Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αντιγράφω από αλλού γιατί πρέπει αύριο να πάω να βγάλω/εκδώσω βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ, και θέλω να μπλέξω όσο το δυνατόν λιγότερο με τα ζώα που λέει ένας φίλος σε σχετικό νήμα.

Είμαι και άρρωστος και δεν είμαι για πολλά πέρα-δώθε για χαρτιά.

Οπότε, γνωρίζει κάποιος από πρώτο χέρι τι ακριβώς χρειάζεται για να εκδώσεις για πρώτη φορά βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ, και να πας μία και καλή να τελειώνεις και όχι να πηγαινοέρχεσαι άδικα;

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ περίπου 2 χρόνια, και έχω:

- Τους αριθμούς ΑΜΑ/ΑΦΜ/ΑΜΚΑ (απλά γνωρίζω τους αριθμούς)

- Εκτυπωμένη την Ασφαλιστική Ικανότητα, δύο φορές (μία που λήγει 29/02/2016 και μία που λήγει 28/02/2017)

- Εκτυπωμένη Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/1986

- Αστυνομική ταυτότητα

Έχω βρει αυτά:

http://www.odigostou...eniako-atomiko/

Δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας

Άμεσα ασφαλισμένοι

Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)

Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ή Βεβαίωση Εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ελέγχει την έδρα ή απογεγραμμένο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παράρτημα του εργοδότη, όπου θα εμφαίνονται εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης (ή όπως θα διαμορφώνονται δέκα (10) κατ έτος μέχρι 100 ημέρες το 2013) το προηγούμενο έτος ή 15μηνο. Το έντυπο αυτό, μπορεί να το προμηθευτεί ο ασφ/νος από τον εργοδότη του.
Μία φωτογραφία ταυτότητας
Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (Διαβατήριο κλπ).
Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).
Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.

https://www.ika.gr/g...atid=8&ansid=11

Κι αν κάποιος δεν διαθέτει βιβλιάριο υγείας;

Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να μεταβεί σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να εκδώσει βιβλιάριο υγείας, προσκομίζοντας τα παρακάτω:
  • Φωτογραφία πρόσφατη
  • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Βεβαίωση διαγραφής από τον προηγούμενοφορέα ασφάλισης ή Υπεύθυνη Δήλωση ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο
  • Προσκόμιση άδειας παραμονής για υπηκόους τρίτων χωρών ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτες της Ε.Ε.

Τελικά τι ισχύει, και τι άλλο χρειάζεται να βρω ώστε να πάω μόνο μία φορά στο ΙΚΑ;

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα να μην πάω καν και να το κάνω μέσω internet;

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από τους ανήμπορους υπαλληλίσκους που δε θέλουν/βαριούνται να βοηθήσουν, μέχρι εκείνους που στήνονται από τις 05:00 παρά το πρωί για να προλάβουν χαρτάκι, τα οποία χαρτάκια τα δίνουν μέχρι τις 07:00 περίπου, και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη γραφειοκρατία και δε μπορούν/θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες για να γίνει πιο εύκολη και ανέξοδη η ζωή του πολίτη.

Δημοσ.

Δεν χρειαζεται να τα ακουσει απο πουθενα.. τα περασα εγω προχθες :P 

5μιση το πρωι στο ΙΚΑ, δινεις ονομα για σειρα, και στις 8 ολα τα ονοματα τα δινουν πανω στον φυλακα/υπευθυνο του ΙΚΑ και αυτος μοιραζει τα χαρτακια αναλογα με το ποιος ηρθε πρωτος στις 5 το πρωι..

Βιβλιαριο εβγαλα αλλα ημουν απο αλλο ταμειο και ειναι λιγο διαφορετικα..

Παρε μαζι σου εκκαθαριστικο, φωτοτυπια ταυτοτητας, και λογαριασμο ΔΕΗ/τηλεφωνου καλου κακου

Να εχεις και λογαριασμο τραπεζης IBAN στο ονομα σου

Δημοσ.

Επιτέλους ένας να συνεννοηθώ.

1. Οπότε χρειάζομαι φωτοτυπία ταυτότητας και όχι απλά ταυτότητα. Ξέχασα ότι δεν τους πληρώνω να έχουν φωτοτυπικά.

