Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ την παρέα, η ιστορία μου είναι μεγάλη αλλά θα σας την αφηγηθώ αναλυτικά. Πριν από 3 μήνες περίπου έφτιαξα ένα σύστημα με τα εξής χαρακτηριστικά

CPU: AMD FX-8320
MB : ASROCK FATAL1TY 970 PERFORMANCE RETAIL
PSU: THERMALTAKE SPS-630MPCBEU SMART SE SERIES 630W
RAM: KINGSTON HX316C9SRK2/16 16GB
VGA: GIGABYTE GEFORCE GTX750 TI

Μετά από λίγο καιρό άρχισαν τα προβλήματα, BSOD, επανεκκινήσεις, αδυναμία εκκίνησης του υπολογιστή μετά από απενεργοποίηση. Το πρώτο πράμα που σκέφτηκα ήταν θέμα Driver, αφού σιγουρεύτηκα ότι δεν είναι αυτό, το επόμενο πιθανό ήταν η VGA μιας και μετά από απενεργοποίηση αδυνατούσε να ξεκινήσει, το σύστημα "έτρεχε" αλλά η οθόνη παρέμενε "μαύρη". Αφού λοιπόν σιγούρεψα ότι δεν φταίει και η VGA, μου είπε κάποιος να συνδέσω το ηχειάκι της μητρικής. Πράγματι αυτό φανέρωσε το πρόβλημα!. Όταν η οθόνη ήταν "μαύρη" 3 επαναλαμβανόμενα μακρόσυρτα μπιπ ακουγόταν από το ηχειάκι του BIOS. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή λοιπόν αυτό δείχνει πρόβλημα στην RAM. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν προβληματικές μνήμες. Αφού έτρεξα αρκετά memtest χωρίς να εμφανιστεί ούτε 1 error, δοκίμασα τις μνήμες σε άλλο σύστημα. Στο άλλο σύστημα έτρεξαν μια χαρά εξίσου. Η επόμενη σκέψη ήταν ασυμβατότητα RAM Και μητρικής. Πράγματι, στο site του κατασκευαστή, οι συγκεκριμένες μνήμες δεν βρίσκονται στην λίστα των συμβατών. Έτσι βρήκα και δοκίμασα μνήμες τις οποίες ο κατασκευαστής θεωρεί συμβατές, το πρόβλημα ωστόσο δεν εξαφανίστηκε. Φυσικά είχα δοκιμάσει να βάλω τις μνήμης στις άλλες 2 θέσεις που προορίζονται για dual channel αλλά πάλι τα ίδια. Έπειτα, αφαίρεσα το ένα DIMM, κι εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι. Με μόνο το 1 από τα 2 DIMM (είτε το ένα είτε το άλλο) το σύστημα δουλεύει απροβλημάτιστα. Κανένα μα κανένα πρόβλημα. Επίσης το σύστημα δουλεύει το ίδιο καλά με τις μνήμες σε διπλανές θέσεις, ώστε να μην παίζουν σε dual channel. Έτσι λοιπόν, μετά από άπειρες δοκιμές το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οποιεσδήποτε μνήμες λειτουργούν σε Dual Channel !!

Μην μπορώντας να κάνω κάτι άλλο δίνω ολόκληρο το σύστημα στο e-shop, εκεί όπου πήρα το κομμάτια. Αυτό έγινε την δευτέρα. Σήμερα λοιπόν με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ασυμβατότητα επεξεργαστή και μητρικής !!! Αν κοιτάξετε μου λέει στο site τους κατασκευαστή θα δείτε ότι ο επεξεργαστής σας είναι σε αστεράκι, και φταίει λέει ότι είναι 125W δεν ψύχονται καλά τα γύρω κυκλώματα. Θα πρέπει μου λέει να αλλάξετε επεξεργαστή και να βάλετε κάποιον που λειτουργεί στα 95W ή να αλλάξετε μητρική και να βάλετε κάποιο συμβατή! Δεν είναι πρόβλημα στα υλικά μου λέει, γιατί μας έχει επιστραφεί ο ίδιο συνδυασμός με το ίδιο πρόβλημα. Είναι απλά ασυμβατότητα. Πράγματι, στο site της asrock για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή λέει "For cooling the CPU and its surrounding components, please install a CPU cooler with a top-down blowing design" δεν λέει πουθενά όμως ότι δεν είναι συμβατός!

