Προς το περιεχόμενο

Pixels vs Bitrate.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εστω οτι εχουμε δυο βιντεο. Το ενα ειναι 1080p αναλυση στα 4000Kbps, και το αλλο ειναι στα 720p στα 8000Kbps, δλδ εχει διπλασιο bitrate. Ποιο θα δειχνει καλυτερα σε μια οθονη 1080p;

Δημοσ.

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την αρχική πηγή των 2 βίντεο (δεδομένου ότι προέρχονται απ' την ίδια πηγή φυσικά, αλλιώς δε βλέπω λόγο σύγκρισης), σε τι ανάλυση ήταν αυτή η πηγή (δηλ. ποιο απ' τα 2 βίντεο είναι resized), τι είδους βίντεο είναι (πχ animation), κτλ κτλ. Θαρρώ ότι σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δείχνει καλύτερα το ένα, σε άλλες περιπτώσεις το άλλο.

Δημοσ.

Δεν έχω κάνει τη δοκιμή, αλλά μάλλον το 2ο θα προτιμούσα, αφήνοντας το scaler της τηλεόρασης να κάνει τη δουλειά μετά. Μου φαίνεται πολύ μεγάλη η διαφορά πληροφορίας (και τα 2 που γράφεις είναι χαμηλά, βέβαια)

Δημοσ.

Το παραδειγμα με τα bitrate ειναι υποθετικο. Αλλα αν θεωρησουμε οτι ειναι απο την ιδια πηγη και εγινε η ιδια επεξεργασια, δε θα δειχνουν ακριβως το ιδιο; Αφου το 720p παρολο που εχει 2πλασιο bitrate, εχει το 1/2 της αναλυσης, οποτε θα εξισορροπηθει με το 1080p βιντεο.

Δημοσ.

Πρώτα απ' όλα, 1280*720 = 921600px και 1920*1080 = 2073600, άρα ο λόγος είναι 2.25 ή 2 1/4.

Θεωρώ ότι η απώλεια πληροφορίας λόγω συμπίεσης για να πάρεις low bitrate 1080p θα είναι σημαντικότερη (θα χάσεις αρκετή πληροφορία pixels, την οποία στο 720 διατηρείς). Στο 720 θα έχεις μεν το scaling, αλλά δεν θα έχεις "χαλάσει" το αρχικό σου βίντεο. Καμία λύση δεν είναι βέλτιστη βέβαια, οπότε και πάλι μόνο με τεστ μπορείς να σιγουρευτείς. 

Δημοσ.

Διαβαζα καποιες περιπτωσεις για βιντεο ακομα και σε SD ποιοτητα (480p) τα οποια εχουν bitrate 20Mb/s ή και περισσοτερο. Δε ξερω ποια ειναι η χρηση τους ομως.

Δημοσ.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν το ποιός θα είναι ο νικητής εδώ.

Μεγάλο ρόλο παίζει το μέσο προβολής.

Όσο μεγαλώνει η οθόνη/πανί, τόσο πιο μπροστά θα καταλήξει το 1080p version.

Στις 25" π.χ. το 720p θα είναι μπροστά αν θεωρητικά έχει γίνει ολόιδια συμπίεση με μόνη διαφορά το μικρότερο bitrate στο 1080p.

Στις 100" το 720p όσο καλό και να ήταν, όσο bitrate και να είχε, λόγω του upscaling και του μεγάλου μεγέθους προβολής θα ήταν ξεκάθαρα χειρότερο οπτικά του 1080p version και ας έχει μικρότερο bitrate.

Αν τώρα βάλουμε και τους άλλους παράγοντες ( διαφορετικά codec, διαφορετικές ρυθμίσεις, κλπ ) φεύγεις στο απίθανο με άγνωστη απάντηση δίχως άμεση σύγκριση με A/B test.

Δημοσ.

Μπορεί να το βλέπω και λάθος, αλλά νομίζω ότι οι ίντσες δεν παίζουν ρόλο σ' αυτήν την ερώτηση. Με την ίδια λογική, αν κάθεσαι πολύ μακριά απ' την οθόνη δε βλέπεις καμία διαφορά γιατί δεν μπορείς να διακρίνεις τις λεπτομέρειες. :P

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαφώς και παίζει ρόλο το μέσο αναπαραγωγής για την εμπειρία θέασης, αλλά δεν μπορούμε να συκρίνουμε τα 2 βίντεο σύμφωνα με αυτό. Και εφόσον μιλάμε για αναπαραγωγή σε 1080p monitor, δεν έχει καμία σημασία πόσες ίντσες είναι, αρκεί να κάθεσαι στην ανάλογη απόσταση. Ξαναλέω, μπορεί να λέω και βλακείες. :D

