naruto14 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Δεν γνωρίζω αν διάλεξα το καλύτερο section για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά μιας και το αντίστοιχο θέμα στην ενότητα προσφορές είναι κλειδωμένο, είπα να ρωτήσω εδώ. Αν βρίσκομαι σε λάθος ενότητα, παρακαλώ να μεταφερθεί εκεί που πρέπει. Η αλήθεια είναι δεν έτυχε ποτέ να χρησημοποιήσω το δικαίωμα που έχουμε σαν καταναλωτές όταν αγοράζουμε online που λέγεται "Δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης". Κάθισα να το ψάξω λίγο περισσότερο και διαβάζοντας και το συγκεκριμένο θέμα μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. Στο post αναγράφεται το εξής: Προκειμένου να προσδιοριστούν η φύση, τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία των αγαθών, ο καταναλωτής θα πρέπει να τα χειρίζεται και να τα εξετάζει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα του επιτρεπόταν να το πράξει σε κάποιο κατάστημα Αυτό ισχύει για όλα τα ηλεκτρονικά προϊόντα; Αυτό που με απασχολεί συγκεκριμένα σχετίζεται με αγορά οθόνης. Έχω δηλαδή το δικαίωμα να αγοράσω διαδικτυακά μια οθόνη και αφού μου έρθει στο σπίτι να την αποσφραγίσω και να την δοκιμάσω στο δικό μου υπολογιστή όπως θα δοκίμαζα σε ένα κατάστημα? Προφανώς δεν αναφέρομαι σε πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην οθόνη όπως πχ το Overclock σε Hz, εφόσον αυτό υφίσταται. Εννοώ απλά να την συνδέσω να πειραματιστώ με χρώματα και τις ρυθμίσεις και να την χρησημοποιήσω κάποιες ώρες για να πεισθώ ότι με ικανοποιεί. Οποιαδήποτε απάντηση/βοήθεια σε φιλικό κλίμα πάντα είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Razor_7 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Εφοσον επιστραφει σε κατασταση που μπορει να επαναπροωθηθει/πωληθει ναι. Αυτο σημαινει πολυ προσεκτικο ανοιγμα της συσκευασιας και ξανα κλεισιμο με ολα τα παρελκομενα ως ειχαν, κτλ.κτλ.
naruto14 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Άρα δοκιμή σε πλαίσια φυσιολογικά, δηλαδή προσεκτικό ξεπακεταρισμα, σύνδεση της οθόνης, δοκιμή στον υπολογιστή και πίσω ξανά στη συσκευασία όπως ακριβώς βγήκε. Και με αυτά μπορούν να δεχτούν πίσω τη συσκευή; έτσι δεν είναι όμως σαν να πωλούν μετά κάτι μεταχειρισμενο ή εκθεσιακό ; θα το δώσουν στην ίδια τιμή σαν καινούργιο; αυτό είναι που δεν μου κάθεται πολύ καλά. Έτσι πολύ πιθανόν είναι κάποιοι από εμάς να έχουμε παραλάβει προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί πρώτα από άλλους και δεν έρχονται σε μας κατευθείαν από το εργοστάσιο.
kage Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 τα λινκ που ναι σε eur-lex ειναι οδηγιες προς τις χωρες για να τα κανουν νομο...και οχι ευρωπαικη νομοθεσια που γραφει. Αν δεν γραφει τα αρθρα 37+47 που λενε 15μερες ή 12 μηνες δικαιωμα υπαναχωρησης σε καποιο gr νομο δεν ισχυει.. Μετα λεει οτι και το μαγαζι μπορει να αξιωσει μειωση αξιας... Π.χ. το ανοιξες ;εβγαλες απο το bag ναυλον την οθονη;εχασα 100ε .μπορει να το κανει; Η επιχειρηση εχει δικηγορο ο ιδιωτης;η γγκ μπορει να κανει τον διαιτητη στο παραπανω; Εντιτ:με προχειρο ψαξιμο το 15ημερο ισχυει τα αλλα για 12μηνο ή μειωση αξιας δεν νομιζω.