Τι λένε ρε οι τύποι; Με δουλεύουνε κανονικά;

Τα φώτα σας, σας παρακαλώ!

• Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

μολις το διαβασα.... νομιζω πως δεν χρειαζεται να αλλαξεις ουτε επεξεργαστη ουτε μητρικη...
αν δεν εχεις ψυχτρα πανω καιρος να βαλεις..ισχυει οτι θερμαινονται οι vrm και επειδη οι στοκ κοολερς ψυχουν μονο τον cpu εχεις θεματα... αρχικα εγω θα εβαζα μια ψυχτρα me top-down blowing design που λεει καθως νομιζω μπορει να ψυξει και τα vrm.

ενδεικτικα

https://www.skroutz.gr/s/423908/CoolerMaster-GeminII-M4.html

https://www.skroutz.gr/s/3653085/Alpenfoehn-Silvretta.html

https://www.skroutz.gr/s/6397857/Phanteks-PH-TC12LS.html

Δημοσ.

δεν έχω την στοκ, την Raijintek Ereboss εχω. Αλλα το θέμα είναι οτι για ποιο λόγο να παίζει ρόλο μια ψύκτρα απο την στιγμη που το σύστημα ενω εχει μείνει κλειστό όλο το βραδυ και εχει παγωσει, το πρωι στην εκκινηση να μην μπορει να ποσταρει και να σφυρίζει το ηχείο με κωδικό σφάλματος για την ram. Και εκτός αυτού με ένα dimm παίζει απροβλημάτιστα για ολόκληρο 24ωρο

Δημοσ.

αυτο δεν μπορω να το ξερω... αφου εχεις δοκιμασει σε διαφορετικα dimm οπως λες παρε τηλεφωνο το εσοπ και πες τους να εξετασουν τα dimms μηπως καποιο απο αυτα ειναι καμενο ή εχει βραχυκυκλωσει

Δημοσ.

Πάνε πές στα αστέρια του eshop ότι είναι καραστραβοί που δεν είδαν το 220w tdp που φωνάζει, το οποίο σημαίνει πως η συγκεκριμένη mobo υποστηρίζει και καλά μέχρι 9590. Την είχα ένα διάστημα στα χέρια μου, μου την είχε δώσει ένας φίλος δοκιμαστικά, μαζί με 8320, είχε καλά features αλλά μάπα από ποιότητα στα vrm, πολλή ζέστη για το τίποτα με στοκ 8320. Η συγκεκριμένη είναι μία από τις χειρότερες mobo που έχουν βγει ποτέ, λόγω της ποιότητας του κυκλώματος τροφοδοσίας, η οποία είναι πολύ χαμηλή και εφάμιλλη με αυτά που χρησιμοποιεί η msi στις μητρικές για am3+. Πες τους το γιατί μάλλον είναι στραβοί, δεν εξηγείται αλλιώς. Η μητρική σου έχει πρόβλημα, είναι απλό και απόρώ γιατί στα κουκουλώνουν εκεί. Ορίστε λεπτομέρειες περί της 970 fatal1ty performance :

http://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20970%20Performance/

Έχουν αναφερθεί πάρα πολλά περιστατικά της συγκεκριμένης μητρικής να σταματάει να δουλεύει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά είτε και να σκάνε τα vrm. Αν δεις στο newegg reviews θα καταλάβεις τι εννοώ.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτο δεν μπορω να το ξερω... αφου εχεις δοκιμασει σε διαφορετικα dimm οπως λες παρε τηλεφωνο το εσοπ και πες τους να εξετασουν τα dimms μηπως καποιο απο αυτα ειναι καμενο ή εχει βραχυκυκλωσει