Το παραδειγμα με τα bitrate ειναι υποθετικο. Αλλα αν θεωρησουμε οτι ειναι απο την ιδια πηγη και εγινε η ιδια επεξεργασια, δε θα δειχνουν ακριβως το ιδιο; Αφου το 720p παρολο που εχει 2πλασιο bitrate, εχει το 1/2 της αναλυσης, οποτε θα εξισορροπηθει με το 1080p βιντεο.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε όλα τα παραπάνω (ίδια πηγή, ίδιες ρυθμίσεις συμπίεσης, μπλα μπλα μπλα), πρέπει να λάβουμε υπόψη τι σόι βίντεο είναι. Σε άλλα βίντεο μπορεί να είναι αρκετό το 4000kbps που αναφέρεις (υποθετικά, το ξέρω), σε άλλες μπορεί να μην επαρκεί για τα 1080p.

Δεδομένου λοιπόν ότι φτάνεις σε ένα αρκετά υψηλό bitrate έτσι ώστε με την περαιτέρω αύξησή του να μη βλέπεις καμιά διαφορά στο 1080p, τότε το 720p βίντεο θα σου φαίνεται ίδιας ποιότητας, παρόλο που θα έχει το διπλάσιο bitrate. Οπότε αν το αναπαράγεις σε 1080p οθόνη, θα σου φανεί καλύτερο το 1080p, γιατί το 720p θα υποστεί upscale.

Αντίθετα, αν βάλεις ένα, ας πούμε, ικανοποιητικό bitrate στο 720p που να βρίσκεται στα όρια του ανεκτού, και έπειτα στο 1080p βάλεις το μισό απ' αυτό για να έχει μικρό μέγεθος, τότε σαφώς το 720p θα έχει εμφανισιακά καλύτερο αποτέλεσμα, παρά το upscale που θα φάει στον player.

Again, όλα παίζουν. :D

Τώρα, για το SD των 20Mbps, αν είναι downscale μεγαλύτερης ανάλυσης, όσο bitrate και να έχει, έχει χάσει αρκετή πληροφορία και αυτό θα φαίνεται αν το συγκρίνεις με αντίστοιχο 1080p βίντεο, μικρότερου bitrate.

Δημοσ.

Μια χαρά ρόλο παίζουν οι ίντσες.

Αν έχεις άνθρωπο με προβολέα και πανί 100" ή μεγαλύτερο, ζήτα του να βάλει 720p & 1080p version της ίδιας ταινίας και πες μας αν είδες διαφορά.

Δημοσ.

4.5μ απόσταση θέασης

135" πανί

μαξ του δωματίου τα 5.5μ

εκεί φαίνεται πιο μικρή στο μάτι η οθόνη, αλλά η διαφορά στην εικόνα μεταξύ 720p-1080p παραμένει οφθαλμοφανής.

Δημοσ.

Μα δεν είπα ότι δεν βλέπεις γενικά διαφορά. Είπα ότι δεν βλέπεις διαφορά αν πας πιο μακριά. Θες 10 μέτρα πίσω; Θες 20; Βάλε έναν τυχαίο αριθμό. Εγώ πχ έχω μυωπία, και στο 1 μέτρο να με βάλεις μπροστά στο πανί δε θα δω καμιά διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν πχ βάλεις το 1080p να παίξει σε διάφορες 1080p οθόνες, αλλά όσο μεγαλώνεις την οθόνη αναλογικά μεγαλώνεις και την απόσταση, το βίντεο θα σου φαίνεται μια χαρά. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που ρωτάει ο ts (τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, excuse me if I'm wrong). Ναι, αν βάλω ένα 720p βίντεο να παίξει στις 135'' και κάτσω να το δω απ' τα 5 μέτρα (φορώντας τα γυαλιά μου φυσικά :P) θα φαίνεται χάλια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι φταίει το βίντεο, ούτε ότι δεν έχει αρκετό bitrate. Όσο bitrate και να έχει, πάλι χάλια θα φαίνεται.

Η ερώτηση του ts εξαρχής ήταν "ποιο δείχνει καλύτερα σε μια οθόνη 1080p, βάσει ανάλυσης/bitrate". Φαντάζομαι ψάχνει/αναρωτιέται για κάποιον "ιδανικό συνδυασμό" bitrate/μεγέθους, έτσι ώστε να έχει τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται απ' το εκάστοτε βίντεο. :D

• Super Moderators
Δημοσ.

λέμε βλέπεις διαφορά στην εικόνα στα 5.5μ μεταξύ 720p & 1080p.

Φαίνεται ξεκάθαρα πιο ευκρινές πιο κρυστάλλινη η εικόνα σε 1080p rip.

Ναι προφανώς, αν είχες όμως την δυνατότητα να είσαι στα 8m που είναι η "σωστή" απόσταση για 135" με 720p, τότε δεν θα έβλεπες εύκολα διαφορές ανάμεσα σε 720 και 1080p...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...