zio10 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Άρα δοκιμή σε πλαίσια φυσιολογικά, δηλαδή προσεκτικό ξεπακεταρισμα, σύνδεση της οθόνης, δοκιμή στον υπολογιστή και πίσω ξανά στη συσκευασία όπως ακριβώς βγήκε. Και με αυτά μπορούν να δεχτούν πίσω τη συσκευή; έτσι δεν είναι όμως σαν να πωλούν μετά κάτι μεταχειρισμενο ή εκθεσιακό ; θα το δώσουν στην ίδια τιμή σαν καινούργιο; αυτό είναι που δεν μου κάθεται πολύ καλά. Έτσι πολύ πιθανόν είναι κάποιοι από εμάς να έχουμε παραλάβει προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί πρώτα από άλλους και δεν έρχονται σε μας κατευθείαν από το εργοστάσιο. Κι εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Όσο καλά και να την ξαναπακετάρεις θα φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε, μπορεί να έχει δαχτυλιές ή λίγες σκόνες. Ο επόμενος που θα την πάρει κατά πάσα πιθανότητα θα το καταλάβει και θα τα βάλει με το μαγαζί...
naruto14 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2016 τα λινκ που ναι σε eur-lex ειναι οδηγιες προς τις χωρες για να τα κανουν νομο...και οχι ευρωπαικη νομοθεσια που γραφει. Αν δεν γραφει τα αρθρα 37+47 που λενε 15μερες ή 12 μηνες δικαιωμα υπαναχωρησης σε καποιο gr νομο δεν ισχυει.. Μετα λεει οτι και το μαγαζι μπορει να αξιωσει μειωση αξιας... Π.χ. το ανοιξες ;εβγαλες απο το bag ναυλον την οθονη;εχασα 100ε .μπορει να το κανει; Η επιχειρηση εχει δικηγορο ο ιδιωτης;η γγκ μπορει να κανει τον διαιτητη στο παραπανω; Εντιτ:με προχειρο ψαξιμο το 15ημερο ισχυει τα αλλα για 12μηνο ή μειωση αξιας δεν νομιζω. Δηλαδή σύμφωνα με αυτά που λες εξαρτάται από τον κάθε ιδιώτη και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την επιστροφή και να κάνει πλήρη επιστροφή χρημάτων; και τι γίνεται όταν το έχουν γραμμένο στη καρτέλα με τις επιστροφές στη σελίδα τους όπως είναι τα περισσότερα καταστήματα; (kotsobolos, e-shop και ένα σωρό αλλα).
saxos55 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Ελληνικός Νόμος (Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά το ίδιο είναι) για όσους τον ψάχνουν: Κοινή Υπουργική Απόφαση Z1-891 του 2013: Άρθρο 3ι Υποχρεώσεις του καταναλωτή σε περίπτωση υπαναχώρησης (σελίδα 7 του pdf) 2. Ο καταναλωτής ευθύνεται για τυχόν μείωση της αξίας των αγαθών μόνο ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των αγαθών άλλης πλην εκείνης που είναι αναγκαία για τη διαπίστωση της φύσης, των χαρακτηριστικών και της λει− τουργίας των αγαθών. Ο καταναλωτής δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για οποιαδήποτε μείωση της αξίας των αγαθών όταν ο προμηθευτής δεν έχει παράσχει κοινοποίη− ση του δικαιώματος υπαναχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 3β παράγραφος 1 περίπτωση η) Που σημαίνει (δική μου ερμηνεία τουλάχιστο): Αν πάρω κάτι (από απόσταση) και το "χρησιμοποιήσω" για να διαπιστώσω τα χαρακτηριστικά του, δε μειώνω την αξία του. Όμως, για να διαπιστώσω κάποια χαρακτηριστικά του πρέπει να το αποσυσκευάσω. Με λίγα λόγια, όπως σε μία έκθεση καταστήματος μπορώ σε μια τηλεόραση να αλλάξω κανάλια, να βάλω ένα στικάκι να δω χρώματα, μαύρο, κτλ, το ίδιο μπορώ να κάνω και σπίτι μου, χωρίς να μειώνω την αξία του. Φυσικά άμα τη γδάρω πχ την τηλεόραση ή αν σκίσω το manual σε μία σελίδα αλλάζει το πράγμα. Tl;dr: Μπορείς να ανοίξεις τη συσκευασία, να περιεργαστείς τη συσκευή με τρόπο που θα έκανες σε ένα κατάστημα (πχ δε μπορείς να ψήσεις τόστ σε μία τοστιέρα, όπως δε θα έψηνες τοστ στο mediamarkt, μπορείς όμως να τη βάλεις στην πρίζα να δεις πόσο γρήγορα ζεσταίνουν οι "πλάκες", πάλι όπως θα έκανες στο mediamarkt όπου έχει πρίζες στο χώρο της έκθεσης ακριβώς για αυτό το λόγο). Αν δε σου κάνει, την συσκευάζεις και την επιστρέφεις για το ποσό που την αγόρασες. Έξω (amazon, sportsdirect, spartoo, κτλ) αυτό το κάνουν χρόνια. Εδώ...