Δεν έχουν πρόβλημα τα dimms το έχω δοκιμάσει

Πάνε πές στα αστέρια του eshop ότι είναι καραστραβοί που δεν είδαν το 220w tdp που φωνάζει, το οποίο σημαίνει πως η συγκεκριμένη mobo υποστηρίζει και καλά μέχρι 9590. Την είχα ένα διάστημα στα χέρια μου, μου την είχε δώσει ένας φίλος δοκιμαστικά, μαζί με 8320, είχε καλά features αλλά μάπα από ποιότητα στα vrm, πολλή ζέστη για το τίποτα με στοκ 8320. Η συγκεκριμένη είναι μία από τις χειρότερες mobo που έχουν βγει ποτέ, λόγω της ποιότητας του κυκλώματος τροφοδοσίας, η οποία είναι πολύ χαμηλή και εφάμιλλη με αυτά που χρησιμοποιεί η msi στις μητρικές για am3+. Πες τους το γιατί μάλλον είναι στραβοί, δεν εξηγείται αλλιώς. Η μητρική σου έχει πρόβλημα, είναι απλό και απόρώ γιατί στα κουκουλώνουν εκεί. Ορίστε λεπτομέρειες περί της 970 fatal1ty performance :

http://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20970%20Performance/

Έχουν αναφερθεί πάρα πολλά περιστατικά της συγκεκριμένης μητρικής να σταματάει να δουλεύει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά είτε και να σκάνε τα vrm. Αν δεις στο newegg reviews θα καταλάβεις τι εννοώ.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, δεν μπορω να καταλάβω...οι άνθρωποι ειναι καθυστερημένοι. Μου λένε οτι μας έχουν έρθει κι αλλες τέτοιες μητρικές με το ίδιο πρόβλημα, αλλα δεν είναι πρόβλημα γιατι μπορεί η Asrock να λεει οτι υποστηρίζει μεχρι 220W αλλα εμείς στην πράξη έχουμε διαπιστώσει οτι δουλεύει μόνο με μητρικές έως 95W. Απο 95W και πάνω δημιουργούνται πρόβληματα!! Θα τρελαθώ! Οι διάνοιες! βγάζουν και δικά τους συμπεράσματα!!

Τι μπορώ να κάνω;

Επεξ/σία από toketog
  • Like 2
Δημοσ.

Την έχω δώσει ήδη πίσω αλλά δεν δέχονται οτι ειναι ελαττωματική! λένε ότι ειναι απλά μη συμβατή!!

Το διάβασα ότι την πήγες. Ξανά πίσω για τους παραπάνω λόγους. Ότι το σαιτ της μητρικής δεν γράφει ασυμβατότητα αλλά για καλύτερη ψύξη πράγμα που εσύ το έχεις κάνει. Αν δεν την πάρουν πας για καταγγελία.

Δημοσ.

Λοιπόν,δυστυχώς δεν μπορώ να βρω αντίστοιχο θέμα του Heatspreader εαν θυμάμαι καλά που και εκείνος είχε πρόβληματα παρόμοια και τελικά δεν έφταιγε η μητρική αλλα ο memory controller του επεξεργαστή (ΕΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ)

Δεν υπάρχει κανείς άλλος στην παρέα η ακόμα και σε μαγαζί της γειτονιάς που λέει ο λόγος να δοκιμαστεί ο επεξεργαστής σε άλλη μητρική;

Δημοσ.

μπορώ να βρώ αλλη μητρική να το δοκιμάσω το θέμα είναι οτι όλο το σύστημα το έχουν οι βλαμμένοι στο e-shop και για να μου το δώσουν πίσω θέλουν 15€ μιας και δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται σε ελαττωματικό υλικό!! :mad:

Δημοσ.

Καταρχάς έχεις μπλέξει με το eshop. 

Δυστυχώς από ότι λέει η Asrock στο CPU Support List, πρέπει όταν έχεις επεξεργαστή 125W και πάνω, να παρέχεις ροή αέρα στα VRMs.

