Προς το περιεχόμενο

SSD and Linux

SuPerMaNrE

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους . Καταρχήν να ευχαριστήσω κυρίως blueblood7 και physicant αλλά και όλους όσους με βοήθησαν.

Τώρα έχουμε και λέμε

Αγόρασαν τον ocz arc 100 σήμερα και θέλω να μου πείτε :

Ολα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω αναλυτικά για να αντικαταστήσω τον hdd που έχω στο λάπτοπ αυτή τη στιγμή . Εννοώντας αναλυτικά εννοώ όλες τις ρυθμίσεις , τι πρέπει να προς έξω με τον ssd , πως να εγκαταστήσει τα Linux , τι πρέπει να προσέχω στα λινουξ για τον ssd . Τι γίνεται με τα partitions ? να συμπληρώσω πως δεν θέλω να κράτησε τίποτα από τον παλιό σκληρό , μόνο τις φωτογραφίες που τις πέρασα σε ένα στικακι .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Βασικά σχεδόν τίποτα! Βγάζεις τον έναν δίσκο, βάζεις τον άλλον, κάνεις εκκίνηση με dvdrom/usb ακολουθείς τις οδηγίες και είσαι κομπλέ! Το ubuntu νομίζω κάνει αυτόματα trim, αν αυτό ρωτάς, οπότε δε χρειάζεται. Αλλιώς δίνεις αυτό στην κονσόλα:

fstrim -v /

sudo nano /etc/cron.daily/fstrim

#!/bin/sh

fstrim /

Πατάς ctrl+X για να αποθηκεύσεις και μετά:

sudo chmod +x /etc/cron.daily/fstrim
  • Like 2

Hibernation δεν κάνω, θα σου πουν περισσότερα τα παιδιά εδώ. Εάν η mobo σου υποστηρίζει ahci τότε δεν έχεις θέμα με trimming. Εάν όχι, έχεις θέματα μετά τον πυρήνα 3.2!

Ετσι (απο ενα τερματικο και με δικαιωματα root)

hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
Θα πρεπει να σου βγαλει κατι τετοιο

hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
	   *	Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)
  • Like 1

@ jim_p

ο δικός μου δίσκος υποστηρίζει trim, αλλά όταν πάω να κάνω fstrim -v / μου δίνει μήνυμα 

fstrim: ./: FITRIM ioctl failed: Operation not supported

Η motherboard ακόμα και μετά από αναβάθμιση συνεχίζει να μην υποστηρίζει ahci, αλλά μόνο ide και raid μέσω sata!

Έχω διαβάσει έναν σκασμό, αλλά πάλι δε βγάζω άκρη!!

@ SuPerMaNrE

Εννοείς long term support (lts) σε ubuntu. Όποια διανομή και να πας, βάλε ό,τι σε βολεύει. Εάν θέλεις σταθερότητα βάλε κάποια διανομή που έχει stable (debian 8) ή lts (ubuntu 14.04). Εάν πας για rolling πάνε για manjaro, debian 9, το τελευταίο ubuntu κοκ. Εγώ πχ στον file server μου έχω ubuntu server 14.04 και δε θα αναβαθμίσω παρά μόνο εάν λήξει η υποστήριξή του, μετά από μερικά χρόνια! Σε φορητούς όμως έχω manjaro γιατί θέλω τις τελευταίες αναβαθμίσεις στα προγράμματα μόλις κυκλοφορήσουν!

Κ.

Έγινε το ubuntu rolling; :huh:

όχι, λάθος διατύπωση!

@ jim_p

έχεις κάτι υπόψη; ρυθμίζεται από το bios να κάνει boot από τον δίσκο που είναι στην κάρτα;

Κ.

Ωραία ευχαριστω πολύ . Για να καταλάβω . Εγώ θέλω και μου αρέσει το kubuntu short term . Αν το εγκαταστήσω και περάσουν οι 9 μήνες που υποστηρίζεται. , τι θα γίνει μετά ; Θα μπορώ να το λειτούργησε χωρίς αναβάθμιση ή θα πρέπει να ξανά περάσω Linux από την αρχή ;

θα σου βγάλει μήνυμα να κάνεις αναβάθμιση και θα γίνει αυτόματα στην επόμενη έκδοση. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά όμως οπότε θα σου πρότεινα να κάνεις καθαρή εγκατάσταση πάλι από την αρχή την επόμενη έκδοση ή απλά να δοκιμάσεις την τύχη σου! Θα ακούσεις πολλές απόψεις, εσύ αποφασίζεις τι είναι καλύτερο για σένα!

Κ.

Μάλιστα ..... Με απογοητεύσες τώρα ... Μου άρεσε το kubuntu short term αλλά δεν θέλω να μπλέκω με αναβαθμισεις και σχετικά . Θέλω να έχω κάτι που δεν θα το αλλάζω κάθε λίγους μήνες .

Πειράζει αν κατέβασε την τελευταία έκδοση και μετά από 9 μήνες δεν αναβάθμισω ;

Τι θα γίνει ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...