thief7710 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Φιλος πηρε τηλεοραση απο το media markt. Καμμενο πιξελ. Την πηγε πισω την αλλαξαν χωρις δευτερη κουβεντα. Ξανα καμμενο πιξελ. Παλι την αλλαξαν και του ειπαν να ανοιξει εκει επιτοπου την τριτη να δουν αν ειναι οκ. Επισης αλλος φιλος αγορασε λαπτοπ απο το media. Δεν του αρεσε το πληκτρολογιο. Το πηγε πισω και πηρε αλλο μοντελο χωρις πολλες ερωτησεις. Το media πρεπει να ειναι το μοναδικο καταστημα στην Ελλαδα που παιζει μπαλα με αυτον τον νόμο.
zio10 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Ελληνικός Νόμος (Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά το ίδιο είναι) για όσους τον ψάχνουν: Κοινή Υπουργική Απόφαση Z1-891 του 2013: Άρθρο 3ι Υποχρεώσεις του καταναλωτή σε περίπτωση υπαναχώρησης (σελίδα 7 του pdf) 2. Ο καταναλωτής ευθύνεται για τυχόν μείωση της αξίας των αγαθών μόνο ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των αγαθών άλλης πλην εκείνης που είναι αναγκαία για τη διαπίστωση της φύσης, των χαρακτηριστικών και της λει− τουργίας των αγαθών. Ο καταναλωτής δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για οποιαδήποτε μείωση της αξίας των αγαθών όταν ο προμηθευτής δεν έχει παράσχει κοινοποίη− ση του δικαιώματος υπαναχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 3β παράγραφος 1 περίπτωση η) Που σημαίνει (δική μου ερμηνεία τουλάχιστο): Αν πάρω κάτι (από απόσταση) και το "χρησιμοποιήσω" για να διαπιστώσω τα χαρακτηριστικά του, δε μειώνω την αξία του. Όμως, για να διαπιστώσω κάποια χαρακτηριστικά του πρέπει να το αποσυσκευάσω. Με λίγα λόγια, όπως σε μία έκθεση καταστήματος μπορώ σε μια τηλεόραση να αλλάξω κανάλια, να βάλω ένα στικάκι να δω χρώματα, μαύρο, κτλ, το ίδιο μπορώ να κάνω και σπίτι μου, χωρίς να μειώνω την αξία του. Φυσικά άμα τη γδάρω πχ την τηλεόραση ή αν σκίσω το manual σε μία σελίδα αλλάζει το πράγμα. Tl;dr: Μπορείς να ανοίξεις τη συσκευασία, να περιεργαστείς τη συσκευή με τρόπο που θα έκανες σε ένα κατάστημα (πχ δε μπορείς να ψήσεις τόστ σε μία τοστιέρα, όπως δε θα έψηνες τοστ στο mediamarkt, μπορείς όμως να τη βάλεις στην πρίζα να δεις πόσο γρήγορα ζεσταίνουν οι "πλάκες", πάλι όπως θα έκανες στο mediamarkt όπου έχει πρίζες στο χώρο της έκθεσης ακριβώς για αυτό το λόγο). Αν δε σου κάνει, την συσκευάζεις και την επιστρέφεις για το ποσό που την αγόρασες. Έξω (amazon, sportsdirect, spartoo, κτλ) αυτό το κάνουν χρόνια. Εδώ... Ο επόμενος μπορεί να παραπονεθεί όμως...εκεί ποιος φταίει; Κι εδώ μέσα έχουμε διαβάσει πολλές φορές για ανοιγμένες συσκευασίες κλπ. . Φιλος πηρε τηλεοραση απο το media markt. Καμμενο πιξελ. Την πηγε πισω την αλλαξαν χωρις δευτερη κουβεντα. Ξανα καμμενο πιξελ. Παλι την αλλαξαν και του ειπαν να ανοιξει εκει επιτοπου την τριτη να δουν αν ειναι οκ. Επισης αλλος φιλος αγορασε λαπτοπ απο το media. Δεν του αρεσε το πληκτρολογιο. Το πηγε πισω και πηρε αλλο μοντελο χωρις πολλες ερωτησεις. Το media πρεπει να ειναι το μοναδικο καταστημα στην Ελλαδα που παιζει μπαλα με αυτον τον νόμο. Και το public το κάνει, δίνει και τα λεφτά πίσω χωρίς πολλά πολλά ενώ άλλοι προωθούν πρώτα το πιστωτικό.
