Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Azelli είπε

Γειά σας, θα ήθελα την βοήθειά σας. Κληρονόμισα, εγω και οι 3 αδερφες μου, η μία είναι ανηλικη το σπίτι του πατέρα μου μετά τον θανατό του, πρίν απο δύο χρόνια. Οταν έμαθα ότι είχε απεβιώσει ήρθα αλλά δεν είχα το κουράγιο να κοιτάξω αναλυτικά την διαθήκη. Μετά απο δύο χρόνια μαθαίνω ότι ο πατέρας μου έχει χρέος και επίσης έχει μπεί και εγγυητής στο δάνειο του Θείου μου, το οποίο έχει λύξει και δεν το έχει πληρώσει, οπότε προφανώς έχουν διπλασιαστεί τα χρέη. Στην εφορία μας λένε ότι δεν φαίνεται τίποτα και πολλοί συγγενοις μου λένε ότι επειδή ήταν το δάνειο των Παλιννοστούντων θα ξεγραφτεί κάτι το οποίο δεν πιστεύω. Εγώ θέλω να κάνω αποποίση. Η δικηγόρος, που θέλει 350 αμοιβή για την εργασία της, με διαβεβαίωσε ότι θα πρέπει να κάνω αποδοχή και εργότερα να δωρίσω κάπου το σπίτι, ενώ τα χρέη θα παραμήνουν σε μένα. Εγώ θέλω να αποφύγω τα χρέη, τα δάνεια και να αποποιηθώ την κληρονομιά. Εχω διαβάσει ότι απο τότε που μαθαίνει κάποιος για τ αχρέη μπορέι να αποποιηθεί την κληρονομιά, χωρίς να γνωρίζω εαν είναι αυτό εγκυρο και κατα πόσο ισχύει στην δική μου περίπτωση. Έχει κανένας Ιδέα για αυτό, μπορείτε να με βοηθήσετε?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! 

"Η προθεσμία αποποίησης κληρονομίας είναι 4 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου ή από την δημοσίευση της διαθήκης του αν υπάρχει. Η προθεσμία αποποίησης επεκτείνεται στο ένα έτος (με ίδια αφετηρία) στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία τους στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό."

https://www.huffingtonpost.gr/anastasiamiliou/-_2968_b_8791540.html

• Απαντ. 163
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ, να που όμως εγώ είμαι ήδη ενήλικη και εχει περασει ήδη ένα έτος...Μπορεί να γίνει κάτι σε αυτή την περίπτωση?

Ευχαριστώ!

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Azelli είπε

Σε ευχαριστώ, να που όμως εγώ είμαι ήδη ενήλικη και εχει περασει ήδη ένα έτος...Μπορεί να γίνει κάτι σε αυτή την περίπτωση?

Ευχαριστώ!

Για τέτοια θέματα καλό θα ήταν να ενημερωθείς από δικηγόρο. Αν νομίζεις πως η δικηγόρος σου δεν στα είπε σωστά, μπορείς να πάρεις μια δεύτερη γνώμη από άλλον.

Δημοσ.

Το έχω ήδη κάνει αλλά οι περισσότεροι μου λένε να αποδεχτώ την κληρονομιά και μετά το βλέπουμε. Σκέφτομαι εαν θα πρέπει να κάνω κάτι ή να το αφήσω διότι μέχρι τώρα μόνο νεύρα μου κόστισε και δεν έχω βρεί κάποια λύση. Θέλω να απαλλαγώ απο όλα αυτά, αλλά πιστεύω ότι οι δικηγόροι θέλουν πρώτα να κάνουν την μία δουλειά και μετά την άλλη. Απλώς δεν γνωρίζω εαν συμφαίρει να προχωρήσω ή να το αφήσω. Έχω διαβάσει για το Νόμο Κατσέλη και ότι οι τράπεζες σου αφαιρούν και 50% απο το χρέος, αλλά δεν γνωρίζω εάν αφορά όλο το χρέος η και ένα μέρος αυτού. Επίσης Εαν κάνω δώριση του μέρους του σπιτιού μεταβιβάζονται και τα χρέη στο άτομο που θα το δωρίσω ή τα χρέη παραμένουν σε μένα?

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Καλα μην μπλεξεις ειναι.

Απεβιωσε η γιαγια , καναμε ολοι αποποιηση για κατι χωραφια που δεν θελαμε και η τραπεζα μας πηγε δικαστηριο γαιτι καναμε αποποιηση.

το πρωτο το κερδισαμε και τωρα ειχε το δευτερο η μανα μου μονο αθτην την φορα. 

Περιμενουμε να δουμε την αποφαση.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, militarist είπε

Καλα μην μπλεξεις ειναι.