2. Εκκαθαριστικό δεν είδα να αναφέρεται κάπου όσο έψαξα. Δεν αμφιβάλλω, απλά μου φαίνεται κάπως περίεργο (ελάχιστα).

3. Λογαριασμό ΔΕΗ κ.λπ. αν δεν είναι στο όνομά μου, αλλά στο όνομα του πατέρα μου τους κάνει, ή θα πρέπει να πάω να αλλάξω και όνομα στα ρολόγια της ΔΕΗ;

Τα υπόλοιπα που αναφέρονται πιο πάνω δε χρειάζονται δηλαδή;

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Δημοσ.

Επιτέλους ένας να συνεννοηθώ.

1. Οπότε χρειάζομαι φωτοτυπία ταυτότητας και όχι απλά ταυτότητα. Ξέχασα ότι δεν τους πληρώνω να έχουν φωτοτυπικά.

2. Εκκαθαριστικό δεν είδα να αναφέρεται κάπου όσο έψαξα. Δεν αμφιβάλλω, απλά μου φαίνεται κάπως περίεργο (ελάχιστα).

3. Λογαριασμό ΔΕΗ κ.λπ. αν δεν είναι στο όνομά μου, αλλά στο όνομα του πατέρα μου τους κάνει, ή θα πρέπει να πάω να αλλάξω και όνομα στα ρολόγια της ΔΕΗ;

Τα υπόλοιπα που αναφέρονται πιο πάνω δε χρειάζονται δηλαδή;

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Και τα παραπανω χρειαζεσαι.. Αν δεν ειναι στο ονομα σου ο λογαριασμος και το σπιτι λογικα, ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ οτι φιλοξενω τον γιο μου ταδε με αριθμο ταυτοτητας ταδε στην οικια ταδε.

Και ναι, και εκκαθαριστικο εφοριας οπωσδηποτε, το ζητανε, δεν ξερω γιατι.

Δημοσ.

Κατάλαβα. Κουράστηκα και μόνο στην ιδέα, κι επίσης θυμήθηκα για ποιο λόγο δεν το έχω βγάλει ακόμα εδώ και δύο χρόνια.

Κάποια υπηρεσία που να αναλαμβάνει τέτοιες δουλειές υπάρχει να την πληρώσω να μην τρέχω σαν το Βέγγο;

Δημοσ.

Κατάλαβα. Κουράστηκα και μόνο στην ιδέα, κι επίσης θυμήθηκα για ποιο λόγο δεν το έχω βγάλει ακόμα εδώ και δύο χρόνια.

Κάποια υπηρεσία που να αναλαμβάνει τέτοιες δουλειές υπάρχει να την πληρώσω να μην τρέχω σαν το Βέγγο;

Μπορεις να κανεις εξουσιοδοτηση σε καποιον αν θες..

Κοιτα εγω τι εκανα, γιατι πηγα και 2η φορα την αλλη μερα :P

Πηγαινε το πρωι, χαλαρα στα κεπ, κανε τις υπευθυνες δηλωσεις και βγαλε και φωτοτυπιες.. και μετα πηγαινε στο ΙΚΑ πχ στις 10μιση - 11 παρε 1 χαρτακι και μετα παρε 5-6 νουμερα πιο μετα απο το 1ο χαρτακι.. πχ βγαλε 6 χαρτακια και παρε το 1ο και το 6ο και τα αλλα αστα πανω να τα παρουν αλλοι..

Συνηθως εχει 1μιση ωρα αναμονη τετοιες ωρες, εγω εφυγα και ηρθα 1 ωρα μετα και ειχα 2 ατομα μπροστα μου.. και αν τυχει και χασεις τη σειρα εχεις και το 2ο χαρτακι..

Καλο κουραγιο!

(μερικες φορες αναρωτιεμαι γιατι να μην εχουμε 1 ατομικο μοναδικο αριθμο ο καθενας μας με ολα τα στοιχεια και αποδεικτικα και να τα βλεπουν απο εκει.. ποιος ο λογος να δινεις δικαιολογητικα σε καθε υπηρεσια οταν τα εχεις ξαναδωσει σε αλλη κρατικη υπηρεσια πριν 1 μηνα πχ..)

