗΔΙΚΑ από τις εποχές των παγετώνων ότι πρέπει να γίνει νέα αίτηση σε περίπτωση που αλλάξεις πάροχο, δεν ισχύει. Ενημερώνεται αυτόματα ο νέος πάροχος απ'τον ΔΕΔΔΗΕ. Μια φορά το χρόνο θα κάνεις αίτηση... παράδειγμα αν για φέτος η προθεσμία είναι 30/9, κάνε στις 29/9.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, ojm είπε

Αν η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση βγει τελικά εντός ορίου με τον 2ο λογαριασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να στα αφαιρέσουν τότε;

Είναι πάνω από 1 χρόνος που έγινε η πρώτη αίτηση και είμαι στον ίδιο πάροχο από τότε, αλλά σκεπτόμενος αυτά κάτι "κλίκαρε" και έχω μία θεωρία για το τι μπορεί τελικά να έγινε με το δικό μου θέμα. Θυμήθηκα ότι είχα καθυστερήσει αρκετά να ανανεώσω την αίτηση για το ΚΟΤ. Την ανανέωσα πριν εκδοθεί αυτός ο λογαριασμός με αποτέλεσμα να αναγράφεται επάνω στο λογαριασμό ότι είμαι δικαιούχος ΚΟΤ, αλλά επειδή δεν υπήρχε ενεργή αίτηση για το τετράμηνο που τιμολογήθηκε, δεν πήρα την έκπτωση. Θα πάρω και τηλέφωνο να το ξεκαθαρίσω όταν μπορέσω, αλλά ξέρετε αν λειτουργεί έτσι το ΚΟΤ γενικά; Δηλαδή ξέρουμε αν η έκπτωση έχει να κάνει με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός, ή με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης που αφορά το λογαριασμό; 

Η αίτηση που έκανες πάνω από ένα χρόνο πριν, ήταν για έκπτωση ΚΟΤ μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023 εφόσον ήταν μέχρι και τότε ενεργή και όχι ακυρωμένη.

https://www.odigostoupoliti.eu/ksekinoun-oi-aitiseis-dikaiouchon-gia-to-koinoniko-oikiako-timologio-kot-2023/

Αναφορά σε κείμενο

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ

Ο τελευταίος λογαριασμός αναφέρει για εκείνη την στιγμή που εκδόθηκε αν ανήκεις σε κατηγορία ΚΟΤ, δεν αναφέρεται σε όλο το διάστημα τιμολόγησης.

Η έκπτωση ΚΟΤ ξεκινάει από όταν έκανες την αίτηση στο ΗΔΙΚΑ (ίσως 1-2 μετά μέχρι να πάει στο ΔΕΔΔΗΕ)

Πότε δείχνει πως έκανες την τελευταία αίτηση στο ΗΔΙΚΑ;

Ίσως επειδή για ένα διάστημα δεν είχες ΚΟΤ να ξεκίνησε να μετράει απ την αρχή ο κυλιόμενος μέσος όρος.

Επεξ/σία από SofoS@

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...