Απεβιωσε η γιαγια , καναμε ολοι αποποιηση για κατι χωραφια που δεν θελαμε και η τραπεζα μας πηγε δικαστηριο γαιτι καναμε αποποιηση.

το πρωτο το κερδισαμε και τωρα ειχε το δευτερο η μανα μου μονο αθτην την φορα. 

Περιμενουμε να δουμε την αποφαση.

Καθαρή περιέργεια αλλα με ποια λογική σας πηγε η τράπεζα στα δικαστήρια; 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tsioulak είπε

Καθαρή περιέργεια αλλα με ποια λογική σας πηγε η τράπεζα στα δικαστήρια; 

Eίχα την ίδια απορία!

Δηλαδή και χρέη να είχε η γιαγιά, αυτο δεν είναι το νόημα της αποποίησης κληρονομίας ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Azelli είπε

Γειά σου, σε ευχαριστώ για την απάντηση. Για να Δάνεια μας έχει πληροφορήσει η τράπεζα. Η Εφορία δεν βρίσκει το δάνειο του Θείου μου που ήταν εγγυητής ο μπαμπάς μου και τώρα εμείς, το οποίο δεν το έχει πληρώσει, όπως και κάποιες δόσεις απο το δάνειο του πατέρα μου δεν έχουν πληρωθεί και η Τράπεζα μα έχει πεί ότι η Εφορία δεν το γνωρίζει διότι κάνει και μέχρι 3 χρόνια να εμφανιστούν τα χρέη στην Εφορία. Για το δάνειο του πατέρα μου η εφορία είναι εγγυητής.

Πηγαινουν τα χρεη προς τραπεζες στην Εφορια?Ειναι περισσοτερα τα χρεη απο την κληρονομια?Καλα ειναι να ρωτησεις εναν συμβολαιογραφο.Εμενα πεθανε ο πατερας μου το 2011.Ηξερα οτι ειχε καποια χρεη(καπου 25.000 σε Eurobank,Αγροτικη και Κυπρου) αλλα η περιουσια ηταν αρκετα μεγαλυτερη.Βεβαια δυνατοτητα αποπληρωμης ~25.000€ δεν υπηρχε οποτε δεν εκανα τιποτα.Δυστυχως το 2008 περασε απο την περιοχη ο Ε65 και μου απαλλοτριωσε ενα χωραφι 20 στρεμματα(λεω δυστυχως γιατι μεχρι τωρα δεν εχω παρει ουτε ευρω ενω εχω χασει καπου 4000€ το χρονο επι 10 χρονια 40.000€).Καπου το 2014 η δικηγορος μου ειπε οτι πρεπει οπωσδηποτε να κανω κατι διοτι θα χασω την αποζημιωση(που μεχρι τωρα δεν εχει ερθει).Τελικα εκανα αποδοχη(μετα απο 3 χρονια) και μεχρι σημερα εχω αποπληρωσει το 90% των χρεων(κανα 2 χιλιαρικα εχουν μεινει).Τεσπα,εσυ να ρωτησεις συμβολαιογραφο,οχι για τα χρεη αλλα για την αποδοχη ή μη της κληρονομιας,τι πρεπει να κανεις.

Επεξ/σία από LouCi4er
Δημοσ.

Πως αποδεικνύεται ποτέ έμαθε κάποιος ότι οι προηγουμενοι από αυτόν έχουν κάνει αποποίηση; 

Μπορεί να είναι στο εξωτερικό, μπορεί να μην είχε σχέσεις με τον θανόντα και να κάνει χρόνια να το μάθει ή και να μην το μάθει ποτέ. 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Azelli είπε

Το έχω ήδη κάνει αλλά οι περισσότεροι μου λένε να αποδεχτώ την κληρονομιά και μετά το βλέπουμε. Σκέφτομαι εαν θα πρέπει να κάνω κάτι ή να το αφήσω διότι μέχρι τώρα μόνο νεύρα μου κόστισε και δεν έχω βρεί κάποια λύση. Θέλω να απαλλαγώ απο όλα αυτά, αλλά πιστεύω ότι οι δικηγόροι θέλουν πρώτα να κάνουν την μία δουλειά και μετά την άλλη. Απλώς δεν γνωρίζω εαν συμφαίρει να προχωρήσω ή να το αφήσω. Έχω διαβάσει για το Νόμο Κατσέλη και ότι οι τράπεζες σου αφαιρούν και 50% απο το χρέος, αλλά δεν γνωρίζω εάν αφορά όλο το χρέος η και ένα μέρος αυτού. Επίσης Εαν κάνω δώριση του μέρους του σπιτιού μεταβιβάζονται και τα χρέη στο άτομο που θα το δωρίσω ή τα χρέη παραμένουν σε μένα?

Ευχαριστώ πολύ

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά μπορεί κάποιος να κάνει αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής (έτσι λέγετε).Που σημαίνει οτι γίνεται κάτι σαν καταγραφή-εκκαθάριση των χρεών και εαν στο τέλος εξοφληθούν τα όποια χρέη-βάρη , διεκδικείς οτι έχει απομείνει.

Ρώτα έναν καλό δικηγόρο να σε κατατοπίσει για το θέμα αυτό.

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά. Έχω ρωτήσει και δικηγόρο και συμβουλαιογράφο. Η συμβουλαιογράφος μου λέει να τα κανονίσω με έναν δικηγόρο γιατί τα πράγματα είναι περίπλοκα. Ο πατέρας και 2 Θείοι μου χτίσαν τα σπίτια τους σε ένα χωράφι το οποίο δεν είναι ακόμη διαμερισμένο. Που σημαίνει όλοι έχουν τμήμα στου καθενούς το σπίτι... Μέχρι να τα μάθω και να τα καταλάβω αυτά...ούφ...Τώρα όμως καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνω κάτι. Απλά εμένα δεν με ενδιαφέρει το σπίτι, ας το πάρουν, δεν ζώ εκεί και η γυναίκα του πατέρα μου ούτε τα κλειδιά δεν μου δίνει και δεν έχω όρεξη να μαλώνω μαζί της...οικογενειακά προβλήματα...Πούφ...Το δάνειο του πατέρα μου είναι λίγο αυτό τουλάχιστον που ζητάνε οι τραπεζες, περίπου 5.000 αλλά αυτό που έχει πάει στην εφορία, που δεν το έχουν πληρώσει ούτε ο μπαμπάς ούτε ο Θείος μου, αυτό φοβάμαι! Με ενημέρωσε Ο θείος μου ότι ο μπαμπάς μου απεβίωσε, οπότε δεν μπορώ να πω ξέματα σε αυτό, αλλά για τα χρέη του όντως δεν ήξερα...Νόμιζα ότι εαν πώ στο δικαστήριο για τα χρέη ίσως τότε μπορώ ακόμη να κάνω αποποίηση...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Eίχα την ίδια απορία!

Δηλαδή και χρέη να είχε η γιαγιά, αυτο δεν είναι το νόημα της αποποίησης κληρονομίας ;

Η τραπεζα προσπαθησε να μας συνδεσει με τα χωραφια, δλδ οτι μεχρι την αποποηση περναμε κερσος απο αυτα ( ενω δεν ειχαμε καμια σχεση με τπτ).

ασε δεν υπαρχει λογικη.

οταν κερδισαμε το δικαστηριο κανανε εφεση και μετα στραφηκαν στην μανα μου, πριν ενα μηνα εγινε το επονενο, περιμενουμε τωρα να μαθουμε αποφαση.

Εντωμεταξυ η μητερα μου εχει μηδεν εισοδημα απο τοτε που της εκοψαν την αναπηρηκη συνταξη ( ζει με οτι μπορουμε εμεις να της δωσουμε) και ποτε δεν εχει παρει ενα δανειο στην ζωη της.

Επεξ/σία από militarist
  • Like 1
Δημοσ.

Οταν πεθανε η μητερα μου ειχε παρα πολλα χρεη που κλήρονομησε απο τον δευτερο αντρα της.

Αλλα ειχε και ενα οικοπεδο με μεγαλη αξια...

Δικηγορος που ηταν μαγκας μας ειπε να κανουμε "αποδοχη με το ευεργετημα της απογραφης"

Στην ουσια μετραν παθητικο ή ενεργητικο της περιουσιας και προστατευεις την προσωπικη σου περιουσια...

Δες και εδω http://www.markoulakoslaw.gr/el/p/blog/i-apodochi-tis-klironomias-me-to-eyergetima-tis-apografis

ΥΓ Δεν ειχα αυτον δικηγορο και δεν τον ξερω απλα ηταν ο πιο αναλυτικος στο internet...

Δημοσ.

Καλημέρα. Έχω κάνει αποποίηση κληρονομιάς για τον πατέρα μου. Μας καλούνε απο τραπεζες και ζητάνε να τους πάμε ληξιαρχική πράξη θανατου και πλησιεστερων συγγενων έγγραφο. Η γραμμή της δικηγόρου είναι να μην ενημερωθουν οι τράπεζες απο εμας που εχουμε προβει σε αποποιηση.Κανονικά τι πρέπει να γίνετε?Ποιος ενημερώνει τις τραπεζες? Αν γνωρίζει κάποιος ας με ενημερωσει..ευχαριστω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...