saxos55 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Ο επόμενος μπορεί να παραπονεθεί όμως...εκεί ποιος φταίει; Κι εδώ μέσα έχουμε διαβάσει πολλές φορές για ανοιγμένες συσκευασίες κλπ. . Δεν υπάρχει "επόμενος" Κανονικά το προϊόν πρέπει να πάει πίσω στον προμηθευτή να επανασυσκευαστεί (να καθαριστεί από δαχτυλιές κτλ) Ακόμα κι αν δε γίνει αυτό και κάποιος για οποιονδήποτε λόγο θέλει το προϊόν του να είναι "παρθένο", είναι πολύ απλό. Το επιστρέφει και παίρνει άλλο! (γι'αυτό λέγεται και αναιτιολόγητη υπαναχώρηση, δε χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα)
zio10 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δεν υπάρχει "επόμενος" Κανονικά το προϊόν πρέπει να πάει πίσω στον προμηθευτή να επανασυσκευαστεί (να καθαριστεί από δαχτυλιές κτλ) Αν δεν το κάνουν κάποιοι, δεν τους προτιμάμε. Το κάνει κανείς αυτό;!
l337 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2016 Θα πρέπει το προιόν να είναι ακριβώς στην αρχική του κατάσταση.(με ό,τι συνεπάγεται αυτό)
naruto14 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Παραθέτω κείμενο που αναγράφεται στις πολιτικές επιστροφων για αναιτιολογητη υπαναχωρηση. Η διαπίστωση της φύσης, των χαρακτηριστικών και της λειτουργίας των αγαθών, θα πρέπει να γίνει με βάση την πληροφόρηση που παρέχεται πάνω στην εξωτερική συσκευασία κάθε προϊόντος, καθώς και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που παρέχει η εταιρεία, χωρίς να ανοιχθεί η συσκευασία των προϊόντων και να τεθεί σε λειτουργία το αγαθό. Η εταιρεία, είναι πρόθυμη να ενημερώσει τον πελάτη για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την φύση και την λειτουργία των προϊόντων, παρέχοντας επιπλέον πληροφοριακό υλικό με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο. Σε περίπτωση ανοίγματος της συσκευασίας ή και θέσης σε λειτουργία των προϊόντων, η αξία τους αυτομάτως μειώνεται καθώς το προϊόν χαρακτηρίζεται ως μεταχειρισμένο και ο πελάτης οφείλει να αποζημιώσει την εταιρεία, για την μείωση της αξίας του προϊόντος. Δεν υπάρχει μεγάλη ασαφεια εδώ; σου λέει από τη μια ότι μπορείς να δοκιμάσεις τη λειτουργία του (που φαντάζομαι εννοεί όπως θα έκανες σε ένα κατάστημα), ενώ από την άλλη λέει πως αν αποσφραγιστει θεωρείται αυτόματα μεταχειρισμενο και μειώνεται η αξία του. Μου φαίνεται σαν να προσπαθούν να αποφύγουν τη συγκεκριμένη τακτική για αυτό τα μασανε κάπως. Λες και υπάρχει άλλη δυνατότητα να δοκιμάσεις τη λειτουργία μιας συσκευής αν δεν την ανοίξεις...
zio10 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Παραθέτω κείμενο που αναγράφεται στις πολιτικές επιστροφων για αναιτιολογητη υπαναχωρηση. Δεν υπάρχει μεγάλη ασαφεια εδώ; σου λέει από τη μια ότι μπορείς να δοκιμάσεις τη λειτουργία του (που φαντάζομαι εννοεί όπως θα έκανες σε ένα κατάστημα), ενώ από την άλλη λέει πως αν αποσφραγιστει θεωρείται αυτόματα μεταχειρισμενο και μειώνεται η αξία του. Μου φαίνεται σαν να προσπαθούν να αποφύγουν τη συγκεκριμένη τακτική για αυτό τα μασανε κάπως. Λες και υπάρχει άλλη δυνατότητα να δοκιμάσεις τη λειτουργία μιας συσκευής αν δεν την ανοίξεις... Εμένα λογικό μου φαίνεται το κείμενο, από μαγαζί είναι;
naruto14 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2016 Εμένα λογικό μου φαίνεται το κείμενο, από μαγαζί είναι; Ναι από μαγαζί. Πως το ερμηνεύεις δηλαδή; μπορεί να ανοιχτεί το προϊόν για δοκιμή ή αυτοί περιμένουν να τους το επιστρέψεις σφραγισμένο για να πάρεις όλο το ποσό που πληρωσες πίσω;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα