Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βοήθειαααα.........έχω ένα σταθερό PC , CPU INTEL QUAD CORE 8400(s775\2 , 66Ghz) , με Windows 7 , αγορασμένο τον 8/09 , συνδεδεμένο μ’ένα UPS bitmore U1200LCD , το οποίο αγόρασα πρόσφατα . Προβλήματα :

1. Όταν κλικάρω Computer , με πάει στα Hard Disk Drives , όπου υπάρχει διαχωρισμός σε SYSTEM© & DATA(G) . Στον  SYSTEM© γίνονται όλες οι εγκαταστάσεις προγραμμάτων , τον δε DATA(G) τον χρησιμοποιώ κστά βούλησην . Εδώ και μήνες ο SYSTEM© βγαίνει κόκκινος , αντί για μπλέ και γράφει πχ τώρα 74MB free of 50GB , ενώ το  DATA(G) είναι μπλέ και γράφει 507 GB free of 546GB .  Όποτε έκανα restart άνοιγε με αυξημένο χώρο το SYSTEM© , όμως σταδιακά ο χώρος μειώθηκε από τα 4-5 GB , σε λίγα MB , τα giga μας τελείωσαν . Επειδή τόχω κάνει επανηλειμμένα , υποθέτω πως κάποια στιγμή θα μπουκώσει , φοβάμει δε μήπως πάψει και να λειτουργεί . Από το ΠΛΑΙΣΙΟ που αγόρασα το PC , μου είπαν τηλεφωνικά , να μεταφέρω αρχεία από το  SYSTEM© στο DATA(G) για να το ελαφρύνω . Το προσπάθησα , αλλά δημιουργείται conflict και δεν μου το επιτρέπει το σύστημα . Προσπάθησα να εγκαταστήσω το λογισμικό του πρόσφατα αγορασμένου UPS bitmore , στο DATA(G) , αλλά δεν μου το ανεγνώρισε ως πρόγραμμα  .
  2. Το PC έχει γίνει απελπιστικά αργό . Όσα προγράμματα «καθαρισμού» έψαξα στο διαδίκτυο , όλα έχουν κίνδυνο να μου φορέσουν κάποιον ιό και τρέχα –γύρευε .

Μπορεί κάποιος να με οδηγήσει βήμα-βήμα , τι πρέπει να  κάνω για τα παραπάνω ; Το βήμα-βήμα είναι απαραίτητο , αφού δεν είμαι και ο καλλίτερος στα κομπιούτερ . Λεπτομέρια , το πλησιέστερο κατάστημα που μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα μου , είναι ο Κωτσόβολος στην Καλαμάτα (120χλμ. απ'το σπίτι μου ) , ο οποίος θα το στείλει στην Αθήνα καί...τρέχα γύρευε ! Ευχαριστώ .

Επεξ/σία από Gi0
fonts edited
Δημοσ.

Έτσι κι αλλιώς, 50GB είναι σχετικά λίγα για λειτουργικό και προγράμματα. Έτσι όπως το περιγράφεις λογικά έχεις 1 δίσκο με 2 partitions. Και απ' ό,τι φαίνεται, το δεύτερο partition είναι σχετικά άδειο. Οπότε προτείνω να συρρικνώσεις τουλάχιστον κατά 50GB ακόμα το 2ο partition (data) και έπειτα να κάνεις επέκταση στο partition των windows (system).

Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστείς ένα πρόγραμμα διαχείρισης δίσκων (κυκλοφορούν διάφορα δωρεάν) και πριν ξεκινήσεις, κάνε ένα πλήρες backup.

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλεις πιο σαφείς οδηγίες, αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή μπροστά μου κανένα τέτοιο πρόγραμμα για να βοηθήσω με πιο συγκεκριμένες οδηγίες. :D

• Like 1
Δημοσ.

easeus partition manager  και διαλεγεις το resize partition αλλα οπωσδηποτε παρε backup και κανε το 50αρι partition150gb

πριν  απο αυτο, κατεβασε το ccleaner ομως και κανε εν καθαρισμα γιατι υπαρχει περιπτωση να εχεις αρκετα gb πιασμενα απο temporary files  και αλλα ιντερνετικα σκουπιδια

Δημοσ.

Κατ'αρχάς ευχαριστώ BlueBlood7 , Kris_Lyn & ZELOMOTH . Επειδή ρωτώντας πάς στην Πόλη , διεπίστωσα ότι στην ιστοσελίδα http://www.pcsteps.gr/16905-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-windows/   υπάρχει λεπτομερής περιγραφή για την «Διαχείριση Δίσκων στα Windows, σε Όλες τις Εκδόσεις» , η οποία ενυπάρχει και στα windows7 του ΗΥ μου. Οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνω (και να ρισκάρω) για ιντερνετικό πρόγραμμα . Μέχρι εδώ καλά , αλλά όπως προτρέπει και η ιστοσελίδα πρέπει να κάνω back-up , υποθέτω σε εξωτερικό δίσκο . Έκανα λοιπόν back-up στον DATA(G) , όχι σ’αυτόν με τα προγράμματα με 2 τρόπους .

1. Έκανα copy πάνω στον- DATA(G)  και paste σε νέο folder του εξωτ.δίσκου και μου αντέγραψε περί τα 5,5GB αντί των 24GB που είναι τα αρχεία μου και .
  2. Άνοιξα τον DATA(G) , έκανα select όλα τα folders , copy και paste σε νέο folder του εξωτ.δίσκου και μου αντέγραψε περί τα 21GB αντί των 24 που είναι τα αρχεία .

Δεν τόλμησα να αποπειραθώ αντιγραφή του SYSTEM(C) , άλλωστε δεν αντιγράφετε , ίσως όμως με drag & drop να μεταφέρεται , αλλά θα τον χάσω από τον ΗΥ ;;; Άρα back-up στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει και τους 2 , ή τον 1 δίσκο και με ποια διαδικασία . Όπως προείπα είμαι μέτρια εξοικειομένος με τους ΗΥ , και θέλω να μαθαίνω και να καρατσεκάρω κάθε ενέργειά μου . Ελπίζω να έχετε την υπομονή .

Δημοσ.

Αν έχεις εξωτερικό δίσκο, μπορείς να πάρεις και backup όλο το partition μονοκόμματο, όχι με drag&drop, αλλά με κάποιο πρόγραμμα. Εύκολα προγραμματάκια είναι και τα http://www.aomeitech.com/(το ένα για backup, το άλλο για resize).

Αν θέλεις μπορώ να ρίξω και καμιά ματιά στο PC σου με teamviewer. Στείλε μου μήνυμα αν  σε βολεύει.

Δημοσ.

Αν έχεις εξωτερικό δίσκο...

Ευχαριστώ και τον Orestis_G και μπαίνουμε στα δύσκολα(για μένα ) .

Στα Windows7 ενυπάρχει η διαδικασία "WindowsImageBackup" , με την οποία αντέγραψα ήδη , ή τουλάχιστον έτσι νομίζω , σε εξωτερικό δίσκο το σύνολο των αρχείων ΜΟΥ και του ΗΥ , με συνολικό μέγεθος 43,8GB έναντι των 90GB , που είναι αυτή τη στιγμή  το σύνολο των  SYSTEM© και DATA(G) . Το πρόγραμμα ενημερώνει ότι το Backup γίνεται σε μορφή Zip , όμως δεν φαίνεται πουθενά κάτι τέτοιο στο Backup . Στα Properties του νέου αρχείου δείχνει 43,8GB , όμως έχει μόνον Contains 14 files & 4 folders ;;!! Πράγμα που θεωρώ αδύνατον . Τι μπορεί να συμβαίνει ; Ή να σημαίνει ; Απέτυχε το Backup ; Πέραν αυτού έφτιαξα καί ένα  “Repair Disk Windows 7 , 64Bit” . Καλά μέχρι εδώ , έχω όμως 2 εργαλεία(το 1 υπό αμφισβήτησην) που δεν ξέρω πώς να τα χρησιμοποιήσω .

Ρίχνοντας  στο Google την ερώτηση «extend hard disk partition windows 7» , το πρώτο που βγαίνει γράφει «Select partition E:, and click "R...κλπ κλπ» , ανοίγω λοιπόν από το search …το “Disk Management” , κλικάρω δεξί και στους 2 δίσκους και μου επιτρέπει ΜΟΝΟΝ “Shrik Volume” , όχι όμως και «Extend Volume ” , το οποίο μου χρειάζεται για να αυξήσω των SYSTEM© , που έχει μπουκώσει . Άσε που πάλι ψάχνοντας ανακαλύπτω ότι μπορεί να γίνει "Extend δεξιά , αλλά όχι αριστερά του δίσκου" , πράγμα το οποιο δεν καταλαβαίνω . Ούτως   ή άλλως ΔΕΝ δίνει δυνατότητα «Extend Volume , επί πλέον δε «αν θέλετε να κάνετε . expand αριστερά , το Windows 7 δεν σας καλύπτει και πρέπει να βρείτε σχετικό πρόγραμμα .  Τόμπολα . Κάθε βοήθεια , ή και σκέψη , ευπρόσδεκτη . Ευχαριστώ .

Δημοσ.

Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω το τι γίνεται:

Το backup που έκανες, μάλλον αναφέρει το τι υπάρχει στο πάνω - πάνω επίπεδο από αρχεία και φακέλους. Δεν συμπεριλαμβάνει τους υποφακέλους (δεν το έχω χρησιμοποιήσει για να είμαι 100% βέβαιος, αλλά το υποθέτω).

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές μεγέθους, είναι λογικό να μη σου δίνει το Extend, επειδή για να μεγαλώσεις ένα partition, θα πρέπει να έχεις μη εκχωρημένο χώρο (κομμάτι που δεν υπάρχει σε partition). Δεν σου επιτρέπει δηλαδή να μεγαλώσεις partition ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ άλλου. Οπότε η διαδικασία είναι: Μικραίνουμε το DATA, το μεταφέρουμε δεξιά από τον ελεύθερο χώρο (ώστε αυτός να είναι ανάμεσα στα δύο partitions) και μεγαλώνουμε το SYSTEM.
Τώρα, το πρόβλημα που έχεις είναι η μετακίνηση του partition (που ουσιαστικά ισοδυναμεί με τη σμίκρυνση/επέκταση από αριστερά που γράφεις).

Εκεί λοιπόν θα χρειαστείς κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα, όπως π.χ. το AOMEI partition assistant που σου γράφω.

Δημοσ.

Άσε τις φοβίες και κατέβασε το aomei και μεγάλωσε τον C τουλάχιστον κατά 150gb ακόμα. Τα 50gb είναι υπερβολικά λίγα για το 7άρια. Εκτός κι αν ο C είναι ssd ή αυτόνομος δίσκος οπότε αγνόησε αυτό το βήμα.

Το πρόγραμμα σε αφήνει να πειραματιστείς με τις επιλογές και θα στις εφαρμόσει μόνο αφού πατήσεις apply. Μέχρι τότε ότι αλλαγές και να κάνεις είναι εικονικές και μπορείς να τις αναιρέσεις μια-μια ή όλες μαζί. Όταν είσαι ικανοποιημένος πάτα apply και θα κάνει επανεκκίνηση για να εφαρμόσει τις αλλαγές.

Μετά κάνε έναν φάκελο στον D με κάποιο χαρακτηριστικό όνομα π.χ. με το όνομα χρήστη σου στα windows (για το παράδειγμα μας θα είναι Potris) και μπορείς να μετακινήσεις με ασφάλεια τις βιβλιοθήκες σου (έγγραφα, μουσική, λήψεις, επιφάνεια εργασίας, βίντεο κτλ) εκεί. Μέσα κάνε ανάλογους φάκελους, Desktop, Downloads, Music, Video, Documents (μη σε απασχολούν τα Αγγλικά ονόματα, θα αλλάξουν αυτόματα).

Κάνε διπλό κλικ στο εικονίδιο Υπολογιστής και πήγαινε στις βιβλιοθήκες (αν δεν σε πάει αυτόματα εκεί). Κάνε δεξί κλικ σε έναν φάκελο και πήγαινε Ιδιότητες. Μετά στην καρτέλα Θέση, πάτα Μετατίνηση και όρισε τον ανάλογο φάκελο στον D:\Potris. Πάτα ΟΚ και συμφώνησε να μετακινηθούν τα περιεχόμενα στη νέα θέση. Εδώ μόνο μια επισήμανση στο ότι ο ορισμός μιας θέσης δεν δημιουργεί νέο υποφάκελο αλλά χρησιμοποιεί τον ίδιο τον φάκελο, γι αυτό θα επιλέγεις τον ανάλογο υποφάκελο μέσα στον Potris για την μετακίνηση.

Αν κάνεις καμιά πατάτα μπορείς πάντα να πατήσεις προεπιλογή και να σου επαναφέρει τον φάκελο στο προηγούμενο σημείο.

Όσον αφορά το backup, αντέγραψε στον εξωτερικό τα περιεχόμενα του Data (D) για ασφάλεια αλλά μην προσπαθήσεις να το κάνεις για όλον τον C γιατί δεν θα σε αφήσει.

Δημοσ.

Άσε τις φοβίες και κατέβασε το aomei ........

Ευχαριστώ όλους , θα επανέλθω είτε ενημερώνοντας ότι...σώθηκα , ή με περισσότερες ερωτήσεις .  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...