Δημοσ.

Δεν χρειάζεται καν να πας στο ΙΚΑ, η διαδικασία πλέον γίνεται και από τα ΚΕΠ. Καταθέτεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ΚΕΠ μεσολαβεί και μετά από 2-3 μήνες σε καλεί να πας να παραλάβεις το βιβλιάριο.

λολζ

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν γίνεται με εξουσιοδότηση η έκδοση (να πάει άλλος στο ΙΚΑ ή σε ΚΕΠ) .
Γιατί θέλουν και φωτογραφία σου και την ταυτότητα σου (να δουν ότι είσαι εσύ, λόγω των πουστιών που παίζονται με εικονικές συνταγές-εξετάσεις-επεμβάσεις κλπ. )..

Το εκκαθαριστικό το ζητάνε για την επιβεβαίωση του ΑΦΜ,
δε νομίζω ότι το χρειάζονται αν είσαι ήδή ασφαλισμένος και θες να εκδώσεις βιβλιάριο.

Καλό είναι να το έχεις , όπως και οποιαδήπτε στοιχεία ταυτοποίησης κατοικίας (λογαριασμό τηλεφώνου και/ή ΔΕΗ του σπιτιού που μένεις)..

Θα πρότεινα να πάρεις τηλέφωνο στο ΙΚΑ της περιοχής σου να ρωτήσεις (πρέπει να το παλέψεις βέβαια),
και να θυμηθείς να ρωτήσεις και το όνομα του υπαλλήλου που στο είπε, και να είσαι διαχυτικός.
Αν είναι σε άλλο τμήμα , ρώτα ποιος είναι αυτός που πρέπει να ασχοληθεί για να ξέρεις το όνομα του (ή και του προϊσταμένου).

Πήγαινε και στην πουστιά και ζήτα τον συγκεκριμένο υπάλληλο, μπας και κάνεις τη δουλειά στη ζούλα (εκτός ουράς) .

Μια και η έννοια του ραντεβού στις διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου και των τραπεζών είναι high tech ακόμα για αυτούς. :wacko:

Δημοσ.

Εφόσον είσαι ασφαλισμένος πας σε ένα ΙΚΑ (όποιο θες) με φωτογραφία, Ταυτότητα και μία βεβαίωση / δήλωση ότι δεν είσαι σε άλλο ταμείο που την συμπληρώνεις εκεί ενώ περιμένεις. Το βιβλιάριο το παίρνεις αμέσως.

Πριν μερικούς μήνες πήγα και έβγαλα. Σε μισή ώρα είχα τελειώσει. Βόρεια προάστια Αθήνας το υποκατάστημα και ούτε καν πήγα πρωί πρωί.

Δημοσ.

Μετα από χρόνια έχασα το βιβλιάριο υγείας και αφού δεν το έβρισκα πήγα στο ΙΚΑ να βγάλω καινούριο.Η υπάλληλος με αντιμετώπισε με αγένεια και είχε στυλ:Αντε να τελειώνουμε,μην μας πρήζεις,μαζί σου θα ασχολούμαστε?Όχι μόνο το ύφος της αλλά και το πως μιλούσε.Σαν να μου έκανε χάρη.Όταν έφτιαχνε το βιβλιάριο ταχύτατα με γράμματα χάλια,κουτσομπόλευε με την διπλανή και είχε δίπλα της το κινητό τσεκάροντας FB.

Εμεινα ψύχραιμος και δεν τσακώθηκα γιατί δεν είχε νόημα.Το βιβλιάριο βγήκε σε μερικά λεπτά.Το θέμα είναι να μην έχει πολύ κόσμο.

Μου ζήτησε:

1)ΑΦΜ 2)ΑΜΑ 3)ΑΜΚΑ 4)Λογαριασμό ΔΕΗ η ΟΤΕ 5)Φωτοτυπία ταυτότητας 6)1 φωτογραφία και συμπλήρωσα 1 υπεύθυνη δήλωση οτι έχασα το βιβλιάριο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...