Από εκεί και πέρα υποστηρίζει τον επεξεργαστή κανονικά και με τον νόμο. Τι είναι αυτά που λένε στο eshop; Δεν μας αφορά η εμπειρία τους, μας αφορά αυτό που λέει ο κατασκευαστής.
Να τους πεις ότι είναι έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας αυτό που λένε μιας και στο Site του κατασκευαστή και πιθανός και στο κουτί της μητρικής αναφέρει ότι υποστηρίζει κανονικά επεξεργαστές 125W και πάνω.

Αν σου έλεγαν να αλλάξεις ψύξη, θα το καταλάβαινα.

Είναι σαν να αγοράσω έναν σκληρό δίσκο Sata 3 και να μου πουν ότι αυτός ο δίσκος σύμφωνα με την εμπειρία μας δεν παίζει σε Sata 3 μητρικές, αλλά παίζει σε Sata 2. Αν δεν το γράφει κάπου αυτό είναι έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας.

post-115429-0-51072900-1453083862_thumb.jpg
http://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20970%20Performance/?cat=CPU

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τα πράγματα σου σε άλλη μητρική να δεις τι παίζει. Ιδανικά να δοκιμάζες άλλο CPU στην υπάρχουσα μητρική.

Δύο φαίνεται να είναι τα πιθανά σενάρια:
1) Η μητρική έχει χτυπήσει επειδή δούλευε τόσο καιρό χωρίς σωστή ψύξη.

2) Τα έχει παίξει ο Memory Controller του CPU.

Αυτό που σου είπα δεν αφορά εσένα μιας και καμία μνήμη δεν παίζει σε Dual Channel έστω και στα 1333ΜHz από ότι μας λες. Δηλαδή δεν παίζουν τόσο αυτές που είχες οι οποίες δεν είναι στη λίστα συμβατότητας της μητρικής, ούτε οι άλλες που δοκίμασες. Οι άλλες που δοκίμασες είναι στη λίστα συμβατότητας;

http://www.insomnia.gr/topic/545266-αγορα-extra-ram/?p=53544528

• Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου :)

Το ότι έχω μπλέξει είναι σίγουρο! Τώρα ας τα πιάσουμε με την σειρά. Το ότι τον υποστηρίζει είναι ηλίου φαεινότερων, μιας και όχι μόνο το αναφέρει ο κατασκευαστής, όχι μόνο το γράφει στην συσκευασία, αλλά το γράφουν και οι ίδιοι στην περιγραφή το προϊόντος.

Ναι μπορώ να δοκιμάσω τα πράγματα σε άλλο σύστημα, το θέμα όμως είναι ότι αυτή την στιγμή το σύστημα το έχουν αυτοί, και εκτός αυτού, από την στιγμή που όλα τα κομμάτια του συστήματος είναι αγορασμένα από αυτούς και βρίσκονται μέσα σε εγγύηση, όταν υπάρχει μιας δυσλειτουργία είναι υπερχρεωμένοι να βρουν την βλάβη και να την αποκαταστήσουν. Αυτό που έκαναν αυτοί όπως μου είπαν, ήταν να δοκιμάσουν άλλες RAM και αφού δεν έπαιξε σωστά, έριξαν το βάρος στην εμπειρική "ασυμβατότητα" μητρικής και CPU.

Όσον αφορά τις συμβατές RAM, αυτές που είχα δεν βρίσκονται στην λίστα της RAM, αυτές που δοκίμασα μετά νόμιζα πως βρίσκονται, γι' αυτό και το έγραψα στο αρχικό ποστ, αλλά τώρα το ξαναείδα και ούτε αυτές βρίσκονται.

Σχετικά με το πρώτο σενάριο μου φαίνεται λίγο δύσκολο μιας και τα προβλήματα άρχισαν μόλις από την πρώτη βδομάδα χρήσης! τι στο καλό; τόσο ευαίσθητη είναι;

Για το δεύτερο, δεν γνωρίζω. Πρέπει να δοκιμαστεί άλλος CPU

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...